zdravo življenje

Na poti k reševanju težav so pomembni majhni koraki. Ti vodijo k spremembam.

Dobrobiti rednega prakticiranja pranajame

Objavil: Kdaj: Kategorija: Zdravo življenje
  • Velikost pisave: Larger Smaller
  • Ogledi: 1160
  • Naroči se na novice o tem zapisu
  • Print

 b2ap3_thumbnail_pranajama.png

 

Zakaj prakticirati pravilno dihanje pranajame?

Pranajame so starodavne tehnike dihanja, katere stimulirajo in povečujejo življenjsko energijo, krepijo notranje organe in na ta način regenerirajo in pomlajujejo telo.

S pomočjo teh tehnik in pod spremstvom inštruktorja, ki pozna tudi slabosti poleg prednosti, se lahko doseže optimalno delovanje endokrilnega, živčnega in prebavnega sistema ter s tem krepi mentalna in fizična stabilnost.

V vsakodnevnem življenju lahko ostanemo kar nekaj dni brez vode in hrane, brez zraka pa samo nekaj minut. Dihanje je najbolj pomemben proces našega telesa na katerega večinoma pozabljamo ali pa mu ne namenjamo dovolj pozornosti. Z dihanjem se odstrani do 70% toksinov iz telesa, ostalo skozi prebavo, znoj in odvajanjem vode.

Med največjimi problemi današnjega časa je zagotovo stres, saj nas preveč naložene obveznosti spravljajo v slabo voljo, ker nismo opravili vsega, kar smo si zadali. S tem načinom življenja pa dihamo vse preveč hitro in plitvo. 

Tako je prana gorivo za možgane, živčni in endokrilni sistem. Prana je tista, ki povzroča impulze v naših možganih in živčnem sistemu, energija za mentalne funkcije in izražanje kreativnosti. Možgani so zelo kompleksni, saj potrebujejo tri krat več kisika, kot ostali organi. V primeru, da možgani ne dobijo dovolj kisika, ga le-ta črpa iz ostalih delov telesa. Z nepopolnim dihanjem prihaja do prezgodnjega staranja, slabljenja mentalnih funkcij, slabše koncentracije, utrujenosti in s tem do hitrejše bolezni.

Zaradi tega je izjemno pomembno, da se naučimo pravilnega dihanja, kajti s tem lahko največ naredimo svojemu telesu, da ga oskrbimo s potrebnim kisikom. To stanje lahko dosežemo, če vsakodnevno prakticiramo te starodavne tehnike, ki so nam še vedno dane, da izboljšujemo svoje pljučne zmogljivosti.

 

Vse Dobro, Nadine

Na poti k reševanju težav so pomembni majhni koraki. Ti vodijo k spremembam.

Avtorica prispevkov sem ustanoviteljica Centra za samospoznanje in duhovni razvoj, Mavrični Most. Poslanstvo centra je sodobnemu človeku nuditi holistični pristop pri premostitvi in soočanju z življenjskimi težavami. Za vse, ki bi želeli stopiti v kontakt z mano me lahko pokličete na tel. št. 040/334-268 ali pišete na info@mavricnimost.com. Lahko izveste, kdaj so tečaji pranajame, meditacije, ali vas zanimajo cvetne esence, kako potekajo individualna svetovanja! Zavedam se, da je za dosego ciljev potreben strokoven in neprekinjen trud, ki zahteva tudi poglobljeno delo na sebi. Tudi eno samo srečanje lahko spremeni način dotedanjega razumevanja problematike in jo osvetli. Največje darilo je, da človek prebudi notranjo moč, spozna sebe in se začne zavedati. S pomočjo psihološke astrologije in psihoanalize veliko hitreje najdemo psihološke vzorce, ki pokažejo področja, kjer je največji potencial za razvoj in napredek kot tudi uvid v problematiko težjih situacij. Ljudem pomagam, da gredo samostojno skozi težka stanja, izgube, bolečine, zahtevne družinske in karmične vzorce ter jih ob tem podpiram. Nudim možnost za razvoj človeških sposobnosti. Želim si, da bi se čim več ljudi prebudilo, sledilo poslanstvu in izpolnitvi duše. Sem certificirana svetovalka in terapevtka psihološke astrologije in psihoanalize po C.G.Jungu, študij sem zaključila na Institutu Ipal v Ljubljani.