ZDRAVA PREHRANA

Zaradi porasta sodobnih bolezni (debelost, diabetes, alergije,...) je zavedanje o zdravem prehranjevanju še kako pomembno, saj je prav hrana tisto "zdravilo" ali pa "strup", ki ga vsakodnevno vnašamo v naše telo. V najslabšem položaju so tu otroci, ki nevede kopirajo "slabe" prehranjevalne navade svojih staršev.Naš cilj je obuditi stare slovenske jedi, povrniti sezonskim živilom, začimbam, zeliščem in dišavnicam njihov pomen in uporabnost ter vse skupaj podkrepiti z modrostjo tradicionalne kitajske medicine.

TROBENTICE

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana
  • Velikost pisave: Larger Smaller
  • Ogledi: 2430
  • Naroči se na novice o tem zapisu
  • Print

TROBENTICE

Pomlad je tu...

Prvi znanilci pomladi - zvončki že belijo travnike in gozdna tla, trobentice pa jim delajo družbo.

Trobentice niso samo lepe, rumene, dišeče, piskajoče rožice, ampak rastlinica, ki v sebi nosi zelo veliko vitamina C.

Procent vitamina C je spomladi največji v cvetovih, kasneje pa je le tega največ v listih. Listi niso ravno okusni, lahko pa so dober dodatek pomladnim solatam, smutijem ali čajem. Korenine in cvetovi vsebujejo saponine  (učinkovine, ki raztapljajo snovi nastale in nakopičene v vnetih dihalih ter pospešujejo izločanje vode iz telesa). Obstaja farmacevtsko izdelan sirup za lajšanje kašlja na osnovi timijana in korenin trobentic.

Domovina trobentic je Anglija. O njih je pisal celo W.Shakespeare. Imajo zelo bogato zgodovino uporabe v ljudskem zdravilstvu. Pomagajo pri izkašljevanju, znižujejo telesno temperaturo, delujejo protibolečinsko, vsebuje salicilate (derivati salicilne kisline, ki jih najdemo v zelenjavi in sadju) - izogibati se jim morajo ljudje, ki so alergični na salicilno kislino, ki uporabljajo zdravila proti strjevanju krvi in nosečnice. Zmečkani listi in cvetovi zelo dobro celijo rane.

Sirup iz trobentic: dobro oprane in osušene cvetove trobentic nalagamo v kozarec izmenično z medom. Čez poletje ga postavimo na sonce. Za lažje izkašljevanje večkrat na dan zaužijemo žličko pripravka.

Posušene liste in cvetove lahko uporabimo za pripravo čajev (dodamo še druga zelišča npr. timijan, komarček, meta,...).

V Nemčiji in Avstriji cvetove trobentic velikokrat dodajajo mlečnim jedem in pecivu.

S cvetovi trobentic (svežimi, kandiranimi) lahko zelo lepo dekoriramo jedi preden jih ponudimo. Prav tako lahko s posušenimi cvetovi (uporabimo še cvetove drugih rastlin drugačne barve) okrasimo doma pečen kruh.

Torej, čim prej na  spomladanski sprehod. S seboj vzemite košarico in jo napolnite s trobenticami. Uživajte v ponovnem prebujanju narave in bogastvu vitaminov, ki nam jih ponuja.

viri:

Di Grazia, A. Zdravi z naravo. 386 receptov ljudskega zdravilstva. Porezen d.o.o. Cerkno. 2013

Grlić, L. Užitne divje rastline. Cankarjeva založba Ljubljana. 1980

http://www.pharmachoice.co.za/products/cough-support/viralchoice-cough-syrup

 

 

Jasmina Škrabar, nutricionistka za superživila, certificirana prehranska svetovalka za športnike

Sem univetzitetna diplomirana kemičarka, nutricistka za superživila ter certificirana prehranska svetovalka za športnike. Sestavila sem ekipo v kateri se dopolnjujemo z znanji medicinske stroke, prehranske ter kulinarike. Način življenja in lastne izkušnje so me pripeljale do razmišljanja in znanja, ki ga želim deliti.