Prva opravila na vrtuPomladno sonce nas po dolgi zimi vabi na gredice zelenjavnega vrta. Marsikateri vrtičkar komaj čaka, da lahko začne z delom na vrtu. A pozor, pomlad lahko negativno preseneti in, če prvi posevki niso ustrezno zavarovani ne bodo kalili ali pa jih bo morebitna pozeba uničila.
Za uspešno kaljenje potrebuje seme zadostno vlago ter primerno temperaturo. Pogosto pozabljamo, da seme kali v zemlji, zato ni toliko pomembna temperatura zraka kot temperatura zemlje. Idealna temperatura za kaljenje semen vseh vrtnin je okoli 20°C, marca pa je temperatura prsti redko višja kot 5 °C. Težka in vlažna prst se segreva počasneje od peščenih prsti, ki pa se ponoči, ko temperatura zraka pade, tudi hitreje ohladi. Nenapisano spomladansko pravilo je, da s setvami na prostem ne hitimo, saj so lahko slaba odločitev. Semena zaradi temperaturnih nihanj ne bodo vzklila, če pa že, so takšne rastline izčrpane zaradi povečane porabe energije in zato tudi bolj občutljive za bolezni in škodljivce.
A obstaja zanesliva rešitev, ki poskrbi za modro vrtnarjenje. Ohranjanje konstantne temperature prsti dosežemo z uporabo vrtnih termo kopren Vrteks. Z njimi pokrijte tla že pred samo setvijo, da se prst ogreje. Učinek bo še boljši, če uporabite temno vrtno termo kopreno, ki bo zemljo še hitreje ogrela.
Vestni vrtnarji imate že pripravljene sadike, ki ste jih vzgojili v lončkih v toplejših prostorih. Zdaj je čas, da jih postavite na svetlejše mesto, najbolje na vrt, vendar v zavetne lega. Če nimate na voljo rastlinjaka, jih pokrijte z vrtno termo kopreno. Podnevi, ko je spomladansko sonce dovolj močno, pa pustite, da jih greje samo.

Tosama predstavlja novost v družini Vrteks. Črno bela vrtnarska vlaknovina za prekrivanje tal zmanjšuje potrebo po kemičnih zaščitnih sredstvih in okopavanju, zavira rast plevela, zadržuje toploto, ohranja vlažnost tal, omogoča prezračevanje in ustvari ugodno mikroklimo zato je posledično pridelek zgodnejši in kakovostnejši. Priporočljivo za jagode, kumare ali druge vrtnine ter tudi sadike dreves.

Prednosti uporabe vrtnih termo kopren
Uporaba vrtnih termo kopren v sadjarstvu in vrtnarstvu se je v zadnjih letih zelo razširila. Ustvarjajo namreč optimalno mikroklimo – uporaba ne ovira normalnega pretoka zraka, svetlobe in vlažnosti, kar omogoča pospešeno in obilnejšo naravno rast rastlin. Ščitijo pred pozebo rastlin zgodaj spomladi, ko mlade posevke zavarujete pred hladnimi nočmi. Ko se temperature ozračja dvignejo, pa termo koprene ščitijo rastline pred izgubo vlažnosti, izsušitvijo in zaskorjenjem tal. Posevke in rastoče rastline vrtne termo koprene varujejo tudi pred razraščanjem plevelov, pred škodljivci in ptiči. Omogočena pa je tudi zaščita pred vetrom, erozijo tal ter zaščita pred posledicami toče in neurij.
Z letnimi vrtnarskimi termo koprenami, ki jih pogosto imenujemo, kar po najbolj poznanih, Vrteks, prekrivamo posevke v rastlinjakih, tunelih in toplih gredah, seveda pa še vedno rastlinam čez dan po potrebi omogočamo prezračevanje. Z ohlapnim polaganjem kopren čez vrtne grede omogočimo dovolj prostora za rast in razvoj rastlin, ob robovih pa jih pritrdimo na podlago s pritrdilnimi klini.
Ekološko vrtnarjenje
Vrtne koprene so odličen primer ekološkega vrtnarjenja, saj ne zagotavljajo le boljše in bolj zdrave letine, ampak tudi zmanjšujejo potrebo po dodajanju kemičnih zaščitnih sredstev in okopavanju rastlin, dodatno pa ohranjajo vlažnost tal, zaradi česar vrtnarjenje sedaj zahteva manj porabljene vode. Ščitijo tudi pred vetrom, erozijo tal in blažijo posledice toče in neurij. Vrteks termo koprene so ekološko neoporečna zaščita rastlin pred insekti in drugimi rastlinskimi škodljivci. Za vzgojo rastlin tako ni potrebna uporaba kemikalij.
Termo koprene uporabite takoj po setvi, saditvi ali presaditvi, ko so rastline najbolj potrebne zaščite in boljših pogojev za uspešno rast. S termo koprenami pokrijte kulture kot so solatnice, kapusnice, korenje, peteršilj, redkev, paradižnik, papriko, kumarice, kolerabo, špinačo, zgodnji krompir, vse vrste zelišč in seveda vse vrste rož in okrasnih rastlin.
Rastline med cvetenjem odkrivamo, da se oprašijo. Odkrivamo jih tudi ob morebitnem okopavanju ali rahljanju zemlje.
Vir: Tosama

Ostali članki iz teme VRT

Nov 23, 2020 409

Čas je za zimski počitek

Zima je tako rekoč pred vrati, kar pomeni, da so tudi naši vrtovi v tem času že večinoma…
Sep 26, 2020 3234

Nasveti za mesec september

Narava že skrbi za lepotne preobrazbe na vrtovih, travnikih in gozdovih. September nam…
May 25, 2020 1347

Vsestranska sivka

Trajnica, ki navdušuje s svojo vijoličasto lepoto, še posebej na veličastnih poljih…
May 16, 2020 4149

7 zdravilnih rastlin, ki jih je vredno imeti na vrtu

Obstajajo številne rastline, ki imajo poleg okrasne vrednosti tudi zdravilne učinke. Tako…
May 07, 2020 4459

Urbano vrtnarjenje

Vse več občin z mestnimi naselji pripravlja zemljišča za vrtičke občanov. Odmevne so bile…