BLOGI

Zadnji blogi

Objavil: Kdaj: Kategorija: Odnosi in družina

Življenje je polno odločitev. Odločamo se vsak trenutek, vsak dan, vedno in povsod – od tega, kaj bomo jedli, kdaj bomo jedli, po kateri poti se bomo peljali v službo in domov, kaj bomo skuhali za večerjo pa vse do večjih odločitev, ki lahko spremenijo nas in naše življenje. Kako se odločiti, da bomo zadovoljni mi in naša okolica?

To vprašanje se velikokrat pojavi v naših mislih in zgodi se, da nam ne pusti spati in se do jutra obračamo v postelji in iščemo odgovor. Ko že kar nekaj časa tuhtamo in premlevamo, se naposled le odločimo. Včasih se izkaže, da se nismo odločili prav. Že ko smo sprejemali odločitev, smo morda v sebi čutili nelagodje, zmedenost, a smo pod pritiskom, ki smo si ga sami ustvarili, da se moramo hitro in prav zdaj takoj odločiti, popustili in kar sprejeli odločitev. Se tudi vi tako odločate v svojem življenju?

Težava nastopi, ker pri sprejemanju odločitev največkrat upoštevamo le to, kako bo reagirala okolica, torej naš partner, družina in prijatelji, ne vprašamo pa se (ali pa premalokrat), kaj si jaz želim, kaj bi bilo pa zame najboljše. Naučeni smo bili, da je pomembno kaj bodo drugi rekli, ne pa kako smo mi, kako se mi ob tem počutimo. Zato smo razvili sposobnost sprejemanja odločitev, ki se ozira na našo zunanjost, ne na našo notranjost.

Če vse svoje življenje živimo tako, da stalno želimo ugajati ter izpolnjevati želje in potrebe nekoga drugega, sebe pa dajemo na zadnje mesto, potem se znajdemo na točki, ko ne vemo več, kdo smo, kaj si želimo in čigavo je pravzaprav to življenje, ki ga živimo. Počutimo se, kot da smo ujeti, da nas ne slišijo in ne vidijo. V resnici pa smo mi tisti, ki smo se zaprli v kletko, mi smo tisti, ki ne slišimo svojih želja in potreb in ne vidimo, kdo smo in kam gremo. Mi smo tisti, ki smo si vzeli svobodo. Ker smo pozabili nase.

Zato je pomembno, da pri sprejemanju odločitev v življenju, najprej upoštevamo sebe, to pomeni svoje potrebe, želje in sanje, nato pa z vsem spoštovanjem do drugega tudi naredimo korak, za katerega smo se odločili. Moramo zamenjati vrstni red, ker drugače nikoli ne bomo zadovoljni, saj se bomo vedno odločali za druge, ne zase. 

 

Nadaljuj branje
Ogledi: 1112

Objavil: Kdaj: Kategorija: Odnosi in družina

Točno ob osmi uri je na moje okno potrkala draga prijateljica. Tok, tok, tok. In spet tok, tok, tok,...

Malce nejevoljna sem odvrnila pogled od računalniškega zaslona in poiskala vsiljivca, ki me je zmotil sredi strašno pomembnega dela. V trenutku pa se je moj obraz razjasnil. Na okenski polici je sedela drobna sinička in zrla vame. Kot bi mi želela povedati, naj pokukam iz svojega toplega kokona in se ozrem skozi okno v čudovito petkovo jutro, ki nam s svojim soncem obeta prečudovit dan. Kot bi hotela izreči, da je vse, kar ne izhaja iz našega srca, nepomembno. Neznatno. In naj se radujemo svoje notranje sreče kot otroci, ki uživajo v igri. V življenju imamo nešteto drobnih razlogov za srečo. Vsak trenutek je lahko čudovit, samo pogledati ga moramo s prave strani. 

Tako drobno bitje, pa toliko neverjetne moči.

Odletela je, njen namen pa je bil dosežen. Moj dan sem ponovno začela v tistem trenutku, odločena, da ga preživim pozitivno. 

Naj bom v tem trenutku jaz vaša sinička in vas pozovem, da dvignete pogled od svojega dela in se ozrete skozi okno v prečudovit dan. Naj vas skozi dan popelje prijazna misel in topel jutranji  nasmeh.

Če sem vas pripravila, da ste moje misli prebrali do konca, se lahko tudi vaš čudovit dan prične v tem trenutku. 

Nadaljuj branje
Ogledi: 1013

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Vsi dobro poznamo kolerabo, kot predstavnico  - jušne zelenjave, vendar lahko iz kolerabe, za zdravje zelo koristnega sezonskega živila, pripravimo zelo okusne jedi - npr.:  njoke, cmoke, kolerabin pire.

 

Kaj vsebuje rumeni gomolj kolerabe

- VITAMIN C

Nujno potreben za pravilno delovanje številnih encimov, je učinkovit antioksidant in tako posredno pripomore k večji imunski sposobnosti.

- VITAMIN A

Zelo dober antioksidant. Ugodno vpliva tako na prebavila, kot na dihala. V jesenskem in zimskem času je torej potrebno uživati čim več zelenjave rumene in oranžne barve.

- KALIJ IN NATRIJ

Vplivata na tekočinsko in elektrolitsko ravnotežje v telesu. Oba sta potrebna za pravilno krčenje gladkih mišic, kalij pa še posebno za pravilno delovanje srca.

- ŽELEZO

Glavna sestavin hemoglobina in mioglobina, ki sta zadolžena za prenašanje kisika po telesu. Soudeležen je tudi pri uravnavanju telesne temperature.

- PREHRANSKE VLAKNINE

Zaradi njih se hrana v črevesju fermentira, kar spodbudi rast kolonij probiotikov, izboljša se resorbcija natrija in vode, tvorijo se kratkoverižne maščobne kisline (nujno potrebne za pravilno delovanje celic). Zmanjša se sinteza holesterola, izboljša se krvni pretok v debelem črevesu, izboljša se imunska funkcija debelega črevesa. Povečajo volumen blata in frekvenco odvajanja le-tega.

 

Uporaba in shranjevanje

Primerna je za takojšnjo uporabo, lahko pa jo zamrznemo ali shranimo v primernih kleteh in zasipnicah (mraz dobro prenaša). Biološko pridelana koleraba ima bolj poln okus in je tudi bolj polna z nutrienti. Lahko jo tudi kisamo tako kot kislo zelje ali repo.

Pripravljamo jo lahko na več načinov: pečeno na žaru, pečeno na olju, kot dodatek raznim juham, surovo oz na majhne kockice narezano (tehnika julienne) kot prilogo. Je glavna sestavina tradicionalne božične jedi na finskem (swede casserole).

Večina prebivalcev britanskega otočja za noč čarovnic iz kolerabe (pri nas uporabljamo buče) izdeluje "strašljive obraze".

Kolerabo olupite tik pred uporabo. Lupljenje bo lažje, če boste najprej odrezali spodnji in zgornji del, saj se boste tako izognili prevračanju.

Odstranite ji zelenje in jo shranite v hladnem, temnem in suhem prostoru. Tudi par mesecev.

 

 

Jasmina Škrabar, nutricionistka za superživila, certificirana prehranska svetovalka za športnike

Nadaljuj branje
Ogledi: 2018

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Obdobje pusta - obdobje norčavosti in prenajedanja s krofi je tu!

Nič ni narobe, če si boste privoščili krof ali dva, prekomerno najedanje z njimi pa lahko pusti posledice. Zakaj?

Kot vsi dobro veste, navadno krofe pripravljamo iz bele moke (več kot ima glutena, boljši krofi bodo), izdatno jih sladkamo, napolnimo s sladko marmelado in za piko na i, še ocvremo v olju.

Torej imamo 4 komponente, ki v velikih količinah negativno vplivajo na zdravje. Seveda, da ne pozabim, krof predstavlja energijsko bogato živilo hkrati pa je njegova hranilna gostota zelo nizka. Kaj to pomeni - z enim krofom zaužijete veliko kalorij, vendar zelo malo hranilnih snovi.

 

Kako lahko to spremenimo?

- namesto bele moke uporabimo polnozrnato, pirino, kamutovo,... (priprava testa za krofe iz moke, ki ne vsebuje glutena, zahteva uporabo vzhajalnih sredstev kot so pecilni prašek, vinski kamen, soda bikarbona,...). Krofi sicer ne bodo tako rahli in ne bodo imeli okusa, ki smo ga vsi navajeni. Zaradi tega jih boste tudi manj pojedli.

- namesto belega sladkorja uporabimo med, sladkor kokosovih cvetov,... Ti sladkorji imajo poleg glukoze in fruktoze še dodatne minerale, encime in vlaknine - hranilna gostota se zato poveča.

- uporaba domače, majn sladke marmelade; takšna marmelada ne vsebuje konzervansov, ki so potencialni povzročitelji alergij.

- ocvremo v kokosovem ali palmovem olju; olja, ki imajo predvsem nasičene maščobne kisline, so primerna za cvrtje oz za obdelavo pri visokih temperaturah. V njih se ne tvorijo trans maščobne kisline, ki zelo negativno vplivajo na naše zdravje (povišajo holesterol).

Okus ne bo enak, bo drugačen!

Glede na raziskave številnih institucij, je dokazano, da se okusa navadimo. Najbolj nam je všeč kombinacija sladko - mastno in slano - mastno, zato je tudi porast vseh fast-food okrepčevalnic tako uspešen. Ko smo lačni, si telo, oči oz možgani zaželijo hiter nadomestek izgubljene glukoze. Dejansko s tako hrano to zelo hitro dosežemo, vendar pustimo posledice.

Ker sem sama tudi mama dveh otrok, vsak dan iščem alternativne rešitve - in jih najdem, tudi za krofe.

Priprava je enostavna, vsebujejo pa zelo malo sladkorja, spečeni pa so v pečici - torej vse tudi ni tako črno kot zgleda.

 

Jasmina Škrabar, nutricionistka za superživila, certificirana prehranska svetovalka za športnike

Nadaljuj branje
Ogledi: 1088

Objavil: Kdaj: Kategorija: Nekategorizirano

UČINKOVITO ZDRAVLJENJE ZVINA GLEŽNJA

 

Zvin gležnja je pogosta poškodba pri vrhunskih in rekreativnih športnikih. Vendar se pogosto pripeti tudi pri teku,

hoji in poskokih. Večinoma pride do lateralne oz. zunanje poškodbe skočnega sklepa in njemu pripadajočih mehkotkivnih struktur

kot so mišice, vezi in sklepna ovojnica. Biomehanika poškodbe  je sestavljena iz povečane inverzije oz. obračanja stopala navznoter. 

Kako pravzaprav pride do zvina gležnja? 

Preprosta razlaga je, da stopimo ali pristanemo na zunanji strani  gležnja in s težo telesa ustvarimo silo, ki pritisne navzdol proti tlom. Ker naše stopalo ni vzporedno s podlago, kot pri normalni hoji, temveč je pod kotom 45 stopinj. Se v danem trenutku stopalo še bolj obrne navznoter in tako pride do  natega, natrganine ali raztrganine statičnih in dinamičnih stabilizatorjev na zunanji strani gležnja. Če obrnemo nogo navznoter se bodo poškodovale zunanje strukture in obratno. Vendar je večinoma poškodovan zunanji oz. lateralni del gležnja, ker je gibljivost spodnjega skočnega sklepa večja navznoter (inverzija) kot pa navzven (everzija).

Vsi vemo, kaj pomeni zvin gležnja, ne vemo pa kako odreagirati po zvinu in kakšen je protokol zdravljenja, da ponovno dosežemo enak funkcionalni nivo, kot smo ga imeli pred poškodbo…

Po zvinu gležnja je  potrebno opraviti rentgen, da izključimo možnost zloma in poškodbe kostnih struktur. Tudi če bolečina ali oteklina ni velika se lahko odlomi majhen delec kosti ali hrustanca in imamo lahko kasneje težave. Zato je v preventivne namene potrebno opraviti diagnostično slikanje. Za ugotavljanje poškodb mišic in vezi je potrebno opravit UZ ali MR.

Zvin gležnja se deli na 3 stopnje:

1. Nateg ligamentarnega kompleksa brez nestabilnosti  v sklepu. Posameznik lahko obremenjuje stopalo. Lahko je prisotna manjša oteklina in bolečina.

2. Delna natrganina ligamentarnega kompleksa z rahlo nestabilnostjo v sklepu. Delno obremenjevanje stopala z bolečino in oteklino.

3. Popolna raztrganina enega ali več ligamentov s prisotno nestabilnostjo v sklepu. Močna bolečina in oteklina ter nezmožnost obremenjevanja stopala.

ZDRAVLJENJE V AKUTNI FAZI (velja za 1. In 2. stopnjo zvina):

Splošno priznani protokol zdravljenja se imenuje RICE in sestoji iz 4 faz: rest, ice, compression and  elevation. V slovenskem jeziku se te faze imenujejo: počitek, hlajenje, kompresijsko povijanje in dvig poškodovanega uda.  Mnogi izmed vas poznate RICE protokol zdravljenja, vendar je pri tem ključna informacija kdaj in kako dolgo izvajati ta protokol in kaj je pomembno pri posameznih fazah.

Kaj je potrebno upoštevati pri načelu RICE:

Glavna naloga je zmanjšati oteklino in bolečino. Protokol RICE se izvaja 3-5 dni, odvisno od stopnje zvina in posameznika. Potrebno je začeti takoj saj se najboljši rezultati dosežejo znotraj 72 ur po poškodbi.

POČITEK: mirovanje  preprečuje povečanje krvnega obtoka in  stres na poškodovano tkivo.

LED (hlajenje): zmanjšuje temperaturo tkiva in posledično povzroči vazodilatacijo (krčenje žil) in zmanjšanje pretoka oz. vdora krvi v poškodovano tkivo. Lajša bolečino. Hladiti večkrat na dan od 10-20 minut. Lahko masiramo z ledom ali uporabimo hladilne vrečke.

KOMPRESIJA:. Tekočina iz poškodovanih kapilar teče v tkivo. S kompresijo vplivamo na tlak telesnih tekočin in povzročimo zmanjšanje krvavitve in otekline. Poškodovan gleženj kompresijsko povijemo, tako da začnemo pod kolenskim sklepom in končamo pred prsti na nogah. Dokazano je, da je oteklina veliko manjša, če povijemo tudi golen in ne samo poškodovan del gležnja. Uporabljati je potrebno toge bandažne trakove in ne elastičnih.

 

 

ELEVACIJA (dvig poškodovanega uda):  dvig poškodovanega uda zmanjša pritisk  v ožilju ter zmanjša krvavenje. Vpliva na limfni pretok in omogoči hitrejše odtekanje limfne tekočine iz poškodovanega uda ter zmanjša edem.

Znanstveno dokazano, je da je potrebno čim prej začeti s funkcionalnim treningom, ki omogoča čim hitrejše okrevanje in vračanje k vsakodnevnim opravilom in aktivnostim. 3-5 dni po poškodbi je potrebno začeti s postopnim izvajanjem vaj.

 

S proprioceptivnimi vajami izboljšamo ravnotežje in  nadzor sklepa v prostoru, istočasno izboljšamo odziv  posameznika na nepravilen položaj sklepa in posledično hitro reakcijo še preden pride do poškodbe.  S krepilnimi in razteznimi vajami dobimo moč in gibljivost, ter tako zmanjšamo možnost ponovne poškodbe.   

 


 

                                                     PROPRIOCEPTIVNA VADBA

 

Protokol zdravljenja temelji na kliničnih smernicah in z dokazi podprto fizioterapijo.

Matej Grafenauer

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Nadaljuj branje
Ogledi: 9486

Objavil: Kdaj: Kategorija: Odnosi in družina

 

b2ap3_thumbnail_enska.jpg

Vsaj enkrat v življenju se je vsakemu že zgodilo, da je bil zaljubljen. Takrat rečemo, da »imamo metuljčke v trebuhu«. To je takrat, ko nasmeh kar ne izgine iz obraza, ne glede na to, kaj se nam dogaja, ko se nam zdi, da je svet čudovit in da je vse lepo in prav, da bo vse tako kot je treba, da lahko premagamo vse. Takrat se v mislih stalno vračamo k osebi, v katero smo zaljubljeni in željno pričakujemo trenutek, ko bomo spet z njo. In ko končno pride ta trenutek, se nam zdi, da smo v devetih nebesih. Temu pravimo zaljubljenost. In zaljubljenost naj bi vodila naprej v ljubezen, v odnos, v partnerstvo. Pa se to res zgodi?

Vsi smo že na lastni koži kdaj doživeli, da vedno ni tako. Da ni resnica, da zaljubljenost nujno pelje naprej v ljubezen in v kakovostno partnerstvo. Kajti zaljubljenost ni enaka ljubezni, ki je sestavni del partnerstva oziroma odnosa. Sploh če govorimo o na začetku opisanih občutkih in metuljčkih. Takrat smo evforični in kar plavamo nad tlemi in ko nas prej ko slej to mine (nekatere prej nekatere slej), pristanemo na realnih tleh – iz oči v oči z osebo, v katero smo se zaljubili in smo zdaj z njo v odnosu. In če je to soočenje boleče, torej da ugotovimo, da smo z napačno osebo v odnosu, smo nekaj do te točke delali narobe. Namreč sploh nismo zaljubljeni v to osebo, ki stoji pred nami, ker smo ji avtomatično kar pripisali vse lastnosti idealnega partnerja, ki ga imamo v svoji glavi in zdaj nam ni nič jasno, ker je ta oseba drugačna. Seveda je, saj je ta podoba le v naši glavi, mi smo pa v evforičnem zanosu zaljubljenosti videli le to podobo, ki smo jo »nalepili« na resnično osebo. Kako boleč je pristanek na realna tla, je odvisno od tega, kako močno nas je zaneslo – smo si dovolili vsaj malo videti, kdo je partner ali čisto nič.

Pravilna pot je, da ko srečamo osebo, ki nam je všeč (nam je simpatična, nas privlači), da jo najprej začnemo spoznavati. Pa ne skozi našo podobo idealnega partnerja, temveč da jo spoznavamo takšno, kot je. Ko hodite na zmenke, se pogovarjajte, sprašujte, opazujte in če česa ne razumete, vprašajte, če prav razumete. Vaš cilj naj bo osebo spoznati – kdo je, ali ima podoben pogled na življenje kot vi, si želi kakovostnega partnerstva ali ne, po kakšnih vrednotah živi, kaj so njene želje in sanje.

Potem pa si vzemite čas, da se pogovorite s seboj – je to res oseba, s katero si želite preživeti svoj čas, s katero si želite ustvariti skupno življenje in družino, je to res oseba, ki bo vaš partner za življenje – v dobrem in slabem. Ko na tak način spoznavate drugega, se zaljubljate v njegove lastnosti, všeč vam je, kako razmišlja in gleda na določene stvari – zaljubite se v to osebo in ne v podobo te osebe ali pa nasprotno: vam ta oseba ni všeč (njene lastnosti, razmišljanje in pogled na svet). To je bistvena razlika s prej opisanim zaljubljanjem v našo podobo idealnega partnerja, kajti zdaj se vam ne more zgoditi padec na realna tla, saj ste že ves čas na realnih tleh. Ne se slepo zaljubiti v neko namišljeno podobo, zaljubite se v resnično osebo in tako se bo lahko razvila ljubezen v odnosu med dvema zrelima osebama.

 

 

 

Nadaljuj branje
Ogledi: 1047

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Kdaj ste nazadnje rekli »Danes pa res začnem hujšati?« ali pa »Od danes naprej bom res jedel bolj zdravo?«. Mnogi od vas to storite na začetku novega leta, kot zaobljubo, ki si jo daste za prihajajoče leto.

S poskusom hujšanja sem se prvič soočila v srednji šoli, tako kot večina današnjih srednješolcev, ko sem prvič v življenju vzela »stvari v svoje roke«. In takrat sem jih več ali manj vzela v svoje roke za vedno. Začela sem eksperimentirati s takšno in drugačno dieto, in po nekaj letih nihanja kilogramov in odpovedovanja hrani, prišla do zaključka, da DIETE NE DELUJEJO IN PIKA. Seveda sem za to potrebovala več let, ogromno neuspelih poskusov diet, probleme z zdravjem in prebavo in posledično tudi z lastno samopodobo. Nikakor nisem in nisem bila zadovoljna s svojim telesom, tako kot sedaj vidim pri velikem številu ljudi. Neprestano sem imela občutek, da bijem nekakšen boj z njim in da me nikakor ne želi osrečiti.  

Vse to je bila motivacija, da že od srednje šole naprej raziskujem in eksperimentiram s hrano in prehrano, kaj deluje in kaj ne deluje. Šele, ko sem popolnoma spremenila celoten pogled na hrano in na svoje telo, so se začele dogajati želene spremembe in spremenila sem svoje prehranjevalne navade ZA VEDNO. Nikoli več nisem imela problemov s hrano in ga tudi danes nimam, še manj s svojim telesom in samopodobo. Postala sva najboljša prijatelja, skrbim zanj vsak dan in ga hranim s polnovredno hrano, mu omogočam dovolj gibanja in umskega sproščanja. Le tako tudi on poskrbi zame vedno, ko potrebujem njegovo podporo, ko sem pod večjim stresom ali obremenitvami.

4 stvari, ki jih želim podeliti z vami pa so MITI O HRANI, s katerimi nas bombardirajo na vsakem koraku in jim slepo verjamemo.

1. Preštevanje kalorij vam bo pomagalo izgubiti težo

Miselni proces za tem je, da če bomo šteli kalorije, bomo bolj pazili kaj jemo in bomo jedli manj visoko kalorične hrane, »slabe« hrane. Problem tega razmišljanja je, da ni »slabe« hrane. Kalorije niso slabe. Kar želim povedati je to, da lahko preštevate vse možne kalorije na svetu in vam to ne bo pomagalo, če boste jedli procesirano hrano in hrano, obogateno z umetnimi dodatki.

S preštevanjem kalorij ne boste izgubili teže! Pomembno je KAJ pojeste, kako to  skombinirate in kako to ustreza vašemu telesu. In vaše telo vam vedno pove kaj je zanj dobro in kaj ne. Vprašanje je samo ali ga res poslušate?

2. Vse v zmernih količinah

Ideja, da lahko jeste vsega po malem je zelo lepa….vendar je to tudi vse kar je lepega pri tem.

V veliki večini primerov se da vašo najljubšo jed, vključiti v vaš prehranjevalni sistem. Vendar pa bodite pazljivi, saj vaše pojmovanje zmernega ni nujno pojmovanje vašega telesa in njegovega dojemanja, kaj je zdravo za vas. Če bi želeli svojo najljubšo jed vključiti v svoj prehranjevalni sistem, povprašajte ljudi, ki se s tem ukvarjamo. Pomagali vam bomo vključiti vaše priljubljene jedi v vaš sistem prehranjevanja in še vedno poskrbeti za to, da boste zdravo poskrbeli za svoje telo.  

Dostikrat se zgodi, da ko si želimo neko jed, ki jo imamo zelo radi, omejevati, se na koncu zgodi, da pride do prenajedanja. Če se vam je kdaj zgodilo, da ste se odpovedali sladkarijam in jih niste jedli npr. 1 mesec, potem pa ste se v enem dnevu prenajedli sladkarij, potem veste o čem govorim. V nekaterih primerih je kakšno »slabo razvado« bolje popolnoma opustiti, kot se jo truditi vključiti v vaš zdrav prehranjevalni sistem. Marsikatera hrana je namreč sprožilec za prenajedanje. Poleg tega so naši možgani narejeni tako, da takoj, ko dobijo impulz, da nekaj ne smejo, začnejo še bolj pospešeno stremeti k temu. In na koncu pride do prenajedanja. Sladkor je tipičen primer, saj povzroča odvisnost.

V takih primerih je bolje najti zdrav nadomestek in približek priljubljeni jedi, ki v večini primerov zadovolji naše potrebe. Nadomestek se da vedno najti.

3. Več gibanja in manj hrane

Ena izmed glavnih bolezni današnjega časa je debelost. Logična rešitev te bolezni bi bila naučiti ljudi gibanja in manjšega vnosa hrane.

Če je to tako enostavno, ne vem  zakaj potem problemi z debelostjo še vedno strmo naraščajo?

Zato, ker vaše telo potrebuje »pravo hrano«. Zato, ker vaše telo potrebuje redno in zmerno telesno aktivnost.

Vaše telo ne potrebuje procesirane hrane in ure in ure napornega treninga.

Namesto, da bi jedli manj in se gibali več, se raje naučite dati telesu to, kar potrebuje, polnovredno hrano in zmerno aktivnost.

To konkretno pomeni, da ko po celem dnevu napornega stresa v službi, pridete domov, ne zmečite vase krožnik hrane, ki vam prvi pride pod roko in potem odjadrate na 2 urni tek ali kardio trening v telovadnico. Vaše telo je že tako pod psihičnim stresom in vas že tako podpira, da ne padete dol. Torej potrebuje na koncu dneva od vas nego in polnovredno hranjenje. Pojdite na sproščujoč sprehod, meditacijo, jogo ali pilates in naporen trening preskočite. Le tako omogočite vaši nadledvični žlezi, ki je že tako preobremenjena, da si vsaj malce spočije. Ne nalagajte ji še dodaten stres z naporno fizično aktivnostjo.

4. Če zdravo jeste in se gibljete, boste zdravi

Ta mit sem tudi sama morala predelati večkrat, saj se mi je zdelo, da ne morem zboleti, če se vsak dan zmerno gibljem in zdravo jem.

Naše zdravje je več kot to kar pojemo in koliko se gibljemo. Naše čustveno mentalno zdravje ima velik vpliv na naše fizično zdravje. Pravzaprav največjega.

Vaš um lahko z lahkoto sabotira vaše fizično telo. Če se trudite vpeljati zdrav prehranjevalni sistem in gibanje v vaše življenje, vam toplo priporočam, da se lotite tudi svojega duševnega zdravja. Delo na sebi in osebna rast je najboljše preventivno zdravilo za vrsto bolezni. Naredite nekaj na svojem sproščanju, na svojem čutenju in občutkih. Vzpostavite komunikacijo s svojim telesom, ste celostno bitje. Najdite prepričanja in vzorce, ki vas v življenju omejujejo in naredite nekaj na tem. Naj življenje postane lahkotno in radostno.

Vaše zdravje je vaša odgovornost! Najdite motivacijo, da nekaj spremenite že danes. Vi in vaše telo si to zaslužita.

 

Ljudje, ki pridejo k meni na prehranski coaching NIKOLI domov ne odidejo z napisanimi jedilniki in nikoli ne preštevajo kalorij. Učimo se poslušati in slišati svoje telo, prepoznavati polnovredno hrano, brati deklaracije, kombinirati pravo hrano. Opremim jih z nahrbtnikom informacij, ki imajo smisel in s katerimi lahko odidejo v življenje in jim hrana postane užitek. Hrani se ne odpovedujemo, temveč jo znamo izbrati in kombinirati.

Pa srečno!

Več na www.spremeni.se 

Nadaljuj branje
Ogledi: 1466

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Prekomerna telesna teža in debelost sta v današnjem času označeni kot globalni problem. Kar pomeni, da se oba pojma razumeta kot bolezensko stanje in ne samo kot težava določenih posameznikov. V zahodnem svetu je 60% ljudi s prekomerno težo oz. so predebeli (debelost pomeni najvišjo stopnjo prekomerne telesne teže). Težava se pojavlja pri vseh starostnih skupinah, najbolj pa so seveda ogroženi otroci, saj nevede kopirajo prehranske navade svojih staršev. Težava je predvsem v življenjskem slogu, ki nam ga narekuje čas, v katerem živimo ter »prikrite« povezave med industriskimi giganti (prehrambena industrija – farmacevtska industrija – medicina).

Nadaljuj branje
Ogledi: 1177

Objavil: Kdaj: Kategorija: Odnosi in družina

Sicer smo že kar krepko zakorakali v 2015, a vseeno še malo pokukajmo v nekaj zadnjih dni starega in kaj smo takrat počeli... Se spomnite časov, ko ste bili še majhni in ste verjeli v Božička, Dedka Mraza in Miklavža? Ko ste pisali pisma s svojimi željami, ko ste zvečer pred spanjem še enkrat v tiho zimsko noč zašepetali, kaj si želite in resnično verjeli, da boste to tudi dobili? Iz vsega srca smo verjeli, da je vse, kar si zaželimo, resnično možno. Danes, ko smo odrasli, pa verjamemo, da naše želje niso pomembne in da čudeži ne obstajajo.

 

 

In tako živimo v svetu, kjer ni prostora za naše želje in sanje, kjer iz dneva v dan opravljamo različne vloge – smo delavec, partner, starš, prijatelj, brat, sestra... – brez zavedanja Sebe. Postajamo roboti, ki le opravljajo vnaprej sprogramirano življenje. Ustavite se in poglejte, kje ste, kakšno življenje živite: je to življenje takšno, kot si ga želite:

  • Kaj si želite in o čem sanjate, ko vse okoli vas utihne in imate trenutek zase?
  • Kaj vas navdihuje in vam daje energijo?
  • Kaj je tisto, ob čemer vam zaigra srce?
  • Kako bi se počutili, če bi se vam uresničilo to, kar si želite?

 

Dovolite si svoje sanje, povejte na glas, kaj si želite in zapišite te želje – tako postanejo bolj resnične in vi jih boste resno vzeli. Če ostanejo le v naših mislih, jih lahko hitro kaj odpihne stran (na primer naši strahovi, vzorci in prepričanja v smislu »To je brez veze«, »To ni možno« ali pa »Prestar/a sem za kaj takega«).

 

Ko smo bili še otroci, smo verjeli, da je vse mogoče. Za nas ni bilo omejitev. Verjeli smo tudi, da si zaslužimo le dobro, da smo vredni, da nam dobro enostavno pripada. Ko odrastemo verjamemo ravno v nasprotno in s tem si sami odvzamemo vse dobro, ki nam je namenjeno.

 

Spodbujam vas, da si v tem novem letu dovolite sanjati in tudi živeti svoje sanje, da si brez slabe vesti vzamete, kar vam življenje dobrega ponudi - veselje, srečo, ljubezen, uspeh, spoštovanje, mir in zdravje. Dovolite si vse dobro in dobro se bo naselilo v vaše življenje.

 

Srečno in srčno 2015! 

 

 

Nadaljuj branje
Ogledi: 1335

Objavil: Kdaj: Kategorija: Zdravje

Na vsakem koraku se srečujemo z ogromno dietami in informacijami, kaj je dobro za naše telo in kaj ne. V poplavi informacij je normalno, da smo popolnoma zmedeni in da marsikdo ne ve več kaj dati vase in kaj dati nase. En dan je soja odlična za naše telo, že čez nekaj dni je to največji strup, ki ga lahko zaužijemo.

Če se samo ozremo nekaj sto let nazaj, lahko kaj hitro ugotovimo, da so naše babice in dedki, jedli zelo enostavno in precej enolično hrano. Pa nobenemu dobesedno ni manjkalo NIČ. Vse to je res, vendar ne smemo spregledati dejstva, da je bila takratna hrana veliko bolj polnovredna, kot je današnja. Že sama zemlja je popolnoma osiromašena mineralov in je bistveno bolj nekakovostna kot je bila to stoletja nazaj. Če k temu prištejemo še veliko mero industrializacije in predelavo hrane, je naš krožnik pravzaprav dokaj siromašen.

Dejstvo je, da naša telesa niso narejena za procesirano hrano, polno antibiotikov. Na žalost je današnja hrana polna transmaščob, sladkorjev in kemije, ki v našem telesu povzročajo hormonsko neravnovesje in vnetja, ki vodijo do številnih težav.

Če zelo poenostavim kako se je najprimerneje prehranjevati danes je: jejte hrano, ki jo lahko pridelate na vrtu, ki ni v konzervi, plastenki ali vrečki.

Zelo enostavno pravilo, ki bo zelo hitro odpravilo vnetja v vašem organizmu in omogočila vašim jetrom, da bodo z lahkoto predelale odvečno maščobo. Poleg tega lahko pojeste kolikor želite takšne hrane dokler se držite načela, da jeste polnovredno hrano.

Da bo lažje izločiti hrano, ki jo vaše telo NE POTREBUJE iz krožnika, vam navajam 6 živil, ki jih umaknite iz svoje kuhinje:

1.     PROCESIRAN SLADKOR

Umaknite ves predelan sladkor, saj ne samo da povzroča odvisnost prve vrste, temveč povzroča tudi vrenje v vašem prebavnem traktu in s tem vnetja. Vaš imunski sistem je v vašem prebavnem traktu. In zapomnite si, sladkor je sladkor, ne glede na to kakšno ime mu nadenete in pod kakšnim imenom se skriva v vaši hrani.

Predelan sladkor lahko zamenjate s kokosovim sladkorjem, lucumo, mesquitem, brezovim sladilom, yacconom ipd.

2.   NATRIJ

Zamenjajte namizno sol s himalajsko soljo, rožno soljo iz Andov ali morsko soljo. Že samo s tem, ko boste izločili predelano hrano, boste bistveno zmanjšali dnevni vnos soli v vaše telo, ki jo je v tej hrani na pretek.

3.   PŠENIČNA MOKA

Vse, ampak res vse se da narediti z drugimi vrstami mok kot npr. ajdovo, kokosovo, mandljevo ipd. Od sladic, kruha do palačink. Torej, ni treba, da se odpoveste tej vrsti hrane, le zamenjajte moko (naj ne bo prisotne bele barve v vaši kuhi).

4.   TRANSMAŠČOBE

Izločite transmaščobe iz kuhinje kot npr. rastlinska olja, sončnično olje, repično olje ipd. skratka vse kar je hidrogenirano. Povsod, kjer  piše jedilno olje in je rumene barve, čim dlje stran od tega.

O kokosovem olju sem pisala že mnogokrat, pa vseeno, je EDINO OLJE, ki ga lahko segrevate. Z njim res lahko počnete vse, pa še maščobe topi (juhej), ugodno vpliva na vaš holesterol, ima močno protivnetno in protivirusno delovanje in še bi lahko naštevala. Pazite le, da je nehidrogenirano in nerafinirano (že po ceni boste verjetno hitro ugotovili razliko).

Ostala hladno stiskana olja kot npr. olivno olje, avokadovo, konopljino ipd. so primerna za uživanje v nepredelani obliki, torej samo kot prelivi.

5.    KRAVJA MAŠČOBA

Tudi o uživanju kravjega mleka je napisanega ogromno, zato tukaj ne bom na dolgo in široko pisala o tem, da le to povzroča sluz v vašem telesu. Naše telo pri starosti 1,5 do 2 letih namreč izgubi encime za predelavo kravjega mleka, takrat je priporočljivo, da tudi otroci nehajo uživati kravje mleko. Veliko lažje prebavljivo je kozje in ovčje ali pa rastlinski napitki kot npr. riževo mleko, ovseno mleko ipd.

Ne smemo pa pozabiti, da je problem kravjega mleka tudi to, da jih hranijo z gensko predelano koruzo in sojo, ki povzročajo tudi vnetja v kravah. Ta vnetja gredo z mlekom v naša telesa.

Nenazadnje je tukaj kazein, ki je glavna beljakovina v mleku prežvekovalcev in ni naključje, da je veliko ljudi nanj intolerantnih.

6.   ALKOHOL

Zamenjajte alkohol za vodo ali nesladkan čaj. Alkohol kotira na najvišjem mestu povzročiteljev vnetja v našem telesu. Naj ostane kozarček vina priboljšek za občasne priložnosti.

Na žalost v Sloveniji še vedno pobiramo najvišja mesta po količini popitega alkohola na prebivalca.

 

  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Nadaljuj branje
Ogledi: 2114

Objavil: Kdaj: Kategorija: Nekategorizirano

JOGA DELAVNICA “Joga za zdravo in sproščeno življenje”

Joga delavnica traja 2 uri in je namenjena predstavitvi knjige Joga za zdravo in sproščeno življenje. Vadili bomo hatha jogo, se naučili novih dihalnih vaj, tehnik za sprostitev, mudre in mantre.

Knjiga Joga za zdravo in sproščeno življenje je rezultat dolgoletnega učenja, raziskovanja, samozavedanja in redne vadbe. V njej boste našli vaje za vse dele telesa, opis meditacij in ostalih tehnik, ki vam bodo pripomogle k temu, da bo vaše življenje kakovostnejše. Za prijavo na delavnico v Sloveniji mi pišite na mail. Delavnica je zelo primerna za začetnike in tiste ki ste radovedni in se želite naučiti novih joga vaj. Hvala za vaše zanimanje, prijavo in nakup knjige. Lep pozdrav, Maja

 

http://www.jogazazdravje.si/joga-delavnice/

Nadaljuj branje
Ogledi: 1008

Objavil: Kdaj: Kategorija: Nekategorizirano

Meditacija
Na začetku se zdi meditiranje zelo zahtevno. Sprva nas bombardirajo lastne misli in čustva in nemudoma se začnemo počutiti neudobno. Zmoti nas vsaka malenkost in težko se sprostimo. Meditacija je očiščenje uma vseh vtisov. Več ko meditiramo, lažje dosežemo notranjo umirjenost. Zavemo se, da segamo v globino in stvari se začnejo spreminjati. Telo se redkeje odziva z znaki nelagodja, količina misli se zmanjša in čedalje lažje vzpostavimo notranji mir. To imenujemo tudi notranji jaz, ki ne obsoja, je brezčasen in je globok mir ter čista radost.
Dolgotrajno in neprekinjeno globoko meditiranje je ključ do polnejšega življenja in prave narave posameznika. Poskrbi za doživetje enosti na globljih ravneh. Občutka ega in dvojnosti ni več. Poznamo več vrst meditacije. Najbolje je, da si vsak posameznik izbere pravo zase in v njej odkrije globino.

Koristi meditacije so:
– znižanje krvnega tlaka,
– izboljšanje prebave,
– blagodejno vplivanje na živčni sistem,
– sproščenost mišic,
– odpravljanje glavobola,
– izboljšanje spanja,
– odprava strahu,
– pomoč pri depresiji,
– okrepljen občutek optimizma,
– izboljšanje samopodobe,
– okrepitev samozavesti.

 

Nadaljuj branje
Ogledi: 849

Objavil: Kdaj: Kategorija: Nekategorizirano

Nekaj zanimivih knjig o jogi in ajurvedi:

Autobiography of a yogi, Sri Sri Paramahansa Yogananda
Hatha yoga pradipika, Swami Swatmarama
Yoga, karma and rebirth, Stephen Phillips
Pranayama, Andre van Lysbeth
Yoga for a world out of balance, Michael Stone
Light on pranayama, BKS Iyengar
Path of light and fire, Swami Rama
Joga za zdravo in sproščeno življenje, Maja Miklič
The way to happiness, Martin Kojc
Ayurveda and the mind, David Frawley
Yoga in everyday’s life, Swami Maheshwarananda
Prakriti, Robert Svoboda
The supreme yoga Yoga Vasistha, Swami Venkatesananda
Yoga for health, Selvarajan Yesudian & Elisabeth Haich
The Seven Spiritual Laws of Success, Deepak Chopra

 

AVTORJI: Sri Aurobindo / Sri Sri Ravi Shankar / Krsnamurti Jiddin / Patanjali / Wayne Dyer / Louise Hay / Deepak Chopra / David Frawley / I.K.Taimini / Martin Kojc / Robert Svoboda / Dalai Lama / Shakti Gawain / Vasant Lad

 

Nadaljuj branje
Ogledi: 1015

Objavil: Kdaj: Kategorija: Nekategorizirano

Z jogo hkrati razvijate telesno moč in prožnost. Pomembno je tudi utrjevanje posameznikove volje. Vaje izvajajte tako, kot je najbolj primerno za vas. Vadite obvladovanje v vseh položajih, naj bodo ti lahki ali težki. Jogijski položaji so zdravilni in očiščevalni, saj vam omogočijo stik z notranjimi energijami. Vaše življenje usmerjajo globoka, nezavedna čustva. Okorelost telesa pomeni, da je zavedanje ujeto v notranjosti. Pretakanje energije je onemogočeno zaradi teh blokad.

Obstaja več kot 250 vrst joge. Hatha joga je najbolj dostopna in je tudi osnova vsem ostalim vrstam joge. Za začetnike se priporoča hatha yoga, easy yoga, slow yoga, detox yoga itn. Za športnike in bivše športnike se priporoča ashtanga yoga, vinyasa yoga, iyengar yoga, power yoga, runner yoga itn. Najbolje si je poiskati primerno vrsto joge in se v tej smeri učiti naprej.

Osnovna načela jogijskega življenjskega sloga so:
• redna jogijska vadba;
• vsakdanja meditacija;
• vegetarijanska prehrana;
• izobraževanje in branje duhovnih knjig.

Nadaljuj branje
Ključne besede: joga joga za zdravje
Ogledi: 1057

Objavil: Kdaj: Kategorija: Nekategorizirano

(ajur = življenje, veda = znanost)

Ajurveda amritanam pomeni: ajurveda je za nesmrtnost. To pomeni, da je z ajurvedo mogoče dolgo živeti. Glavno načelo ajurvede je, da je bolje preprečevati kot zdraviti. Ajurvedska medicina je stara tisoče let. Je ogromna zakladnica znanja z natančnimi metodami za zaznavanje znakov motenj in bolezni v telesu in to že v zgodnji fazi. Poznejše reakcije telesa je mogoče določiti vnaprej oz. predvideti. Najpomembnejša ajurvedska diagnostična metoda je merjenje srčnega utripa. Po ajurvedi je za zdravje najpomembneje uživati dobro hrano in imeti zdrave navade. Pomembni so tudi joga, dihalne vaje, meditiranje in masaža. Joga in ajurveda se dopolnjujeta. Zdrav um lahko funkcionira le v zdravem telesu. Z zdravim prehranjevanjem in s krepitvijo pravilnih življenjskih navad se lahko izognemo boleznim. Hrana vpliva tako na delovanje uma kot na delovanje človeka v svetu. Ko se človek zaveže ajurvedskemu življenjskemu slogu, mu to pomaga tudi pri osebnostni rasti skozi jogo. Sporočilo ajurvede je: Da bi vsi bili srečni. Da bi vsi bili zdravi. Da je vse sveto. Ajurveda predstavlja jasen pogled na zdravje. Če je človek nesrečen, pomeni, da je nekaj narobe z njegovim telesom.

Po ajurvedi so za dobro zdravje pomembni pravilno prehranjevanje in ustaljene življenjske navade. Pomembne so tudi joga, dihalne vaje, meditacija in masaža. Ajurvedski zdravnik postavi diagnozo po preučitvi bolnikovega srčnega utripa, nato mu pojasni vzroke njegovih težav, mu svetuje, kaj spremeniti, in po potrebi predpiše ajurvedska prehranska nadomestila, s katerimi je mogoče spodbuditi zdravljenje.

Nadaljuj branje
Ključne besede: ajurveda ayurveda
Ogledi: 1052

Objavil: Kdaj: Kategorija: Nekategorizirano

JOGA VAJE PROTI GLAVOBOLU 

 

Če imate pogosto glavobole ali migrene vam svetujem, da analizirate in po potrebi spremenite svoj življenski stil. Ne posegajte takoj po tabletah, saj tako ne zdravite vzrokov ampak le potlačite simptome. Na dolgi rok vam to ne bo pomagalo. Tukaj navajam nekaj možnih ukrepov in joga vaj ki vam lahko pomagajo olajšati glavobole.

Topla kopel za stopala 

Čeprav se zdi nepovezano, je dejstvo, da namakanje nog v topli vodi lajša glavobol. Ko imamo noge v topli vodi, se zmanjša pritisk na žile v glavi. 

 

Masaža stopal

Pri pogostih glavobolih je dobro masirati refleksne točke na stopalih. Zgornji del stopal predstavlja glavo in vrat in te točke redno masiramo. 

 

Nadi Šodana dihalna vaja

Z dihalno vajo nadi šodana aktiviramo obe možganski polovici in uskladimo njuno delovanje. Nadi Šodana odpravlja napetosti in glavobole. 

 

Položaj otroka 

Kolena malo razmaknemo in zadnjica naj počiva na petah. Roki sta sproščeni ob telesu. Dlani so obrnjene navzgor. Čelo naj sproščeno počiva na tleh. Sprostimo hrbet,
ramena, vrat in glavo.

 

Mrtvak
Uležemo se na hrbet. Položimo roke ob telesu, dlani naj bodo obrnjene navzgor. Stopala so malo razmaknjena, sprednji del stopal je obrnjen navzven. Zapremo oči in začutimo kako ležimo. Dihamo globoko s trebuhom in začumo, kako se telo ob vsakem izdihu globlje sprosti.

 

Meditiranje o miru in svobodi
Sedimo z ravnim hrbtom. Dlani so sproščene na kolenih. Oči zapremo in dihamo skozi nos. Globoko vdihujemo in izdihujemo. Zamislimo si, da nimamo nobenih obveznosti in da imamo časa na pretek. Občutimo svobodo. Še enkrat globoko vdihnemo in izdihnemo. Nato počasi odpremo oči. 

Podprta stoja na glavi
Položimo komolce na tla v širino ramen in prepletemo prste. Dvignemo se na kolena in položimo vrh glave na tla ob dlani. Prepričamo se, da je glava v pravilnem položaju, tako da bomo vajo pravilno izvedli. Medenica je obrnjena navzgor, hrbet je raven. Stopala približamo glavi in dvignemo noge. Če naše ravnotežje ni dobro, raje prislonimo noge k steni. Po tej vaji gremo počasi v položaj otroka in sprostimo ves hrbet.

 

Nadaljuj branje
Ogledi: 1389

Objavil: Kdaj: Kategorija: Odnosi in družina

Ko govorimo o varanju, večina ljudi pomisli na fizično obliko varanja, npr. spolnost z osebo, ki ni naš partner. Mnogi so prepričani, da je ravno spolnost tisti sestavni in ključni element varanja. Vendar pa obstaja tudi čustveno varanje, ki je malo manj očitno, a ima ravno tako lahko posledice za naš odnos. Pri čustvenem varanju moški ali ženska vlaga veliko energije in pogosto tudi svojega časa v nekoga, s katerim ni v zvezi. Med njima se tako razvije velika stopnja čustvene intimnosti - zaupata si, imata zelo osebne pogovore in se počutita blizu en drugemu. Pogosto fizične intimnosti, kot so poljubi, dotiki, spolnost in drugo sploh ni. Čustveno varanje je precej pogostejše od fizičnega varanja, saj ga tudi težje prepoznamo in o njem ponavadi manj govorimo. K čustvenemu varanju naj bi se pogosteje zatekale ženske, medtem ko naj bi moški pogosteje varali fizično.

 b2ap3_thumbnail_tech-cheaters-1.jpg

Kako vem, ali gre za čustveno varanje?

Čustveno varanje pogosto prepoznamo po pretirani čustveni intimnosti z nekom, ki ni naš partner. Tej osebi zaupamo svoja najglobja čustva in skrivnosti, ki jih ne zaupamo niti svojemu partnerju. Lahko postanemo skrvnostni in pred partnerjem skrivamo dejstvo, kako pogosto se dejansko družimo s to osebo. Čeprav si velikokrat ne želimo priznati, da gre za čustveno varanje, se vseeno zavedamo, da partnerju ne bi želeli razkriti čisto vseh podrobnosti, ki se jih pogovarjamo z osebo izven partnerskega odnosa. Naš odnos s partnerjem se lahko precej poslabša, prepiri so pogostejši, obenem pa imamo partnerja vedno bolj za samoumevnega. Lahko ga začnemo primerjati z osebo, s katero čustveno varamo, in partnerskemu odnosu ne posvečamo dovolj pozornosti, saj gre večino naše energije v drug odnos. Partnerju pogosto ni jasno, kaj se je spremenilo. Opazi, da se drugače vedemo, obenem pa ne razume, zakaj je tako. Zaradi čustvenega varanja se lahko s partnerjem med seboj precej oddaljimo.

 

Primer iz terapevtske prakse

Pred kratkim je k meni v terapijo prišla poročena gospa, ki se je s sodelavcem zapletla v globok čustveni odnos. Bila je močno zmedena, saj je imela moža zelo rada in mu je bila vedno zvesta, hkrati pa je čutila, da njen odnos s sodelavcem prerasel v nekaj več. S sodelavcem sta delala na skupnem projektu, zato sta večino službenega časa preživela skupaj. Gospa je povedala, da se s sodelavcem rada skupaj šalita ter da se pogosto pogovarjata o zelo osebnih temah. O njem in njunih pogovorih pogosto razmišlja še kasneje v dnevu. Opazila je tudi, da zjutraj namenja več pozornosti temu, kako se bo oblekla za v službo, kot je to počela včasih. Svoj odnos s sodelavcem je želela omejiti ter se ponovno zbižati z možem, a ni vedela, kako. Tekom terapij je ugotovila, da s sodelavcem v resnici ne želi razviti partnerskega odnosa in da si želi ponovno občutiti bližino v odnosu do moža. S sodelavcem je prenehala hoditi na skupne malice med službo in postala pozorna na to, da so bile teme njunih pogovorov bolj površinske. Z možem sta se večkrat tudi skupaj udeležila najinih terapevtskih srečanj ter se pričela odkrito pogovarjati. Redno sta začela načrtovati tudi skupen čas, ki je bil namenjen zabavi in sprostitvi. Na srečanjih sta oba poročala, da sta se pričela ponovno skupaj tudi šaliti, si zaupati in da sta en do drugega zopet ljubeča.

b2ap3_thumbnail_98216379_womanoncellphoneandmanonlaptop.jpg

Nadaljuj branje
Ogledi: 2250

Ali bližajoči se Asteroid predstavlja nevarnost Zemlji?

 

V ponedeljek, 26. januarja 2015, bo relativno velik Asteroid, ki se bliža Zemlji, dosegel najbližjo razdaljo do našega Planeta, ki bo znašala toliko kot je trikratna razdalja do Lune. Opazovati ga bo možno tudi z malo boljšim daljnogledom. NASA ocenjuje, da česa podobnega ne bomo videli vsaj nadaljnjih 200 let.

 

Asteroid je telo s premerom nad 50 metrov, sestavljen iz različnih rudnih

Meteoroid ima velikost od majhnega kamenčka do velike skale

Meteorit je ostanek Meteorida ali Asteroida, ki je preživel pot skozi Zemljino atmosfero

 

Meteor ali utrinek ja videti ko meteorid ali asteroid, ko vstopi v atmosfero Zemlje

Meteorski prah so delci uničenih meteoridov, ki se zdrobijo ob vstopu v Zemljino atmosfero.

Komet je manjše astronomsko telo, sestavljeno pretežno iz ledu

 

V astrologiji je eden izmed bolj izpostavljenih Asteroidov nebesno telo imenovano Kiron. Giblje se med Saturnovo in Uranovo orbito. Z njegovim odkritjem, še ne tako dolgo nazaj, se je začela rojevati ekološka zavest in zavedni ekologi imajo v svoji karti Kiron zelo poudarjen.

 

Kaj nam bo prinesel bližajoči Asteroid, ki se giblje v orbiti Planeta Venere in Marsa? Večje nevarnosti za Zemljo ne bo predstavljal, se bo pa pričela prebujati zavest o moči ljubezni in nesmislu vojne.

Nadaljuj branje
Ogledi: 1146

Objavil: Kdaj: Kategorija: Zdravje

No pa je za nami. Vstop v novo leto, pravzaprav smo že na polovici prvega meseca. Malce z zamudo, a iz srca vam želim, da bi vsakemu uspelo nabrati take in toliko zdravilnih rožic, da bi vam zdravje služilo celotno prihajajoče leto.

Torej, za nami so praznovanja in vsakovrstne novoletne zaobljube. Kakšne so vaše? A je med njimi tudi kakšna, povezana z zdravilnimi rožicami? Mogoče ste si obljubili, da letos spoznate par novih rastlin, ali da si pripravite svoje, domače čaje, morda celo tinkturo? Pri vsem tem bi vam bila rada v pomoč. V preteklem letu sem na tem mestu pisala o teoretičnem delu zeliščarstva. Brez osnov pač ne gre. Letos pa bomo spoznavali posamezne rastline. Predno začnem s tovrstnimi predstavitvami, pa še nekaj besed o domači zeliščni lekarni.

Domača zeliščna lekarna spada v vsako hišo – v vsako gospodinjstvo. Vendar pri tem velja osnovno pravilo:

Vsaka naravna zeliščna lekarna je dobra le toliko, kolikor so v njej sveža zelišča.  

Zdravilne rastline ne smejo biti starejše od dveh let in morajo biti pravilno shranjene. Brez osnovnega znanja o nabiranju, sušenju, shranjevanju in uporabi zdravilnih zelišč ne moremo pričakovati učinkovite in varne uporabe pripravkov. Torej nabiramo samo tiste rastline, ki jih natančno in nedvoumno poznamo in ki niso zaščitene in ogrožene.

V domačo zeliščno lekarno sodijo rastline, ki jih dobro poznamo in znamo uporabljati. Med njimi so najbolj znane: bezeg, trpotec, materina dušica, kopriva, lipa, brezovo listje, divji kostanj, dobra misel, melisa, kamilica, ognjič, kumina, komarček, lučnik, netresk, preslica, pelin, regrat, sivka, rman, ajbiš, šetraj, šentjanževka, žajbelj, tavžentroža,  pa še bi se kakšna našla. Med temi so rastline za vse vrste težav.  Iz njih si lahko pripravljamo čaje, tinkture, mazila, sirupe.

Na voljo je veliko različne literature, kjer je polno koristnih receptov in nasvetov. Navedene so natančne količine zelišč za določene pripravke, navadno v znanih merskih enotah. V starejših knjigah pa najdemo recepte, kjer so mere v žlicah, skodelicah, ščepcih, kozarcih …. 

Za lažjo uporabo in pomoč pri pripravi pripravkov nekaj razmerij in podatkov: 

Povzeto po Willfort R.,   Zdravilne rastlin in njih uporaba:

-         1 čajna žlička drži približno    5cm3 tekočine,

1,5 g praška,

1 – 2 g posušenih cvetov ali listov,

3 g posušene, zrezane zeli,

2 – 3 g posušenih, zrezanih korenin,

2 – 3 g plodov ali semen,

5 ml tekočine.

-         1 jedilna žlica drži približno 15 cm3 tekočine in približno trikratno količino zgoraj naštetih drog, ali 10 ml tekočine,

-         1 kavna skodelica drži približno 50 ml,

-         1 čajna skodelica drži približno 150 cm3 ali 1,5 dcl

-         1 noževa konica ustreza približno ¼ do ½ čajne žličke,

-         1 ščep je približno enako kot 1 jedilna žlica,

-         1 kozarček za žganje – šilce je 30 ml.

 

Povzeto po Ašič S.,  Domača lekarna patra Simona Ašiča, Recepti, 3. ponatis:

-         Velika žlica (jušna) = 3 g suhega zelišča

-         Čajna žlička = 1,5 g suhega zelišča

-         Kozarec = 2 dl

-         Kozarec za vino =  100 g

-         Kozarec za vodo =  150 g

-         1 g vode = 20 kapljic

-         1 g olja = 40 kapljic

-         1 g alkohola = 60 kapljic

Ob upoštevanju dejstva, da so velikosti žlic in skodelic različne, je sestavine priporočljivo tehtati.

 

Ne glede na mersko enoto je pomembno, da se držimo predpisanih količin. Kajti tudi v še tako preprosti rastlinici se skriva silna moč. Ob pretiravanju se nam to lahko maščuje s kakšnimi prav neugodnimi posledicami.

Mirne dni in čim manj virusov okrog vas vam želim

Jožica Bajc Pivec

 

Nadaljuj branje
Ogledi: 2287

Srečno, veselo in uspešno novo leto… Prehod v novo leto, predstavlja nov začetek, v katerem pričakujemo, da bomo izboljšali določena področja svojega življenja. Tudi, če tega nikomur nismo zaupali, niti listu papirja… Še vedno je nekje v nas, skrita želja po majhnih spremembah.

 

Zato bi Vam rad predstavil, nekatera lahko dosegljiva vendar zelo pomembna, »zdrava« pravila v naših življenjih.  Splošno dobro počutje in občutek, da smo nekaj naredili za svoje zdravje je treba cenit. Naučiti se moramo biti zadovoljni, če smo se odpovedali nečemu slabemu in naredili nekaj dobrega-zdravega. Ta občutek je nagrada in ne odpovedovanje. Tak način miselnosti vodi do sprememb… TEGA NE POZABIT!

 

1. Pijte veliko vode. 2-3 litre na dan je minimum. Delajte majhne požirke saj v nasprotnem primeru veliko vode »steče skozi vas«. Mišice, vezivno tkivo-fascija rabi vodo. Brez vode postane telo še bolj napeto…

2. Zjutraj pred prvo kavico,čajem poskusite nekaj malega pojesti. Ljudje vedno rečejo, če pa nismo navajeni. Ne rabite pojest veliko-važno je, da želodec dobi signal… Dovolj je jogurt, sadje, žitarice namočene v jogurt, koruzni zdrob, polnozrnat kruhek z marmelado…

3. Na delovnem mestu naredite 2-3 raztezne vaje. Najbolj kritične in zakrčene mišične skupine ( vrat, hrbet, kolčne upogibalke in zadnja loža-hamstringi).

4. Poskusite pravilno sedeti. Poskusite se opomnit in v položaju vztrajat 10-20 minut. Telo počasi navajajte na nov boljši položaj. Vsak dan več… Izravnajte ledveni in vratni del hrbtenice. Popek pritegnite do polovice v smeri hrbtenice. Ne se nagibat z glavo preveč naprej, lopatice stisnete skupaj, stopala so po celi dolžini na podlagi in v kolenskem sklepu držite pravi (90) kot.

5. Poskusite spati na hrbtu. Vležite se na hrbet in poskusite v tem položaju zaspati. Če v eni uri ne boste zaspali potem zavzamite  svoj vsakodnevni položaj in poskusite ponovno naslednjo noč. Tako se boste počasi navadili in posledično tudi zaspali na hrbtu.

6. Bodite vsaj malo aktivni ( 1x na teden pojdite na sprehod, plavat, obisk fitnesa-karkoli vam ustreza). Telo ne sme zaspati! Opominjati ga morate, da je njegova primarna funkcija premagovanje fizičnega napora…

7. 1 x na teden se morate zadihati oz. ustvariti kisikov dolg. Z aerobno aktivnostjo v malo hitrejšem ritmu povečajte svoj srčni utrip in prekrvavite svoje telo.

8. Odločite se, da se glede stvari za katero se vsakodnevno jezite ne boste več. Vendar te jeze ne smete držati v sebi. Če vsakodnevno nekdo nekaj ne naredi, Vi se pa zaradi tega jezite je to smiselno? Ustvarite si protokol, kako boste odreagirali v situaciji... Naučite se kontrolirat a hkrati biti resnično mirni.

9. Privoščite si masažo, terapijo trigger točk ali manipulacijo fascij (tehnika ločevanja vezivnega tkiva). Občutili boste nenormalno olajšanje in sprostitev. Lahki boste kot peresce, ki leti novim izzivom naproti.

10. In pa seveda MOŠKI ljubite svoje ŽENSKE in Ve ljubite nas! 

 

Brez prisile in obremenjevanja, kajti lahko  je delati, če veš, da delaš to za svoje telo, ki je tempelj dobrega počutja in notranje sreče…

Vse lepo v novem letu…

Matej Grafenauer

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Nadaljuj branje
Ogledi: 1079