Kaj kaže vaša krvna slika?

Se počutite zdravi, polni energije in menite, da vam nič ne manjka? Odlično, toda kljub vsemu bi vam zdravniki svetovali, da se vsaj enkrat letno odpravite v laboratorij in preverite krvno sliko.

Veronika Bilban

Rezultati pokažejo, kaj se v telesu dogaja. Z odvzemom krvi in preiskavami je mogoče ugotoviti ali smo zdravi, se nas loteva kakšna bolezen, kaj nam manjka, koliko odstopamo od povprečja in kako zelo resno je. Dovolj je, če nam jo vzamejo dve čajni žlički. Toliko je dovolj, da dobimo prve informacije o našem zdravju.

Preiskava celotne krvne slike nam običajno podrobno določi število rdečih krvnih celic, število belih krvnih celic in trombocitov; elektrolitov za merjenje delovanja ledvic; jetrne preiskave in CRP (C-reaktivni protein), ki nam lahko pove, ali je v telesu prisotno kakšno vnetje. .
Iz teh testov lahko določimo stvari, kot so prisotnost anemije (nizko število rdečih krvnih celic iz različnih vzrokov), okužbe, odpovedi ledvic in bolezni jeter. Pogosto bodo rezultati teh testov sprožili nadaljnje testiranje. Na primer, prisotnost anemije običajno vodi k testiranju pomanjkanja železa, morda vitamina B12 in folatov ... V primeru infekcije se vzame kri, da zdravniki oziroma specialisti prepoznajo bakterijo, ki je odgovorna za težavo ter na podlagi tega predpišejo pravilni antibiotik.

Seznam krvnih preiskav, ki jih sprva naroči osebni zdravnik, je lahko precej dolg. Z nekaterimi drugimi krvnimi testi je mogoče z markerji tumorjev spremljati odziv raka na zdravljenje, odkrijejo se lahko genetske motnje, nosečnost idr.

Če se slabo počutite, ste utrujeni ali vas tare kakšna zdravstvena tegoba, le opravite laboratorijski pregled krvi in se prepričajte, da ni razloga za skrbi..

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…