BLOGI

BOLEČINA V VRATU - kako si pomagati ?

Objavil: Kdaj: Kategorija: Nekategorizirano
  • Velikost pisave: Larger Smaller
  • Ogledi: 2380
  • Naroči se na novice o tem zapisu
  • Print

Bolečina v vratu, je ena najpogostejših diagnoz  starejših ljudeh. Zakaj prihaja do bolečin ? Lahko je to prisiljena - nepravilna drža, pri vsakodnevnih opravilih. Pogosto se nagibamo z vratom v smeri naprej, da bi bolje videli tv, računalnik… Vzglavniki pod glavo povzročajo nagib glave naprej… Posledično se preobremenijo specifične mišice, ki postanejo prenapete in boleče na dotik. Zmanjša se gibljivost in prihaja do obrab hrbtenice in protruzij (zdrs medvretenčne ploščice ali diska). Disk in napete mišice lahko pritisnejo na sosednja tkiva predvsem živce in povzročijo mravljinčenje, ki se širi po roki navzdol (navadno do kazalca in sredinca). Seveda pri obrabah, zdrsih in nalaganju osteofitov (kostnih izrastkov) ne moremo veliko narediti. Lahko pa vplivamo na mišice, katere moramo redno in pravilno krepiti ter raztezati.

Kaj narediti, če se pojavljajo te težave?  Predstavil Vam bom ciljne vaje s katerimi lahko mišicam omogočite, da pomagajo telesu pri zmanjšanju bolečine in razbremenjevanju sklepov. Najpomembnejše je, da se degenerativne spremembe ne povečujejo ampak jih poskušamo ustaviti oz. omejiti.

 

Najprej je potrebno testirati gibljivost vratne hrbtenice v vseh mogočih gibih, če opazite, da je kateri  gib bolj omejen kot nasprotni,  potem je mišica na drugi strani vratu skrajšana in ga omejuje.

NAVODILA ZA VAJE:

Vaje izvajajte 2x dnevno in sicer 2 seriji vsake vaje po 10-15 ponovitev. Zadržite končni položaj 3-5 s. Pazite na končni položaj, da bo mišica dovolj raztegnjena – če ne »čutite nič« potem tudi učinek ne bo zadovoljiv!  Seveda, ne sme biti boleče, mora pa se čutiti občutek raztezanja in napetosti.

 

1. KREPILNE VAJE- z njimi povečujemo moč mišic in razbremenjujemo sklepe. Gibljivost vratne hrbtenice je nespremenjena.

Glava ostane v nevtralnem položaju (poravnana v liniji z hrbtenico). Pritisk z glavo izvedemo proti roki-ne gibamo! Roka in glava sta  statični, roka preprečuje gib-občutili boste napetost mišic. Delate izmenično.

2. RAZTEZNE VAJE- z njimi povečujemo gibljivost vratne hrbtenice in raztezamo ter sproščamo napete in skrajšane mišice.

Končni položaj zadržimo 3-5 s in izdihnemo. Pri vračanju v izhodiščni položaj vdihnemo in ponovimo na drugi strani. Občutek raztega, ki ga spremlja rahla napetost.

 

Da boste z zadovoljstvom in brez bolečin preživeli božične praznike :-)

 

Matej Grafenauer

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.