Nastavitve piškotkov

Dan različnih nogavic

Ne se čuditi, če danes na ulici ali v pisarni, učilnici, trgovini ... zagledate osebo, ki ima na svojih nogah dve različni nogavici. Niso se zmotili, ampak so to storili namenoma. Danes je namreč svetovni dan Downovega sindroma, z različnima nogavicama pa osveščajo ostale o tej bolezni.

Že od leta 2012 obeležujemo 21. marec za Svetovni dan Downovega sindroma. Izbira datuma ni naključje, temveč je posledica tega, da gre pri tej bolezni za genetsko napako, za trisomijo 21 kromosoma, kar pomeni, da ima oseba z Downovim sindromom namesto dveh parov kromosomov tri.

Različne institucije, zavodi, društva in posamezniki na ta dan organizirajo različne aktivnosti v povezavi z omenjeno boleznijo z namenom, da bi splošno in strokovno javnost opozorili na dejstvo, da so med nami tudi osebe z Downovim sindromom, ki jim moramo prisluhniti, jih spoštovati ter pomagati.

Nekaterim ženskam že med nosečnostjo na ginekološkem pregledu povedo, kakšno je tveganje, da bodo rodile otroka z genetsko motnjo, medtem ko nekatere se s tem soočijo šele ob rojstvu. Še posebej pogosto se bodoče mamice v starosti po 35. letu v 16. tednu nosečnosti odločijo za amniocintezo (pregled, pri katerem se določi zarodkova kromosomska slika).

Oseba z Downovim sindromom ima običajno značilno, poševno obliko oči, manjša ušesa in usta, bolj sploščen obraz, na rokah krajše prste ... Pogled na takšnega otroka vsekakor pri staršu vzbudi zaskrbljenost in strah pred prihodnostjo, še posebej ker se jih nemalo sooča z zdravstvenimi težavami, kot so srčne napake, motnjami sluha ali vida, lažjimi motnjami v duševnem razvoju itd., vendar pa veljajo za izredno čustvene, dobrovoljne, srčne in nasmejane.

Pomembno je, da se z osebami z Downovim sindromom ukvarjamo, skrbimo za njihovo socializacijo, v socializacijo vključimo specialiste, ki se na tovrstno bolezen dobro spoznajo in nam lahko svetujejo. Cilj je, da jih čim bolje pripravimo na samostojno življenje ter jih sprejmemo takšne, kakršne so.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

22.05.2019

Bolezen, ki nas prizadene psihično in fizično

Luskavica ali psioraza je kronična, dedna, vnetna in neozdravljiva bolezen. Na koži se…
16.05.2019

7 stvari, ki bi bilo dobro narediti zjutraj, da bi imeli boljši dan

Ne glede na to, ali ste jutranji ali večerni tip človeka, vam bo dobra jutranja rutina…
13.05.2019

Nesreča nikoli ne počiva

Topli dnevi nas vabijo, da preživimo večino prostega časa zunaj. Spet se posvečamo…
13.05.2019

Nizek krvni pritisk

Pomembno je, da krvni pritisk uravnavamo in s tem zagotavljamo, da organi vsak trenutek…
07.05.2019

Magičnost gibanja

Magičnost gibanja smo skupina povezanih posameznikov z znanjem in zavestjo o višjem…