Gregorjevi finančni nasveti

Naložba v zlato

Objavil: Kdaj: Kategorija: Nekategorizirano
  • Velikost pisave: Larger Smaller
  • Ogledi: 1673
  • Naroči se na novice o tem zapisu
  • Print

Marsikatera družina se težko prebija skozi mesec glede na vse stroške. Nekatere pa se znajdejo v  položaju, da imajo nekaj prihrankov, ki bi jih hotele kar se da najbolje naložiti, zato se vprašajo,  katera naložba je najbolj primerna? Seveda odgovor ni enoznačen, ker je odvisen od trenutne situacije, od namena naložbe, koliko dolgo naložbenih sredstev ne bomo potrebovali itn. Današnja kolumna bo razmislek o naložbi v zlato (1 unča zlata s čistino 999,9  = 31,1035 grama).

 

Zlato je kovina, ki je zaželena že tisočletja zaradi svoje zlato rumene lepote - kot sonce, in možnosti izdelovanja prelepega nakita, ki je razveseljeval predvsem ženske, pa tudi vladarje skozi stoletja. Zlato pa je bilo tudi pomembno za države, saj so lahko tiskale le toliko denarja, kolikor so imeli zlate podlage v svoji Centralni banki. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pa zlate podlage več ni bilo potrebno imeti in zato je marsikatera država dala svoje zlate rezerve na trg in jih preprosto prodala. Zato je cena zlata zelo nihala in je leta 1983 dosegla najvišjo stoletno ceno 850 USD/unčo in nato sredi devetdesetih dosegla višino nekaj nad 200 USD/unčo.

 

V tistem času so vsi pozabili na naložbe v zlato in po mojem mnenju je bil takrat čas za takšno naložbo. Nato je pričela cena rasti in v letu 2013 dosegla nivo več kot 1.700 USD/unčo, ki je bil dvakrat višji tečaj od najvišje cene zlata v 100-letni zgodovini.

 

Veliko trgovcev z zlatom nas na veliko prepričuje, da je naložba v zlato dolgoročna in varna naložba. Ali je res? Danes je cena nekaj nad 1.200 USD/unčo. Torej, kdor je kupil zlato po višji ceni, je globoko v izgubi. Z zlatom kot naložbo nimamo kaj početi, razen imeti zlato v predalu in čakati na boljšo ceno na trgu. Pri tem pa imamo tudi riziko odtujitve, če ga hranimo doma ali morebitne stroške trezorja.

 

Zgornji komentar sem namenil zato, da izrazim svoje mnenje o tem, da je vsaka naložba lahko varna in dolgoročna, če je investirana v pravem trenutku. Pravi trenutek pa je takrat, ko ocenimo, da bo kadarkoli v srednjeročni prihodnosti cena z veliko verjetnostjo višja od tiste, po kateri investiramo danes.

 

Osebno sem kupil zlate kovance dunajske filharmonije v letu 1995 po 243 USD/unčo in jih prodal v letu 2013 po 1.720 USD/unčo. Danes smatram, da še ni čas za nakup zlata kot naložbe, saj obstaja velika verjetnost, da se bo cena še znižala.

 

 

 

 

 

 

Gregor Pajić rojen 07.02.1968 univerzitetni diplomirani ekonomist, diplomiral 1992 na Ekonomski poslovni fakulteti v Mariboru na temo Opcijske strategije študiral podiplomski študij MBA organiziranja in poslovodenja na Ekonomsko poslovni fakulteti v Mariboru Izkušnje: direktor Javnega zavoda Filmski studio Viba film Ljubljana, član Nadzornega sveta Filmskega sklada RS ter vodja financ in računovodstva, prodajni direktor v kartonski industriji, nabavni direktor v kemični industriji, direktor in član uprave v borznoposredniški hiši, deloval v nadzornih svetih delniških družb, predsednik Izobraževalnega društva MBA KLUB študentov magistrskega študija na Ekonomsko poslovni fakulteti v Mariboru, član Odbora za gospodarski razvoj in proračun občine Hrastnik, itn.