Škodljive posledice suhega zraka


Primerna vlažnost v prostoru je pomembna za naše zdravje in dobro počutje. Če jo izmerimo med 30 do 50 %, smo lahko zadovoljni, najbolj idealno pa je, če merilec vlage pokaže okoli 45 %.
Tia Kemperle
Merilci vlage nam povedo, kakšno je stanje v našem domu ali v pisarni. Ne smemo pozabiti, da se v službi zadržujemo skoraj toliko časa kot doma, zato je tudi na delovnem mestu pomembno vzdrževati pravilni nivo vlage. Kadar opazimo odstopanje, je treba urgirati in včasih so potrebne le majhni koraki do velikih sprememb.
V tem letnem času je nizka vlažnost precej pogosta težava. Pozimi namreč vlažnost pade, saj hladen zrak vsebuje manj vlage kot topel, prav tako je nizka vlažnost pogosto prisotna v starejših in energetsko manj učinkovitejših stanovanjih. Kadar opazimo, da je več statične elektrike, da so razpoke v prostoru, lahko predvidevamo, da je raven vlažnosti nizka. Prav tako se lahko pojavi težava, kadar v hladnejšem obdobju leta prezračujemo, kar ni priporočljivo, saj se zrak v prostoru s tem zelo razvlaži. Tako s prezračevanjem spuščamo v prostor izredno suh in hladen zrak, katerega moramo ponovno navlažiti in ogreti.
Dejstvo je, da topel in suh zrak vpija vlago iz vsega, kar je v prostoru – ne le iz rastlin, lesenega pohištva, tudi iz nas in hišnih ljubljenčkov, ki jih morebiti imamo.
(Pre)nizka vlažnost
Pomanjkanje vlage v prostoru pomeni, da bo zrak v hiši suh. Posledice so dokaj neugodne, saj lahko precej hitro opazimo suho kožo, draži nas v grlu, tveganje za prehlad se poveča. Neprimerna vlažnost pa ne vpliva le na naše telo in počutje, temveč tudi na naše leseno pohištvo, tla ...
Nivo vlažnosti lahko reguliramo z vlažilci zraka, ki morajo biti čisti in redno vzdrževani, skladno z navodili proizvajalca. Poskrbite, da boste kupili vlažilec, ki bo zadostoval za kvadraturo prostora, v katerem želite vlažnost povečati. Prav tako je priporočljivo, da vlažilec ni premajhen, saj si ne želite, da bi vanj morali pogosto dolivati vodo.
Naravno izhlapevanje
Dodajanje vlage v zrak je mogoče tudi na način, da posodico z vodo postavimo na ali ob radiator ali drug sistem za ogrevanje zraka. Polaganje mokrih brisač in oblačil, ki se posušijo, so drugi načini za zviševanje vlažnosti v prostoru. Izbiramo lahko tudi med prenosnimi vlažilci, ki se postavijo na tla ali drugo površino. Na tržišču je torej že precej vlažilcev zraka, nekateri proizvajalci pa so uspeli združiti celo dva v enem – vlažilec in čistilec zraka. Med priljubljenimi so takšni, ki se namestijo oziroma pritrdijo na radiatorje in za svoje delovanje ne potrebujejo električnega napajanja. Zrak v prostoru hkrati navlažijo s pomočjo vodnih hlapov ter očistijo, s čimer se izboljša se kvaliteta sobnega zraka, poleg tega pa se zmanjša tveganje za nastanek različnih bolezni dihal in alergij.
Vsekakor je nujno vzdrževati pravilni nivo vlažnosti, saj večino časa preživimo notri. Ravno zato je pomembno, da ustvarimo zdravo okolje, v katerem se bomo počutili sproščeni in zdravi. Hvaležna nam bo koža, naši lasje in tudi naš organizem.

Ostali članki iz teme BIVANJE

Sep 11, 2020 569

Izvir najčistejše vode v vašem domu

Zadostna količina čiste vode je ključnega pomena za dobro zdravje in vitalnost. Čista…
Aug 03, 2020 933

Solna infra kabina Home Deluxe

Za popolno regeneracijo telesa in duha Se spomnite občutka, ko nas morski veter lepega…
Jul 31, 2020 750

Prezračevanje prostorov – ugodno vpliva na naše zdravje

»Še nikoli v zgodovini človeštva nismo toliko časa preživeli v zaprtih prostorih, kot v…
Jul 29, 2020 758

Povsod je lepo ... s klimo

V tople dneve smo zakorakali z novo oglaševalsko kampanjo z naslovom: Povsod je lepo ...…
Jun 04, 2020 1058

Vodni filtri podpultni komplet s pipo

Vodni filter podpultni, komplet s pipo se namesti pod korito. Filtrirana voda se toči na…