Že imate pobarvanko Minka Pločevinka?

V okviru operacije Novo rojstvo je za potrebe osveščanja najmlajših že na voljo poučna zgodbica Minka Pločevinka, nastala pa je tudi že nadvse privlačna eko pobarvanka za otroke, ki naše najmlajše razveseljuje in poleg vsega še izobražuje.

Anđelka Mikša, strokovna sodelavka Operacije Novo rojstvo

Eko pobarvanko Minka Pločevinka so lahko spoznali obiskovalci medgeneracijskega festivala, ki se je odvijal v Zagorju. Skupaj z drugimi gostujočimi društvi, ki so se obiskovalcem predstavljali s svojimi programi, so člani društva Tandem Zagorje pripravili predstavitev ekološkega projekta, operacije Novo rojstvo. Obiskovalcem so predstavili dosedanje dosežke ter jih povabili k sodelovanju in udejstvovanju na področju ekologije in krožnega gospodarstva.
Operacija Novo rojstvo v lokalnem okolju promovira aktivno udeleževanje javnosti pri reševanju okoljskih vprašanjih, prostovoljstvo, medgeneracijsko sodelovanje ter povezovanje različnih društev, zavodov, organizacij v lokalnem okolju, hkrati pa se medijsko že širi izven okvirjev Zasavja. Z največjim veseljem so lahko tako obiskovalcem festivala in širši javnosti predstavili eko pobarvanko Minka Pločevinka, ki je zasnovana tako, da spodbudi in na zabaven način pouči naše najmlajše o pomenu recikliranja.

Minka Pločevinka se predstavi
»Jaz sem Nina, ti pa si Minka Pločevinka,« je nasmejano spregovorila deklica in položila pločevinko v nakupovalno košaro. Mala pločevinka je bila presrečna. Ne le, da je deklica med kopico pijač v hladilniku izbrala prav njo, tudi ime ji je dala - Minka Pločevinka. Ko sta se vrnili domov, je Nina Minko postavila na mizo v dnevni sobi. »Draga moja Minka Pločevinka,« je slavnostno spregovorila deklica, »najprej mi boš pomagala, da se odžejam, nato pa te bom očistila in pripravila za posebno nalogo. Tako si lepa, da ti bom dala mesto v moji stekleni omari. Krasila boš mojo sobo.«
Tako se pričnejo prigode male pločevinke Minke v pobarvanki, ki je nastala pod peresom mag. Uroša Drnovška in kateri je grafično podobo zasnovala mlada ilustratorka Klara Jan. Seveda je to šele začetek zgodbe o Minki Pločevinki, ki mora, do svojega srečnega konca, prestati še mnogo preizkušenj. Zgodbica bo v času trajanja operacije Novega rojstva ugledala luč sveta tudi v obliki muzikla, ki ga bodo kot ambasadorji operacije skupaj igrali, peli, plesali uporabniki in zaposleni VDC Zagorje ob Savi. Namen teh dejanj je vsem generacijam čim bolj približati sporočilo, ki ga skozi svoje prigode v eko pobarvanki posreduje Minka Pločevinka. Sporočilo o tem, da tudi majhni, a zato nič manj srčni, zmorejo prispevati k lepšemu in čistejšemu planetu za nas vse.

Ostali članki iz teme EKOLOGIJA

Aug 17, 2020 53

Reciklaža po morsko: zavržene ribiške mreže so postale oblačila

Samo en planet imamo in kar 70 odstotkov ga prekrivajo oceani in morja. Človek bi…
Jul 13, 2020 76

Poletno ekološko branje

Že imate izdelan poletni seznam knjig, ki jih želite letos prebrati? Naj vam tudi mi…
Jul 03, 2020 82

Svetilke iz praznih pločevink

Le kaj je lepšega, kot topel poletni večer, ki ga preživite pod zvezdnim nebom. Naj za…
Jun 30, 2020 65

Prešiti jeans znova zaživel

V zagorskem VDC-ju so pripravili predstavitveni dogodek projekta, ki ga simbolično…
Jun 20, 2020 96

Počitnice v naravi

Letošnje šolsko leto se počasi izteka, kar seveda najbolj veseli učence, in verjetno tudi…