BLOGI

3 PREPROSTE VAJE ZA KREPITEV MIŠIC LOPATICE

Objavil: Kdaj: Kategorija: Nekategorizirano
  • Velikost pisave: Larger Smaller
  • Ogledi: 4154
  • Naroči se na novice o tem zapisu
  • Print

V tokratnem blogu, Vam predstavljam 3 preproste krepilne vaje, s katerimi krepite mišice lopatice z namenom izboljšanja telesne drže. Kot smo že omenili v prejšnjih blogih, je pravilna telesna drža osnova za zmanjšanje bolečin in povečanje funkcionalnosti telesa.

Zaradi protrakcije (pomik ramen v smeri naprej) in povečane lordoze (pomik glave v smeri naprej) postanejo mišice lopatic šibke in napete. Saj le te poskušajo povleči ramena nazaj v pravilen položaj in so tako vedno pod določeno napetostjo. Z retrakcijo lopatic (pomik lopatic nazaj) boste dosegli bolj pokončno držo in povečali gibljivost v ramenskem sklepu.

 

3 VAJE ZA LOPATICE:

1. Osnovni položaj je leža na trebuhu. Roki položite ob telo in ob počasnem izdihu rahlo dvignite zgornji del telesa od podlage, istočasno približajte oz. stisnite lopatici skupaj ter dvignite roke od podlage in obrnite palce navzven. Glava je v podaljšku hrbtenice, pogled je usmerjen v smeri navzdol. Položaj zadržite 10 s in 6-8 krat ponovite. 

 

2. Primik lopatic leže na trebuhu. Z izdihom pokrčimo oba komolca v smeri nazaj ter stisnemo lopatici skupaj. Z vdihom vrnemo roki v izhodišče. Glava je v podaljšku hrbtenice, pogled je usmerjen v smeri navzdol. Položaj zadržite 10 s in 6-8 krat ponovite.

 b2ap3_thumbnail_1_20160403-181150_1.jpg

3. Z iztegnjenima rokama se naslonimo na steno, tako da se s celim trupom nagnemo v smeri naprej. Nato lopatici stisnemo skupaj in naredimo skleco. Paziti moramo, da med samim sklecom komolce zadržimo v liniji z rameni, kar pomeni, da jih ne potiskamo navzven. Nato se z izdihom vrnemo v začetni položaj in lopatice potisnemo narazen. Pri spustu stisnemo lopatice skupaj, pri odrivu od stene  povlečemo lopatice narazen.

 b2ap3_thumbnail_2_20160403-181151_1.jpg

Matej Grafenauer