5 jezikov ljubezni

Vseživljenjska sreča v dvoje je želja mnogih ljudi. Bi tudi vi radi s partnerjem na dolgi rok živeli zadovoljno, brez prepirov in nesporazumov? Potem se boste morali nekoliko potruditi, kajti le tao boste zvezo iz začetniškega otroškega odnosa razvili v trden zakon, ki mu nič ne bo prišlo do živega.

Strokovnjaki za medosebne odnose so razvili poseben periodni sistem ljubezni, v katerega so razvrstili vseh pet doslej odkritih vrst ljubezenskega partnerstva. Preverite, v katero sodite vi!

 

1. Zrel odnos

Vloge so v odnosu jasno razdeljene. Eden od partnerjev je dominanten, medtem ko se drugi večinoma prilagodi zahtevam prvega, vendar ne za vsako ceno. Partnerja se spoštujeta in si izpolnjujeta želje. To je precej dobra osnova za stabilen in dolgotrajen zakon.

2. Otroško partnerstvo

Tu je razmerje v primerjavi z zrelim odnosom precej drugačno. On je očetovski tip (običajno tudi precej starejši od partnerke), ki svoji mali deklici razlaga zakonitosti življenja in je njen učitelj. Ona je hvaležna in ga polna občudovanja zelo spoštuje. Takšna zveza se na dolgi rok običajno ne obnese najbolje, zlasti ker ženska prej ali slej "odraste" in si začne oblikovati lastna stališča.

3. Zakon kot dolžnost

Moški živi po motu "Obstajajo ženske za poroko in ženske za zabavo". Od svoje žene pričakuje, da mu bo nadomestila mamo, še posebej v smislu, da bo zanj popolnoma poskrbela, medtem ko si on lahko veselje poišče pri drugi. Že na prvi pogled je jasno, da običajno ženska v takšni vlogi ni zadovoljna in da za na daljše časovno obdobje takšen zakon nima dobre osnove.

4. Mobilna ljubezen

Temelji na spoznanju, da preveč bližine lahko škodi. Zato imata partnerja vsak svoje stanovanje in se vidita le takrat, ko jima je resnično do tega. Slaba stran mobilne ljubezni je, da se pri potrebi po skupnem preživljanju časa lahko razlikujeta, enkrat morda ustreza enemu, drugič drugemu. Ljudje tega tipa so v otroštvu verjetno doživeli ločitev svojih staršev in so prenesli njihove vzorce na svoje partnersko življenje.

5. Zakon brez prepirov in konfliktov

Vse gre kot po maslu, odnos je ena sama harmonija. Vsaj na prvi pogled. Partnerja se razumeta brez besed, komaj kdaj se sporečeta in če že, prepir hitro zgladita. Vendar je idila le lažna, kajti v notranjosti obeh zakoncev se kuhajo zamere, o katerih sicer ne govorita, a bodo enkrat udarile na plan. Najbrž bosta z leti izgubila zanimanje drug za drugega in si bosta kljub harmoniji postala tuja.

 

(Vir: Anja, Št. 4, Letnik X)

Ostali članki iz teme ljubezen in spolnost

Jun 04, 2020 162

4 ključni nasveti, če letos načrtujete poroko

Dovolita si več. Presenetita vajine prijatelje z izvirno sceno, domišljeno logistiko in…
May 22, 2020 307

Kako izkazati naklonjenost?

V partnerski odnos je potrebno vložiti veliko energije in truda, da se dolgoročno obnese.…
May 15, 2020 2054

Ljubezen je najmočnejše zdravilo

Dr. Drago Smiljanič, kiropraktik, zdravilec, bioenergetik, pisec številnih knjig…
Policistični jajčniki (PCOS) in zanositev
Apr 23, 2020 641

Policistični jajčniki (PCOS) in zanositev - Ključna je dieta

Ali ste vedeli da vsaka deseta ženska trpi za sindromom policističnih jajčnikov (PCOS),…
Apr 23, 2020 245

NOVO! Člani ona-on.com odslej prejmejo ugodnosti vrhunskih ponudnikov s področja zdravja in dobrega počutja

Presenečenje, za 19. rojstni dan obdarujemo naše člane! Zanje smo združili top ponudnike…