Suh zrak v prostoru


Približuje se hladnejše obdobje, v katerem ima veliko gospodinjstev precejšnje težave s premajhno vlažnostjo v prostoru. Suh zrak prinaša številne nevšečnosti, slabo vpliva ne le na naše pohištvo, stene, temveč tudi na naše zdravje. Priporočljivo je, da si z vlažilci zraka pomagamo ohranjati prostor svež, udoben in kvaliteten za bivanje.
Veronika Bilban
Če sodite med tiste, ki ne veste, kakšna je vlažnost v prostoru, potem si kupite merilec - hidrometer. Z njegovo pomočjo se boste najlažje prepričali ali se številke gibljejo v pravo smer. Vlažnost v prostoru naj bi bila med 30 do 50 %, najbolj idealno okoli 45 %.
V primeru, da je vlažnost prenizka, morate ukrepati. Na voljo so različni vlažilci zraka, ki uspešno regulirajo nivo vlage v hiši, stanovanju ali pisarni in preprečijo posledice preveč suhega zraka v prostorih. Mednje sodijo suha nosna sluznica, srbeče oči, suho grlo, koža, oslabi se imunski sistem. Vpliv se pozna tudi na lesenem pohištvu, ki se lahko skrči, razpoka ali se kako drugače poškoduje. Zrak brez prave vlažnosti tudi ne zmore zadržati toliko toplote kot če je vlažnosti dovolj. Zato se lahko tudi zgodi, da boste imeli višji račun za ogrevanje, saj boste zaradi hladnega občutka ogrevali bolj.
Kaj storiti?
Začnite z malenkostmi. Med tuširanjem pustite vrata kopalnice odprta, na nekatera mesta postavite steklenice z vodo, oprana oblačila sušite na stojalu za sušenje, namesto v sušilcu, ne pretiravajte z ogrevanjem, da se zrak ne bo tako hitro sušil, če imate možnost, pa kupite vlažilec zraka. Na trgovskih policah jih je mnogo vrst, oblik, obstajajo tudi že takšni, ki zrak ne le vlažijo, temveč ga hkrati še čistijo. Med priljubljenimi so takšni, ki se namestijo oziroma pritrdijo na radiatorje in za svoje delovanje ne potrebujejo električnega napajanja. Z njim boste zagotovo izboljšali kvaliteto sobnega zraka ter poskrbeli za zdravje.

Ostali članki iz teme BIVANJE

Jul 01, 2020 162

Prezračevanje prostorov – ugodno vpliva na naše zdravje

»Še nikoli v zgodovini človeštva nismo toliko časa preživeli v zaprtih prostorih, kot v…
Jun 12, 2020 143

Povsod je lepo ... s klimo

V tople dneve smo zakorakali z novo oglaševalsko kampanjo z naslovom: Povsod je lepo ...…
Jun 04, 2020 447

Vodni filtri podpultni komplet s pipo

Vodni filter podpultni, komplet s pipo se namesti pod korito. Filtrirana voda se toči na…
May 26, 2020 264

Ali veste, kaj vdihujete?

Stanovanje je brezhibno čisto. Pa je res? Pomlad je čas za različna domača opravila. Eno…
May 12, 2020 308

Slovenski naravni materiali

Slovenska postelja (www.postelja.com) je podjetje z dolgo tradicijo, saj poslujemo že od…