Skrb za okolje tudi med pripravami na muzikal

Z muzikalom Minka Pločevinka, ki ga zasavski VDC-jevci pripravljajo v okviru operacije Novo rojstvo, želijo doseči dvoje: predati naprej idejo o varovanju okolja in hkrati, preko umetnosti, nagovoriti njihove gledalce, predvsem mlade rodove za drugačno, okolju prijaznejše ravnanje.

Anđelka Mikša, strokovna sodelavka pri operaciji Novo rojstvo

»Počasi, iz vaje v vajo, ustvarjamo koreografije, spreminjamo gibe, se prilagajamo naši drugačnosti in iščemo stične točke, ki bi naše sporočilo zaokrožile v celoto. Eden takoj osvoji gibe, drugi ritem, tretji si takoj zapomni besedilo. Veseli smo vsakega napredka, hkrati pa se učimo potrpežljivosti, saj vsak gib pilimo in pilimo, dokler ni videti tako, kot želimo,« pojasni Marta Klopčič iz VDC-ja.
"A da bo predstava takšna, kot smo si jo zamislili, ne bodo dovolj le izpiljeni koraki in tekst brez napak, ampak tudi kostumi. Ko je bila ideja o besedilu izbrana, so naše misli že švigale sem in tja, kako bomo to, kar želimo, prikazali, da bo učinkovito, zanimivo, privlačno za oko. Staknili smo glave in padla je odločitev – želimo, da so naši kostumi barviti in – pravljični.
Izražali bodo veselje, novo energijo in moč – za spremembe. V zgodbi nastopa tudi lik Zemlje – in pri nastajanju kostuma zanjo pridno pomagajo tudi naši uporabniki – saj smo si zamislili veliko kroglo, narejeno s postopkom kaširanja. Na ta način smo k nastajanju predstave pritegnili še več uporabnikov in jim približali eno od likovnih tehnik, ki je hkrati tudi način recikliranja starega časopisnega papirja. Tako smo vsaj delno ekološki tudi pri nastajanju kostumov."
Njihove vaje tako že dobivajo pravo podobo: z besedilom, glasbo, gibi – in tudi sceno. Le-ta jim pred vsako predstavo povzroči nemalo preglavic: kako, da bo funkcionalna, enostavna, prenosljiva – in da na koncu, ko je ne bodo več potrebovali, ne bo ostala cela skladovnica navlake, ki jo bo škoda zavreči, uporabiti pa je tudi ne bi mogli več ... "Zato nam je na misel prišla zanimiva ideja: velike kartonske škatle, ki jih kot lego kocke zložimo v zid. Nanje nalepimo različna prizorišča scene – in jih le vrtimo naokoli, ko potrebujemo spremembo scene. Kadar pa se odpravimo v goste, lahko škatle enostavno zložimo in naložimo drugo vrh druge. Tako zasedejo le malo prostora. Če smo si pri kostumografiji pustili malce več umetniške svobode in nismo uporabili le recikliranih materialov, smo to popravili pri scenografiji. Škatle, ki so del scene, smo uporabili že za našo zadnjo predstavo. Tokrat smo jih le prelepili z novimi prizorišči – in že služijo novemu namenu. Ko pa se bodo strgale oz. uničile (držimo pesti, da bodo do takrat prikazale še vsaj par različnih pravljic), pa jih bomo odložili v zabojnik za papir."

»Z besedo predaja človek človeku svoje misli, z umetnostjo pa ljudje drug drugemu predajajo svoja čustva.« (G. Plehanov)

Ostali članki iz teme EKOLOGIJA

Dec 09, 2019 98

Eko darila

Se sprašujete, kaj bi letos podarili vašim najbližjim? Iščete ideje, s katerimi bi jih…
Sep 13, 2019 163

Eko in zdravo tudi po 18. Ekoprazniku

V soboto, 7. 9. 2019 je na Ljubljanski tržnici na Pogačarjevem trgu že osemnajstič…
Jun 16, 2019 216

Naučimo že naše najmlajše

Se zavedamo, da smo mi tisti, ki odločamo, kakšen svet bomo zapustili našim otrokom?…
Mar 17, 2019 346

Reciklirajte ali ponovno uporabite

Večina steklenic je izdelanih iz trajnih materialov, kot so pesek, natrijev karbonat in…
Mar 17, 2019 289

Zaključek operacije Novo rojstvo

Januarja lani je v Zasavju zaživel nov ekološki projekt Novo rojstvo, ki je simbol nečesa…