IZDELAVA DOMAČEGA PRALNEGA PRAŠKA
Sestavine:
– 1 marseillsko milo, 100 g (ali katerokoli drugo naravno milo – kupi se v drogerijah, večjih trgovinah … cena dne 13.avg 2014 je 0,72 eur )
– 3 litre vode
– 1 žlica sode bikarbone oz pralne sode (v večjih trgovskih centrih so pakiranja po pol kg, cena 13. avg 2014 je 1,40 eur – za vsaj 20 žlic)
– posoda za shranjevanje: najbolje kakšna že rabljena plastična posoda od porabljenega tekočega pralnega praška ali mehčalca
– 10 kapljic dišečega eteričnega olja (npr sivkino, cena 13. avg je 1,90 – kar je približno 100 kapljic)
– 1 žlica kisa za vlaganje (cena 13, avg je 0,8 eur za en liter oz za več kot 20 žlic)
Cena za en liter, če upoštevamo, da sestavine razen mila lahko večkrat uporabimo, je približno 1,5 eur za en liter, oziroma za eno pranje 0,15 eur
Postopek priprave tekočega pralnega praška:
– milo naribamo čimbolj na drobno
– zavremo 3 litre vode, odstavimo, dodamo naribano milo, in mešamo s kuhalnico toliko časa, da se milo raztopi
– dodamo 1 žlico sode bikarbone
– za odišavljenje dodamo 10 kapljic eteričnega olja
– za mehčanje dodamo 1 žlico jedilnega kisa
– zmes (prašek) še topel vlijemo v plastično posodo do ¾.
Plastična posoda naj ne bodo polnjena do vrha za primer, če se zmes nekoliko preveč strdi. Pravilno je da je ta tekočina podobna gelu. V primeru, da je prašek pregost, zmes enostavno premešamo s kuhalnico ali pretresemo.
OPOZORILO:
Ne smemo uporabiti steklenih posod za shranjevanje praška, ker se milo zaradi nepojasnjene reakcije strdi v kamen
SODA BIKARBONA, dodatno pojasnilo:
Bistvene razlike med sodo bikarbono, ki je natrijev bikarbonat NaHCO3 in pralno sodo, ki je natrijev karbonat Na2CO3 ni. Soda bikarbona se pod vplivom vročine spremeni v pralno sodo.
Če uporabljamo jedilno sodo (sodo bikarbono), jo pred uporabo za izdelavo praška damo v pečico na 200 stopinj za 20 minut. Soda bikarbona postane mehka in to je potem pralna soda.
PREDNOSTI DOMAČEGA PRAŠKA:
– prihranek finančnih sredstev
– poljubna dišava
– vse dodane sestavine poznamo
– možnosti alergij praktično ni
– sestavine in količine lahko zmanjšamo ali povečamo glede na dejansko uporabo
– ne onesnažuje okolja