Nastavitve piškotkov

TEMPRANA REFLEKSNA TERAPIJA™ - inovativna rehabilitacija po možganski kapi

S posledicami možganske kapi se v Sloveniji sooča okoli 4.000 ljudi letno. To izjemno težko stanje predstavlja vodilni vzrok invalidnosti, posamezniki pa potrebujejo celovito vseživljenjsko rehabilitacijo. Oskrba v okviru slovenskega zdravstvenega sistema ni vselej optimalna. Vse več svojcev se zato po pomoč obrača k Temprana refleksni terapiji™, ki jo v Sloveniji izvaja Nataša Kos Križmančič, priznana terapevtka in licencirana učiteljica metod Sorensensistem™.

Nikoli ni prepozno
Temprana refleksna terapija™ lahko znatno pripomore tistim, ki trpijo za posledicami možganskih poškodb, ki se izražajo v obliki paralize, mišične atrofije, težavah z ravnotežjem, vrtoglavico, utrujenostjo in motnjami senzoričnih zaznav. Temprana refleksna terapija™ s stimulacijo refleksnih točk na rokah, stopalih in obrazu aktivira živčni sistem. Človeški možgani so nevroplastični, zato so vse življenje sposobni med nevroni oblikovati nove povezave in spreminjati delovanje obstoječih.

Edinstvena pomoč otrokom
Ne samo, da je Temprana refleksna terapija™ primerna za odrasle, učinkovita je tudi za izboljšanje počutja in splošnega zdravja otrok. Priporočljiva je za otroke z motnjami avtističnega spektra, cerebralno paralizo, tiste, ki trpijo zavoljo poškodb ob rojstvu, epilepsije. Izjemno učinkovita je pri obvladovanju posledic genetskih sprememb, ki se kažejo pri Downovem, Turnerjevem, Angelmanovem, Williamsonovem in Jacobsonovem sindromu.
Pilotski projekt na ljubljanski OŠ Poljane leta 2015 je pokazal, da je terapija izjemno blagodejna tudi za otroke z oslabljenim sluhom in vidom, motnjami spanja, težavami z zbranostjo/koncentracijo, motnjami prehranjevanja, omejenimi fini in bruto motoričnimi sposobnostmi ali oslabljenimi kognitivnimi sposobnostmi.

Nataša Kos Križmančič, diplomirana Temprana terapevtka
Na Danskem Temprana refleksno terapijo™ od leta 2015 krije javni zdravstveni sistem. V Sloveniji se je svojci prizadete osebe lahko priučijo pod mentorstvom Nataše Kos Križmančič, Temprana terapevtke in slovenske nosilke licence za poučevanje metod Sorensensistema™. Svojce poučuje neposredno na podlagi individualnega terapevtskega načrta, ki ga nato pod njenim mentorstvom izvajajo na domu in s tem bistveno prispevajo k okrevanju prizadetega.

Metoda rehabilitacije na domu

Leta 2014 je pilotna študija v britanskem Essexu, ki je vključevala deset pacientov z demenco (ti so v rednih intervalih prejeli po dvanajst terapij), pokazala, da se je že v kratkem času vsem bolnikom izboljšala kakovost spanja, poročali so o redkejših občutkih depresije ter izboljšanju govora. Metodologija Temprana refleksne terapije™ priporoča, da se težav lotimo kolikor hitro se lahko; najučinkoviteje je, če se terapije naučijo svojci.

Metodo rehabilitacije na domu (home training system), edino v našem prostoru, izvajamo najmanj 12 mesecev, in sicer od štiri- do sedemkrat tedensko.
S terapijo pa ne pomagamo samo tistim, ki trpijo zavoljo demence. Izjemne rezultate ima tudi pri pacientih z multiplo sklerozo ter Parkinsonovo in Alzheimerjevo boleznijo ter po možganski kapi. Temprana refleksno terapijo™ je razvila svetovno priznana danska terapevtka Lone Sorensen.

Več informacij preberite na spletni strani www.temprana.si.

image001

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

05.12.2018

Bo opustitev kajenja tudi vaša novoletna zaobljuba?

Kajenje je ena izmed bolj škodljivih in trdovratnih razvad. Skoraj zagotovo ni kadilca,…
03.12.2018

Poskrbite za zobe in s tem za vaše zdravje

Kadar imamo težave z zobmi, se nemalokrat pojavljajo težave tudi na dlesnih, in obratno.…
10.11.2018

Izgorelost ne prizanaša niti otrokom

Izgorelost nastane vsepovsod, kjer se posameznik prekomerno izčrpava zaradi notranje…
05.11.2018

Bolezen tisočerih obrazov

Z Renato Žohar, predsednico društva Spoznajmo multiplo sklerozo, smo se pogovarjali o…
24.10.2018

Glavoboli – kaj hitro pomaga in kako jih preprečite

Predvsem ženske imajo težave z glavoboli – pri vsaki drugi so skoraj reden pojav.…