ZDRAVA PREHRANA

Zaradi porasta sodobnih bolezni (debelost, diabetes, alergije,...) je zavedanje o zdravem prehranjevanju še kako pomembno, saj je prav hrana tisto "zdravilo" ali pa "strup", ki ga vsakodnevno vnašamo v naše telo. V najslabšem položaju so tu otroci, ki nevede kopirajo "slabe" prehranjevalne navade svojih staršev.Naš cilj je obuditi stare slovenske jedi, povrniti sezonskim živilom, začimbam, zeliščem in dišavnicam njihov pomen in uporabnost ter vse skupaj podkrepiti z modrostjo tradicionalne kitajske medicine.

JASMINA ŠKRABAR

JASMINA ŠKRABAR

Sem univetzitetna diplomirana kemičarka, nutricistka za superživila ter certificirana prehranska svetovalka za športnike. Sestavila sem ekipo v kateri se dopolnjujemo z znanji medicinske stroke, prehranske ter kulinarike. Način življenja in lastne izkušnje so me pripeljale do razmišljanja in znanja, ki ga želim deliti.

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Že dolgo je znano, da sta izgled in vonj hrane tista, ki nam spodbudita tek. Meni osebno je vonj klinčkov eden najljubših - tako v hrani kot v parfumih.

Klinčke vsi dobro poznamo, če ne drugače v kuhanem vinu in kompotu. :)

Ampak klinčki niso samo olesenel cvetni popek poln eteričnih olj mamljivega vonja. So velikooo več!

Potrjeno iz znanstvenih krogov so klinčki eden izmed najmočnejših antioksidantov na Zemlji.

Imajo antibakterijske, antivirusne in dezinfekcijske lastnosti. Pri nakupu morate biti pozorni na temno rjavo barvo in raje kot mlete kupite cele, saj se le tako eterično olje v glavici klinčka ohrani dal časa. Cele klinčke lahko tik pred uporabo strete v možnarju ter tako pomagate dišečim zdravilnim substancam da v vsej količini pridejo do izraza.

Za kaj vse so uporabni?!

Na prvo mesto bi postavila boleče grlo. Poparek iz klinčkov ohladite in večkrat na dan grgrajte pripravljeno raztopino. Preizkušeno pomaga! Poleg tega jih brez skrbi daste tudi otrokom pri bolečem grlu ali angini (zgrgrano tekočino je potem potrebno izpljuniti).

Drugo mesto so na moji lestvici zasedle težave z ustno votlino. Afte, zobobol, razjede, zadah. Vse tiste, ki ste pred kratkem postale mamice in imajo vaši nadobudni sesalci oblogice v ustih, jim lahko s krpico namočeno v  nežnem (cca pol čajne žličke strtih klinčkov na 2 dl vode) poparku, obrišete ustno votlino, prav tako pa tudi prsne bradavice. Morda se bodo kremžili, ker je okus klinčkov rahlo grenek. Vse tiste, ki pa imate že malo večje razgrajače in ste v fazi prvih zobkov, se prav tako lahko poslužite poparka, saj bo le ta deloval pomirjujoče, protibolečinsko in protivnetno na dlesni.

Ker pa sem ravno pri zobeh, bom preskočila eno generacijo - tudi vsi tisti, ki se ubadate s težavami zaradi odrgnin zobnih protez, prav tako lahko s tem poparkom uspešno pozdravite in umirite razbolele dlesni.

Na tretjem mestu so akne in mozolji. Ne samo na obrazu, tudi na vseh ostalih kritičnih predelih lahko uspešno umirite in razkužite kožo s poparkom nageljnovih žbic.

Pri vsem tem pa se seveda morate zavedati, da je to zgolj "domača lekarna" in če je težava večje razsežnosti, se morate o njej posvetovati z zdravnikom.

Mojega seznama še ni konec, ni pa več oštevilčen. :)

Ugodno vplivajo na prebavo. Odpravljajo napenjanje. Pomagajo pri visokem pritisku. Stimulirajo mišice maternice - zato je priporočljivo, da nosečnice uživajo klinčke, tudi po porodu (tako bodo pozitivne lastnosti prešle v materino mleko in dojenček bo imel veliko manj težav s krči).

V času prehladov si lahko naredimo tudi kopel za inhaliranje. Eterično olje bo z vdihanim zrakom tako prišlo do pljuč in antibakterijsko delovalo na sluznico.

Priporočljivi so pri težavah s protinom in revmatičnih obolenjih. Delujejo tudi proti glivicam in ne nazadnje veljajo kot spolno krepčilo.

Tudi v sami kulinariki nimajo meja. Če jih boste dodali v fižolove, grahove in druge juhe, v golaž, h kuhanemu zelju, bodo naredili jedi lažje prebavljive.

Tako, sedaj veste, če ne drugače, jih uporabite kot dišeč uvod v romantični večer in nepozabno noč. :)

 

 

Jasmina

Nadaljuj branje
Ogledi: 1364

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Hrasti nas v Hrastniku obdajajo vsepovsod. Zato sem se odločila narediti želodovo kavo. Tako popularno v zadnjem času.

Želode je potrebno seveda nabrati in jim odstraniti kapice. Potem jih prelijte z vodo. Tisti, ki so pokvarjeni bodo plavali - te odstranite. Želod kuhajte cca 20 min, odlijte vodo in počakajte da se ohladi. Sedaj ga boste lažje olupili, poleg tega pa se je s kuhanjem odstranil tanin. Olupljene želode razpolovite in sušite v pečici pri max 60°C vsaj 4 ure.

Glede na to da sem zvarek delala prvič, je prišlo do manjših napak, ki jih bom naslednjič popravila. Da pa ne boste delali istih, preberite do konca.

Kuhani želodi so mehki in jih je zato lažje narezati na manjše koščke, kot pa da se s "trenjem" le teh ubadate ko so posušeni. Vendar tudi tukaj nastane problem, saj so določeni koščki večji od drugih in pri praženju se tisti manjši prej obarvajo kot pa večji...in na koncu dobite oglje :)

Skratka morda je najbolje prepražiti cele oz polovice želodov ali pa posušene zmleti in presejati tako da so koščki res približno enake velikosti.

Jaz sem imela različne velikosti in ko sem jih pražila je nastalo kar nekaj oglja. Pred uporabo sem praženo zmes presejala in lepe rjave koščke zmlela v kavnem mlinčku. Nad rezultatom sem bila dobesedno presenečena. Rjav prah zelo podoben kavi z vonjem po kakavu. V 2 dl vrele vode sem dala eno veliko res zvrhano žlico želodove kave, kuhala še 3 min, odstavila in počakala približno 10 min. Rezultat??

Po izgledu primerljiva z navadno kavo, vonj še najbolj podoben cikoriji, okus malo grenek, ampak z dodatkom mleka in malo sladkorja nastane zelo pitna. Okus, ki bi se ga z lahkoto navadil.

Pa še en nasvet. Če imate možnost praženja želoda zunaj, to tudi naredite, saj sem po končanem poskusu še eno uro zračila stanovanje...vidljivost je bila cca 3m  :).

Želodova kava je dobra za prebavo, vas segreje, je brez kofeina in lahko jo daste tudi otrokom.

Če pa želode samo prekuhate, olupite in posušite, pa lahko iz njih naredite moko, ki jo dodate kruhu...

Lahko pa jo daste tudi kot unikatno novoletno darilo. :)

LP

 

Jasmina

Nadaljuj branje
Ogledi: 2654

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

KUTINE in "TRIS UROKOV"

 

Če bi me kdo vprašal kateri letni čas imam najraje, bi se definitivno v tem trenutku odločila za jesen. Tako ali tako ima vsak svoje pluse in minuse in na koncu nam ne paše če je prevroče, premrzlo, preveč vetra, dežja, ni snega,...

Ampak jesen nas obdari s kopico čudovitih barv in meni osebno ni nič lepšega kot v lepem, sončnem vremenu hoditi skozi gozd ter poslušati šumenje padlega, suhega listja pod nogami.

Poleg čudovitih barv pa so tu še vsi neverjetno hranilni jesenski plodovi, zelenjava, sadje,...in pa noč čarovnic :) .

Ne, danes ne bom pisala o bučah, ker sem to že, danes so na vrsti kutine. Nekateri jih morda bolje poznate pod imenom dunje. Če pa še vedno ne veste, kako izgledajo, to so tiste rumene, velike, trde "jabolke", ki so jih včasih stare mame dajale v ali na omare, ker je njihov vonj res neverjeten. Večinoma so jih uporabljali kot dodatek kompotom prav zaradi vonja in kisline, ki jo vsebujejo ter pri pripravi marmelad, saj zaradi velike vsebnosti pektina pomagajo do želene trdote le te.

Kutine so zelo bogate z vitaminom C, cinkom, kalijem, bakrom, železom, prehranskimi vlakninami in še mnogimi drugimi, za zdravje zelo pomembnimi komponentami.

Že od nekdaj je znano, da se z njihovo pomočjo uspešno preprečuje in odpravlja razne alergije. Da zelo ugodno vplivajo na delovanje prebavil, preprečujejo raka, predvsem na črevesju, pomagajo pri hujšanju, skrbijo za zdravje lasnih mešičkov in s tem za boljšo rast las in še in še.

Surove niso ravno najbolj užitne. Njihove peške pa so zaradi majhne vsebnosti cianida celo strupene.

Receptov s kutinami je ogromno, ampak ker jaz ne bi bila jaz, če ne bi poskusila kakšne nove kombinacije, sem danes "ustvarila" tole...

Navadno imajo oz. morajo imeti jedi svoje ime... torej... preberite si kako je nastal "tis urokov"  :)

 

 

b2ap3_thumbnail_DSC_1267.jpg

 

No če ne drugega ste se pri imenu nasmejali. Ne samo zato ker je ravno čas noči čarovnic, ampak tudi zato, da bodo otroci sladico rajši pojedli. Če pa jim boste zraven povedali še kakšno zgodbo, katre nauk je, da ti samo ta sladica da moč  s katero lahko premagaš črno magijo, potem boste zmagali na celi črti.

Kaj se torej skriva v TRISU UROKOV?

Ja, trije uroki... spodnji del je polenta - skuhate polento, lahko jo malo sladkate in malenkost solite.

Sledi pire iz kutin. Kutine olupite, odstranite sredico, narežete in kar nekaj časa kuhate v vodi skupaj s klinčki, cimetom, vanilijevo skorjo. No jaz sem jih samo prepolovila in dala v pečico za 1 uro na 120°C ter jih nato olupila. Lupljenje je bilo tako lažje. Sem jih pa potem vseeno morala preliti z vodo in dati v mešalnik, da sem dobila gladko pasto. Pasti sem dodala sladkor in kuhala še 10 min.

Tretja plast pa je kri zlobnega vampirja...ne, je žele granatnega jabolka. Granatno jabolko sem olupila in iz semen stisnila sok, tako kot sem v enem izmed prejšnjih blogov napisala. Soku sem dodala kudzu, lahko pa dodaste želatino oz nekaj, kar bo pomagalo pri nastanku želeja.

V kozarček sem tako po plasteh nalila sestavine. Če boste delali tako kot jaz s kokosovim sladkorjem in kudzujem, lahko sladico postrežete tudi vašim najmlajšim. Dojenčkom, starim vsaj 8 mesecev, ki so se že spoznali z okusi in na sploh z gosto hrano.Zelo dobro pa se bo sladica obnesla tudi pri vseh ostalih in po njej ne boste imeli občutka polnosti.

Poskusite narediti svoj tris urokov, otrokom povejte zgodbo in skupaj uživajte v barvitih darovih jeseni!

 

LP

 

Jasmina 

Nadaljuj branje
Ogledi: 1250

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Definitivno vsi veste kako zgleda in kakšen okus ima.

Vas je pa najverjetneje kar nekaj takšnih, ki se vam ne da ubadati z njo, saj je lupljenje dokaj zoprno. Najlažje je priti do semen tako, da odrežete na vrhu (tam kjer je bil pecelj) in na dnu (tam kjer je muha), nato pa z nožem naredite vsaj 4 zareze ob strani (oz vidite razdelke, ko odrežete spodnji in zgornji del in zarežete po njih) - tako kot bi lupili pomarančo. Zaradi krhkosti jo je zelo enostavno razkosati in iz vsakega kosa izluščiti semena. Nekateri luščijo sadež tako, da ga potopijo v vodo, saj lupina plava na vodi, semena pa potonejo. No meni osebno, ta varianta predstavlja še večje packanje in sem se raje odločila za "suho" verzijo.

 

 

 

b2ap3_thumbnail_2015-10-16_14.41.15.jpg

 

Če se lotite semena jesti sama, imate zelo kmalu polna usta suhih koščic in to ni ravno zabavno. Nekateri delajo smoothije tako da enostavno semena zmeljejo v blenderju. Nastane gost kašast sok lepe roza barve, sicer dokaj dobrega okusa, dokler se vam prvo zdrobljeno seme ne zatakne ali za zobe ali pa za kak mandel. Torej tudi dokaj neprijetna stvar. Nekateri samo prepolovijo granatno jabolko in ga "ožamejo" z ožemalnikom agrumov.

Moja varianta je ožemanjem s stiskalnikom krompirja. Dokaj enostavna zadeva in zadovoljiv izkoristek. Iz dveh srednje velikih granatnih jabolk cca 1 dl soka. Najbolje pri vsem pa je, da so semena lepo ločena in jih je tako zelo enostavno stresti na pekač, kjer se v pečici sušijo (50-55°C) - dokler niso suha.

Posušena semena granatnega jabolka znana tudi pod imenom ANARDANA, se na bližnjem vzhodu in v indijskih deželah uporabljajo kot začimba, po okusu sorodna tamarindi in limoni. Torej okus, ki ga dajejo je kiselkast, kar še dodatno okrepi okus mesnim jedem. Sušena semena je najbolje streti v možnarju tik pred uporabo. Zaradi visoke vsebnosti pektina, pa jih lahko uporabljate tudi za zgoščevanje marmelad. To naredite tako da v posebni posodi pripravite "pektin" - strta semena v vodo in nekaj časa kuhate, da se zgosti ali s semeni napolnite čajno vrečko in jo daste v marmelado.

Zakaj pa bi se sploh toliko ubadali s tem sadežem???

Mnogo zgodb se nanaša in opisuje granatno jabolko, celo tista o Adamu in Evi in o drevesu spoznanja. Povezujejo ga s plodnostjo in že več stoletji je v tradicionalni kitajski medicini znano, da so z njim odpravljali trakulje in druge zajedavce v črevesju.

Sicer farmacevtska industrija še ni potrdila, da kombinacija aktivnih snovi preprečuje , upočasnjuje ali zdrave določene tegobe (ker bi bilo to najverjetneje --------- v lastno skledo) ni pa tega tudi ne ovrgla.

Torej, ugodno vpliva na delovanje srca in ožilja. Krepi in čisti prebavila, skrbi za lepo kožo in predvsem pomembno - GOSPODJE - skrbi za prostato oz preprečuje raka na prostati!!!!

Sok je tudi naraven pripomoček za zniževanje telesne temperature (prav tako tudi "čaj" iz zdrobljenih suhih semen). Njegova uporaba je priporočljiva tudi pri kašlju in na sploh za hitrejše okrevanje pri prehladu.

Sok, ki sem ga iztisnila je bil zame presladek in sem ga razredčila z vodo...

Vi, pa si ga privoščite po svoje.

LP

 

Jasmina

Ta in ostale bloge lahko preberete tudi na moji spletni strani: http://www.erina.si/

ali pa mi sledite na facebooku: Erina

 

 

 

Nadaljuj branje
Ogledi: 1852

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Če boste videli okrog hoditi kratkolaso žensko, katere polt je že skoraj vijolična, sem to jaz. Zaradi obilice grozdja, ki sem ga v zadnjem mesecu skonzumirala, sem se že skoraj prelevila v smrkca.

Ker pa seveda, ne dohajam vseh teh količin, ki jih ponujajo vinske trte, sem se odločila, da naredim marmelado. Zakaj? Grozdje vsebuje antioksidante, ki so v obliki antocianinskih barvil (modra barva grozdja), kvercitin, ki deluje protialergeno ter obilico mineralov in vitaminov, med drugim vitamin A, železo in folat. Poleg tega pa sveže zelo dobro hidrira telo. Pri kuhanju se sicer večino vitamina C, ki ga tudi vsebuje, uniči, vendar ostanejo ostale pozitivne učinkovine.

Prebrala sem (vir: Vlaganje, shranjevanje in zamrzovanje; MK 1983), da maščoba prepreči nastanek pen pri kuhanju marmelad, poleg tega pa postanejo zaradi nje bolj biodostopni vitamini topni v maščobah (pri grozdju vitamin A). Dodatek kutine pa zaradi visoke vsebnost pektina pomaga pri strjevanju marmelade. Seveda nisem mogla mimo sebe in svojih začimb. Zvezdasti janež, cimet in ingver. Domača, moja, grozdna marmelada, je tako postala moje superživilo. Za piko na i, pa je nisem gostila z želirnim sladkorjem ali kakimi drugimi sredstvi, ampak sem dodala kudzu (več na http://www.erina.si/kudzu-ali-kuzu/). Glede na to, da sem na cca 3kg grozdja dodala samo 100g sladkorja, pomeni, da je v moji marmeladi vsaj 97% sadnega deleža (kak procent vzamejo še dodatki).

Zakaj torej kupovati, če pa si lahko na zelo enostaven način sami doma naredite ozimnico. Vključite otroke, ki bodo tako še raje pojedli narejene dobrote, saj so sodelovali pri njihovem nastanku. Druženje bo tako poučno in koristno. Polepšajte si turobne, deževne jesenske popoldneve in videli boste, da že samo vonj pozitivno vpliva na razpoloženje.

Lep, vijoličen, pozdrav.

 

Jasmina

Nadaljuj branje
Ogledi: 2384

Vsak dan me moji dragi presenečajo s kakšnim darilcem. Tudi danes. Poln krožnik žižul, je več kot dovolj za super začetek tedna.

Za vse tiste, ki žižul ne poznate

To so plodovi, doma sicer iz severne Kitajske, trnatega grma oz. drevesa. Pri nas jih najdemo predvsem na Primorskem. Plodovi so podobne velikosti kot olive in v začetku, ko še niso povsem zreli tudi zelene barve. Polno dozorelost dosežejo konec septembra oz. v oktobru, ko postanejo žareče rjave barve. Suhi in na pogled manj atraktivni, zgubani plodovi so najslajši. Lahko pa se uživajo tudi še zeleni plodovi, ki so predvsem bogati z vitaminom C in zelo sočni.

Pozitivne lastnosti

Kot sem omenila, je sadež najprej zelene barve in zelo sočen. V toplih poletnih mesecih torej skrbi za hidriranost telesa. V jeseni pa postane rjav (lupina) z belo sredico. Tradicionalna kitajska medicina ga vrednoti kot živilo, ki skrbi za krepkost telesa. Ugodno vpliva na vranico, želodec in srce. Ne vsebujejo velike količine mineralov, vendar široko paleto le teh (magnezij, kalcij, baker, kalij, mangan, fosfor in železo). Vsebuje 20x več vitamina C kot katerikoli citrus. Prav kombinacija vseh teh mikroelementov pa je "kriva" za njegove pozitivne lastnosti na telo, kot so: krepitev imunskega sistema, zniževanje krvnega sladkorja, zaviranje napredovanja bolezni jeter, preprečevanje anemije, zaviranje rasti tumorjev, ugoden vpliv na kožo - gladi gube. Kar pa se mi zdi še posebej zanimivo in vredno omembe pa je, da zmanjšuje stranske učinke zdravil in tako še dodatno skrbi za vranico, jetra in želodec.

Kako jih uživati

 

Najbolj enostavna uporaba je da jih pojesti takšne kot jih imate. Če je ta količina prevelika, jih posušite in shranite v steklenih kozarcih. Suhe potem uporabite v omakah, juhah, naredite krepko kostno juho in jo z njimi še dodatno obogatite, skuhate čaj oz. kompot, dodate v sladice (zamenjate za rozine). Iz njih lahko skuhate marmelado ali pa namočite v žganje.

 

 

Zaključek... tudi sladkanje je lahko zdravilno!!!

Jasmina

Nadaljuj branje
Ogledi: 4583

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Čas sveže zelenjave se počasi umika. Na vrsto bo prišla vložena, zamrznjena posušena ali kako drugače shranjena zelenjava.

Fižol lahko shranjujemo na zelo veliko načinov, med drugim tudi kot posušena semena. Vsem je znano, da pred kuhanjem fižol namakamo vsaj čez noč. Seme nabrekne in čas kuhanja je krajši. Nekateri celo zamenjajo vodo, ko fižol prvič zavre, ga perejo ali pa do vrenja kuhajo v raztopini sode bikarbone, skratka variant je več. Meni, kot nesojenemu kemiku pa se včasih po nekem slučaju, zgodijo odkritja... Fižol, namočen čez noč je čakal da postane fižolova juha, ampak je nekaj prišlo vmes in vse kar sem lahko naredila, je bilo to, da sem ga odcedila, sprala pod tekočo vodo in pokrila s kuhinjsko krpo...tudi naslednji dan sem naredila isto, ker je zopet nekaj prišlo vmes. Skratka, tretji dan sem se kar malo prestrašila, saj nisem pričakovala kalčkov. Skaljen fižol je bil v dobre pol ure kuhan in tako je bilo tudi kosilo zelo hitro pripravljeno. Zelo imam rada takšne jedi, vendar imam po njih vedno grrrooozne težave z napenjanjem ali celo krči v črevesju. No tokrat se to ni zgodilo. Zakaj? Odgovor je v bistvu zelo preprost. Seme ima v sebi rasne hormone, ki mu preprečujejo da bi vzklilo v neprimernih vremenskih pogojih (važna je temperatura, voda in kisik). Ko seme namakamo v vodi, le ta pripomore k tem, da se seme "zbudi", da se v njem začnejo pretakati tekočine in se vklopijo razni mehanizmi. Ko seme dovolj nabrekne in je kalček sposoben predreti lupinico, se rast nove rastline lahko začne. Hranila kalček najprej črpa iz zaloge v semenu. Zato je potrebno da se vklopijo različni encimi, ki skladiščeno hrano spremenijo v obliko, ki jo kalček lahko posrka. Zaradi vklopa teh mehanizmov, se v semenih zmanjša količina škroba oz pri stročnicah glutena in tako postanejo lažje prebavljive. Poleg tega, so se vsi rastlinski hormoni za zaščito semena, ki v stiku z vodo postanejo delujoči to naredili že izven našega telesa in jih ni več. Tudi lupinica semena je dosti bolj porozna , se celo odlušči in jo pri kuhanju lahko odstranimo, saj splava na gladino bodoče juhe. Vsekakor pa ne smete pozabiti na vse začimbne, zeliščne in dišavne dodatke, ki imajo zelo pomembno vlogo. Pomagajo pri prebavi, obogatijo okus in nas zalagajo z minerali in vitamini.

Na kaj pa morate biti pozorni pri kaljenju fižola. Suh fižol namakate čez noč. Naslednji dan ga dobro sperete in razprostrete po steklenem pekaču (oz po posodi, kjer bodo semena imela prostor) ter pokrijete s kuhinjsko krpo. Sperite večkrat na dan in vsakič pokrijte s krpo. Tako spiranje kot tudi krpa preprečujeta plesnim iz zraka, da se ne naselijo na zrnju ter tako povzročijo v začetku neprijeten vonj kasneje pa razvoj večjih zaplat plesni.

To je vse!

Lep pozdrav in dober tek!

 

Jasmina

Nadaljuj branje
Ogledi: 1082

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Prepoznate začimbo na sliki?

To so semena koriandra, ki jih lahko uporabljamo v takšni obliki ali pa zdrobljena. Domovina koriandra je Mediteran, poznan in cenjen tako v kulinariki, kot tudi po svojih zdravilnih lastnostih, pa je tako rekoč po celem svetu. Uporabljajo se listi rastline in njena semena. Listi so zelo podobni peteršiljevim, a rastlini lahko ločimo po vonju, ki pri peteršilju ni tako intenziven. Koriander lahko uporabljamo skoraj povsod. Zamesimo v kruh, dodamo sladicam, klobasam, omakam, prilogam, zelenjavi, sadju,...

Zakaj pa sploh pišem o koriandru?

Simbol letošnjega poletja so buče in kumare. Enostavno več ne morem jest niti surovih kumar niti v omaki, hladilnik pa že odseva zeleno barvo in se šibi pod težo le teh, jih bom pač vložila. Problem je tudi v tem, da je zamrzovalna skrinja prav tako že polna. Ko sem brskala za vsemi potrebnimi začimbami za vlaganje v kis, mi je pod roko prišel en velik paket okroglih semen. Z drobljenjem v možnarju so razvila čudovit vonj.

Koriander torej. To malo seme v sebi nosi ogromno zalogo železa in je tako zelo priporočljivo za umestitev v vsakdanjo prehrano vseh, ki imate težave s krvjo. Zaradi vsebnosti magnezija, mangana in bakra se ga priporoča vsem, ki imate težave z mišičnimi krči in proti nespečnosti. Kalij, vitamin A, C in K ter folat ugodno vplivajo na prebavo in hkrati delujejo antiseptično. Pri bolečinah v črevesju, nerednem odvajanju blata ali celo pri zastrupitvi s hrano se priporoča uživanje čaja narejenega iz koriandrovih semen. Znižuje telesno temperaturo, skrbi za dober vid, pozitivno vpliva na kardiovaskularni in nevrološki sistem. Z grizljanjem semen si lahko odpravimo slab zadah ali pa pozdravimo afte. Iz zdrobljenega koriandra si lahko v kombinaciji z medom naredimo masko za obraz ali pa omilimo srbečico ob piku žuželk.

No, ste vedeli za vse to???

LP

 

Jasmina

Nadaljuj branje
Ogledi: 1086

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Ste se prepoznali že v naslovu? Domačih "mask" za odpravo težav z lasiščem , kot je na primer prhljaj je malo morje. Meni najljubša je ta z ingverjem in olivnim oljem. Kadar nimam doma svežega ingverja enostavno uporabim sušenega in ga zmešam z olivnim oljem.( Svež ingver pa naribam in precedim njegov sok skozi gazo ter tega potem zmešam z olivnim oljem). Rjavo "brozgo" nato nanesem na lasišče in jo vsaj 5 min vtiram. Občutek na prstih je pravzaprav zoprn, vendar vztrajam. Ingver deluje na lasišče antiseptično in hkrati vlaži. Povečuje tudi prekrvavljenost lasnih mešičkov in zato lasje hitreje rastejo ter postanejo močnejši in svetlejši. Masko pustim delovati vsaj 30 min. Če vas je lasišče prej srbelo in imate ranice, boste občutili pekoče delovanje ingverja, ki pa je daleč od tistega ki ga občutite pri barvanju las. Glede na to, da suhi ingver za sabo pusti rahlo rumen odtenek, ga ne bi priporočala blondinkam. Raje uporabite sok svežega ingverja. Ker pa je zdravje lasišča in las odraz težav s prebavili in pljuči, ingver uporabljajte tudi v prehrani. Že zjutraj si ga lahko privoščite v čaju. Tako vas bo še dodatno pogrel in poskrbel za odpravo kakršnihkoli težav z želodcem ali prebavili. Z njim si boste povečali imunsko odpornost in čistili pljuča nepotrebnih sluzi v katerih se naselijo bakterije, ki so povzročiteljice vnetij. Jesen je pravi čas za uživanje ingverja. Razvajajte se z njegovim okusom in vonjem.

LP

 

Jasmina

Nadaljuj branje
Ogledi: 1120

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Do včeraj sem bila 100% prepričana, da so rumeni cvetovi, ki jih je mogoče videti ob bregovih Save, cvetovi topinamburja. No pa niso.... Že na vse zgodaj sem odšla izkopavat korenike oz gomolje rumeno cvetoče rastline. Sicer čas, za izkopavanje pravega topinamburja še ni pravi, je potrebno počakati še kakšne 2 meseca, pa vendar... Cvetovi rumeni, velikost rastline primerna (cca 2m), korenika oz gomolj...ga pa sploh ni bilo. Ker vem, da ima naša Dolska pinky super babica alias Fanči Moljk pravi topinambur sem naredila primerjavo...in ugotovila, da to ni to. Fančijin topinambur sicer ni cvetel, je bila pa primerjava listov več kot zadovoljiv dokaz, da rastlini nista isti in da na bregovih Save ne cveti topinambur, ampak rastlina po imenu deljenolistna rudbekija. Tako topinambur, kot rudbekija sodita med invazivni vrsti. Topinambur v zadnjem času zopet prihaja v ospredje zaradi svojih  nutricističnih vrednosti. V sebi namreč skriva inulin, ki zelo pozitivno vpliva na delovanje prebavnega trakta. Brez skrbi ga lahko uživajo tudi diabetiki. Načeloma se uporablja kot krompir. Lahko ga pečemo ali kuhamo. Lahko pa ga za razliko od krompirja jemo tudi surovega ali pa vlagamo kot peso. Če ste tudi vi bili prepričani, da na bregovih Save raste topinambur, vam lahko 100% potrdim, da ste se skupaj z menoj motili.

LP

 

Jasmina

Nadaljuj branje
Ogledi: 1195

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Ali pa veveričji, kakor hočete, torej dnevi, ko lahko marsikaj shranimo in si tako zagotovimo dober vir vitaminov, mineralov in vlaknin iz domačega vrta. Ja, marsikaj se pri vkuhavanju, zamrzovanju ali pa sušenju izgubi, vendar prisegam, da je 100% boljše kot karkoli kupljenega. Dobro poznamo izvor sadja ali zelenjave in poznamo vse dodatke, s katerimi lahko še dodatno oplemenitimo ozimnico. Dodatki kot so razne začimbe (zvezdasti janež, cimet, klinčki, ingver, čili, ... izbrana vrsta soli, olja, domačega kisa) dajejo pripravljenim jedem poseben okus oz. če tako hočete vašo piko na i. Marsikatera mama se bo ob tem prebiranju najverjetneje smejala, češ punca kako da to nisi vedela. Na žalost nisem imela te sreče, da bi me kdorkoli naučil ali pa vsaj navdušil za npr. pripravo marmelade. Do danes sem mislila, da je priprava marmelade pač enolična, streseš očiščeno in narezano sadje v lonec, dodaš približno enako količino sladkorja, kuhaš in to je to... No pa sem se sama razsvetlila da temu ni tako. Kako skuhati dobro marmelado je v bistvu prava umetnost, seveda ne za vse tiste gospe, gospodje se opravičujem, če sem komu naredila krivico, ki marmelado pripravljajo že vrsto let in imajo količine in način priprave v malem prstu. Prav pozoren moraš biti, iz katere vrste sadja marmelada bo, saj določene vrste vsebujejo dovolj pektina in kisline, da bodo že z zelo malo sladkorja postale goste, druge vrste pa potrebujejo dodatek le tega. Pektin se sicer lahko kupi, vendar je meni bolj všeč tisti, ki ga spustijo jabolka, in sicer njihova lupina, sredica ter peške. Pa tudi dodatek ščepa soli obogati okus marmeladi. Čeprav je vroč dan, se po stanovanju širi zelo prijeten vonj ter seveda zadovoljen občutek doseženega hrčkovega efekta.

LP

 

Jasmina

Nadaljuj branje
Ogledi: 924

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Tudi tokrat sem bila sama sebi poskusni zajček, nehote. Trenutna vročina kar kliče po nalivanju s tekočino, še toliko bolj če se sredi dneva odločiš, da boš prehodil Kobariško zgodovinsko pot. Tisti, ki jo poznate, veste da ni naporna, vendar te pri 35°C močno dehidrira in voda ni ravno najbolj pametna izbira za rehidracijo, saj te napihne in okrog hodiš kot vodni balonček. Zakaj? Telesne tekočine imajo svojo koncentracijo, prehod tekočine v telesu pa poteka po načelu osmoze, torej topilo prehaja iz področja manjše koncentracije v področje z višjo koncentracijo. Če pijemo samo vodo, bo le ta tako prehajala v celice, ki se bodo napihnile ( v tem primeru so to epitelijske celice črevesja ) in občutek ter seveda izgled napihnjenosti je tu. Veliko boljša izbira so izotonični napitki, ki imajo koncentracijo podobno našim telesnim tekočinam. Z njimi telesu zagotovimo potrebno tekočino in minerale, ki jih s potenjem izločimo. Da pa ne boste kupovali dragih in umetnih izotoničnih napitkov, si le te lahko naredite sami.

Kako?

V 1 liter vode dodajte 200 ml naravnega sadnega soka (stisnjena jabolka, pomaranča, limona,...) ter ščep soli.

Paziti morate, da pijača ne bo prehladna, saj si tako lahko prehladite črevesje.

V teh vročih dneh poskrbite da boste dovolj pili, dober znak zadostne hidriranosti je tudi obarvanost seča, ki naj bo svetlo rumene barve, če je le ta temnejša pa pomeni, da ste v telo vnesli premajhno količino tekočine. Če se le da, se izogibajte prekomernemu pitju kave, saj le ta še dodatno dehidrira telo.

Brez skrbi, januarja bo sigurno hladneje!

 

LP Jasmina

Nadaljuj branje
Ogledi: 1262

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Tako, koledarsko, kot tudi meteorološko poletje sta nas zajela. V toplih poletnih dneh marsikomu ne diši hrana oz. šele proti večeru, ko se vročina poleže. Vendar pa je to iz vidika telesnih potreb in dobrega počutja napačno. Vsekakor ni primerno, da se prenajedamo z mastnimi in slanimi živili, vendar pa moramo kljub temu telesu nuditi nutiente za porabljeno in potrebno energijo. Nikakor ne smete izpustiti zajtrka. Dan začnite s toplim sladkim napitkom v obliki čaja ali kakšnega kavnega nadomestka (npr. iz cikorije). Tako toplota, kot tudi sladkor bosta prebudila črevesje, ki bo razumelo namig in se otreslo včeraj zaužite hrane. Nato pa nadaljujte z obilnim zajtrkom. Najverjetneje se bo marsikdo izgovarjal, da nima časa ali pa da mu zjutraj ne paše jesti. Vse je stvar navade in vključitve obroka v svoj dnevni časovni razpored. Meni osebno so najbolj všeč samopostrežni zajtrki v hotelih. Dobesedno ne veš kje bi začel. In tako kot pravijo, da jemo tudi z očmi, le te pošljejo signal možganom, ti pa želodcu, ki je takoj pripravljen na akcijo. Ampak seveda, nismo vsak dan v hotelu, kjer ponujajo skoraj vse kar si "želodec" poželi, lahko pa si z malo domišljije vsak dan pričaramo svoj lasten samopostrežni obilni zajtrk. Telo bo tako dobilo potrebno energijo in kljub vročini bomo lahko dosti bolj učinkoviti. Kar se tiče kosila, naj tudi ta bo, sicer v dosti manjši količini in sestavljen iz ne premastnih, na hitro pripravljenih jedi. Nikakor ne smete pozabiti na lahke, zelenjavne, tople juhe, ki poskrbijo za potrebne minerale in vitamine, hkrati pa so lahko prebavljive in tako ne obremenijo prebavnega sistema. Če se boste odločili samo za solato, bo le ta zelo obremenila prebavo, saj nimamo encimov za razgradnjo celuloze, ki se nahaja v celičnih stenah rastlin in vam povzročila napihnjenost. Kombinirajte manj mastno meso z različno zelenjavo, ki jo na hitro popečete ali pripravite na sopari. Obroki pa naj ne bodo veliki. Seveda ne smete pozabiti na zadostno hidriranost telesa, ki jo zagotovite z doma pripravljenimi hipotoničnimi ali pa izotoničnimi napitki. Sadje, ki ga boste pojedli čez dan naj bo sezonsko in če se le da iz domačih krajev. Tako boste dejansko dobili vitamine, ki naj bi bili v njem in ne samo tistega s čimer so še ne zrelo sadje poškropili, da je zdržalo dolgo pot na ladijskih kontejnerjih in dozorelo pod vplivom umetnih substanc. Ker pa nas seveda vreme vedno preseneča, so tudi poleti obdobja hladnih dni. Takrat si za zajtrk privoščite čaj z ingverjem in cimetom, čez dan pa kakšno bolj konkretno jed. Ne pozabite vključevati dišavnice in zelišča, ter si pripravite mandljevo mleko, sadni namaz z oreščki ali semeni, saj boste na ta način skrbeli za svoja pljuča in prebavila, ki vam bodo hvaležnost vračala v jesenskem času s tem, da boste bolj odporni na prehlade in kašelj.

 

 

LP Jasmina

Nadaljuj branje
Ogledi: 1039

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Ste našli dieto, ki ste ji sledili par mesecev, se v tem času odrekali in bili vztrajni ter sledili njenim navodilom?

Ste poleg prehrane spremenili tudi aktivnost? Ste dosegli želene rezultate? Zastavila bi lahko še par vprašanj v katerih bi se najverjetneje našli. Kaj sploh so diete in zakaj so tako mikavne? Dejstvo je, da se počutimo bolje, bolj varno, če imamo nek ustaljen ritem oz. neko začrtano pot, po kateri vsak dan hodimo. Ne maramo hoditi po robu, kaj šele čez meje. Tako je tudi s prehrano. Popolnoma premalo časa se posvetimo kvaliteti zaužite hrane. Diete nam s svojim podanim urnikom kdaj in kaj ter koliko jesti dajejo prav ta občutek varnosti. Po eni strani nam ni potrebno razmišljati o tem kaj bi pripravili za naslednji obrok ali pa kaj bomo naslednje tri dni jedli, po drugi strani pa nam daje izgovor za slabo voljo, ker določenih živil, ne smemo jesti.

Vedno iščemo izgovore, ampak brez truda ni nič. Problem pri teh dietah je, da ne poznamo stranskih učinkov, ker jih tisti, ki je dieto sestavil niti ne pozna ali pa o njih niti ni nikoli razmišljal. Vsak človek je posameznik. Načeloma naša telesa delujejo na enak način, pa vendar, smo si med seboj različni. Zato je zame štetje kalorij in količina oz procent dnevnega vnosa le teh zadnja stvar na katero pomislim. Veliko bolj me zanima izvor kalorij (ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe), kvaliteta in izvor živila. Pri vsem skupaj je pa potrebno upoštevati še zdravstveno stanje, spol, starost, dedne bolezni in tako naprej. Zato diete, ki so narejene za širšo populacijo niso vedno uspešne ali pa so rezultati le kratkoročni.

Sama se zelo opiram na miselnost tradicionalne kitajske medicine in njeno diagnostiko. To ne pomeni, da otrok ne peljem k zdravniku ko so bolni, prav tako grem tudi sama k zdravniku kadar opazim, da ni vse teko kot bi moralo biti. Pomen in smisel je predvsem v tem, da se moramo sami poznati in vedeti, kaj nam ustreza in kaj ne, upoštevati zraven še preddispozicije za določene bolezni (dednost), trenutno zdravstveno, psihično in fizično stanje ter letni čas. Torej, ko boste naslednjič videli dieto, ki obljublja drastične spremembe v zelo kratkem času, se spomnite na tale zapis. Pot do idealne telesne teže, dobrega počutja, telesne in psihične kondicije terja svoj čas in napor. Čudežnega zdravila ni! Obstaja pa moč, ki izvira iz nas samih in ki smo jo najverjetneje zaradi mračnega temnega srednjega veka (v tistem času bi me najverjetneje zažgali na grmadi) pozabili oz. se ne zavedamo moči, ki jo premoremo.

 

LP, Jasmina

Nadaljuj branje
Ogledi: 1119

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Že v prejšnjem blogu sem napovedala jagode, kot temo današnjega. Lahko vam zopet navajam dejstva, ki jih lahko preberete v skoraj vsaki reviji, knjigi, spletni strani, lahko pa naredim stvar malo bolj zanimivo.

Torej jagode...

Pred kratkim sem bila udeležena v pogovor, ki se je začel z neubogljivostjo otrok, na koncu pa prišel do tega, da jih je tako ali tako večina hiperaktivnih in "hvala bogu", so jim zdravniki dali zdravila. Najverjetneje vas je veliko, ki ste prav tako sodelovali v podobnih pogovorih, ali pa je bila to celo tema kakšnega roditeljskega sestanka. Ja, res je, da so dandanašnji otroci polni energije, ki v določeni situaciji celo preraste v negativno obliko.

Kako sem sedaj iz jagod prišla na hiperaktivnost? Logično!

Vprašam vas, ali otroci sploh poznajo okuse? Tiste štiri, o katerih smo se učili že v šoli. Sladko, slano, kislo, grenko. Omenja se tudi okus umami. Nastane ob zaznavi karboksilnega aniona glutaminske kisline, ki je pogosta v mesu, siru in drugih jedeh, bogatih z beljakovinami. Enak okus imajo glutamati, zato jih uporabljamo kot ojačevalce okusa.[vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Mesni_okus]

Skratka, ali znajo opisati okus gozdnih jagod, z uporabo osnovnih okusov? So sladke, grenke in kisle. Bojim se, da bomo v prihodnosti govorili o okusih samo še opisno. Ima okus po pečenem krompirju, po pizzi, po hamburgerju...

Kaj dela današnja prehrambena industrija s svojimi ovčicami? Hrani jih z marketinško podprto super zdravo hrano, ki ima odličen okus. Upam da ste zaznali malo ironije v teh dveh stavkih. Ja hrana je pisana na kožo našim brbončicam, je pa daleč od tega da bi bila zdrava. Človek se zelo hitro navadi preveč slane in preveč sladke hrane, če pa je to dvoje še v kombinaciji z maščobo, je okus enkraten.

Glukoza, kot glavni vir energije za naše možgane, se v današnji prehrani zelo pogosto pojavlja, problem je, ker se pojavlja prepogosto in v prevelikih količinah. Z drugimi besedami povedano ogljikovi hidrati so tisti, ki predstavljajo večinski procent obrokov, ki jih zaužijemo. Poznamo enostavne ogljikove hidrate, ki so hitra obnova energije v človekovem telesu, povzročajo pa tudi hiter in visok porast krvnega sladkorja. Sestavljeni ogljikovi hidrati z do deset ogljikovih atomov še spadajo med sladkorje, vsi ostali t.i. polisaharidi pa ne več. Če po domače povem, skoraj vse kar pojemo je en sam "cuker". In ker otroci prav tako jejo ta "cuker" potrebujejo in porabijo ga pa dosti manj, se stranski učinki le tega kažejo kot hiperaktivnost. Da pa me ne bo kdo vlekel za rokav, češ da medicinska definicija hiperaktivnosti ni takšna, bom stvar še malo razširila. Možgani so zapleten organ, poln živčnih celic, ki delujejo na osnovi prenosa elektronskih signalov in zapletenih verižnih kemijskih reakcij. Če imamo v dedni zasnovi zapisano, da bomo hiperaktivni, se bo to dejansko prej ali slej izkazalo. Prav tako tudi, če je plod v maternici izpostavljen določenemu stresu, nevarnim kemikalijam itd. Vse to je res, ampak če se tega kot starši zavedamo in otroke ne filamo s "cukrom" so težave manjše in lažje obvladljive. Poleg tega otroci rabijo red, ker se le tako počutijo varni. Za starše pomeni to veliko več vložene energije. Tabletke, pa kakor koli že, so kemični pripravek, ki vpliva na čustvovanje in baje ne nazadnje celo povzročajo odvisnost...

Jagode-hiperaktivnost. Kupite otrokom jagode, ki v tem času predstavljajo sezonsko živilo, ki naše telo pripravlja na poletno vročino, skrbi za naše srce in ožilje ter tanko črevo. Kombinirajte jih z bananami in pravo čokolado, v skrajnem primeru jim dodajte sladkor kokosovih cvetov. Ne jemljite vsakodnevne prehrane kot nujno zlo, ampak kot vašo možnost izbire poti do boljšega zdravja.

 

Jasmina

Nadaljuj branje
Ogledi: 1329

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

b2ap3_thumbnail_samo-jaz.jpgVečkrat sem že omenila sezonska živila v povezavi s tradicionalno kitajsko medicino ter v prejšnjem blogu človeško naivnost.

Šparglji spadajo po svoji nutricistični vrednosti med superživila. Obstaja okrog 300 vrst od teh pa jih je 20 primernih za uživanje. Divji šparglji so zaradi sestave tal na področjih kjer rastejo, veliko bogatejši z minerali in vitamini kot gojeni na domačem vrtu. Ker pa nimamo vedno časa iskati mlade poganjke, je gojenje le teh zelo enostavno in hkrati priporočljivo.

Vsebnost vitaminov, mineralov in antioksidantov je presenetljiva. Prav tako je to še ena rastlina, ki vsebuje inulin (prebiotik), tako kot cikorija in topinambur ter tako skrbi za "dobre" bakterije v našem črevesu. Pospešujejo delovanje ledvic in imajo zato diuretični učinek. Čistijo tudi kri. Za tiste posameznike, ki so nagnjeni k nastajanju ledvičnih kamnov in ki jih občasno "napade" putika, pa je uživanje špargljev priporočljivo v manjših količinah.

 

Pa boste rekli saj jih noče noben jesti, še posebno ne otroci. Seveda ne, saj se niso mogli navadit njihovega okusa, če jim tega nikoli niste ponudili. Vsi pa dobro vemo, da jemo tudi z očmi, in če so jedi primerno lepo dekorirane, jih bomo pojedli z veliko večjim veseljem pa čeprav nam bo nov okus ali vonj celo malo neprijeten. Prav tako veliko pripomore tudi količina "nove" hrane oz. novega okusa na krožniku. Če boste vztrajni pri pripravljanju različnih jedi iz špargljev in otrokom vsakič ponudili novo kulinarično izkušnjo, se bodo s časom navadili okusa. Pa ne pretiravajte, saj so naslednja sezonska poslastica jagode

 

Jasmina

Nadaljuj branje
Ogledi: 1239

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Iščem temo za blog ...

Šparglji, ki so najverjetneje zaradi oblike mladih poganjkov dobili sloves afrodiziaka, so bogat vir vitaminov A, B in C ter mnogo učinkovin, ki ugodno delujejo na prebavo, pomagajo pri delovanju jeter, delujejo kot blag diuretik in še bi lahko naštevala. Marsikdo med vami, si je divje predstavnike te rastline nabral med sprehajanjem po primorskih gozdovih, nekateri pa jih imate na domačem vrtu. V tem času je uživanje špargljev iz vidika sezonske zelenjave in v kombinaciji z miselnostjo tradicionalne kitajske medicine, zelo priporočljivo.

Vendar niso šparglji tisti o katerih želim pisati ...

Poslušam, berem, gledam ... in se ne morem načuditi človeški naivnosti. Vsemogočne reklame, ki obljubljajo vitko postavo v parih tednih, anticelulitne kreme, ki zmanjšajo obseg stegen za par centimetrov  v treh tednih, čudežne kapsule, ki topijo maščobo, celo operacija ki zagotovi takojšen pogled na "radiatorčke" ter seveda reklame za vsemogoče izdelke podobne margarini, sadni jogurti ter gazirane pijače, da ne omenjam 1001 diete oziroma, da ne pozabim štetje kalorij, preučevanje deklaracij na izdelkih ...

Ljudje božji, ali nimate lastne pameti???!!!

Vse te reklame in obljube so mojstrska dela marketinga, ki pa na žalost ne vsebujejo razlago stranskih učinkov. Zelo dober primer je napis na rastlinskem olju - ne vsebuje holesterola. Ja, seveda ga ne, saj je rastlinskega izvora, cena pa je zaradi tega stavka lahko višja in izdelek še bolj iskan.

Anticelulitne kreme zmanjšajo obseg stegen za par centimetrov, ampak na račun vode, maščobno tkivo ostane nedotaknjeno. Mogoče se zaradi redne masaže učvrsti koža in je zato lepša na pogled. Maščobne obloge pa lahko odstranimo samo od znotraj, in sicer tako, da mišice pripravimo do tega da namesto ogljikovih hidratov za svoje delovanje "kurijo" maščobo. Kar pomeni, da moramo izvajati primerne vaje ter uživati hrano z visoko hranilno gostoto. Kako naj bi te kapsule za topljenje maščob delovale, mi ni povsem jasno, sigurno se pa mikavno sliši.

Pa menda ne mislite, da je to res???

Človek je živo bitje, premikajoče, misleče in govoreče. Imamo zobe, tiste za meso in tiste za rastline ...torej smo vsejedci, imamo črevo, ki je krajše kot pri rastlinojedcih in nimamo štirih želodcev tako kot krava. Naši predniki so se veliko gibali in priložnostno jedli (kadar so ulovili/našli hrano). Sodobni ljudje pa se priložnostno gibljejo in kar naprej jejo.

Naše mišice za svoje delovanje potrebujejo gorivo. Pomembna pa je vrsta goriva - ogljikovi hidrati, maščobe, beljakovine. Presnova le-teh poteka v telesu na različnih mestih. Zanjo je potrebna energija in odvisno od količine zaužitega "goriva" se vzpostavi vrstni red "kurjenja". Uživati moramo ogljikove hidrate, vendar ne v takih količinah kot jih ter veliko več tistih z visoko hranilno gostoto. Prav tako so pomembne maščobe. Pomembne so zdrave maščobe, kar pomeni da se čim bolj izogibamo predelanim maščobam. Beljakovine tako živalskega kot rastlinskega izvora, so zelo pomemben gradbeni material za naše telo, saj jih potrebujemo za rast mišic ... Omenila sem samo makrohranila, pomembna pa so še vsa ostala mikrohranila ter voda. Naša prebava se začne v ustih. Zobje delujejo kot mehanična obdelava hrane, medtem ko prisotni prebavni encimi delujejo na določene kemijske vezi v živilu.

Že babice so nas učile, da je za mizo potreben določen red. Pred kosilom se ne je in ne pije. Za mizo sedimo lepo vzravnano in jemo počasi ter temeljito zgrizemo. Danes pa mame otrokom prinesejo kosilo v sobo, da gospodiču oz gospodični ne bo slučajno dolgčas ko bo jedla/jedel obrok in bo zraven lahko gledal TV, igral igrice, visel na facebooku ali pa prebiral kakšen blog ... Kakšen zgled daje taka mama ali pa oče temu otroku in kako bo ta, ko bo postal starš, postregel kosilo? Ga bodo jedli vsak v svoji sobi pred svojim računalnikom???

 

Za zdravo življenje ter ustrezno telesno težo ni potrebno zapravljati ogromnih količin denarja, potrebna pa je volja! Iskanje bližnjic odsvetujem, kar lahko na koncu celo izgubite orientacijo!!!

 

Jasmina

b2ap3_thumbnail_DSC_0367.JPG

Nadaljuj branje
Ogledi: 1208

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

CELULIT = POMARANČNA KOŽA NA STEGNIH, BOKIH, TREBUHU,...

Upam, da sem še pravi čas objavila tale blog - predno zapravite gore denarja za proticelulitne kreme.

Na žalost, drage dame, nobena proticelulitna krema vam ne bo pomagala odstraniti celulita! Zakaj? Zato, ker celulit ni "kožni problem" ampak težava, ki se pojavi zaradi nedejavnih mišic. Kreme, ki naj bi delovale proti njemu, delujejo le na kožo in jo dehidrirajo (tako se zmanjša obseg).

Problema pomarančne kože se je torej potrebno lotiti od znotraj. 

Mišljenje, da se bomo z uživanjem manj mastnih živil izognile problemu, ki ga ima več kot 80% vseh žensk, je napačno. Naše telo nujno potrebuje maščobe, res pa je, da današnja pripravljena hrana vsebuje vse preveč trans maščobnih kislin ter omega 6 maščobnih kislin in veliko premalo omega tri maščobnih kislin. Trans maščobne kisline vsebujejo vsa rafinirana industrijska rastlinska olja (do 60%), ob njihovi uporabi na visoki temperaturi (npr. cvrtje) pa se ta procent še poveča. V telesu povzročijo vnetja oz se vgradijo v celične membrane in jih tako naredijo manj propustne za telesu nujno potrebne nutriente. Torej, ne izogibajte se maščobam, samo pazite kakšne maščobe boste zaužile - čimveč omega tri maščob.

Pomembna je tudi zadostna hidriranost telesa, kar pomeni, da je potrebno piti dovolj velike količine vode oz poleti, ko je zelo vroče in se bolj potimo, doma pripravljene izotonične napitke. Naraven izotoničen napitek je kokosova voda, doma pa si lahko naredimo napitek iz himalajske soli, 1/2 dl pomarančnega/limoniega/jabolčnega soka in vsaj 3 dl vode.

Uživati je potrebno alkalna živila, pa ne samo zato, da se izognemo oz. preprečimo celulit, ampak so nasploh veliko bolj koristna za naše telo.

Seveda je pomembna tudi telovadba. Človek je narejen za hojo in ne za sedenje, zato je potrebno še dodatno krepiti mišice ledvenega predela oz nasploh trupa ter mišice rok in nog. Že 20 min na dan vaj za zadnjico in stegna bo prineslo več kot zavidljive rezultate.

Tudi nežna masaža prizadetih delov pod prho in skrb za elastičnost kože je pomembna. Izkazalo se je, da se najbolje obnesejo hladno stiskana deviška olja (olivno, avokadovo, kokosovo).

Torej...obstaja rešitev problema. Treba se ga je zavedati in ne iskati krajših poti do rezultata, ker jih ni.

 

Za vsak pozitiven rezultat pa se je, na vseh področjih, potrebno potruditi.

 

LP

Jasmina

b2ap3_thumbnail_za-blog2.jpg 

Vir: internet

Nadaljuj branje
Ključne besede: gibanje Videz zdrava hrana
Ogledi: 1049

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

b2ap3_thumbnail_prenos.jpg

V RAZMISLEK...

V predhodnih treh blogih sem predstavila čemaž, trobentice in regrat. Mogoče vas sami naslovi niso ravni pritegnili, saj dejansko te rastlinice vsi poznamo. AMPAK, A JIH RES? Ali se res zavedamo kako malo je potrebno da smo sami svoj "zdravnik"? Zdravnik v smislu tistih oz takšnih, kot so jih imeli Kitajci - skrbeli so za vzdrževanje zdravja svojih pacientov, torej vso energijo so dajali v preventivo, ko pa je človek zbolel, so tega zdravnika odpustili, češ da ni znal dovolj dobro skrbeti za njih.

Žalostno je v sodobnem svetu to, da se zdravijo posledice bolezni ne pa vzroki...

Kaj torej lahko naredimo sami??? Ne moremo vplivati na zrak, ki ga dihamo, lahko pa s preprosto logiko izbiramo bolj zdrava živila. Zelenjava in sadje na trgovinskih policah je v večini prepotovala ogromno kilometrov shranjena v zabojih in poškropljena z raznimi kemikalijami, ki ali preprečujejo nastanek plesni, gnilobe ali pa povzročajo "umetno zorenje". Torej zelenjava in sadje sploh ne dozorita na soncu, kemične spremembe ki so potrebne za zorenje so sprožene pod vplivom strupov, ne pa sončne svetlobe in temperature ozračja. Tako ta živila ne vsebujejo vitaminov v takšnih količinah, kot tista, ki zrastejo v zemlji in na soncu, vsebujejo veliko strupov, hormonov, skratka stvari, ki negativno vplivajo na naše telo. Poleg tega so celo leto dostopna. Tukaj pa pridem jaz na vrsto... Sezonska živila so tista, ki so primerna za uživanje v tem smislu, da pomagajo našemu telesu da sam vklopi določene mehanizme = samozdravljenje.Vsi ste že slišali da se s pomočjo bioenergije telo zdravi samo in da se vsak lahko nauči teh tehnik samozdravljenja. Prvo stopnjo zdravljena z bioenergijo po metodi Zdenka Domančiča sem tudi sama opravila (upam da bom lahko še naslednje stopnje) kar pomeni, da sem se na lastne oči prepričala, da stvar deluje. In deluje v takem smislu, da sediš z odprtimi usti, pozabiš dihat vmes in če nisi pripravljen, te celo postane strah... strah pred nepoznano, v temnem srednjem veku, zamolčano in izbrisano znanje, znanje, ki je ključ do zdravja. Zakaj sem omenila bioenergijo, ker je ravno tako kot sezonska živila, če lahko tako rečem, darilo narave.

Vprašanje je samo ali smo ga pripravljeni in sposobni uporabiti sebi v prid...

 

 

Jasmina

Nadaljuj branje
Ogledi: 1087

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Dario Cortese je v svoji knjigi Nekaj divjega zapisal: " REGRATOVE KORENINE SO KREPKA PREHRANSKA DOBRINA ZIMSKIH DNI " (Cortese D., 2011, str. 144).

Tako kot čemaž, tudi regrat najdemo že zelo zgodaj spomladi na dobro pognojenih travnikih, tratah ali celo v domačem vrtu. Užitna je cela rastlina. Korenine nabiramo od jeseni do zgodnje pomladi, ker imajo takrat največ učinkovin. Korenike moramo izkopati cele (da ne izteka mleček). Izkopane korenike lahko nato posadimo v domač vrt, da ga imamo vedno pri roki ali pa jih operemo in posušimo ter si tako zagotovimo zalogo za blaženje različnih tegob.

Spada v skupino radičevk, tako kot cikorija. Predvsem korenike vsebujejo zelo veliko inulina, ki kot topna vlaknina ugodno vpliva na naše črevesje.

Zdravilni učinki na naše telo

Čisti jetra, uravnava delovanje žolčnika in trebušne slinavke, čisti kri, pomaga pri boljšem delovanju limfe, zaradi vsebnosti magnezija in kalcija je koristen za kosti. Pomaga tudi pri izločanju nakopičene sečne kisline (torej pomaga pri putiki, artritisu in revmatizmu).

Uporaba

Mlade liste naberemo in dobro operemo ter jih s kuhanim vročim krompirjem ali z ocvirki pripravimo v okusno zdravo solato. Malo starejše in tudi bolj grenke in trde liste pripravljajo v Dalmaciji kuhane, z olivnim oljem in česnom (kot blitvo).

Iz cvetov (odstraniti jim moramo grenke zelene dele) lahko pripravimo sirup , čaj ali pa jih dodamo solatam za popestritev izgleda.

Iz korenik, kot že omenjeno, lahko čez zimo pripravljamo poparke, ali pa sveže korenike vložimo v kis.

Če vas torej ne moti grenak okus regrata in imate dovolj volje za žvečenje, lahko na zelo enostaven način poskrbite za detoksifikacjo vašega telesa.

VIRI:

- Jagodič B., Zdravilne zeli: najboljše blago za zdravo telo. Slomškova založba, 2004.

- Cortese D., Zelenjava-druga moč narave. Kmečki glas, 2002.

- Cortese D., Nekaj divjega. Porezen, 2011

 

 

 

Jasmina Škrabar, nutricionistka za superživila, certificirana prehranska svetovalka za športnike

Nadaljuj branje
Ogledi: 1345