Neprecenljiva pomembnost ekoloških živil

Zdravje, ki je osnova vsega dobrega v življenju, se začne pri prehrani. Kalček v svojih trgovinah, kot prva slovenska ekološka trgovina, že 24 let ponuja najboljše ekološke izdelke za zdrav in ozaveščen način življenja. 


V Kalčku sta pomembni kakovost izdelkov in kakovost odnosa s strankami, katerim nudijo podporo pri izboljševanju načina prehranjevanja. V Kalčkovih ljubljanskih samopostrežnih specializiranih ekoloških trgovinah, v BTC Cityju in na Celovški cesti 268, ponujajo najboljšo izbiro ekoloških izdelkov. Med več kot 3.700 izdelki boste našli sveže ekosadje in ekozelenjavo, ekoprehrano, ekokozmetiko ter ekočistila, v Kalčku v Šiški pa tudi celovito ponudbo slovenskega ekološkega mesa. Če imate hišnega ljubljenčka, boste pri nas našli eko hrano za pse in mačke. Naredite nekaj dobrega zase in za svoje bližnje. Jejte zdravo, ekološko hrano.


Kaj so ekološka živila?
Ekološka ali biološka živila so celovita živila, saj so pridelana in predelana na naraven način, brez uporabe pesticidov, konzervansov, umetnih arom, barvil in gensko spremenjenih organizmov. Rastline rastejo na zdravih tleh, ki niso izčrpana zaradi intenzivne pridelave ter niso onesnažena s pesticidi in umetnimi gnojili. Pridelava in predelava poteka brez dodatkov kemičnih sestavin, ki uničijo večino vitaminov, mineralov in vsega ostalega, kar nam je narava namenila, da bi zadovoljila naše potrebe. Z izbiro ekoloških živil boste zaužili celovito živilo, ki vsebuje vsa hranila, ki jih naše telo potrebuje. Ekološka živila pa so tudi veliko polnejšega in boljšega okusa, so pač takšna, kot jih je zasnovala mati narava.


Razlogi za eko hrano
Ekološko pridelana hrana ima boljši okus. Preprosto dejstvo je, da so ekološko pridelana živila boljšega okusa. Bogata prst rodi bogate plodove, ki so tudi pod mikroskopom videti čisto drugače kot mrtva hrana: kristali so močni, razvejani in jasno strukturirani. Močna, živa hrana pa, razumljivo, bistveno drugače vpliva na naše telo, ko jo zaužijemo.
Z ekološko pridelano hrano skrbimo za svoje zdravje. Veliko pesticidov so pričeli uporabljati, še preden je bil dodobra preučen njihov vpliv na organizem. Zdaj vemo, da je kar 60 odstotkov herbicidov, 90 odstotkov fungicidov in 30 odstotkov insekticidov kancerogenih. Razen tega je jasno, da so pesticidi kemikalije, pripravljene za pomor živih organizmov, in ker smo ljudje živa bitja ... Poleg raka pesticidi povzročajo poškodbe zarodkov, živčevja in genetske mutacije. Ekološko pridelana hrana ne vsebuje škodljivih kemikalij, ne vsebuje pesticidov in ne vsebuje gensko spremenjenih organizmov.
Z ekološko pridelano hrano skrbimo za prihodnje generacije. Zemlje nismo podedovali od naših očetov, sposodili smo si jo od naših otrok. Otroci so zaradi rasti in razvoja toliko bolj dojemljivi za vplive iz okolja, bolj so občutljivi na pomanjkanje pomembnih snovi in na strupe. Kaj naj jedo naši otroci: ali polnovredno ekološko hrano ali osiromašeno in zastrupljeno industrijsko hrano? Če smo vestni, je odločitev preprosta.

In še to: ekološka pridelava varčuje z energijo, z ekološko pridelavo preprečimo erozijo prsti, z ekološko pridelavo zaščitimo vodne vire, zaščitimo zdravje kmetov in pomagamo malim kmetom, podpiramo pravično trgovino in spodbujamo biološko raznolikost.