Ali veste, kaj vdihujete?

Stanovanje je brezhibno čisto. Pa je res?

Pomlad je čas za različna domača opravila. Eno izmed njih je gotovo tradicionalno spomladansko čiščenje, v katerega običajno vključimo pomivanje oken, odmetavanje stare šare in odpravljanje prahu iz kotičkov, ki se jih vsakokrat pač ne lotimo. Pomembno je, da na svoj seznam dodamo še vzdrževanje klimatske naprave, če želimo, da nam bo dobro služila v najbolj vročem poletju.

Klima pomaga zdravju

Umazani filtri povzročajo kondenzacijo v klimatski napravi, kar lahko pripelje do razvoja gliv in plesni. Te so zelo nevarne za dihala pri ljudeh in domačih ljubljenčkih. Še posebej pozorni pa morajo biti na čistočo svoje naprave alergiki in astmatiki. Priporočamo, da filtre čistite vsaka dva tedna. Sicer pa so odlično delujoče klime zelo koristne za bolnike z alergijami in astmo. Zmanjšujejo namreč vlago v zraku, kar upočasnjuje razvoj pršic, filtri pa preprečujejo vdor pelodov in drugih onesnaževalcev v prostor. Pri uporabi klime je potrebno biti pozoren še na to, da ne ustvarjamo prevelike razlike med zunanjo in notranjo temperaturo, saj lahko ta poslabša nekatere težave z dihali, kot sta astma ali rinitis.

ream2a

»Sindrom umazanih nogavic«

Da se nam ne pojavi »sindrom umazanih nogavic«, to je vonj kot če bi nekdo v sušilec vrgel prepotene nogavice, je potrebno redno čistiti klimatsko napravo. Kaj se je torej zgodilo? Najverjetneje so filtri zapacani s prahom in vlago, zato se je v notranjosti klimatske naprave začela razvijati plesen. Tako stanje je lahko nevarno za naše zdravje, zato je najbolje poklicati servis za klimatsko napravo, kjer bomo dobili profesionalno pomoč pri čiščenju. Da pa do takega scenarija sploh ne bi prišlo, lahko veliko storimo kar sami.

Kako začeti?

Notranjo enoto klimatske naprave lahko dobro očistimo kar sami. Pred tem opravilom moramo napajalni kabel potegniti iz vtičnice ali pa izklopiti glavno stikalo, paziti pa moramo, da se kovinskih delov ne dotikamo z rokami. Ko izbiramo čistila, se moramo izogibati agresivnih snovi, kot so bencin, razredčila, loščila ali insekticidi, saj lahko poškodujejo napravo. Še bolj nevarno pa je, da bi se te snovi znašle v zraku, ki ga vdihavamo, zato napravo čistimo samo z blagimi raztopinami čistil. Če so ta okolju in zdravju prijazna, še toliko bolje. K skrbnemu čiščenju sodijo seveda le mehke krpe, nikakor pa ne trde gobice ali ostre krtače. Tako opremljeni se lahko lotimo dela.

Ohišje

Zunanjost naprave lahko pobrišemo, prav tako lahko odpremo sprednjo ploščo, jo povsem preprosto snamemo, obrišemo in operemo z vodo. Pred ponovno namestitvijo se mora v celoti posušiti – najbolje v senci ali na sobni temperaturi. Z gibljivimi deli klime (ventilator) je treba ravnati nekoliko previdneje, čeprav je naprava narejena tako, da bo zdržala normalno uporabo in vzdrževanje.

Filtri

Klimatska naprava ima različne filtre. Prvi je filter za zrak. Tega je dobro čistiti vsaka 2 tedna. Najlažje je, če ga posesamo, lahko pa ga tudi operemo z vodo in ga pred ponovno namestitvijo temeljito osušimo. Drugi je filter za čiščenje zraka. Pri nekaterih modelih klimatskih naprav Mitsubishi Electric je to filter s srebrovimi ioni, ki deluje protibakterijsko, nekateri pa dodatno pomagajo preprečevati še razvoj plesni. Tak filter se čisti vsake 3 mesece. Najprej z njega posesamo prah, ga potem potopimo v mlačno vodo in izperemo. Vsako leto ga je potrebno tudi zamenjati z novim, da zagotovimo dobro delovanje svoje naprave. V navodilih za uporabo klimatske naprave se nahaja posamezna oznaka dela - filtra, tako da ga je mogoče povsem preprosto naročiti.

ream3a

Čisti filtri – več prihranka

Redno čiščenje filtrov je nujno za brezhibno delovanje klime ter za optimalno porabo električne energije. Ko se različni filtri v napravi napolnijo z umazanijo in prahom, se zmanjša pretok zraka skozi njo. Zato mora klimatska naprava močneje delati, da zagotovi zadosten pretok, pri tem pa porablja več električne energije, kar nam lahko močno poveča številke na računu. Poleg tega prah deluje kot izolator, kar povzroča, da se naprava bolj segreva in slabše odvaja toploto iz zraka v prostoru. To pomeni, da se lahko poslovimo od učinkovitega hlajenja in svežega zraka v prostoru. Zaradi prahu lahko pride tudi do mehanske okvare na napravi, česar pa si spet ne želimo.

Kaj je v filtru za čiščenje zraka?

V filtrih lahko najdemo različne spojine za čisščenje zraka. Pomembna spojina je seveda srebro, za katerega že dolgo vemo, da zelo učinkovito uničuje bakterije. V kombinaciji z drugimi kemijskimi elementi je njegovo delovanje okrepljeno, tako da se zrak v filtrih klimatske naprave temeljito očisti bakterij in celo spor različnih plesni. Pri nakupu klimatske naprave lahko zmeraj preverimo, kakšne filtre za čiščenje zraka ima naš izbrani model in kako bo zadostoval našim potrebam po čiščenju zraka.

Filtri klimatskih naprav Mitshubishi Electric:


• Filter s srebrovimi ioni (čistilec zraka),
• katalizator za dezodoriranje,
• izločevalniki oljne megle,
• visoko učinkoviti proti prašni filtri.

Profesionalni letni servis

Nekatere dele klimatske naprave lahko torej očistimo sami. Nikakor ne smemo pozabiti na profesionalni servis, ki bo našo klimatsko napravo pregledal, očistil in dezinficiral. Tak vzdrževalni poseg je potrebno naročiti lep čas pred sezono, saj bomo poleti nanj čakali dalj časa, medtem pa se bomo le slabo hladili, ali pa vdihavali zrak poln mikrobov. Serviser običajno poskrbi za zunanjo in notranjo enoto klimatske naprave. Vanjo poprši dezinfekcijsko sredstvo, ga pusti delovati nekaj časa in potem spere. Ob tem pregleda napravo, ali pravilno tesni, ali morda kje ne zastaja voda, in ob tem preveri, ali tudi drugi deli delujejo brezhibno. Eden izmed testov, ki jih serviser opravi, je preverjanje, ali kje na napravi morda ne pušča hladilni plin. Tudi to je lahko razlog, da naprava ne hladi več tako, kot bi morala. Tak servis je potrebno opraviti 1-krat letno. Pri napravah, ki delujejo 24 ur na dan pa 4-krat. Zdaj je pravi čas, da pokličemo najbližji servis in našo napravo naročimo na pregled.

ream4a

Nasvet za prihranek

Z rednim letnim servisom klimatske naprave poskrbimo za temeljito čiščenje in dezinfekcijo, hkrati pa preprečimo kar 80 % okvar v sezoni.
Ste pripravljeni na poletje?

Sam svoj mojster

Res je. Na trgu je mogoče dobiti različne pripomočke za suho čiščenje oziroma sesanje filtrov klimatske naprave, prav tako pa tudi različne čistilne in dezinfekcijske pene. Če tega opravila nismo vešči, je vsekakor priporočljivo, da pokličemo na pomoč profesionalno ekipo serviserjev, ki bo delo opravila hitro in varno. Tako bomo lahko mirno spali, saj bomo vedeli, da je naprava temeljito očiščena, poleg vsega pa še strokovno pregledana in bo res delovala popolno. Hkrati velja razmisliti o tem, kje vse se še radi hladimo s klimo: na vikendu, v prikolici ob morju, v avtodomu in nenazadnje predvsem v svojem avtomobilu. Nikakor ne smemo zanemariti čiščenja tudi teh naprav. Očiščena klima nam bo hvaležno delovala tudi v jeseni, ko jo bomo uporabili za dogrevanje prostorov, preden nas spet ujame nova zima. Ne tvegajmo – poskrbimo za klimo in tako tudi za svoje zdravje.

Promocijsko sporočilo

Ostali članki iz teme BIVANJE

Sep 11, 2020 348

Izvir najčistejše vode v vašem domu

Zadostna količina čiste vode je ključnega pomena za dobro zdravje in vitalnost. Čista…
Aug 03, 2020 650

Solna infra kabina Home Deluxe

Za popolno regeneracijo telesa in duha Se spomnite občutka, ko nas morski veter lepega…
Jul 31, 2020 522

Prezračevanje prostorov – ugodno vpliva na naše zdravje

»Še nikoli v zgodovini človeštva nismo toliko časa preživeli v zaprtih prostorih, kot v…
Jul 29, 2020 513

Povsod je lepo ... s klimo

V tople dneve smo zakorakali z novo oglaševalsko kampanjo z naslovom: Povsod je lepo ...…
Jun 04, 2020 784

Vodni filtri podpultni komplet s pipo

Vodni filter podpultni, komplet s pipo se namesti pod korito. Filtrirana voda se toči na…