BLOGI

NAJPOGOSTEJŠE POŠKODBE KOMOLCA

Objavil: Kdaj: Kategorija: Zdravje
  • Velikost pisave: Larger Smaller
  • Ogledi: 11143
  • Naroči se na novice o tem zapisu
  • Print

NAJPOGOSTEJŠE POŠKODBE KOMOLCA

Vse mišice so s kitami povezane na kosti. Bolečina v komolcu se najpogosteje pojavi zaradi vnetja kit v področju, kjer se le ta prirašča na kosti. Poškodbe v komolcu se pojavijo zaradi  športne ali fizične preobremenitve. Vezi, kosti in hrustanec se ne morejo tako hitro preoblikovati in prilagajati večjim silam, ki jih lahko razvijejo mišice. Zato na teh tkivih ponavljajoče se in prevelike obremenitve brez potrebne regeneracije hitreje povzročijo vnetje in patološke spremembe. Bolečina v komolcu je posledica vnetja kit in njihovih ovojnic v področju narastišča na kosti v sklepu. Pri tem otečejo se zadebelijo in s tem lahko pritisnejo na živec. Vzroki bolečine v komolcu so različni: vnetje sluznih vrečk (burza), okužba sklepa, ruptura (delna, popolna), zvin, kontuzija (udarec) ali artroza (obraba) sklepa…

Splošen protokol zdravljenja:

2-4 dni (odvisno od bolečine in otekline) RICE - počitek, led (ovit z brisačo, krpo), kompresijska obveza in dvig uda. Potem začnemo po nasvetu fizioterapevta z različnimi vajami, s katerimi pospešimo krvni obtok in s tem zdravljenje. Ko prizadeti sklep že lahko premikamo brez bolečin, sledijo vaje za krepitev poškodovanega tkiva. Težavnost vaj postopoma povečujemo do bolečine. Z zmanjšanjem bolečine in povečanjem gibljivosti lahko poškodovani predel previdno izpostavljamo različnim gibom in obremenitvam. Mejo gibljivosti in moči je potrebno povečevati postopno in previdno.

Seveda se način zdravljenja prilagodi specifiki poškodbe!Entezopatija: okvara prirastišča mišic oz. kit.

Tendinitis: vnetje kit ali kitnih ovojnic-akutno.

Tendinoza: obraba oz. sprememba na celičnem nivoju-kronično.

Nevropatija: bolezen perifernega živčevja (nevnetna bolezen živcev)

 

Najpomembnejše poškodbe in okvare komolčnega sklepa:

 

1.      TENIŠKI KOMOLEC - lateralni epikondilitis

2.      GOLFERSKI KOMOLEC - medialni epikondilitis

3.      PLEZALSKI KOMOLEC

4.      POŠKODBA ULNARNEGA KOLATERALNEGA LIGAMENTA (UCL)

5.      BURZITIS OLEOKRANONA - študentski komolec

6.      REVMATOIDNI ARTRITIS KOMOLCA

7.      POSTEROLATERALNI IZPAH KOMOLCA

8.      KOMPRESIJSKE IN UTESNITVENE NEVROPATIJE

 Pri kompresijskih nevropatijah gre za akutno kompresijo na periferni živec, ki je posledica kratkotrajnega pritiska. Kažejo se kot pareze in parestezije. Utesnitvena nevropatija označuje poškodbo perifernega živca zaradi manjših - ponavljajočih se mikrotravm. Številni živci potekajo skozi ožine in so še posebej dovzetni za poškodbe. Simptomi so bolečina po poteku živca in na mestu utesnitve.

·         SINDROM KUBITALNEGA KANALA (ULNARNI ŽIVEC)

·         SINDROM RADIALNEGA TUNELA ali SINDROM KANALA SUPINATORJEV

·         SINDROM MEDIANUSA

Slika 1: Pogosta poškodba je TENIŠKI KOMOLEC.