Poletno ekološko branje

Že imate izdelan poletni seznam knjig, ki jih želite letos prebrati? Naj vam tudi mi predlagamo kakšno knjigo z ekološko temo, ki bo zabavna, poučna in primerna za naše najmlajše.

Planet, v plastiko ujet
Na našem planetu je plastika že povsod. Povzroča veliko težav ter ogroža živa bitja in naše okolje. Večkrat nagrajeni avtor in ilustrator Neal Layton v slikanici pojasni, kdo je iznašel plastiko, kje vse jo lahko najdemo, zakaj se ne more biorazgraditi in kakšno nevarnost predstavlja kopičenje plastike v naravi za ljudi in živali. Ponuja tudi kopico idej, kako lahko težave s plastiko rešujemo in tako pripomoremo k čistejšemu planetu.

Stoletna riba Alba
To je zgodba, ki govori o stoletni ribi Albi. Živi na koralnem grebenu in v vseh teh letih je videla, kako zelo se je ocean spremenil. Navdih za Albino zgodbo je resnična riba rdeči okun, ki je doživela častitljivih 205 let in so jo ujeli ob aljaški obali. Riba Alba živi v svetu koral, ki je poln barv in življenja. Starejša kot je, bolj se njen svet spreminja. Na grebenu se začnejo pojavljati čudni predmeti in žive barve začenjajo bledeti. Nekega dne Alba spozna, da je ostala sama. To je zgodba s čudovitimi ilustracijami o posledicah onesnaženosti in o možnosti, da svet spremenimo na bolje.

Planet brez odpadkov
S skoraj vsemi dejavnostmi ustvarjamo odpadke, ki pa so za planet zelo škodljivi. Knjiga odkriva in obravnava vse vrste odpadkov – od ostankov hrane, elektronskih odpadkov, plinov iz tovarn in starih naprav, »večno« plastiko – pa tudi, kako lahko poskušamo težavo zmanjšati, obnavljamo energijo in varujemo naravo. Knjiga je polna zanimivih zamisli, kako lahko pomagamo, da bi bil naš planet boljši. V njej izvemo, kako lahko celo z najmanjšo, najbolj preprosto spremembo dosežemo ogromno.

Benko Plastenko
Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na poučno eko pobarvanko Benko Plastenko. Zgodbo o Minki Pločevinki verjetno že poznate, tako da smo prepričani, da vas bo navdušil tudi Benko. Benko Plastenko je pomotoma zašel na travnik, kamor ga je odnesel veter. Po klepetu z ivanjščico, deteljo in sovo poišče svoje novo bivališče. A seveda ne gre vse po načrtih, zato sledi napeta dogodivščina, ki najmlajše bralce popelje v svet ekologije.

poletno eko branje

Ostali članki iz teme EKOLOGIJA

Mar 19, 2021 48

Minka obdaruje in nagrajuje

Konec meseca februarja smo vas povabili, da združite prijetno s koristnim in na sprehodu…
Mar 14, 2021 66

Žabice nas potrebujejo

Z malo višjimi spomladanskimi temperaturami in z večjo vlago v okolju, se iz zimske…
Feb 25, 2021 47

Minka obdaruje

Pomlad se počasi že prebuja, prvi topli dnevi so na plan privabili spomladansko cvetje,…
Dec 14, 2020 26

Božični venček - malo drugače

Ste že razmišljali, kakšen božični venček bo letos krasil vaša vhodna vrata? Naj vaši…
Nov 13, 2020 34

Spomin na poletne dni

Zelo nas razveseli, ko se vi, dragi otroci, spomnite na Minko Pločevinko. Takšen dan je…