Kondomi za vsakogar


Zaščita pri spolnosti s kondomom je izjemno pomembna, saj ne le preprečuje nezaželeno nosečnost, temveč preprečuje tudi prenašanje spolnih bolezni.

SARA SOČAN

»Spomnim se časa, ko sem bila stara okoli dvajset let. Takrat so bili na tržišču samo eni kondomi, češki, slabe kvalitete,« začne pripovedovati Nada Krivokapič Črešnik, svetovalka za zdravo spolnost in spolnost v zrelih letih. »Trgali so se in povrhu vsega še smrdeli,« nadaljuje. Dandanes ni več tako. V trgovini je mogoče kupiti zelo kvalitetne, različnih barv, vonjev, okusa, dimenzij, na primer od 49 – 69 mm obsega. »Japonski proizvajalci kondomov Sagami na primer ponujajo tanke, hrapave, rebraste, skorajda čudežne,« se nasmehne sogovornica.
»Vesela sem, da kondome začnejo uporabljati mladi pri prvi spolnosti. Nekatere starejše odbija uporaba kondomov, ravno zato, ker so bili včasih z zelo močnimi in neprijetnimi vonji, zato še vedno gojijo do njih odpor. Če bi se malce pozanimali, bi lahko izvedeli, da je situacija danes povsem drugačna. Obstajajo kondomi z okusom, npr. čokolado, barvni, celo črni, za istospolno usmerjene pa so priporočljivi bolj navlaženi, debelejši, predvsem pa močnejši. Imamo tudi ženske kondome, v obliki diafragme.


Za zdravje in zaščito
Nadin nasvet je, da naj se kondomi uporabljajo še posebej pri analnih odnosih, pri osebah, ki pogosto menjajo partnerje, prav tako naj se zanj odločijo ženske, ki so občutljive na PVC materiale ali silikon ... Mnogi uporabljajo lubrikante pri kondomih, kar omogoča boljšo drsnost in boljši spolni odnos. »Včasih se moški ženskam pri predigri ne posvetijo dovolj in prehitro prodrejo v nožnico, pri čemer lahko pride do poškodovanja sluznice in lahko se pojavi pekoča bolečina pri uriniranju. Kondome priporočam tudi v zrelih letih. Res je, da se ženskam takrat ni treba bati zanositve, temveč morebitnih prenosljivih bolezni.«
Nada svetuje, da se kondom izbere na podlagi nasveta, ki ga ona rade volje da vsakemu, ki jo obišče v trgovini RED SHOP na Gornjem trgu v Ljubljani. »Naj gre za tanke, debelejše, hrapave, različnih dimenzij, materialov, obvezno naj bodo elektronsko testirani. Strankam svetujem, da kondomov naj ne kupujejo preko interneta, saj tam težko dobijo prave informacije, zato se zgodi, da jih po prejetju zavržejo, ker jim ne ustrezajo. Za moške, ki se soočajo s prezgodnjim izlivom (glavica penisa je preveč občutljiva in so hitro preveč vzburjeni) svetujem na primer kondom, ki podaljša užitek, kot sta Performa ali Delay. Ta dva imata poseben premaz, ki nekoliko prepreči dražljaje in prezgodnji izliv, s čimer se podaljša užitek pri spolnem odnosu.

Ostali članki iz teme ljubezen in spolnost

May 22, 2020 177

Kako izkazati naklonjenost?

V partnerski odnos je potrebno vložiti veliko energije in truda, da se dolgoročno obnese.…
May 15, 2020 1803

Ljubezen je najmočnejše zdravilo

Dr. Drago Smiljanič, kiropraktik, zdravilec, bioenergetik, pisec številnih knjig…
Policistični jajčniki (PCOS) in zanositev
Apr 23, 2020 375

Policistični jajčniki (PCOS) in zanositev - Ključna je dieta

Ali ste vedeli da vsaka deseta ženska trpi za sindromom policističnih jajčnikov (PCOS),…
Apr 23, 2020 153

NOVO! Člani ona-on.com odslej prejmejo ugodnosti vrhunskih ponudnikov s področja zdravja in dobrega počutja

Presenečenje, za 19. rojstni dan obdarujemo naše člane! Zanje smo združili top ponudnike…
Mar 27, 2020 318

Spolne navade Slovencev in vpliv izolacije na spolnost | Nagradna anketa

Tudi v 2020 se pojavljajo zanimivi trendi v spolnosti med Slovenkami in Slovenci. Ljudje…