BLOGI

Zadnji blogi

Objavil: Kdaj: Kategorija: Nekategorizirano

Smovey obroči so vadbeni pripomočki, ki jih uporabljamo za krepitev celega telesa in so zelo popularni v Avstriji.

b2ap3_thumbnail_1_20160605-155804_1.jpg

KAJ POMENI SMOVEY? 

SMOVEY- »smile and move«. V prevodu to pomeni »smej in gibaj«. V osnovi gre za plastični obroč zelene barve, znotraj katerega med gibanjem drsijo 4 železne kroglice. Kroglice z drsenjem in udarjanjem  v oba konca obroča ustvarjajo silo, ki predstavlja  določeno obremenitev za telo. S povečanjem hitrosti, amplitude giba in spremembo smeri povečujemo obremenitev na telo ter krepimo mišice.

Vadba s smovey obroči je primerna za vse starosti in se lahko uporablja tudi med hojo ali tekom predvsem za povečano krepitev mišic hrbta in ramenskega obroča.

b2ap3_thumbnail_2_20160605-160027_1.jpg

UČINKI TRENINGA S SMOVEY OBROČI:

·         Krepitev celega telesa, tudi globokih mišic

·         Zmanjšanje celulita - saj smo nenehno v gibanju

·         Povečanje gibljivosti

·         Zmanjšuje napetost v vratu, ramenih in hrbtenici

·         Pospešuje limfno cirkulacijo in prekrvavitev

·         Izboljšuje moč celega telesa

·         Izboljšuje koordinacijo in ravnotežje

·         Aktivira povezavo med levim in desnim delom možganov

·         Zmanjšuje izgorelost in deluje anti-stresno

 

 VAJE S SMOVEY OBROČI:

b2ap3_thumbnail_3.jpgb2ap3_thumbnail_4.jpg

 

 

 

Matej Grafenauer

Nadaljuj branje
Ogledi: 1629

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Bliža se poletje in vsi si želimo zapeljivega izgleda. Brez prave prehrane žal ne gre. Tale fit jedilnik bo vsekakor poskrbel za izgubo odvečnih kilogramov, pospešil bo presnovo, optimalne kombinacije vseh hranil, vitaminov in mineralov pa bodo povečale nivo energije.

 

b2ap3_thumbnail_osveilna-pijaa.jpg

Zajtrk

  • Kozarec sveže iztisnjenega limoninega soka in/ali ingverjem ter narezano kumaro.
  • Skodelica jagodičevja (borovnice, maline, jagode) po želji s prelivom iz chia semen in cimeta (namočena žlica chia semen v vodi s ščepcem cimeta).

Kosilo

b2ap3_thumbnail_DSC05421.JPG

Sveža solata iz mlade špinače, motovilca, ješprenja, trakov rdeče paprike in češnjevih paradižnikov, po želji s svežim ali popečenim mladim lukom. Začinimo z limoninim sokom, svežimi zelišči (meta, bazilika) in olivnim oljem.

Večerja

Mešana zelenjava bolj po orientalsko:

  • Na kocke ali trakove narezana mešana zelenjava: gomolj kolerabe, stebelna zelena, korenje, paprika in bučke. Začinimo z žličko kokosovega olja, kurkumo, curry-jem, rdečo papriko, grobo mletim poprom in zapečemo v pečici na 180 stopinj pb.15 minut.

 

Vmes...

… ni potrebe po malicah, pustimo organizmu, da si malo spočije od obilice hrane :).

Voda je med obroki seveda zelo pomembna, poleg tega so dovoljeni še nesladkani čaji, tudi kava brez mleka in sveža limonada. Za kanček sladkosti najljubših napitkov je priporočljiva le 100 % stevia.

 

Veliko lahkotnosti ;)!

Nadaljuj branje
Ogledi: 1375

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Skorajda ni osebe, ki si ne bi želela izgubiti nekaj kilogramov in zmanjšati obsega okrog pasu ali stegen. Predvsem v današnjem času v poplavi medijev, neprestano poteka polemika o tem kako shujšati in katera je idealna dieta ali čudežno dopolnilo.

Žal čudežev ni, na srečo pa obstajajo na področju hujšanja in zdrave telesne teže številne klinične raziskave, ki lahko potrdijo ali pa zavržejo učinke določenih diet in učinkovin. Ključno dejstvo je, da brez zdrave prehrane ne moremo pričakovati nobenih dolgoročnih rezultatov. Kot osnova dolgoročne shujševalne diete velja čim večji vnos zelenjave, vključevanje zdravih maščob, kakovostnih beljakovin in izključitev sladkorjev ter vseh predelanih živil.

b2ap3_thumbnail_iStock_000033435608_Large.jpg

Prav tako obstajajo kakovostni naravni viri, ki prav s kliničnimi študijami dokazano podpirajo presnovo in zdravo hujšanje. Ena od takih naravnih učinkovin je tudi glukomanan, ki je pravzaprav topna in visoko viskozna prehranska vlaknina iz rastline Konjac manan. Ob zaužitju poveča svoj volumen v želodcu in črevesju tudi za 50-krat, zaradi česar velja za učinkovito podporo pri hujšanju. Skrivnost je v zmanjšanju energijske vrednosti obroka zaradi vpliva na zmanjšano absorbcijo sladkorjev in maščob. Poleg tega zaradi svoje viskoznosti stimulira sitost. Je pravzaprav edina rastlina s potrjeno zdravstveno trditvijo za izgubo telesne teže.

Uporaba: 30-45 minut pred obrokom zaužijete 1 g glukomanana,  3-krat na dan.

Še namig za lažji začetek: dan začnite s sadjem, za kosilo in večerjo si privoščite veliko zelenjave s kakovostnimi beljakovinami in maščobami, pijte veliko vode in bodite aktivni vsaj pol ure dnevno. 

Nadaljuj branje
Ogledi: 1685

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

 Zajtrk:

Ovsena kaša s kokosovim maslom ter mletimi lanenimi semeni ali s Fiber-3:

Recept: čez noč namočimo 3-4 žlice ovsenih kosmičev, 1 žlico mletih lanenih semen/Fiber-3 v vodi ali rastlinskem napitku; zjutraj pogrejemo in vmešamo žličko kokosovega masla.

 

Dopoldanska malica:

3 dcl svežega soka limone z 1 žličko MSM v prahu in 1 jabolko.

 b2ap3_thumbnail_indijska-zelenjava.jpg

Kosilo

Sladki krompir z zelenjavo v pečici:

Sladki krompir (porcija = 1 večji, pb. 180 g) z mešano zelenjavo v pečici: korenje, por, paprika,

češnjev paradižnik, stebelna zelena...

Vse skupaj pred pečenjem začinimo z žlico ghee-ja ali kokosovega olja in dodamo poljubne

začimbe – npr. rožmarin, grobo mleta himalajska sol in grobo mleti poper ali bolj indijska

različica - morska sol, grobo mleti poper in čili, curry, kurkuma, kumina, cimet, mleta koriandrova

semena. Pečemo v pečici pb. 15-20 minut na 180-200 stopinj.

 

Večerja

Gosta zelenjavna juha ali

Solatni krožnik s stročnicami ali pečenim piščancem

  • Zeleno listnata zelenjava: motovilec in radič
  • skodelica čičerike ali pečeni trakovi piščanca (80-100 g zrezka)
  • Češnjev paradižnik, naribano korenje
  • Trakovi ½ avokada
  • Olivno olje + sok limone + pest mletih bučnih semen


Dober tek;)

 

 

 

 

Nadaljuj branje
Ogledi: 1226

Objavil: Kdaj: Kategorija: Nekategorizirano

V tokratnem blogu, Vam predstavljam 3 preproste krepilne vaje, s katerimi krepite mišice lopatice z namenom izboljšanja telesne drže. Kot smo že omenili v prejšnjih blogih, je pravilna telesna drža osnova za zmanjšanje bolečin in povečanje funkcionalnosti telesa.

Zaradi protrakcije (pomik ramen v smeri naprej) in povečane lordoze (pomik glave v smeri naprej) postanejo mišice lopatic šibke in napete. Saj le te poskušajo povleči ramena nazaj v pravilen položaj in so tako vedno pod določeno napetostjo. Z retrakcijo lopatic (pomik lopatic nazaj) boste dosegli bolj pokončno držo in povečali gibljivost v ramenskem sklepu.

 

3 VAJE ZA LOPATICE:

1. Osnovni položaj je leža na trebuhu. Roki položite ob telo in ob počasnem izdihu rahlo dvignite zgornji del telesa od podlage, istočasno približajte oz. stisnite lopatici skupaj ter dvignite roke od podlage in obrnite palce navzven. Glava je v podaljšku hrbtenice, pogled je usmerjen v smeri navzdol. Položaj zadržite 10 s in 6-8 krat ponovite. 

 

2. Primik lopatic leže na trebuhu. Z izdihom pokrčimo oba komolca v smeri nazaj ter stisnemo lopatici skupaj. Z vdihom vrnemo roki v izhodišče. Glava je v podaljšku hrbtenice, pogled je usmerjen v smeri navzdol. Položaj zadržite 10 s in 6-8 krat ponovite.

 b2ap3_thumbnail_1_20160403-181150_1.jpg

3. Z iztegnjenima rokama se naslonimo na steno, tako da se s celim trupom nagnemo v smeri naprej. Nato lopatici stisnemo skupaj in naredimo skleco. Paziti moramo, da med samim sklecom komolce zadržimo v liniji z rameni, kar pomeni, da jih ne potiskamo navzven. Nato se z izdihom vrnemo v začetni položaj in lopatice potisnemo narazen. Pri spustu stisnemo lopatice skupaj, pri odrivu od stene  povlečemo lopatice narazen.

 b2ap3_thumbnail_2_20160403-181151_1.jpg

Matej Grafenauer

Nadaljuj branje
Ogledi: 3358

Objavil: Kdaj: Kategorija: Nekategorizirano

Zadnjične mišice so skupina glutealnih mišic, ki se nahajajo na zadnji strani medenice. Skupaj omogočajo premikanje kolčnega sklepa v različnih smereh. Med zadnjične mišice spadajo m. gluteus maximus (velika zadnjična mišica), m. gluteus medius (srednja zadnjična mišica) in m. gluteus minimus (mala zadnjična mišica). Mišice izvajajo gibanje v kolku in sicer izteg noge nazaj (gluteus maximus), odmik noge vstran (gluteus medius) in rotacija noge navznoter (gluteus minimus) -  nogo obrnemo navznoter, tako da prsti gledajo v smeri druge noge. 

Te mišice spadajo v skupino »kritičnih« mišic, kar pomeni, da so velikokrat prenapete in šibke, kar lahko povzroči bolečino v kolku in ledveno - križničnem delu hrbtenice. Predvsem napetost teh mišic povzroča zmanjšano gibljivost v kolku in občutek »težke hoje« oz. togost v področju medenice in kolka.

Zadnjične mišice zahtevajo zaradi vsakodnevnih navad (veliko sedenja) posebno pozornost. Potrebno jih je redno raztezati in jim omogočati normalno elastičnost in gibljivost.

Mišice same po sebi ne bolijo, velikokrat ljudje sploh ne vedo, da imajo zakrčene. Vzrok neelastičnosti zadnjičnih mišic je spremenjena drža, kar lahko privede do bolečin v kolku in hrbtenici.

2 VAJI ZA RAZTEZANJE ZADNJIČNIH MIŠIC:

Sedimo z iztegnjeno nogo, drugo nogo pokrčimo in jo postavimo preko iztegnjene. Nato z obema rokama objamemo koleno in jo pritegnemo k sebi. Pazimo, da imamo ravno hrbtenico. Položaj zadržimo 30 s ali več.

 b2ap3_thumbnail_1_20160303-202041_1.jpg

Začetni položaj je sedenje na stolu. Eno nogo prekrižamo čez drugo (pravi kot v kolenu - noga, ki je na tleh). Z rokama primemo koleno in gleženj prekrižane noge in se povlečemo v smeri naprej. Gib izvedemo v medenici in sicer tako, da jo nagnemo v smeri naprej, pri tem mora biti hrbtenica čim bolj ravna. Gib izvedemo do občutka raztega, nato zadržimo najmanj 30s.

b2ap3_thumbnail_2.jpg 

 

 

 

Matej Grafenauer

Nadaljuj branje
Ogledi: 2452

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Če si želiš boljšega videza, zmogljivejšega telesa ter boljšega počutja, se začni gibati in zdravo prehranjevati.  Brez skrbi, pri tem tem ti bom v pomoč tudi jaz. Naj te vodi moto: »Ne išči izgovorov! Odloči se tukaj in zdaj!«

Če si želiš pozitivnih sprememb, je sedaj je čas, da vsak dan začneš zdravo, da začneš izločati nakopičene toksine iz telesa in regeneriraš svoj prebavni trakt – tu se navsezadnje zdravje začne. To je možno seveda le tako, da iz jedilnika začneš odstranjevati vse kar ne sodi nanj – svetujem, da se vestno izogibaš živilom na priloženem seznamu nezdravih živil, ki ustvarjajo le zmedo v tvojem telesu in so le še dodaten razlog za kopičenje odvečnih kilogramov ter vsakodnevno pomanjkanje energije.

 

b2ap3_thumbnail_Photo-19-02-16-07-01-51_20160302-085417_1.jpg

Pa začnimo...

 Zdrav začetek dneva naj vključuje enega od naslednjih izborov:

1.       Lahek razstrupljevalni smoothie

Primer: šop špinače, zmrznjeno jagodičevje, voda/rastlinski napitek (npr. mandljev, kokosov, ovsen, rižev, kombinacija riž/kokos, riž/lešniki, riž/mandlji) in vir omega-3 maščob (žlica mletih lanenih, konopljinih ali chia semen).

Še nasvet: za optimalno izkoristljivost hranil v semenih, je najbolje če jih namakaš čez noč. Če si šele začetnik pri pripravi smoothie-jev in so ti okusi še neznani, se ne ustraši, kombinacij je ogromno, izberi sebi najljubše sadje in zelenjavo. Dodatek banane zmeraj naredi čudeže v okusih. Prav tako zelenjava, zelišča ter začimbe kot so zelena, špinača, peteršilj, bazilika, ingver, cimet, koriander, muškatni orešček, kardamom in druga prispevajo k dodatnim aromam in seveda zdravstvenim koristim samega smoothie-ja.

2.       Žitna kaša z oreščki

Primer: 3-4 žlice ovsenih kosmičev skuhaš v vodi ali rastlinskem napitku, dodaš 2 žlici celih ali mletih oreščkov (npr. čez noč namočenih mandljev) ter po želji še ščepec cimeta.

Na podoben način si lahko seveda pripraviš tudi druga polnovredna žita - izbiraš lahko med različnimi polnovrednimi kosmiči (ovseni, rženi, pirini..), kvinojo, prosom, ajdo ali drugimi žiti po želji, ki jih skuhaš po navodilih ter jim dodaš še semena/oreščke in začimbe.

3.       Omleta z zelenjavo ali kuhana jajčka z zelenjavo

Na žlički kokosovega olja spečeš 1-2 jajci, rdečo papriko, šop mlade špinače ter po želji začiniš z malo soli in popra ter drugimi začimbami. Pečeno jajce lahko po želji nadomestiš s kuhanim jajcem.

Seznam živil, ki ne sodijo na zdrav jedilnik:

  • Vsa predelana živila: pekovski izdelki iz bele moke (kruh, peciva, rogljički…); vse sladkarije; oluščen riž; številni brezglutenski izdelki; veganski siri; mesnine; čipsi in podobni prigrizki; gazirane in vse sladkane pijače; v glavnem večina pakiranih in predpripravljenih jedi.
  • Svinjsko meso in izdelki iz njega.
  • Gazirane in sladkane pijače.
  • Mleko, sir, smetana in drugi mlečni izdelki z dodanimi sladkorji – fermentirani mlečni izdelki kot so jogurt, skuta, kefir, pa so pa dovoljeni občasno. Prav tako je dovoljeno občasno uživanje kozjih in ovčjih mlečnih izdelkov.
  • Alkohol, razen občasno suho vino.
  • Bel kruh, bele testenine, bel riž;
  • Sladkor, sladila in pijače s sladili.

Torej, veselo na delo. Po zdravem začetku dneva ter ob izločitvi številnih nezdravih živil, bo teden takoj lahkotnejši :).

Nadaljuj branje
Ogledi: 1275

Objavil: Kdaj: Kategorija: Zdravo življenje

"Naključja so metoda, s katero Bog ohranja anonimnost" je nekoč dejal Albert Einstein.

Ste se morda kdaj vprašali, kako to, da ponavljamo ene in iste stvari? Morda zato, ker se vrtimo v začaranem krogu? Menda nam samo vedenje o tem ne bo prineslo sprememb. Kaj pa je tisto, kar nas spremeni?

Prepričana sem, da nas lahko spremeni le delovanje.

Delovanje prinese trajne spremembe, ko smo pripravljeni izstopiti iz začaranega kroga in prepoznati, kaj vse je mogoče. Skozi življenjske izkušnje se kalimo in učimo, da smo sami določevalci svoje usode, pa karkoli že to pomeni, saj v to štejem zakon karme.

Kdorkoli si želi trajnih sprememb, jih bo zagotovo dosegel, ob tem, da so naključja tista, ki nam nakazujejo pot. Odločitev, kdaj izberemo 'pravi čas' za spremembo, je trenutek, s katerim Bog resnično ohranja svojo anonimno prisotnost.

Kdo v resnici drži našo usodo v svojih dlaneh, pa običajno pokaže življenje, večinoma takrat, ko se zazremo nazaj in globoko v sebi začutimo, da smo se resnično spremenili. Takrat je preobrazba dovršena. Vendar pot za tovrstno uresničitev tudi danes ni kratka.

Vse dobro,

Nadine

Nadaljuj branje
Ogledi: 1407

Objavil: Kdaj: Kategorija: Nekategorizirano

Dokazano je, da se z leti zmanjšuje elastičnost in prožnost mišic. Zaradi statičnega načina življenja oz. premalo vadbe ter enostranskih obremenitev se lahko vezivno tkivo zlepi skupaj (fascija oz. mišična ovojnica se zlepi z mišičnim tkivom, kar navadno vodi do bolečin), to se kaže v omejeni gibljivosti in zmanjšanju prožnosti Pomembnost raztezanja in zagotavljanja prožnosti mišic je znana že desetletja. Ena izmed učinkovitih metod za sproščanje in raztezanje mišic je vadba s tako imenovanim masažnim valjem, ki je lahko ergonomsko oblikovan in vsebuje manjše izbokline, ki dodatno masirajo mišice. Ta sprostitev lajša bolečine v mišicah in sklepih ter povečuje možnost gibanja.  Masažni valji se vedno bolj pogosto uporabljajo v zdravstvu - fizioterapiji in športu. 

b2ap3_thumbnail_VALJ.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Poznamo različne oblike in trdote valjev, ki omogočajo:

1.   Mehčanje in sprostitev prostora med kožo, mišico ter kostjo.

2.   Pospešujejo cirkulacijo krvi na delu telesa, ki ga masiramo.

3.   Pri vrhunskih in rekreativnih športnikih se uporablja za zmanjšanje bolečine oz. mišičnega mačka po treningu. Če masažo s penastim valjem naredite takoj po treningu ali naslednji dan, lahko zmanjšate zapoznelo bolečino v mišicah.

4. Masiranje mišic povzroči njihov razteg ter zmanjšanje pritiska na sklepe, predvsem v hrbtenici, kar pomeni zmanjšanje bolečin.

 

Kako deluje valj?

Z lastno težo pritisnemo na valj  in raztezamo mišice ter sproščamo vozle. Z uporabo lastne teže tako izvajamo samo-masažo ter razbijamo »trigger point« točke.  Valj lahko uporabite za masažo kateregakoli dela telesa, še posebej se priporoča za masažo meč, hrbtnih mišic, sprednjih in zadnjih stegenskih mišic ter zadnjice.

Ko boste valj uporabljali prvič, se vam bo na nekaterih delih telesa masaža zdela boleča, vendar če boste vztrajali, bosta napetost in bolečina popustili in sledil bo občutek olajšanja in sprostitve v mišicah. Vaje izvajajte vsaj 30 s ali več oz. do občutka sprostitve tkiva. Čim bolj redna masaža bo poskrbela, da boste bolj gibljivi in sproščeni, močno pa se bo zmanjšala tudi možnost za nastanek poškodb.

Masažni valji so cenovno ugodni in dostopni vsem, ki si želijo lažjega gibanja in sproščenega ter funkcionalnega telesa. Z njimi lahko masirate in sproščate skoraj vse mišice telesa. 

 

Matej Grafenauer

 

 

 

 

Nadaljuj branje
Ogledi: 1734

Objavil: Kdaj: Kategorija: Zdravo življenje

Zaposlitev ni zgolj način zaslužka. Služba je tudi del naše poklicne identitete. Omogoča nam, da se počutimo koristne, sposobne in se zavedamo svojega doprinosa k družbi. Služba je pogosto povezana tudi z našo samozavestjo.

 

Kako na nas vpliva izguba službe?
Ob daljši nezaposlenosti imamo lahko občutek nezadostnosti. Nekateri se lahko počutijo tudi manjvredne. Izguba službe pogosto pomeni tudi izguba svoje delovne rutine ter izguba občutka varnosti. Pogrešamo lahko tudi vsakodneve socialne interakcije, ki nam jih je služba omogočala. Mnogo ljudi se ob daljši brezposlenosti srečuje s stresom, tesnobnostjo, pomanjkanjem interesa in motivacije, depresijo in podobnim.

Kaj lahko v takem primeru storimo?

Kot psihologinja ljudi, ki se soočajo z izgubo službe, spodbujam, naj se nikar ne dojemajo kot brezposelno osebo, pač pa kot osebo, ki je trenutno 'polno zaposlena' z iskanjem službe. Vsakemu se kdaj zgodi, da se znajde v neugodni situaciji. Biti brez službe o nas ne pove nič slabega. Izredno pomembno pa je, da svoje stanje dojemamo kot prehodno in ne kot stalno. Pri tem je ključno, da ohranjamo svojo delovno kondicijo. To počnemo tako, da si dneve čim bolj strukturiramo. Ko redno hodimo v službo, imamo ponavadi hitrejši vsakodnevni ritem, kot takrat ko smo prosti dela. Ko nam zjutraj ni potrebo iti v službo, lahko pričnemo samodejno kasneje vstajati, za posamezne vsakdanje aktivnosti porabimo več časa, pogosteje preživljamo svoj čas na bolj pasiven način (npr. gledanje televizije) in podobno. Če želimo svojo delovno aktivnost ohranjati, je pomembno, da vsak delovni dan določeno število ur namenimo svojemu delu. Četudi nas trenutno za to delo še nihče ne plača, svoj čas redno namenjamo nečemu, kar bo povečalo naše zaposlitvene možnosti. Aktivno iskanje službe torej ne zajema zgolj nekaj minut na dan, ki jih posvetimo preverjanju novih razpisanih prostih delovnih mest, pač pa mnogo več. Samoiniciativno se lahko pričnemo srečevati z ljudmi, ki delujejo na področju, kjer želimo delati tudi sami. Možnost imamo za nekaj časa delati tudi prostovoljno, kar nam omogoča učenje novih delovnih spretnosti, mreženje ter dvig naše samozavesti, motivacije in energije za delo. Preko uporabe interneta ali knjig se lahko naučimo tudi kakšno novo spretnost, ki bi nam na delu lahko prišla prav. To je lahko učenje novega računalniškega programa, novega jezika ali izboljšanje veščin javnega nastopanja.

 

Pomembno je torej, da kljub izgubi službe ostajamo aktivni ter se ne osredotočamo na samo izgubo službe, temveč raziskujemo različne možnosti, ki jih imamo na voljo.

Nadaljuj branje
Ogledi: 1823

Objavil: Kdaj: Kategorija: Nekategorizirano

Imate pogosto glavobole? Imate občutek napetosti in togosti v predelu vratu? Imate bolečine med gibanjem v vratnem delu hrbtenice?

Veliko ljudi, predvsem starejših, ima bolečine v vratnem delu hrbtenice. S to težavo se ubadajo vedno mlajši posamezniki, ki zaradi prekomernega sedenja in gledanja v računalnik spreminjajo svojo držo. Vratna hrbtenica je zapleten sistem majhnih mišic, ki se prepletajo med sabo in ščitijo žile ter živce pred poškodbami in premikajo vrat. Z leti postaja gibljivost vratne hrbtenice vse manjša in mišice vse bolj toge - napete.

Vratna hrbtenica je ukrivljena naprej, temu strokovno rečemo lordoza. Vendar se ta ukrivljenost z leti povečuje, kar pomeni, da se vratna vretenca pomikajo vedno bolj naprej.

Zapomnite si! Vsak cm premika glave v smeri naprej predstavlja večjo težo in obremenitev na hrbtenico. Vzrok temu je najpogosteje preobremenjenost vratu in nepravilna - prisiljena telesna drža. Ljudje počnemo podobne stvari, saj skoraj vsi gledamo TV, vsi imamo podloženo glavo, kadar spimo ali ležimo na kavču. Vsi imamo dvignjena ramena pri sedenju na stolu ali v avtu.

b2ap3_thumbnail_1_20151229-123804_1.jpg

Najprej je potrebno popraviti držo, saj le tako ustvarimo temelje, na katerih lahko gradimo. Fizioterapevt vam lahko pomaga, vendar se mišice ponovno zakrčijo in postanejo toge ter boleče zaradi nepravilne telesne drže.

Kako veste, kakšna je pravilna drža v vratnem delu hrbtenice.

Postavite se pred ogledalo in se držite tega postopka:

1. Dvignite ramena

2. Potisnite ramena nazaj (lopatice skupaj)

3. Spustite ramena navzdol in zadržite položaj

To je vaša pravilna drža, ki jo morate ohranjati in jo vedno znova popravljati, dokler se telo ne navadi in sprejme »popravek«.

Seveda je potrebno tudi raztezati in krepiti vratne mišice ter mišice lopatic. Vendar je osnova vzpostavitev pravilne telesne drže. 

 

Lp,

 

Matej Grafenauer

Nadaljuj branje
Ogledi: 1464

Objavil: Kdaj: Kategorija: Zdravo življenje

Da bi se tvoja družina spet zbrala,
vsi prepiri ponehali,
polno shrambo jedil,
trkanje na vrata,
prijateljske obraze,
na kupe zavitkov,
voščila od vseh, ki jih ljubiš;
da ne bi ničesar pozabila,
ničesar prismodila.
Smeh, majhne neumnosti,
objeme, poljube,
prijetne spomine.
Iz vsega srca ti želim takšen božič,
kakršen naj bi bil -
toplina sredi mrzle zime,
žarek svetlobe v temi.


Na božični dan sem slišal zvonove,
njihov znani, domači praznični napev;
glasno in prijetno
so donele besede:
"Mir ljudem na zemlji, ki so dobre volje!"

Srečno 2016 vam želim,

Nadine Radesky

Nadaljuj branje
Ogledi: 1011

Objavil: Kdaj: Kategorija: Zdravo življenje

ZIMSKI ČAS

Zimski čas je zagotovo čas umirjanja in regeneracije samega sebe. Zima je tihi, ponotranjeni čas, ko narava počiva in nas nagovarja k tišini v sebi.  Ob toplini, ki jo občutim v svojem srcu in ob mojih ljubih prijateljih se velikokrat zahvalim Bogu, da nas pazi v naši prelepi Sloveniji. 

 

Lahko smo hvaležni, da nismo na cesti, da smo na toplem, da imamo kaj  za pojesti, si medsebojno pomagamo, si delimo znanja in dobrine, ki jih premoremo, vsak zase, kolikor zmore. Naučimo se deliti, se povezovati in včasih tudi ponuditi roko drug drugemu, saj nas je veliko, ki bi si želeli delovati v dobro pa si ne upamo spregovoriti. Začnimo delovati, to šteje. 

 

Priprava na zimo je čas, ko nas vleče, da se potuhnemo v svoj brlog. To je tudi čas notranje umiritve, čas, da se povežemo z notranjo svetlobo v svoji duši, srcu in z družino. Zima da občutek večnosti in brezčasja, mraz, ki se nas dotakne nam da slutnjo, da se prepustimo občutku tišine in smo v objemu sami s seboj odmaknjeni vsakodnevni skrbi in težavam in nas odvleče na samo, kjer se lahko pogovorimo s seboj.  

 

Naj vas zimski čas napolni z iskrenim občutkom po spoznavanju samega sebe, da vas notranja stiska ne ustavi, da vas napolni z voljo, hrepenenjem in močjo, da boste zmogli v preseganju ovir, ki so se vam postavili na poti. Naj bi le dosegli mir v svojih dušah, in napredovali po duhovni poti po spoznavanju lepote v svojih srcih.

 

Vse Dobro,

Nadine Radesky

 

Nadaljuj branje
Ogledi: 1172

Objavil: Kdaj: Kategorija: Odnosi in družina

Zadnje dni imam občutek, da smo roboti. Kadarkoli katera stran pritisne na nek naš sprožilec, eksplodiramo. Se prepiramo okrog oslove sence, kdo ima prav, katera politična struja bo povozila drugo in katero frustrirano aktivistko bodo na koncu trepljali po hrbtu, ker 23 mio eur ni šlo v nič (pa vendarle je...)

Oprostite, sem ženska, sem mama in predvsem imam lastno glavo. Če mi trgovka v trgovini zagotavlja, da brez tega pa res ne morem...ups, hvala. Se primem za denarnico in odidem. Kdo drug se na to odzove drugače. Ljudje smo različni in s tem ni čisto nič narobe, svet drugačnost celo bogati. Narobe pa je, ko nekdo vsiljuje svoje mnenje vsem ostalim. 

Se res ne znamo odločati sami? Za to potrebujemo soočenja z navijaškimi tribunami po vzoru naj zmaga najglasnejši? Pravzaprav brez kakšnih posebej tehtnih argumentov ZA, razen tega, da so nasprotniki mračnjaški srednjeveški nazadnjaki, ki ne dovolijo živeti in ljubiti drugim. In na drugi tribuni argumentov PROTI, ki temeljijo na tradicionalnem zakonu narave, ki zapoveduje ohranitev naše vrste na naraven način. Po Darwinu deviacije in mutacije mati Narava izloči sama. Lahko preživijo in se okrepijo ali pa izginejo.

Vedno se bo našel kdo, ki bo zagovarjal svoj prav. Se spomnite, kako popularna je bila permisivna vzgoja? Poznamo kar nekaj zgodbic, ki nas zabavajo s svojo resničnostjo. Starši so svojim otrokom dovolili, da so se (če parafraziram) vzgajali sami na podlagi lastnih izkušenj. In potem (vseeno) dobimo cel kup frustrirancev, ki se ne znajo spopasti z najmanjšo prepreko in so apatični, neuspešni in depresivni.

Tako kot pri jedi, pijači in še kje, je tudi pri uveljavljanju lastnih stališč pomembna zmernost. Vsepovsod pa je potrebna zdrava (domača) kmečka pamet.

Sicer pa. "Kdo sem jaz, da bi sodil?"

Nadaljuj branje
Ogledi: 1074

Objavil: Kdaj: Kategorija: Nekategorizirano

Vadbenih pripomočkov ni potrebno vedno kupovati, temveč lahko uporabljate, kar  navadno leseno ali celo plastično palico dolžine 1 – 1,5 m in z njo telovadite. Uporabite lahko tudi  držalo od metle ter  izvajate različne krepilne in raztezne vaje za ramenski obroč. Smešno se sliši, vendar se veliko vaj za krepitev in raztezanje mišic ramenskega obroča v zdravstvenih ustanovah  izvaja z navadnimi lesenimi palicami.

Ramenski sklep je  najgibljivejši sklep v človeškem telesu, zato je tudi izpostavljen poškodbam  in drugim patološkim spremembam. Zaradi diskongruentnosti (slabo prilegajoči sklepni površini) in ohlapne sklepne kapsule je sklep nestabilen. Stabilnost ramenskega sklepa zagotavljajo statični stabilizatorji   (ligamenti, labrum, sklepna ovojnica) ter dinamični stabilizatorji (mišice rotatorne manšete in deltoidna mišica). Predvsem mišice so tiste na katere lahko s pravilno vadbo vplivamo. Močne mišice omogočijo zmanjšanje bolečine in premagovanje velikih obremenitev ter ščitijo sklep in okoljska tkiva pred poškodbami.

 

VAJE S PALICO

 

1. VAJA

Palico držimo z iztegnjenima rokama (pred telesom – višina stegen) v širini ramen. Nato poskušamo palico z iztegnjenima rokama najprej prenesti nad glavo in nato za glavo ( pokrčimo roke ). Ta vaja je namenjena povečanju gibljivosti in prekrvavitve v področju ramenskega obroča. Ponovimo 10 – 15 krat.

 

2. VAJA

Palico držimo z iztegnjenima rokama (pred telesom – višina stegen) v širini ramen. Nato poskušamo palico podaljšati (zamislite si, da želite palico povleči narazen), vendar pri tem ne smete premakniti zapestij. Mesto držanja palice ostaja ves čas vaje enako. Položaj držite 10 - 15 s in 3 x ponovite. Po potrebi se odpočijte med posameznimi serijami.

 

3. VAJA

Palico držimo z iztegnjenima rokama (pred telesom – višina prsi) v širini ramen. Nato poskušamo palico skrajšati (zamislite si, da želite palico potisniti skupaj), vendar pri tem ne smete premakniti zapestij. Mesto držanja palice ostaja ves čas vaje enako. Položaj držite 10-15 s in 3 x ponovite. Po potrebi vzamite odmor med posameznimi serijami

 

Matej Grafenauer

Nadaljuj branje
Ogledi: 2574

Objavil: Kdaj: Kategorija: Zdravo življenje

Ste kdaj razmišljali o svojem odnosu do denarja?

Menite, da je denar težko zaslužiti?

Si ga je sploh prav želeti?

Kaj denar sploh je?

 

Čeprav se z denarjem srečujemo takorekoč vsak dan, je denar v mnogih krogih še vedno tabu tema. Pri eni izmed raziskav, izvedeni v Ameriki, so ugotovili, da se celo raje pogovarjamo o smrti kot o denarju. Podobna raziskava, izvedena v Angliji, pa je razkrila, da neznancu celo hitreje zaupamo podatek o tem, koliko spolnih partnerjev smo imeli kot podatek o višini svoje plače. Denar je torej pogosto prepovedana tema. Še redkeje kot o samem denarju pa govorimo o tem, kakšen je naš odnos do denarja. Ker o tem le redko govorimo, o denarju pogosto razvijemo popačena prepričanja, ki nas tako na finančnem kot na drugih področjih po nepotrebnem ovirajo.

b2ap3_thumbnail_shutterstock_121346014.jpg 

Zakaj so naša prepričanja o denarju pomembna?

Če do denarja nimamo razčiščenega odnosa, sami sebe na poti do uspeha pogosto nezavedno sabotiramo. Težko sprejemamo dobre odločitve glede denarja, kadar te odločitve izvirajo iz strahu ali jeze. V skladu s svojimi mislimi in prepričanji se tudi vedemo, zato so od njih odvisne izkušnje, ki jih bomo v zvezi z denarjem imeli. Popačena prepričanja o denarju nas pogosto ovirajo pri iskanju službe, napredovanju v službi, uspehu, uresničevanju svojih želja in tudi na področju odnosov, saj je denar statistično gledano pogost izvor konfliktov. Zaradi popačenih prepričanj o denarju se lahko počutimo nemočne, jezne, nemirne ali pa nas glede denarja pogosto skrbi.

Če smo prepričani, da živimo v svetu pomanjkanja ter da je do denarja izredno težko priti, bomo opazili manj možnosti za nove načine služenja denarja. Nekdo, ki verjame, da si denarja ni prav želeti, se bo s svojim nadrejenim težko pogajal za višjo plačo. Denar bo le stežka sprejel od drugih. Nekdo, ki je prepričan, da z denarjem ne zna ravnati in da je denar povsem nepomemben, z njim ne bo načrtno upravljal ter bo svoje finančno ravnanje prepuščal naključjem.

 

Kaj torej lahko storimo?

Nekaterim je bil zdrav odnos do denarja že privzgojen, večina izmed nas pa mora zdrav odnos do denarja načrtno razviti. To storimo tako, da svoj odnos in prepričanja o denarju vzamemo pod drobnogled ter jih ozavestimo. Četudi morda ugotovimo, da naš odnos do denarja morda ni tako zdrav, kot bi si želeli, to ne pomeni, da bo vedno tako. Svoj odnos do denarja vsekakor lahko spreminjamo. Oblikujemo lahko tak odnos do denarja, ki nam bo v življenju koristil ter nam omogočal, da se počutimo sproščene, svobodne in bogate.

 

 

Če vas tema podrobneje zanima, vas vabim, da pokukate tudi v knjigo Skrita uganka denarja.

Nadaljuj branje
Ogledi: 1438

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Že dolgo je znano, da sta izgled in vonj hrane tista, ki nam spodbudita tek. Meni osebno je vonj klinčkov eden najljubših - tako v hrani kot v parfumih.

Klinčke vsi dobro poznamo, če ne drugače v kuhanem vinu in kompotu. :)

Ampak klinčki niso samo olesenel cvetni popek poln eteričnih olj mamljivega vonja. So velikooo več!

Potrjeno iz znanstvenih krogov so klinčki eden izmed najmočnejših antioksidantov na Zemlji.

Imajo antibakterijske, antivirusne in dezinfekcijske lastnosti. Pri nakupu morate biti pozorni na temno rjavo barvo in raje kot mlete kupite cele, saj se le tako eterično olje v glavici klinčka ohrani dal časa. Cele klinčke lahko tik pred uporabo strete v možnarju ter tako pomagate dišečim zdravilnim substancam da v vsej količini pridejo do izraza.

Za kaj vse so uporabni?!

Na prvo mesto bi postavila boleče grlo. Poparek iz klinčkov ohladite in večkrat na dan grgrajte pripravljeno raztopino. Preizkušeno pomaga! Poleg tega jih brez skrbi daste tudi otrokom pri bolečem grlu ali angini (zgrgrano tekočino je potem potrebno izpljuniti).

Drugo mesto so na moji lestvici zasedle težave z ustno votlino. Afte, zobobol, razjede, zadah. Vse tiste, ki ste pred kratkem postale mamice in imajo vaši nadobudni sesalci oblogice v ustih, jim lahko s krpico namočeno v  nežnem (cca pol čajne žličke strtih klinčkov na 2 dl vode) poparku, obrišete ustno votlino, prav tako pa tudi prsne bradavice. Morda se bodo kremžili, ker je okus klinčkov rahlo grenek. Vse tiste, ki pa imate že malo večje razgrajače in ste v fazi prvih zobkov, se prav tako lahko poslužite poparka, saj bo le ta deloval pomirjujoče, protibolečinsko in protivnetno na dlesni.

Ker pa sem ravno pri zobeh, bom preskočila eno generacijo - tudi vsi tisti, ki se ubadate s težavami zaradi odrgnin zobnih protez, prav tako lahko s tem poparkom uspešno pozdravite in umirite razbolele dlesni.

Na tretjem mestu so akne in mozolji. Ne samo na obrazu, tudi na vseh ostalih kritičnih predelih lahko uspešno umirite in razkužite kožo s poparkom nageljnovih žbic.

Pri vsem tem pa se seveda morate zavedati, da je to zgolj "domača lekarna" in če je težava večje razsežnosti, se morate o njej posvetovati z zdravnikom.

Mojega seznama še ni konec, ni pa več oštevilčen. :)

Ugodno vplivajo na prebavo. Odpravljajo napenjanje. Pomagajo pri visokem pritisku. Stimulirajo mišice maternice - zato je priporočljivo, da nosečnice uživajo klinčke, tudi po porodu (tako bodo pozitivne lastnosti prešle v materino mleko in dojenček bo imel veliko manj težav s krči).

V času prehladov si lahko naredimo tudi kopel za inhaliranje. Eterično olje bo z vdihanim zrakom tako prišlo do pljuč in antibakterijsko delovalo na sluznico.

Priporočljivi so pri težavah s protinom in revmatičnih obolenjih. Delujejo tudi proti glivicam in ne nazadnje veljajo kot spolno krepčilo.

Tudi v sami kulinariki nimajo meja. Če jih boste dodali v fižolove, grahove in druge juhe, v golaž, h kuhanemu zelju, bodo naredili jedi lažje prebavljive.

Tako, sedaj veste, če ne drugače, jih uporabite kot dišeč uvod v romantični večer in nepozabno noč. :)

 

 

Jasmina

Nadaljuj branje
Ogledi: 1337

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Hrasti nas v Hrastniku obdajajo vsepovsod. Zato sem se odločila narediti želodovo kavo. Tako popularno v zadnjem času.

Želode je potrebno seveda nabrati in jim odstraniti kapice. Potem jih prelijte z vodo. Tisti, ki so pokvarjeni bodo plavali - te odstranite. Želod kuhajte cca 20 min, odlijte vodo in počakajte da se ohladi. Sedaj ga boste lažje olupili, poleg tega pa se je s kuhanjem odstranil tanin. Olupljene želode razpolovite in sušite v pečici pri max 60°C vsaj 4 ure.

Glede na to da sem zvarek delala prvič, je prišlo do manjših napak, ki jih bom naslednjič popravila. Da pa ne boste delali istih, preberite do konca.

Kuhani želodi so mehki in jih je zato lažje narezati na manjše koščke, kot pa da se s "trenjem" le teh ubadate ko so posušeni. Vendar tudi tukaj nastane problem, saj so določeni koščki večji od drugih in pri praženju se tisti manjši prej obarvajo kot pa večji...in na koncu dobite oglje :)

Skratka morda je najbolje prepražiti cele oz polovice želodov ali pa posušene zmleti in presejati tako da so koščki res približno enake velikosti.

Jaz sem imela različne velikosti in ko sem jih pražila je nastalo kar nekaj oglja. Pred uporabo sem praženo zmes presejala in lepe rjave koščke zmlela v kavnem mlinčku. Nad rezultatom sem bila dobesedno presenečena. Rjav prah zelo podoben kavi z vonjem po kakavu. V 2 dl vrele vode sem dala eno veliko res zvrhano žlico želodove kave, kuhala še 3 min, odstavila in počakala približno 10 min. Rezultat??

Po izgledu primerljiva z navadno kavo, vonj še najbolj podoben cikoriji, okus malo grenek, ampak z dodatkom mleka in malo sladkorja nastane zelo pitna. Okus, ki bi se ga z lahkoto navadil.

Pa še en nasvet. Če imate možnost praženja želoda zunaj, to tudi naredite, saj sem po končanem poskusu še eno uro zračila stanovanje...vidljivost je bila cca 3m  :).

Želodova kava je dobra za prebavo, vas segreje, je brez kofeina in lahko jo daste tudi otrokom.

Če pa želode samo prekuhate, olupite in posušite, pa lahko iz njih naredite moko, ki jo dodate kruhu...

Lahko pa jo daste tudi kot unikatno novoletno darilo. :)

LP

 

Jasmina

Nadaljuj branje
Ogledi: 2606

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

KUTINE in "TRIS UROKOV"

 

Če bi me kdo vprašal kateri letni čas imam najraje, bi se definitivno v tem trenutku odločila za jesen. Tako ali tako ima vsak svoje pluse in minuse in na koncu nam ne paše če je prevroče, premrzlo, preveč vetra, dežja, ni snega,...

Ampak jesen nas obdari s kopico čudovitih barv in meni osebno ni nič lepšega kot v lepem, sončnem vremenu hoditi skozi gozd ter poslušati šumenje padlega, suhega listja pod nogami.

Poleg čudovitih barv pa so tu še vsi neverjetno hranilni jesenski plodovi, zelenjava, sadje,...in pa noč čarovnic :) .

Ne, danes ne bom pisala o bučah, ker sem to že, danes so na vrsti kutine. Nekateri jih morda bolje poznate pod imenom dunje. Če pa še vedno ne veste, kako izgledajo, to so tiste rumene, velike, trde "jabolke", ki so jih včasih stare mame dajale v ali na omare, ker je njihov vonj res neverjeten. Večinoma so jih uporabljali kot dodatek kompotom prav zaradi vonja in kisline, ki jo vsebujejo ter pri pripravi marmelad, saj zaradi velike vsebnosti pektina pomagajo do želene trdote le te.

Kutine so zelo bogate z vitaminom C, cinkom, kalijem, bakrom, železom, prehranskimi vlakninami in še mnogimi drugimi, za zdravje zelo pomembnimi komponentami.

Že od nekdaj je znano, da se z njihovo pomočjo uspešno preprečuje in odpravlja razne alergije. Da zelo ugodno vplivajo na delovanje prebavil, preprečujejo raka, predvsem na črevesju, pomagajo pri hujšanju, skrbijo za zdravje lasnih mešičkov in s tem za boljšo rast las in še in še.

Surove niso ravno najbolj užitne. Njihove peške pa so zaradi majhne vsebnosti cianida celo strupene.

Receptov s kutinami je ogromno, ampak ker jaz ne bi bila jaz, če ne bi poskusila kakšne nove kombinacije, sem danes "ustvarila" tole...

Navadno imajo oz. morajo imeti jedi svoje ime... torej... preberite si kako je nastal "tis urokov"  :)

 

 

b2ap3_thumbnail_DSC_1267.jpg

 

No če ne drugega ste se pri imenu nasmejali. Ne samo zato ker je ravno čas noči čarovnic, ampak tudi zato, da bodo otroci sladico rajši pojedli. Če pa jim boste zraven povedali še kakšno zgodbo, katre nauk je, da ti samo ta sladica da moč  s katero lahko premagaš črno magijo, potem boste zmagali na celi črti.

Kaj se torej skriva v TRISU UROKOV?

Ja, trije uroki... spodnji del je polenta - skuhate polento, lahko jo malo sladkate in malenkost solite.

Sledi pire iz kutin. Kutine olupite, odstranite sredico, narežete in kar nekaj časa kuhate v vodi skupaj s klinčki, cimetom, vanilijevo skorjo. No jaz sem jih samo prepolovila in dala v pečico za 1 uro na 120°C ter jih nato olupila. Lupljenje je bilo tako lažje. Sem jih pa potem vseeno morala preliti z vodo in dati v mešalnik, da sem dobila gladko pasto. Pasti sem dodala sladkor in kuhala še 10 min.

Tretja plast pa je kri zlobnega vampirja...ne, je žele granatnega jabolka. Granatno jabolko sem olupila in iz semen stisnila sok, tako kot sem v enem izmed prejšnjih blogov napisala. Soku sem dodala kudzu, lahko pa dodaste želatino oz nekaj, kar bo pomagalo pri nastanku želeja.

V kozarček sem tako po plasteh nalila sestavine. Če boste delali tako kot jaz s kokosovim sladkorjem in kudzujem, lahko sladico postrežete tudi vašim najmlajšim. Dojenčkom, starim vsaj 8 mesecev, ki so se že spoznali z okusi in na sploh z gosto hrano.Zelo dobro pa se bo sladica obnesla tudi pri vseh ostalih in po njej ne boste imeli občutka polnosti.

Poskusite narediti svoj tris urokov, otrokom povejte zgodbo in skupaj uživajte v barvitih darovih jeseni!

 

LP

 

Jasmina 

Nadaljuj branje
Ogledi: 1222

Objavil: Kdaj: Kategorija: Nekategorizirano

Trebušne mišice lahko razdelimo na zunanje in globoke, ki skupaj tvorijo t.i. center (angl. core), skupino mišic trupa, ki stabilizirajo medenico in hrbtenico.Vaje za zunanje trebušne mišice poznamo skorajda vsi, vendar so za zmanjšanje bolečine v križu in pravilno držo, zelo pomembne tudi vaje za krepitev notranjih trebušnih mišic. Le te zagotavljajo stabilnost ledvenih vretenc in medvretenčnih ploščic. Tako lahko zmanjšamo bolečino v križu ali preprečimo zdrs oz. premik medvretenčne ploščice (protruzije, hernije).  Dve najpomembnejši mišici, ki ju krepimo predvsem z dihanjem in napenjanjem trebušne prepone (popka) sta  multifidna mišica (m. multifidus) in prečna trebušna mišica (m. transversus abdominis), ki je posebej odgovorna za ohranjanje drže. Posebnost multifidne mišice je njena tonična stabilizacija. Mišica je nenehno napeta in zagotavlja stabilizacijo hrbtenice.

Močne mišice so pomembne pri premagovanju velikih obremenitev ali pri reakciji na nepričakovane obremenitve (npr. med težkim fizičnim delom, pri športu ali pri padcih).

Pri krepitvi globokih mišic se je potrebno naučiti, kako jih s pomočjo aktivacije možganov in živčnih poti pravilno kontroliramo. Na začetku boste imeli težave, saj so to mišice, ki jih z klasičnimi trebušnjaki ne krepimo dovolj. Bistven je stisk popka oz. globokih mišic in nadzor pravilnega dihanja. Z dovolj vaje in truda, boste pridobili nadzor nad mišicami ter takoj opazili, kako je vaše jedro bolj močno in drža bolj pokončna.

 

AKTIVACIJA GLOBOKIH TREBUŠNIH MIŠIC

1. VAJA 

Uležemo se na hrbet in pokrčimo kolena. Hrbtenica je v nevtralnem položaju – med križem in tlemi je za eno dlan prostora. Dlani položimo na spodnji del trebuha. Začnemo z vdihom v trebuh, kot bi želeli napihniti veliko žogo (pri tem moramo dihati s trebuhom, dlan se mora premikati navzgor). Z izdihom pritegnemo popek k hrbtenici (dlan se pomika navzdol) in stisnemo globoko trebušno mišico (zamislite si, da imate v popku češnjo in jo želite stisniti). S tem razvijate zavestno kontrolo in vzpostavljate nadzor nad dihanjem s pomočjo trebuha. Pri tem pazimo, da med izdihom križa ne potiskamo ob podlago, ampak hrbtenico ohranjamo v nevtralnem položaju. Vajo ponovimo desetkrat.

2. VAJA

Uležemo se na hrbet in pokrčimo kolena. Hrbtenica je v nevtralnem položaju – med križem in tlemi je za eno dlan prostora. Dlani položimo na spodnji del trebuha (sredinca sta položena na popek). Z vdihom, potisnemo trebuh ven in z izdihom ga povlečemo v smeri hrbtenice (nekje do polovice) nato napnemo popek - stisnemo češnjo J in poskušamo zadržati napet popek in normalno dihati ali se na glas pogovarjati. Vaja v opisu deluje veliko lažja kot je v resnici.

Nekateri boste potrebovali malo več, drugi malo manj, takšni so pač zakoni življenja J

 

Obilo užitkov ob spoznavanju svojega telesa in njegovih sposobnosti!

 

Matej Grafenauer

 

 

 

 

 

 

Nadaljuj branje
Ogledi: 7336