Škodljive posledice suhega zraka


Primerna vlažnost v prostoru je pomembna za naše zdravje in dobro počutje. Če jo izmerimo med 30 do 50 %, smo lahko zadovoljni, najbolj idealno pa je, če merilec vlage pokaže okoli 45 %.
Tia Kemperle
Merilci vlage nam povedo, kakšno je stanje v našem domu ali v pisarni. Ne smemo pozabiti, da se v službi zadržujemo skoraj toliko časa kot doma, zato je tudi na delovnem mestu pomembno vzdrževati pravilni nivo vlage. Kadar opazimo odstopanje, je treba urgirati in včasih so potrebne le majhni koraki do velikih sprememb.
V tem letnem času je nizka vlažnost precej pogosta težava. Pozimi namreč vlažnost pade, saj hladen zrak vsebuje manj vlage kot topel, prav tako je nizka vlažnost pogosto prisotna v starejših in energetsko manj učinkovitejših stanovanjih. Kadar opazimo, da je več statične elektrike, da so razpoke v prostoru, lahko predvidevamo, da je raven vlažnosti nizka. Prav tako se lahko pojavi težava, kadar v hladnejšem obdobju leta prezračujemo, kar ni priporočljivo, saj se zrak v prostoru s tem zelo razvlaži. Tako s prezračevanjem spuščamo v prostor izredno suh in hladen zrak, katerega moramo ponovno navlažiti in ogreti.
Dejstvo je, da topel in suh zrak vpija vlago iz vsega, kar je v prostoru – ne le iz rastlin, lesenega pohištva, tudi iz nas in hišnih ljubljenčkov, ki jih morebiti imamo.
(Pre)nizka vlažnost
Pomanjkanje vlage v prostoru pomeni, da bo zrak v hiši suh. Posledice so dokaj neugodne, saj lahko precej hitro opazimo suho kožo, draži nas v grlu, tveganje za prehlad se poveča. Neprimerna vlažnost pa ne vpliva le na naše telo in počutje, temveč tudi na naše leseno pohištvo, tla ...
Nivo vlažnosti lahko reguliramo z vlažilci zraka, ki morajo biti čisti in redno vzdrževani, skladno z navodili proizvajalca. Poskrbite, da boste kupili vlažilec, ki bo zadostoval za kvadraturo prostora, v katerem želite vlažnost povečati. Prav tako je priporočljivo, da vlažilec ni premajhen, saj si ne želite, da bi vanj morali pogosto dolivati vodo.
Naravno izhlapevanje
Dodajanje vlage v zrak je mogoče tudi na način, da posodico z vodo postavimo na ali ob radiator ali drug sistem za ogrevanje zraka. Polaganje mokrih brisač in oblačil, ki se posušijo, so drugi načini za zviševanje vlažnosti v prostoru. Izbiramo lahko tudi med prenosnimi vlažilci, ki se postavijo na tla ali drugo površino. Na tržišču je torej že precej vlažilcev zraka, nekateri proizvajalci pa so uspeli združiti celo dva v enem – vlažilec in čistilec zraka. Med priljubljenimi so takšni, ki se namestijo oziroma pritrdijo na radiatorje in za svoje delovanje ne potrebujejo električnega napajanja. Zrak v prostoru hkrati navlažijo s pomočjo vodnih hlapov ter očistijo, s čimer se izboljša se kvaliteta sobnega zraka, poleg tega pa se zmanjša tveganje za nastanek različnih bolezni dihal in alergij.
Vsekakor je nujno vzdrževati pravilni nivo vlažnosti, saj večino časa preživimo notri. Ravno zato je pomembno, da ustvarimo zdravo okolje, v katerem se bomo počutili sproščeni in zdravi. Hvaležna nam bo koža, naši lasje in tudi naš organizem.

Ostali članki iz teme BIVANJE

May 18, 2020 216

Vodni filtri podpultni komplet s pipo

Vodni filter podpultni, komplet s pipo se namesti pod korito. Filtrirana voda se toči na…
May 12, 2020 258

Slovenski naravni materiali

Slovenska postelja (www.postelja.com) je podjetje z dolgo tradicijo, saj poslujemo že od…
May 10, 2020 1088

Enostavni triki za vedno čist dom

Verjetno nihče z veseljem ne čisti. Toda tudi to »neprijetno« obveznost si lahko naredite…
Apr 18, 2020 2839

Katerih 12 rastlin prinaša pozitivno energijo v vaš dom?

Obstaja veliko rastlin, ki lahko izboljšajo pretok energije, prinašajo srečo, ustvarijo…
Mar 29, 2020 227

Udobnost bivanja s toplotnimi črpalkami

Izjemno učinkovite toplotne črpalke znamke Mitsubishi Electric serije Ecodan in Zubadan…