Kateri generaciji pripadam?

Saj poznate a ne: » Ma pusti, on je milenijec...« To pomeni, da govorimo o nekom, ki je mlajši, ki veliko časa uporablja mobilni telefon za tekstovna sporočila, poslušanje glasbe itd. ne pa za telefonske klice.

Pa ste mogoče pomislili, da smo pravzaprav vsi, ki danes hodimo po tejle naši zemljici pripadniki iste generacije: GENERACIJA ZAPRTIH PROSTOROV? Prosim pomislite koliko časa ste v zadnjih nekaj dneh preživeli zunaj? Pa odgovorite pošteno, brez izgovorov in olepševanja.

Raziskave so pokazale, da sodoben človek preživi 90% svojega časa v notranjosti. Znanstvene raziskave zadnjih desetletij vse bolj jasno kažejo na negativne vplive, ki jih ima sodobno sedeče življenje v zaprtih prostorih. Omejena količina svežega zraka in dnevne svetlobe lahko negativno vplivata na razpoloženje, spanje in učinkovitost, v nezdravih zaprtih prostorih pa trpi tudi naš dihalni sistem.

133320-01-XXL

 

Na ves glas govorimo koliko časa namenimo rekreaciji, kako se zdravo prehranjujemo, sodobna tehnologija nam meri korake, utrip... vse z namenom, da bomo čimbolj zdravi. Ampak vse to počnemo v zaprtih prostorih.

Dober zrak je ravno tako pomemben kot zdrava hrana.

Zrak v vašem domu ali na delovnem mestu je prvotno enak kot zunanji zrak, s povsem enakim onesnaženjem, ki je prisotno na prostem. Zdaj k temu dodajmo onesnaževala, ki se širijo iz strupenih snovi v prostoru; gradbeni materiali, čistila, pohištvo, plastika, igrače ipd. Dodamo še dejavnosti ljudi, kot so kuhanje, prižiganje sveč, sušenje perila v zaprtih prostorih ipd. Nenazadnje pa ne pozabimo še nečesa, kar delamo ves dan: dihanja! Običajna družina s štirimi člani samo z dihanjem vsak dan odda v ozračje približno 1800 litrov CO2 in 10 litrov vode(2).

slika1 transparent1

KAKŠNI SO UČINKI? Slaba kakovost zraka v zaprtih prostorih povzroči simptome kot so draženje oči, nosu in grla, glavobol, vrtoglavico in izčrpanost. Dolgotrajni učinki pa so lahko resnejši, na primer bolezni dihal, astma, kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB) in srčne bolezni. Ljudje, ki živijo v vlažnem stanovanju ali domu, kjer je prisotna plesen, imajo kar 40-odstotkov več možnosti, da zbolijo za astmo. Kar 2,2 milijona Evropejcev ima astmo kot posledico neprimernih bivalnih razmer.

Dnevna svetloba je pomembna za razpoloženje

Dnevna svetloba je fiziološko in psihološko pomembna za človekovo zdravje. Za svetlobo je bilo celo ugotovljeno, da je učinkovit antidepresiv. Kanadska študija iz leta 2016 je pokazala, da je svetlobna terapija pri zdravljenju nesezonske depresije nekajkrat učinkovitejša od tablet.

IMG 0185

KDAJ JE DOVOLJ SVETLOBE ZA GLEDANJE IN KDAJ ZA CIRKADIANI RITEM? Za vidni sistem potrebujemo mnogo manj svetlobe, kot jo potrebujemo za normalno delujoč cirkadiani ritem. Običajne ravni osvetlitve v zaprtih prostorih, ki so med 300 in 500 lux, zadostujejo za večino vidnih nalog, vendar pa prepogosto ne zadostujejo za stabilno delovanje naše notranje biološke ure.

slika2 transparent1

NARAVNA SVETLOBA PODNEVI VAM POMAGA SPATI PONOČI. Pomembnost ciklov svetlobe in teme pri spodbujanju dobre kakovosti spanja je tudi znanstveno potrjena. Dnevna svetloba je glavna iztočnica, ki jo človeška notranja ura uporablja pri uravnavanju cikla spanja in budnosti. Torej za zagotovitev dobrega spanja potrebujemo veliko dnevne svetlobe podnevi in teme ponoči.

slika3 transparent1

Kako naprej?

Če želimo ublažiti ali obrniti naraščajočo pojavnost zdravstvenih težav, kot so motnje spanja, sezonska depresija, astma in kronična obstruktivna pljučna bolezen, srčne bolezni in sladkorna bolezen, potem bi morali temu prilagoditi tako svoje obnašanje kot tudi zaprte prostore. Kajti ne gre le za zdravje posameznikov, v primeru zdravljenj in zmanjšanja produktivnosti predstavlja tudi visoke stroške za družbo.
Zavedajmo se svoje okolice in ukrepajmo tako, da bo življenje v zaprtih prostorih čim bolj zdravo, srečno in produktivno. Nekateri ukrepi so lahko zelo preprosti, drugi pa zahtevajo več predanosti in denarja, a o čisto vseh je vredno razmisliti.

Redno prezračevanje zaprtih prostorov

Dovolj je že, da 2-3 x na dan za nekaj minut odprete okna v prostoru, da se zrak na hitro izmenja. Pri tem se pohištvo in stene ne ohladijo ter ni toplotnih izgub. Na trgu so na voljo okna, ki se avtomatsko odpirajo in zapirajo za potrebe zračenja.

Dovolj naravne svetlobe

Učenci so v svetlih prostorih dosegli 15% boljše rezultate na preizkusih znanja. To pokaže kako pomembna je naravna svetloba v zaprtih prostorih doma in v službi. Pri tem ne pozabite na otroške sobe, saj otroci preživijo veliko časa v njih.

521476-01 interior-kids-room-fs-02

Stavbe bi morale biti načrtovane tako, da bi nudile dovolj dnevne svetlobe ter bile uglašene z našim 24-urnim cirkadianim ritmom. Načrt cirkadiane hiše omogoča življenje v sožitju z naravo ter prilagajanje spremenljivim dnevnim in sezonskim razmeram, hkrati pa nudi zaščito pred škodljivimi snovmi.

Promocijsko sporočilo

Ostali članki iz teme BIVANJE

Aug 03, 2020 463

Solna infra kabina Home Deluxe

Za popolno regeneracijo telesa in duha Se spomnite občutka, ko nas morski veter lepega…
Jul 31, 2020 374

Prezračevanje prostorov – ugodno vpliva na naše zdravje

»Še nikoli v zgodovini človeštva nismo toliko časa preživeli v zaprtih prostorih, kot v…
Jul 29, 2020 361

Povsod je lepo ... s klimo

V tople dneve smo zakorakali z novo oglaševalsko kampanjo z naslovom: Povsod je lepo ...…
Jun 04, 2020 600

Vodni filtri podpultni komplet s pipo

Vodni filter podpultni, komplet s pipo se namesti pod korito. Filtrirana voda se toči na…
May 26, 2020 347

Ali veste, kaj vdihujete?

Stanovanje je brezhibno čisto. Pa je res? Pomlad je čas za različna domača opravila. Eno…