zdravo življenje

Na poti k reševanju težav so pomembni majhni koraki. Ti vodijo k spremembam.

Bachove kapljice ali cvetna rosa

Objavil: Kdaj: Kategorija: Zdravo življenje
  • Velikost pisave: Larger Smaller
  • Ogledi: 1718
  • Naroči se na novice o tem zapisu
  • Print

b2ap3_thumbnail_Cerato.jpg

Nastanek cvetne terapije

Za Bachove cvetne esence se lahko zahvalimo dr. Edwardu Bachu, ki se je rodil 24. septembra 1886 v Angliji. Svoje življenje je posvetil odkrivanju vzrokov bolezni. Ni ga zanimalo, kakšna je bolezen, ki jo je pacient imel, ampak, zakaj je do nje prišlo, saj je pravi vzrok bolezni posledica psiholoških stanj.

Verjel je, da lahko najpreprostejše stvari najdemo v naravi, zato je iskal prav tam. Odkril je 38 zelišč, ki odgovarjajo 38 psihološkim stanjem in tako so bile rojene Bachove cvetne esence.

V svojem dolgoletnem raziskovanju je ugotovil, da bolezni izhajajo iz neravnovesja, ki nastane med človeško osebnostjo in dušo.

S kombinacijo različnih esenc dobimo mešanico, ki odgovarja psihološkemu stanju. Bachovo cvetno zdravljenje je popolnoma naravna metoda, ki jo lahko uporablja prav vsak. V esencah se skriva duhovno bistvo rastline in ne njena kemična sestava, jih lahko jemljemo v kombinaciji z ostalimi zdravili, primerne so tako za nosečnice, otroke, živali in celo rastline. Za svetovanje za pravi izbor Bachovih cvetnih esenc se lahko odločite, da nas pokličete ali nam pišete, kjer dobite nasvet in usmeritev o tem, kako izboljšati trenutno življenjsko situacijo. Njegova cvetna terapija – Bachove kapljice na naraven, neškodljiv in blag način zdravijo naše porušeno duševno in čustveno ravnovesje in na ta način blagodejno vplivajo na naše telo.

Bach se je rodil v vasi Moseley v Warwickshiru, bil je skrajno nežen in občutljiv otrok. Zato so ga starši v prvih letih življenja obsuli s posebno ljubeznijo in naklonjenostjo. Ko pa je odraščal, se je njegova konstitucija polagoma okrepila in utrdila.  Že v zgodnji mladosti je kazal izredno moč volje in vztrajnosti. Že tedaj je bila njegova sposobnost osredotočanja tako zelo razvita, da ga ni bilo moč z ničemer odvrniti od predmeta njegovega zanimanja in je sledil svojim ciljem z neomajnim zaupanjem.

Dr. Edward Bach je z napredovanjem svojih raziskav prišel do naslednjega spoznanja: ''Naše duševno počutje usmerja zdravje našega telesa in spreminjajoča se bolnikova razpoloženja ter čustva so indikacije, po katerih se je treba ravnati pri izboru potrebnih zdravil, in sicer popolnoma neodvisno od organskih težav.

Ker se niti dva tipa človeka v svojih duševnih reakcijah popolnoma ne ujemata, tudi ista bolezen vsak tip človeka drugače prizadene in so zato za zdravljenje potrebna individualno različna zdravila.

Zdravi osebnost pacienta, in ne njegove bolezni, je bilo osnovno načelo tega novega sistema zdravljenja.

Zdravi duševno držo ali prevladujoča negativna razpoloženja, in ko bo vzpostavljeno duševno ravnotežje, bo obenem izginila tudi bolezen, kakršnakoli že je.

Čeprav so določena duševna stanja pri določenih ljudeh pogostejša kot pri drugih, pa tudi pripadnike drugih osebnostnih skupin včasih obvladujejo čustva, ki zanje niso značilna.

Tako je na primer plahost čustvo, za katero so najbolj dovzetni občutljivi ljudje, včasih pa tudi odločni ljudje z močno voljo občutijo čustva kot strah in celo grozo.

Bach je bil zato posebej pozoren na taka razpoloženja, ki jih trpijo ljudje vseh tipov in starosti. Razlikoval je dvanajst duševnih stanj:

1. strah,

2. groza, panika,

3. duševne bolečine ali skrbi,

4. neodločnost,

5. ravnodušnost ali zdolgočasenost,

6. dvom ali malodušnost,

7. pretirana zaskrbljenost,

8. šibkost,

9. pomankljivo samozaupanje,

10. nepotrpežljivost,

11. prekipevajoča čustva,

12. ponos ali nedostopnost.

Moto, ki bi ga lahko postavili nad Bachovo življenje, se glasi: enostavnost. In enostavnost je tudi temeljno načelo njegovega življenjskega dela, po njem imenovanje Bachove cvetne terapije. Tudi njegova nagnjenja so bila enostavna. Veselile so ga majhne stvari in tudi najmanjša stvar, ki je potrebovala njegovo skrb in pozornost, se mu je zdela zanimanja in ljubezni vredna.

Pravzaprav zadostuje za označitev Bacha ena sama beseda in ta beseda je: naravnost.

V vseh okoliščinah, kjerkoli je bil in s komerkoli je bil, je bil on sam. Ni se ukvarjal z mnenjem drugih, kajti pred njegovimi očmi je stal svetel primer Kristusa, ki je v sebi združil vse visoke vrednote: možatost, blagost in moč, da je gledal resnici v oči.

Edino, kar je pomembno, je biti srečen. Samo sreča in zadovoljstvo povzdigneta dušo in ji odpreta pot do zdravja, prav tako kot nesreča v vseh oblikah utira pot bolezni. Veliki sovražniki sreče in zadovoljstva so čustvena stanja kot so strah, tesnoba, pobitost, nepotrpežljivost, razdražljivost, žalost, depresija …

Toda Bach je bil v prvi vrsti praktik. Zato je bil vesel, ko je odkril, da rastejo v našem naravnem okolju rastline in drevesa, ki imajo moč, da nas osvobodijo strahov, skrbi, nepotrpežljivosti in nam pomagajo, da se spet veselimo življenja.

Z vrnitvijo notranje sreče in zadovoljstva se hkrati vrne tudi naše zdravje, kajti sprememba duševnega počutja bolnika se mora zgoditi pred telesno spremembo, da se lahko bolezen, ne glede na to, katera je, razblini.

Skoraj vedno razložijo bolniki, potem ko so jemali rastlinska zdravila: ''Oh, toliko bolje se zdaj počutim v svoji koži.'' Ko bolnik to reče, vemo, da mu bo kmalu šlo bolje tudi telesno. Sistem rastlinskega zdravljenja, ki nam ga je zapustil Edward Bach, pomeni vrnitev k pravi umetnosti zdravljenja. Zdravljenje z Bachovimi cvetovi ne ublaži samo telesnih simptomov, ampak, kar je veliko bolj odločilno, zdravi našo dušo in povzdigne naše bitje k sreči.

Na poti k reševanju težav so pomembni majhni koraki. Ti vodijo k spremembam.

Avtorica prispevkov sem ustanoviteljica Centra za samospoznanje in duhovni razvoj, Mavrični Most. Poslanstvo centra je sodobnemu človeku nuditi holistični pristop pri premostitvi in soočanju z življenjskimi težavami. Za vse, ki bi želeli stopiti v kontakt z mano me lahko pokličete na tel. št. 040/334-268 ali pišete na info@mavricnimost.com. Lahko izveste, kdaj so tečaji pranajame, meditacije, ali vas zanimajo cvetne esence, kako potekajo individualna svetovanja! Zavedam se, da je za dosego ciljev potreben strokoven in neprekinjen trud, ki zahteva tudi poglobljeno delo na sebi. Tudi eno samo srečanje lahko spremeni način dotedanjega razumevanja problematike in jo osvetli. Največje darilo je, da človek prebudi notranjo moč, spozna sebe in se začne zavedati. S pomočjo psihološke astrologije in psihoanalize veliko hitreje najdemo psihološke vzorce, ki pokažejo področja, kjer je največji potencial za razvoj in napredek kot tudi uvid v problematiko težjih situacij. Ljudem pomagam, da gredo samostojno skozi težka stanja, izgube, bolečine, zahtevne družinske in karmične vzorce ter jih ob tem podpiram. Nudim možnost za razvoj človeških sposobnosti. Želim si, da bi se čim več ljudi prebudilo, sledilo poslanstvu in izpolnitvi duše. Sem certificirana svetovalka in terapevtka psihološke astrologije in psihoanalize po C.G.Jungu, študij sem zaključila na Institutu Ipal v Ljubljani.