Majhne, a pomembne odločitve

Tudi samo za eno drobceno malenkost, ki jo naredimo za ohranjanje čistega okolja, nam bo narava hvaležna. Majhne spremembe se morda ne zdijo rešitev, s katero bi lahko naredili svet lepši, a vse je bolje kot nič.

A.M.

Za varovanje in zaščito okolja, našega planeta, je mogoče poskrbeti na več načinov. Eden med njimi je uporaba vrečk za večkratno uporabo. Odrecite se navadi, ob kateri ste v majhne plastične vrečke spravljali sadje in zelenjavo ali nosili stvari iz trgovine. V torbico, avto ali v košaro na kolesu si pripravite po eno vrečko, da jo boste res imeli vedno ob sebi in vam ne bo treba vedno znova kupovati nove.

Čeprav se vse pogosteje podjetja, javne ustanove, zavodi ... trudijo poslovati brezpapirno, je prav, da tudi sami doma pomislimo, preden se odločimo tiskati besedilo ali risbo ali pa zgolj kopirati. Pretirana uporaba papirja vsekakor ne koristi okolju. Tudi vaši stari zapiski iz šolskih klopi niso za v smeti. Zakaj jih ne bi podarili nekomu, ki bo k pouku prišel leto dni za vami?

Tudi preudarnost ob uporabi električne energije ne bo odveč. Zamenjajte potratne žarnice s tistimi, ki so energetsko bolj učinkovite. Kadar ne gledate televizijo, jo ugasnite, prav tako ugasnite vse luči, ki niso nujno potrebne za osvetlitev prostora.

Velika dragocenost je tudi voda, ki jo nemalokrat ne cenimo dovolj. Medtem ko si umivate zobe, zaprite pipo ali pa poskrbite, da ne boste predolgo pod tušem.

To je le nekaj nasvetov, ki jih lahko upoštevate ter prispevate tudi vi delček zgodbe o ohranitvi čistega okolja.

Ostali članki iz teme EKOLOGIJA

Jun 16, 2019 104

Naučimo že naše najmlajše

Se zavedamo, da smo mi tisti, ki odločamo, kakšen svet bomo zapustili našim otrokom?…
Mar 17, 2019 225

Reciklirajte ali ponovno uporabite

Večina steklenic je izdelanih iz trajnih materialov, kot so pesek, natrijev karbonat in…
Mar 17, 2019 167

Zaključek operacije Novo rojstvo

Januarja lani je v Zasavju zaživel nov ekološki projekt Novo rojstvo, ki je simbol nečesa…
Mar 17, 2019 165

Plastična embalaža v zameno za vozovnico

Lepi spomini na toplo Indonezijo so še posebej dobrodošli v teh hladnih dneh, ko so…
Feb 25, 2019 178

Zbiralne akcije pločevink: da ali ne?

V sklopu operacije Novo rojstvo poteka tudi akcija zbiranja pločevink in plastenk.…