Kako se znebiti neprijetnih vonjav v kuhinji

1. Vonj po kuhani jedi

Neprijeten vonj po peki rib, neprijeten vonj, ki lahko v stanovanju vztraja še nekaj dni. V manjšo skodelico zmešamo 3 žlice kisa in dodamo nekaj vode, to zavremo za približno 5 - 15 min. Kislina, ki se nahaja v kisu nevtralizira vonjave, ki so bazične in po nekaj minutah bo vaša kuhinja brez sledi okusnega kosila.

2. Redno odnašanje odpadkov

Predvsem so v kuhinji problematični biološki odpadki. To vrsto smeti je najbolje odnašati vsak dan. Velikokrat neprijeten vonj povzročijo tudi konzerve (npr. tuna), kjer ostane še vedno nekaj vsebine. Zato je najboljše, da notranjost konzerve pobrišemo z papirnato brisačo. Ko izpraznimo smeti splaknemo kanto, ter v njo postavimo vrečko za smeti (če gre za biološke odpadke je najbolje, da je vrečka razgradljiva). Priporočljivo je, da se kanta umije vsaj enkrat tedenski in tako se bomo izognili neprijetnemu vonju gnilih odpadkov.

3. Umazanija v pomivalnem stroju

Vsi vemo, da pri ročnem predpranju porabimo veliko količino vode. Po drugi strani nam predpranje omogoči odstraniti ostanke hrane, ki zelo hitro začnejo zaudarjati. Če se ne poslužujemo ročnega predpranja in posodo umivamo zgolj v pomivalnem stroju, se nam lahko zgodi, da v filtrih ostanejo koščki ostankov hrane. Zato moramo filter pregledati in očistiti ter po potrebi tudi zamenjati. V njem se lahko nabere ogromno bakteriji in posledično tudi smrad, ki se ga težko znebimo.

4. Hladilnik in zmrzovalnik

V hladilniku puščamo vse vrste hrane, ostanki kosila in večerje, ki jih najbrž nikoli ne bomo pojedli, zelenjava, sadje,... Ko se nam vse to kopiči v hladilniku dobijo vse sestavine neprijeten vonj. Kaj je hujšega, ko si prihranimo polovičko čebule in jo postavimo zraven lubenice? Lubenica je samo še za v smeti.

V zmrzovalniku gre za podobno zgodbo; naredimo ledene kocke, ki imajo priokus rib, gob in še česa drugega.

Za nevtraliziranje vonjav uporabimo sodo bikarbono, natrosimo jo v majhne plitve posodice in jih prekrijemo s preluknjano folijo. Tako pripravljene posodice postavimo na poličke hladilnika in zmrzovalnika, ko bo zrak krožil bo soda bikarbona nevtralizirala neprijetne vonjave. Tako lahko pustimo tudi do 3 mesece nato pa dodamo svežo sodo bikarbono.

 

Ostali članki iz teme BIVANJE

Oct 14, 2019 17

Jesenska opravila na vrtu

Jeseni lahko z vrta poberemo rezultate našega dela na vrtu, ki nam pokažejo ali smo dobri…
Sep 13, 2019 49

Hiter internet tudi doma

Huawei je na berlinskem sejmu IFA 2019 predstavil brezžični usmerjevalnik Q2 Pro, ki…
Aug 27, 2019 86

Dovršen sistem pomivanja, edinstvena svoboda!

Novi pomivalni stroji Miele G 7000 Svetovna novost: AutoDos Avtomatsko doziranje z…
Aug 13, 2019 74

Ali je uporaba LED svetil škodljiva zdravju?

LED svetila so nadomestila običajne žarnice zaradi njihovega ekonomskega prihranka…
Jul 31, 2019 198

Otroška soba v mansardi

Marsikdo reče, kaj pa je takega narediti otroško sobo v mansardi? Glavno je, da sobo…