Plastika za enkratno uporabo se tihotapi nazaj

Koronakriza je v velikem delu sveta spodnesla ambicije za zmanjšanje uporabe plastike za enkratno uporabo. »Izredne« razmere izkoriščajo tako posamezniki, ki spet smetijo, kolikor in kjer jih je volja, kakor podjetja, ki želijo prodati več svojih izdelkov.

Pritiskom industrije sledijo nekateri trgovci, ki so potrošnikom prepovedali uporabo lastne embalaže za živila in druge izdelke.

Veriga kavarn Starbucks je npr. prepovedala uporabo povratnih lončkov za kavo, ki jo prodaja le še v lončkih za enkratno uporabo.

Še dlje so šli ponekod v ZDA, kjer so nekatere zvezne države in mesta prepovedali vrečke za večkratno uporabo na podlagi zavajajočih člankov, da so te vrečke bolj tvegane za širjenje covida-19 kot plastične. Kalifornija, ki je uporabo plastičnih vrečk prepovedala leta 2016, je ob pritisku tamkajšnjih združenj trgovcev z oblačili in živili sprejela odlok, ki trgovinam dovoljuje uporabo plastičnih vrečk naslednjih 60 dni.

Vendar, če je nekaj zavito v plastiko, še ne pomeni, da je neoporečno. Prepričanje o varnosti plastike ne temelji na znanstvenih dokazih, ampak se napaja iz strahu posameznikov.

Trenutne razmere so tako odličen poligon za lobistične pritiske industrije plastike. Zato moramo imeti v mislih predvsem to, da lahko koronakrizo izkoristimo tudi kot priložnost za vzpostavitev sistema, ki bo deloval v dobro ljudi in okolja.

Ostali članki iz teme EKOLOGIJA

Mar 19, 2021 48

Minka obdaruje in nagrajuje

Konec meseca februarja smo vas povabili, da združite prijetno s koristnim in na sprehodu…
Mar 14, 2021 66

Žabice nas potrebujejo

Z malo višjimi spomladanskimi temperaturami in z večjo vlago v okolju, se iz zimske…
Feb 25, 2021 47

Minka obdaruje

Pomlad se počasi že prebuja, prvi topli dnevi so na plan privabili spomladansko cvetje,…
Dec 14, 2020 26

Božični venček - malo drugače

Ste že razmišljali, kakšen božični venček bo letos krasil vaša vhodna vrata? Naj vaši…
Nov 13, 2020 35

Spomin na poletne dni

Zelo nas razveseli, ko se vi, dragi otroci, spomnite na Minko Pločevinko. Takšen dan je…