Kondomi za vsakogar


Zaščita pri spolnosti s kondomom je izjemno pomembna, saj ne le preprečuje nezaželeno nosečnost, temveč preprečuje tudi prenašanje spolnih bolezni.

SARA SOČAN

»Spomnim se časa, ko sem bila stara okoli dvajset let. Takrat so bili na tržišču samo eni kondomi, češki, slabe kvalitete,« začne pripovedovati Nada Krivokapič Črešnik, svetovalka za zdravo spolnost in spolnost v zrelih letih. »Trgali so se in povrhu vsega še smrdeli,« nadaljuje. Dandanes ni več tako. V trgovini je mogoče kupiti zelo kvalitetne, različnih barv, vonjev, okusa, dimenzij, na primer od 49 – 69 mm obsega. »Japonski proizvajalci kondomov Sagami na primer ponujajo tanke, hrapave, rebraste, skorajda čudežne,« se nasmehne sogovornica.
»Vesela sem, da kondome začnejo uporabljati mladi pri prvi spolnosti. Nekatere starejše odbija uporaba kondomov, ravno zato, ker so bili včasih z zelo močnimi in neprijetnimi vonji, zato še vedno gojijo do njih odpor. Če bi se malce pozanimali, bi lahko izvedeli, da je situacija danes povsem drugačna. Obstajajo kondomi z okusom, npr. čokolado, barvni, celo črni, za istospolno usmerjene pa so priporočljivi bolj navlaženi, debelejši, predvsem pa močnejši. Imamo tudi ženske kondome, v obliki diafragme.


Za zdravje in zaščito
Nadin nasvet je, da naj se kondomi uporabljajo še posebej pri analnih odnosih, pri osebah, ki pogosto menjajo partnerje, prav tako naj se zanj odločijo ženske, ki so občutljive na PVC materiale ali silikon ... Mnogi uporabljajo lubrikante pri kondomih, kar omogoča boljšo drsnost in boljši spolni odnos. »Včasih se moški ženskam pri predigri ne posvetijo dovolj in prehitro prodrejo v nožnico, pri čemer lahko pride do poškodovanja sluznice in lahko se pojavi pekoča bolečina pri uriniranju. Kondome priporočam tudi v zrelih letih. Res je, da se ženskam takrat ni treba bati zanositve, temveč morebitnih prenosljivih bolezni.«
Nada svetuje, da se kondom izbere na podlagi nasveta, ki ga ona rade volje da vsakemu, ki jo obišče v trgovini RED SHOP na Gornjem trgu v Ljubljani. »Naj gre za tanke, debelejše, hrapave, različnih dimenzij, materialov, obvezno naj bodo elektronsko testirani. Strankam svetujem, da kondomov naj ne kupujejo preko interneta, saj tam težko dobijo prave informacije, zato se zgodi, da jih po prejetju zavržejo, ker jim ne ustrezajo. Za moške, ki se soočajo s prezgodnjim izlivom (glavica penisa je preveč občutljiva in so hitro preveč vzburjeni) svetujem na primer kondom, ki podaljša užitek, kot sta Performa ali Delay. Ta dva imata poseben premaz, ki nekoliko prepreči dražljaje in prezgodnji izliv, s čimer se podaljša užitek pri spolnem odnosu.

Ostali članki iz teme ljubezen in spolnost

Aug 13, 2019 53

Ali nošnja poročnega prstana dobro vpliva na naše zdravje?

Seveda! Poročni prstani so glavni vir dobrega počutja poroča Dejan, lastnik zlatarne…
Jul 12, 2019 49

Naj bo vaš poročni dan čaroben

Ob toliko idejah, ki jih je mogoče poiskati na spletu, je načrtovanje poročnega dne lahko…
Jul 02, 2019 140

Sanjska poroka na Ona-on

Na 5. ona-on.com Sanjski poroki sta rekla DA! Komaj smo ga čakali! Predzadnji junijski…
Jun 11, 2019 214

3 ideje za samske, ki ne želijo čepeti doma

Vedno lepši dnevi nas vse pogosteje spravijo ven, v naravo, na kratek vikend oddih, na…
Jun 10, 2019 276

Okrepimo partnerski odnos v času dopusta

Pred vrati je čas poletnih dopustov, ko si večina družin in parov vzame vsaj dva tedna…