Nastavitve piškotkov

Ognjič. Cvet, ki nikoli ne gre iz mode

Ognjič ali meseček sodi v družino nebinovk (Asteraceae), njegovo znanstveno dvočlensko poimenovanje je Calendula officinalis L. Izvor najdemo v latinski besedi calendae, ki pomeni prvi dan v mesecu (meseček). Hrvaško poimenovanje je neven, angleško pa marigold.

Darja Blatnik, ustanoviteljica in lastnica blagovne znamke MOIKA NaturalCosmetics

Ime izvira iz poimenovanja Mary's gold (Marijino zlato), saj so kristjani pogosto k Marijinemu oltarju prinašali cvetove ognjiča kot simbol zlata na praznik oznanjenja, ki sovpada s praznikom vseh mater 25. marca. Tudi sicer je ognjič simbolno povezan s pozitivno, sončno energijo, ki v življenje prinaša optimizem in veselje.

Ta vrtna in nezahtevna rastlina cveti od junija pa vse do oktobra. Ognjič je svoj sloves bogatil skozi dolgo zgodovinsko obdobje. Že stari Egipčani so ga uporabljali v pomlajevalne namene, njegov izvor pa se pripisuje širšemu mediteranskemu območju. Užitna je cela rastlina, vendar je najbolj znana in raziskana uporaba njegovih cvetnih listkov. Zdravilnost ognjiča je bila dokazana z mnogimi študijami, vendar njegove učinke najbolj potrjujejo več tisočletne uporabniške izkušnje.
Mesto v leposlovju mu je za vekomaj namenil William Shakespeare v svoji Zimski pravljici: »Tu meseček, ta hodi s soncem spat in ž njim jokaje vstaja.«

Ognjič lahko dodajate jedem, pijete ognjičev čaj, iz njegovega prevretka pripravite obkladke, cvetke uporabite kot dodatek kopeli, iz njega pripravite tinkturo, ga uporabite kot barvilo pa vendar je najbolj razširjena in priljubljena uporaba njegovega oljnega izvlečka. Kreme ter mazila, ki ga vsebujejo v zadostnih količinah, bi morale biti intenzivno rumene barve. Le tako bo ognjič blagodejno vplival na vaše kožne težave.
Za pripravo oljnega izvlečka, ki je prisoten v naših izdelkih (npr. Nežno ognjičevo mleko za čiščenje ter Rman in kamilica- vlažilna in pomirjujoča krema) uporabljamo sveže, hladno stisnjeno slovensko ekološko olje sončničnih semen ter cvetne liste ognjiča, ki ga na naši njivi poberemo ob lepem vremenu po tem, ko roso posuši sonce.

Pravilen postopek priprave ognjičevega oljnega izvlečka
Sveže pobrane cvetove narobe obrnjene položimo na lese, v zračen in senčen prostor. Posušenim ročno potrgamo cvetne listke, ter z njimi napolnimo čiste kozarce za vlaganje. Vsebino kompaktno potlačimo ter jo prelijemo z rastlinskim tako, da je njegova gladina dva do tri centimetre nad listki. Z mešanjem odstranimo vse zračne mehurčke, nato pa kozarec dobro zapremo. Hranimo v toplem in temnem prostoru štiri do šest tednov, vmes vsak dan dobro premešamo. Po šestih tednih olje precedimo skozi čisto gazo, iz ostanka pa s prešo iztisnemo najbolj dragocene kapljice. Olje pustimo stati nekaj dni, da se v usedlini zberejo morebitne nečistoče, nato pa čisto olje odlijemo v temno steklenico. Zaščitimo ga z rožmarinovim ekstraktom in tako preprečimo prezgodnjo oksidacijo pripravka.
Tako dobljeni izvleček lahko uporabite samostojno, kot del domače lekarne ali pa ga vmešate v mazila, emulzije in serume. Znanstvene raziskave so potrdile njegovo protivnetno in antioksidativno delovanje ter pospeševalni učinek na celjenje ran. Primeren je tudi za nego najbolj nežne in občutljive kože, tudi pri otrocih in dojenčkih.
V kombinaciji z oljem lahko uporabljate tudi hidrolat ognjiča. Gre za produkt vodne destilacije njegovih cvetov, za katerega izkušnje kažejo na njegovo izredno blagodejno delovanje na kožo. Uporabite ga kot podlago za lepšo vpojnost mazil in krem.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

09.01.2019

Kako se boljše počutiti v svoji koži: 5 tehnik, ki jih lahko uporabite takoj

Ob prehodu iz starega v novo leto smo polni upanja, zagona in pričakovanja. Z navdušenjem…
07.01.2019

Kako do mladostnega globokega sna

Najbolj si odpočijemo in obnovimo življenjske moči v času globokega sna. Prikliče ga…
13.12.2018

Alkalna ionizirana voda - skrbno zamolčana skrivnost

Alkalna ionizirana voda vsebuje aktivni vodik, naravni antioksidant, ki v telesu…
13.12.2018

Čas obdarovanj: pomagajte družinam v stiski

Tukaj je veseli december. Mesec, obarvan z mnogimi zabavami, druženji, čas, ko ulice in…
Default Image
11.12.2018

ZNEBITE SE BOLEČIN V HRBTU IN DRUGIH SKLEPIH

Predstavljamo vam CHI WELL POINTER (v nadaljevanju CWP), ki odpravi bolečine in veliko…