Ko odpadne plastične vrečke in pločevinke postanejo športni dresi

Boj proti tekstilnim odpadkom je v polnem zamahu, še posebej v svetu mode. Po ocenah se vsako leto samo v ZDA zavrže 13 ton tekstila in kar 11 ton od tega se ne reciklira in pristane na odlagališčih. Če pogledamo te podatke, vidimo, da je resnično čas za nov pristop.

Modna industrija proizvede več ogljika kot vsi mednarodni leti in tovorne ladje sveta, to je okoli 10 odstotkov vseh emisij. V zadnjih 19 letih se je proizvodnja oblačil podvojila, saj ljudje ne le, da več nakupujejo, pač pa tudi prej zavržejo kupljene kose oblačil. Naravnost grozljiv pa je podatek, da na koncu več kot 85 odstotkov vsega tekstila pristane na odlagališčih. Le za primer ... leta 2014 so ljudje kupili za več kot 60 odstotkov več oblačil kot leta 2000, kupljeno blago pa so uporabljali je pol toliko časa kot 14 let prej.

fashion-1031469 1920

Vse pogosteje se v modnem svetu poslužuje reciklirana sintetika. Uporabljajo se najrazličnejši materiali, od odpadnih plastičnih vrečk do pločevink. Tudi slovenska nogometna reprezentanca je igrala v dresih, narejenih iz odpadnih plastenk. Odpadne sintetične materiale razrežejo na majhne delce, te stopijo, in iz njih ustvarijo vlakna. Sintetična vlakna se v tekstilni industriji ponavadi uporabljajo skupaj z bombažem, ta kombinacija pa ustvarja vzdržljiv in mehek material.

blur-1850082 1920

Tekstilna industrija je ena res izmed bolj umazanih. Gojenje in obdelava bombaža, pridobivanje sintetičnih vlaken in barvanje tkanin zaradi zastarelih metod močno škodujejo okolju, zato so vse inovacije na tem področju, ki stremijo k bolj ekološkem pristopu, še kako dobrodošle.

Ostali članki iz teme EKOLOGIJA

Aug 17, 2020 45

Reciklaža po morsko: zavržene ribiške mreže so postale oblačila

Samo en planet imamo in kar 70 odstotkov ga prekrivajo oceani in morja. Človek bi…
Jul 13, 2020 74

Poletno ekološko branje

Že imate izdelan poletni seznam knjig, ki jih želite letos prebrati? Naj vam tudi mi…
Jul 03, 2020 78

Svetilke iz praznih pločevink

Le kaj je lepšega, kot topel poletni večer, ki ga preživite pod zvezdnim nebom. Naj za…
Jun 30, 2020 59

Prešiti jeans znova zaživel

V zagorskem VDC-ju so pripravili predstavitveni dogodek projekta, ki ga simbolično…
Jun 20, 2020 93

Počitnice v naravi

Letošnje šolsko leto se počasi izteka, kar seveda najbolj veseli učence, in verjetno tudi…