BLOGI

VAJE ZA RAZTEZANJE MEČNIH MIŠIC

Objavil: Kdaj: Kategorija: Nekategorizirano
  • Velikost pisave: Larger Smaller
  • Ogledi: 4103
  • Naroči se na novice o tem zapisu
  • Print

Troglava oz. velika mečna mišica ("musculus triceps surae"), ki deluje kot fleksor (krči) kolena ter plantarni fleksor (dvig na prste) stopala. S tem omogoča in stabilizira normalno hojo in tek ter skoke. V to mišično skupino spadata m. gastrocnemius ali dvoglava mečna mišica in m. soleus (iz besede solea – sandal) oz. velika mečna mišica. M. gastrocnemius sestavljata dve glavi, in sicer lateralna (zunanja) glava in medialna (notranja) glava. Kiti obeh glav skupaj s kito m. soleus tvorijo ahilovo tetivo, ki se narašča na petnico zato jih smatramo kot enotno mišico. Vendar so raztezne vaje za obe mišici različne, kljub temu, da se obe mišici kot ahilova tetiva pripenjata na petnico (peta). Razlike je predvsem v tem, da je M. gastrocnemius dvosklepna mišica in poteka preko kolenskega in zgornjega skočnega sklepa. M. soleus pa je enosklepna mišica in poteka samo preko zgornjega skočnega sklepa.

Predstavil Vam bom eno vajo za raztezanje m. soleus in dve za raztezanje m. gastrocnemius. Priporoča se, da se raztezne vaje izvajajo po dolgotrajnem teku oz. obremenitvah, ki vsebujejo tek in skoke. Namen je, da se dolžina mišice poveča ter se ji s tem omogoči elastičnost in normalno gibljivost. V nasprotnem primeru lahko pride do skrajšanja in posledično do natrganja ali še huje popolnega pretrganja ahilove tetive.

 

RAZTEZNE VAJE:

1. Vaja za raztezanje m. gastrocnemius. Teža je na sprednji nogi. Zadnja noga je popolnoma iztegnjena s peto  na podlagi. Boke potisnemo v smeri naprej (proti steni). Zadržimo 30 s in 3x ponovimo.

 

Pri drugi vaji za raztezanje m. gastrocnemius raztezamo sprednjo nogo s katero se opremo na trdo podlago (stena, klopca, steber…). Pazimo, da je peta na tleh in da je kolenski sklep popolnoma iztegnjen. Zadnja noga nam služi kot opora. Počasi potiskamo boke v smeri naprej, do občutka raztega v mečni mišici. Položaj zadržimo 30 s in 3x ponovimo.


 

2. Naslednja vaja je namenjena raztezanju m. soleus. Teža je na sprednji nogi in rokah. Pazimo, da je stopalo noge (zadnja noga), katero raztezamo v celoti v stiku s podlago. Počasi pokrčimo koleno, do občutka raztega. Položaj zadržimo 30 s in 3x ponovimo.

 

 

 

Želim Vam, čim več užitka pri vadbi in čim manj krčev!

Matej Grafenauer