Nastavitve piškotkov

Nizek krvni pritisk

Pomembno je, da krvni pritisk uravnavamo in s tem zagotavljamo, da organi vsak trenutek dobijo optimalno količino krvi. Čeprav lahko več težav z zdravjem prinese visok krvni pritisk, pa lahko tudi nizek krvni tlak oz. hipotenzija prinaša neprijetne posledice.
Sara Sočan

Nekateri imajo že v osnovi nizek krvni tlak, kar ni prav nič narobe, če se ob tem dobro počutijo in so zdravi, brez bolezenskih znakov. Problemi lahko nastanejo, kadar je tlak v žilah toliko znižan, da je moten pretok krvi skozi vitalne organe. Takrat govorimo o hipotenziji, ki je nasprotje hipertenzije.

In kako vemo, da imamo nizek krvni tlak? Običajno se pojavijo znaki, kot so: omotica, utrujenost, žeja, temnenje pred očmi, žeja, pospešen srčni utrip, lahko pa privede tudi do izgube zavesti.
Zdravljenje
Priporočljivo je, da si ob težavah, ki nakazujejo na nizek krvni pritisk, le-tega izmerimo. Kadar so številke prenizke od normalnih, je smiselno o tem obvestiti zdravnika, ki vas bo pregledal in izključil kakšne organske vzroke. Sicer pa se tovrstna bolezenska težava ne zdravi oz. zanj zdravniki ne predpisujejo nobene terapije oz. se odločijo za terapijo, ki temelji na zdravljenju vzrokov, ki povzročajo hipotenzijo (dehidracija, srčna odpoved, diabetes ...).

Zdrav življenjski slog
Ne samo za preprečitev hipotenzije, tudi za preprečevanje in izboljšanje mnogih bolezenskih težav, moramo skrbeti za zdrav življenjski slog. Ta naj vključuje redno, vsakodnevno gibanje, zdravo prehrano (manj ogljikovih hidratov, manj slana hrana, uživanje več manjših obrokov na dan), vnos zadostne tekočine oz. vode, pomembno je tudi, da dovolj spimo, ne pretiravamo z alkoholom ... Nič pa ne bo narobe, da v primeru nizkega krvnega pritiska popijete skodelico kave ali pravega čaja, saj naj bi kofein poskrbel za vsaj malenkostno povišanje krvnega pritiska.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

16.06.2019

Zdravi in fit na počitnice

Do težko pričakovanega oddiha imate še ravno dovolj časa, da telo spravite v zavidljivo…
16.06.2019

Sonce - prijatelj ali sovražnik?

Sonce vse močneje greje in čeprav se ga neskončno veselimo, se ga moramo malenkost tudi…
16.06.2019

Bolečina, ki vpliva na naš vsakdan

Razlogov, zakaj se lahko pojavijo bolečine v mišic in sklepih, je več. Tudi intenzivnost…
16.06.2019

Molekula, ki spreminja življenje

Koencim Q10 je vitaminu podobna molekula, ki jo vsebuje prav vsaka človeška celica.…
16.06.2019

Smo v avtu varni?

Sončni žarki so že močni in zato se jim moramo v najbolj toplem delu dneva izogibati.…