Medgeneracijski pogovor Kako do družbe brez odpadkov

V okviru eko projekta Novo rojstvo je v sredo, 25. Aprila, v prostorih Srednje šole Zagorje, potekal medgeneracijski pogovor z naslovom Kako do družbe brez odpadkov.

Na okrogli mizi so sodelovali zanimivi gostje: dr. Marinka Vovk, mentorica in direktorica zaposlitvenega centra EKO – TCE, Dane Katalinič, koordinator programa Ekošola za vrtce, dr. Špela Režun, direktorica Varstveno delovnega centra Zagorje ter Anica Klančnik, članica Medgeneracijskega društvo Srečno Zagorje. Okroglo mizo je vodila in moderirala predsednica društva Tandem Zagorje, Jelena Jerin.

Varstvo narave in ohranjanje okolja, naj se začne že v mladosti

Da na mladih svet stoji, posebno še na področju ekologije, je poudaril g. Katalinič, ki že vrsto koordinira eko projekte v okviru Ekošole za vrtce. Vzgojno-izobraževalne ustanove imajo tu veliko odgovornost, saj morajo otrokom že v mladih letih privzgojiti čut za spoštovanje narave in skrb za njeno varovanje. A vendar, po besedah g. Kataliniča, mnogokrat pozabimo, da so vendarle starši tisti, ki morajo biti tisti prvi in največji zgled otrokom, ne le v besedi, temveč predvsem v dejanjih.

31444648 10213568876470960 6864154210628272128 n

V skrb za okolje lahko z inovativnimi pristopi vključimo različne ranljive skupine.

Dr. Špela Režun, direktorica Varstveno delovnega centra Zagorje, je predstavila pristope, s katerimi lahko vključimo v ekološke projekte ljudi s posebnimi potrebami. Zato v VDC Zagorje že nekaj časa stremijo k temu, da relevantne publikacije izdajo v obliki lahkega branja, kar jim je v okviru projekta Novo rojstvo tudi uspelo, prav tako pa s pomočjo svojih mentorjev že pripravljajo tudi zabavno in poučno igrico – muzikal »Minka Pločevinka«, ki bo predstavljala del izobraževalnega programa za vrtce, šole in ostalo javnost. 

 31396665 10213568932912371 1554466574159577088 n

Odnos do embalaže je bil le nekaj generacij nazaj popolnoma drugačen

O tem, kakšna je bila uporaba in predvsem odnos do embalaže v preteklosti, je spregovorila ga. Klančnik. V zadnjih letih ponovno na novo odkrivamo pomen povratne embalaže, poudarjamo uporabo vreč za večkratno uporabo... V preteklosti v trgovini ni bilo izdelkov zavitih v več slojev nepotrebne in nezaželene embalaže, za katero bi se morali spraševati, kaj sedaj z njo.

Pristop zmanjšaj, ponovno uporabi, daj v krožno rabo kot temeljna ideja socialnega podjetništva

V družbi še vedno prevladuje mnenje, da je skrb za okolje le strošek. Vendar je ga. Marinka Vovk z vzpostavitvijo Centrov ponovne uporabe dokazala, da lahko na tak način generiramo tudi nova delovna mesta. Pot socialnega podjetništva je mnogokrat trnova in država nima velikokrat posluha za ekološke projekte. Z izdelki, ki jih v centrih ponovne uporabe pripravijo za ponovno uporabo, privarčujejo z naravnimi viri in tako neposredno vplivajo na okolje.

20180425 144459

Z integriranim pristopom različnih skupin do skupnega cilja
Skozi pogovor z gosti in vprašanji publike je bilo zaznati, da je vedno več posameznikov in skupin, ki delujejo na področju ekološkega osveščanja, od najmlajših, do starejših, za katere si želimo in upamo, da bodo vsa svoja pridobljena znanja in izkušnje prenesli na mlajše generacije. Na slednjih pa bo vedno večja teža odgovornosti, da te izkušnje združijo z inovativnimi in sodobnimi praksami s področja ekologije. Tako se bomo, upajmo, čim hitreje približali naši veliki želji, postati družba brez odpadkov.

logotipi-enaki

 

 

 

Ostali članki iz teme EKOLOGIJA

Dec 09, 2019 93

Eko darila

Se sprašujete, kaj bi letos podarili vašim najbližjim? Iščete ideje, s katerimi bi jih…
Sep 13, 2019 159

Eko in zdravo tudi po 18. Ekoprazniku

V soboto, 7. 9. 2019 je na Ljubljanski tržnici na Pogačarjevem trgu že osemnajstič…
Jun 16, 2019 211

Naučimo že naše najmlajše

Se zavedamo, da smo mi tisti, ki odločamo, kakšen svet bomo zapustili našim otrokom?…
Mar 17, 2019 344

Reciklirajte ali ponovno uporabite

Večina steklenic je izdelanih iz trajnih materialov, kot so pesek, natrijev karbonat in…
Mar 17, 2019 285

Zaključek operacije Novo rojstvo

Januarja lani je v Zasavju zaživel nov ekološki projekt Novo rojstvo, ki je simbol nečesa…