Imate ustrezno mehansko prezračevanje?

 

Energetski svetovalec, mag. Aleš Glavnik, univ. dipl. inž. str., vodja pri energetski svetovalni shemi ENSVET Maribor, nam je pojasnil, kakšna je optimalna vlažnost zraka v prostorih, kateri so izvori vlage in zakaj menjava starih oken ni vedno najboljša izbira.

Tia Kemperle

Higrometri se med sabo razlikujejo tako po ceni kot kakovosti . Kakšen higrometer je priporočljivo nabaviti za gospodinjstvo?
Vsak higrometer srednjega kakovostnega in cenovnega razreda daje dovolj dobre informacije o relativni vlažnosti v prostoru, ki mora biti pri temperaturi 20-26 stopinj Celzija vedno v območju 30-70 %. V prostorih mora biti zagotovljena takšna vlažnost zraka, da s svojim neposrednim oziroma posrednim učinkom ne vpliva na ugodje in zdravje ljudi ter ne povzroči nastanka površinske kondenzacije na stenah. V stanovanjskih prostorih je priporočljiva relativna vlažnost zraka pod 60 %, kar zmanjšuje rast alergenih in patogenih organizmov. Priporočljivo je nabaviti napravo, ki meri hkrati še notranjo temperaturo ter zunanjo temperaturo in relativno vlažnost.
Se primerna količina vlage razlikuje glede na to ali gre za bivalni ali spalni prostor?
Za stanovanjske prostore velja splošno priporočilo, omenjeno zgoraj. Med posameznimi prostori znotraj stanovanja se zaradi netesnosti vlažnost prej ali slej izravna, zato ni običajno, da bi npr. v spalnici bistveno odstopala od dnevne sobe ali jedilnice. Trenutna relativna vlažnost se sicer spreminja zaradi različnih dejavnosti (kuhanje, sušenje perila, prisotnost oseb ...), ampak v obdobju enega dneva se običajno izravna. Količina vlage pa je najbolj odvisna od prezračevanja posameznega prostora, ki je lahko naravno z odpiranjem oken ali mehansko s prezračevalnimi napravami.
Ali obstajajo bolj ali manj idealna bivanjska okolja, v katerem je vlage ravno prav? Ali je vedno tako, da se moramo v hiši ali stanovanju prilagajati, jo nekaj dodajati oz. odvzemati?
Običajno je v stanovanjih vlage preveč, zato se priporoča mehansko prezračevanje z napravami z vračanjem odpadne toplote (rekuperacija). Zgolj odvzemanje ali dodajanje vlage z lokalnimi električnimi napravami izjemno povečuje stroške električne energije, pri čemer pa še vedno ne odpravimo problema zatohlega zraka. Ugodno počutje in prijetno bivalno okolje lahko dosežemo le z napravami v mehanskim prezračevanjem, v poletnem času pa še z lokalnim pohlajevanjem s split napravami ali s talnim hlajenjem s toplotnimi črpalkami.
Kakšno vlogo imajo pri količini vlage rože, ki jih imamo v stanovanju?
Različne rože potrebujejo različne količine vlage, pri kateri ugodno uspevajo. V kolikor imamo v stanovanju rastline, ki potrebujejo večjo količino vlage, se bo relativna vlažnost v stanovanju zagotovo zvišala in verjetno bomo kmalu imeli težave zaradi povečane količine vlage, pojava plesni itd.
Na kaj moramo biti pozorni pri gradnji ali pri nakupu stanovanja v povezavi z vlago? Kako lahko preprečimo, da bi zaradi težav z vlago obžalovali našo odločitev?
Pri objektih, namenjenih za trajno bivanje (npr. stanovanja) je zelo pomembno, da ni vgrajenih toplotnih mostov, torej delov konstrukcije, ki bolj intenzivno prevajajo toploto, s čimer se zmanjšuje površinska temperatura sten/stropov, kjer se s časoma zaradi večje relativne vlažnosti pričnejo pojavljati negativni učinki vlage (plesni, glive ...). Najbolj pomembno je, da ima stanovanje urejeno mehansko prezračevanje z vračanjem odpadne toplote, v tem primeru je zelo majhna verjetnost, da bo prihajalo do povišane vlažnosti.
Zakaj pri gradnji ni priporočljivo narediti toplotne mostove (kakšno funkcijo imajo le-ti)?
Toplotni mostovi so pri novogradnjah prepovedani oz. morajo biti omejeni na zakonsko dopustni minimum, stavba se mora načrtovati v skladu z veljavnimi standardi, ki preprečujejo nastanek toplotnih mostov. Žal je v zadnjih 50-ih letih le malo novogradenj v Sloveniji ustrezno izvedenih, saj le redko zasledimo vgradno ustreznega mehanskega prezračevanja, posledica je pojav vlage v skoraj vseh stanovanjih. Problem je neznanje projektantov, nizke cene inženirskih storitev in gradnja za trg, kjer manjši investitorji gradijo z najmanjšimi možnimi stroški, kontrole in nadzora je bolj malo. Po novem Gradbenem zakonu pa je vse le še bolj prepuščeno trgu in dvomim, da se bo kvaliteta gradnje manj zahtevnih objektov kaj izboljšala.
Kateri so zunanji izvori vlage in kateri notranji?
Zunanji izvori vlage izhajajo iz okolja, kjer se nahajamo. V Sloveniji imamo področja, kjer je vlage zelo malo, pa tudi področja v bližini rek, jezer ali severnih leg, kjer je skozi vse leto povečana količina vlage. Notranji viri vlage so odvisni od naše dejavnosti in načina bivanja. V prostorih smo lahko prisotni 24h dnevno ali pa le prespimo, v stanovanju lahko živi različno število oseb, perilo lahko sušimo v sušilcu ali v dnevni sobi, v stanovanju lahko imamo živali (npr. psa), rastline itd. Vsak živi organizem (človek, žival, rastlina) oddaja vlago, zato je vedno obvezno zračenje prostorov.
Je težava res lahko menjava starih oken za nova? Človek bi si mislil, da si s tem naredimo korist, ker je manj izgube toplote, nižji so stroški ogrevanja ... Kaj torej svetujete, kadar so stara okna dotrajana in je treba nabaviti nove?
Menjava starih oken za nova je običajno vir težav povečanja vlažnosti v bivalnih prostorih. Do menjave oken so stara okna običajno slabo tesnila, zato so se prostori bolj ali manj uspešno naravno prezračevali zaradi netesnih mest med okenskimi krili in podboji. Z zamenjavo oken se je tesnost izjemno poboljšala, nova okna skoraj absolutno tesnijo, zato je dodatno prezračevanje nujno. Prezračujemo lahko z večkratnim dnevnim odpiranjem oken ali z mehanskim prezračevanjem z vračanjem odpadne toplote, kar je energijsko seveda dosti bolj učinkovito in zmanjšuje stroške ogrevanja.
Koliko pripomorejo rekuperatorji? Kako jih uporabljati, morajo biti konstantno prižgani, vsak dan, se to razlikuje glede na letne čase?
Za mehansko prezračevanje z rekuperacijo se priporoča, da ves čas deluje na minimanih vrednosti, ter v odvisnosti od meritve CO2 ali količine vlage, kar je direktni pokazatelj števila prisotnih oseb v prostorih.
Še kakšen nasvet za naše bralce?
Čim prej si naj v stanovanjske prostore vgradijo prezračevalne naprave z rekuperacijo in naj pri tem ne gledajo zgolj na stroške vgradnje ter vračilno dobo, temveč na svoje zdravje, ki se ne more meriti z denarnim vložkom nakupa ustrezne prezračevalne naprave.

Ostali članki iz teme BIVANJE

Nov 07, 2019 258

Suh zrak v prostoru

Približuje se hladnejše obdobje, v katerem ima veliko gospodinjstev precejšnje težave s…
Oct 14, 2019 124

Jesenska opravila na vrtu

Jeseni lahko z vrta poberemo rezultate našega dela na vrtu, ki nam pokažejo ali smo dobri…
Sep 13, 2019 152

Hiter internet tudi doma

Huawei je na berlinskem sejmu IFA 2019 predstavil brezžični usmerjevalnik Q2 Pro, ki…
Aug 27, 2019 206

Dovršen sistem pomivanja, edinstvena svoboda!

Novi pomivalni stroji Miele G 7000 Svetovna novost: AutoDos Avtomatsko doziranje z…
Aug 13, 2019 196

Ali je uporaba LED svetil škodljiva zdravju?

LED svetila so nadomestila običajne žarnice zaradi njihovega ekonomskega prihranka…