Reciklirajte ali ponovno uporabite

Večina steklenic je izdelanih iz trajnih materialov, kot so pesek, natrijev karbonat in apnenec, ki se lahko razgradijo in reciklirajo. Preden jih odvržete v koš namenjen za recikliranje steklenic, pa se lahko z njimi tudi pozabavate in ustvarite kakšen zanimiv umetniških izdelek.

Tia Kemperle

Steklenice za recikliranje so najpogosteje prozorne, rjave ali zelene barve. Običajno so vse steklenice, ki jih uporabljamo za hrano in pijačo, primerne za reciklažo, medtem ko nekateri stekleni izdelki - zaradi vsebnosti določenih materialov ali ker so narejene tako, da so odporne proti vročini - niso narejeni za recikliranje. Ampak ne skrbite, tudi te, ki jih ni mogoče reciklirati, lahko ponovno uporabite za kak drug namen.

Neprimerne za recikliranje so tudi steklenice, ki so iz kristala ali keramike (npr. nekatre vaze). Ti materiali se ne zlomijo enostavno, zato se tudi za te domislite, kako bi jih lahko na drugačen način uporabili oz. z njimi okrasili vaš dom ali okolico. Potrebovali boste le dobro idejo in nekaj umetniške žilice.

Preden v koš vržete steklenico, iz nje odstranite kovinske ali plastične pokrove ter poskrbite, da jih vržete ločene v zabojnik. Še preden pa steklenico zavržete, jo očistite oz. s toplo vodo sperite vse ostanke ali umazanijo.

Nekaj idej
Steklenice lahko uporabite na več načinov. Vanje lahko shranite suha živila, kot so oreščki, sladkor, moka, kosmiči ... Napolnite jih, označite z nalepko in postavite v kuhinjo oz. v shrambo. Iz steklenice je mogoče narediti tudi svečnik, saj lahko svečko postavite v vrat steklenice, če želite, pa lahko vanjo položite tudi šopek cvetja in vam služi kot lepa vaza. Tisti z bolj ustvarjalno dušo pa si lahko zastavite izziv in ustvarite prečudovit mozaik iz majhnih koščkov raznobarvnega stekla. Le na varnost nikar ne pozabite!

Ostali članki iz teme EKOLOGIJA

Jun 16, 2019 62

Naučimo že naše najmlajše

Se zavedamo, da smo mi tisti, ki odločamo, kakšen svet bomo zapustili našim otrokom?…
Mar 17, 2019 167

Reciklirajte ali ponovno uporabite

Večina steklenic je izdelanih iz trajnih materialov, kot so pesek, natrijev karbonat in…
Mar 17, 2019 128

Zaključek operacije Novo rojstvo

Januarja lani je v Zasavju zaživel nov ekološki projekt Novo rojstvo, ki je simbol nečesa…
Mar 17, 2019 129

Plastična embalaža v zameno za vozovnico

Lepi spomini na toplo Indonezijo so še posebej dobrodošli v teh hladnih dneh, ko so…
Feb 25, 2019 143

Zbiralne akcije pločevink: da ali ne?

V sklopu operacije Novo rojstvo poteka tudi akcija zbiranja pločevink in plastenk.…