Suh zrak v prostoru


Približuje se hladnejše obdobje, v katerem ima veliko gospodinjstev precejšnje težave s premajhno vlažnostjo v prostoru. Suh zrak prinaša številne nevšečnosti, slabo vpliva ne le na naše pohištvo, stene, temveč tudi na naše zdravje. Priporočljivo je, da si z vlažilci zraka pomagamo ohranjati prostor svež, udoben in kvaliteten za bivanje.
Veronika Bilban
Če sodite med tiste, ki ne veste, kakšna je vlažnost v prostoru, potem si kupite merilec - hidrometer. Z njegovo pomočjo se boste najlažje prepričali ali se številke gibljejo v pravo smer. Vlažnost v prostoru naj bi bila med 30 do 50 %, najbolj idealno okoli 45 %.
V primeru, da je vlažnost prenizka, morate ukrepati. Na voljo so različni vlažilci zraka, ki uspešno regulirajo nivo vlage v hiši, stanovanju ali pisarni in preprečijo posledice preveč suhega zraka v prostorih. Mednje sodijo suha nosna sluznica, srbeče oči, suho grlo, koža, oslabi se imunski sistem. Vpliv se pozna tudi na lesenem pohištvu, ki se lahko skrči, razpoka ali se kako drugače poškoduje. Zrak brez prave vlažnosti tudi ne zmore zadržati toliko toplote kot če je vlažnosti dovolj. Zato se lahko tudi zgodi, da boste imeli višji račun za ogrevanje, saj boste zaradi hladnega občutka ogrevali bolj.
Kaj storiti?
Začnite z malenkostmi. Med tuširanjem pustite vrata kopalnice odprta, na nekatera mesta postavite steklenice z vodo, oprana oblačila sušite na stojalu za sušenje, namesto v sušilcu, ne pretiravajte z ogrevanjem, da se zrak ne bo tako hitro sušil, če imate možnost, pa kupite vlažilec zraka. Na trgovskih policah jih je mnogo vrst, oblik, obstajajo tudi že takšni, ki zrak ne le vlažijo, temveč ga hkrati še čistijo. Med priljubljenimi so takšni, ki se namestijo oziroma pritrdijo na radiatorje in za svoje delovanje ne potrebujejo električnega napajanja. Z njim boste zagotovo izboljšali kvaliteto sobnega zraka ter poskrbeli za zdravje.

Ostali članki iz teme BIVANJE

Mar 29, 2020 168

Je vaša postelja na pravem mestu?

Obdani smo z različnimi viri - vrstami sevanj. Sevanja so lahko elektromagnetna ali…
Mar 05, 2020 378

Kako bo COVID-19 vplival na naše prihranke in naložbe?

V drugi polovici februarja so delniški trgi doživeli hud udarec. V roku enega tedna so…
Mar 02, 2020 94

Odpiramo vrata svežine

Med tipične znanilce pomladi, kot so zvončki in trobentice, sodi tudi že tradicionalni…
Feb 12, 2020 39

Slovenski naravni materiali

Slovenska postelja (www.postelja.com) je podjetje z dolgo tradicijo, saj poslujemo že od…
Nov 07, 2019 503

Zdravo spanje in zaščita pred EMF sevanjem

Nobelova nagrada za medicino leta 2017 govori o vzorcih spanja in dejstvu, da se telo po…