BLOGI

ILIOTIBIALNI SINDROM ali TEKAŠKO KOLENO

Objavil: Kdaj: Kategorija: Šport in rekreacija
  • Velikost pisave: Larger Smaller
  • Ogledi: 5735
  • Naroči se na novice o tem zapisu
  • Print

Ena najpogostejših poškodb pri teku je ILIOTIBIALNI SINDROM (eng. IT BAND)  ali »TEKAŠKO KOLENO« nastane pri aktivnostih, kjer je prisotno ponavljajoče dolgotrajno upogibanje in iztegovanje kolena. To poškodbo, zaradi podobnih simptomov, velikokrat zamenjujejo s poškodbo zunanjega meniskusa, kjer pa gre za veliko bolj kompliciran zaplet, ki ga je potrebno reševati operativno. 

IT trak poteka od criste iliake (zgornji zunanji rob medenice) ter poteka vzdolž lateralne (zunanje) strani stegnenice in se narašča na lateralni kondil (zunanja zaobljena zadebelitev kosti) golenice. Iiotibialni trakt je tetiva oz. fascija (mišična ovojnica).

 

V višini velikega trohanterja (grče) stegnenice se v traktus spredaj pričvršča kita mišice tensor fascie late in zadaj kita mišice gluteus maximus. Ko je noga stegnjena potekajo vlakna iliotibialnega trakta po sprednji stani lateralnega kondila. Pri 30 do 40 % fleksije (upogiba) se nahaja trakt nad lateralnim epikondilom stegnenice. Ko se koleno pokrči še bolj, se vlakna pomaknejo za lateralni epikondil. Pri potovanju čez lateralni kondil, se ustvarja frikcija (trenje) na iliotibialni trakt in okoljsko tkivo. Če se trenje na tkivo stopnjuje, se pojavi bolečina, ki je prisotna zlasti pri teku, lahko tudi pri hoji.

 

VZROKI: Iliotibialni sindrom se najpogosteje pojavi zaradi skrajšane tetive, kar povzroča trenja pri ponavljajočem upogibanju in iztegovanju kolena, saj pri tem prihaja do drgnjenja iliotibialnega trakta ob epikondil (izrastek) stegnenice na spodnji zunanji  strani. Med najpogostejšimi vzroki za pojav tega sindroma je neprimerno povečana intenzivnost treninga, nepravilna obutev s slabim oz. napačnim blaženjem, pretrda podlaga, nekvaliteten stretching/ogrevanje ali napačna tehnika teka (tek po petah). Pri pojavu iliotibialnega sindroma lahko ukrepamo tako, da zmanjšamo intenzivnost treningov oz. če je bolečina prevelika izberemo drugo vrsto vadbe, kjer koleno ni obremenjeno v tolikšni meri.

SIMPTOMI: toga bolečina nad sklepno špranjo na zunanji strani kolenskega sklepa. Bolečina je izzvana ko se traktus dotakne lateralnega epikondila stegnenice to je pri 30-40 stopinjah fleksije.

POJAVNOST: pogost pri tekačih, saj je koleno ravno v 20-30 % upogiba, ko pride  stopalo v stik z podlago.

ZDRAVLJENJE: Pomagamo si lahko z izvajanjem razteznih vaj ali masaže z valjčkom po področju poteka IT trakta: https://www.youtube.com/watch?v=T5CYbfByXPo

Veliko uspeha pri teku!

Matej Grafenauer