Fasada - lice vaše hiše

Fasada je zunanji videz zgradbe, ki jo nekateri včasih poimenujemo kar lice hiše. Osnovna naloga fasad je ščititi hiše pred zunanjimi vremenskimi vplivi, kot so sonce, voda, veter, sneg, prav tako nas ščiti pred mrazom in vročino, ki ju premagujemo s toplotno izolacijo, pomembno vlogo pa ima fasada še pri zaščiti pred požari in hrupom, ki ga omilimo z zvočno izolacijo. Poleg vsega pa ima še pomembno dekorativno vlogo, saj predstavlja estetko dovršenost objekta.


Če pomislimo o namenu oziroma unkciji fasadnih sistemov, moramo na prvo mesto vsekakor postaviti toplotno zaščitno in manjšo porabo energije. Njena naloga je skrbeti za vodoodbojnst, požarno zaščito, zmanjđanje termićnih napetosti, preprečevanje toplotnih mostov, preprečitev propadanja gradbenih elementov zaradi kondenzacije vodne pare, izkoriščanje sposobnosti zidu za akumu laijo toplote in reguliranje temperature v notranjih prosotrih, zagotavljanje zdravega in udobnega bivanja, preprečevanje razvoja mikroorganizmov na notranjih stenah in še bi lahko naštevali.

Obstaja več različnih vrst fasad, saj se med sabo razlikujejo tako po materialih, teksturah in barvah, zato se je treba o njih dobro pozanimate, preden se odločite za eno izmed njih. Izbirate lahko med ometanimi, neizoliranimi fasadami, nasprotje so ometane, izolirane fasade, potem so tu še lesene fasade, steklene, kamnite, fasade, obložene s ploščami iz kompozitnih materialov, fasade, obložene u oblogami iz umetnih snovi, opečne in keramične fasade ... Vsaka izmed naštetih ima svojstvene značilnosti, vsekakor pa boste z dobro izbiro naredili korist sebi, zgradbi in okolju.

Ostali članki iz teme GRADNJA

Jun 08, 2015 938

Fasada - lice vaše hiše

Fasada je zunanji videz zgradbe, ki jo nekateri včasih poimenujemo kar lice hiše. Osnovna…
May 21, 2015 1721

Arhing s.p.

Ukvarjamo se z arhitekturnim in gradbenim projektiranjem, gradbenim inženiringom in…
Apr 14, 2015 1425

Pred nakupom biološke čistilne naprave

Odstranjevanje odpadnih voda je na področjih, kjer se ne bo gradilo javno omrežje, zaradi…
Dec 15, 2013 2381

Bosanske piramide

Bosanske piramideSvet preteklosti je bil svet piramid Nadaljevanje intervjuja z dr.…
Jul 19, 2013 1655

Modra generacija s pozitivnim odnosom do okolja

Katarina Kimovec Skupina HSE, ki je v Sloveniji med nosilci trajnostnega razvoja na…