Poletne ljubezenske avanture


Poletje je na polno zakorakalo v naš organizem. Deset mesecev smo bili zabubljeni v več slojev oblačil, na sebe smo navlekli šale, kape in rokavice, da smo se komajda premikali. Čakamo na vsak majhen košček sonca, ko uspe prodreti skozi težke zimske oblake. Se ga veselimo in martinčkamo. To občutenje drobnega zimskega veselja poznamo vsi, kajne?
Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose, družinsko dinamiko in osebnostno rast, www.svetovalnica.si
Sedaj smo končno v času, ko je vroče, sonce kaže svojo neizmerno moč, dnevi so vroči in dolgi. Oblečeni smo v nekaj majhnih in ohlapnih oblekic, da nam je čim manj vroče, ko se lenobno premikamo po vročih ulicah. Saj poznate tisti občutke, ko je tako vroče, da se komajda prestavimo z ene terase lokala na drugo, pač glede na to, kako globoka senca je kje, kaj šele, da bi morali nekaj zelo globoko razmišljati ali odločati. Pač, ne gre, saj naše telo zahteva odklop in počitek, vroči dnevi pa k temu prispevajo tako, da upočasnijo naše delovanje možganov, ki sicer neumorno brnijo vse ostale dni. No, seveda se malce hecam, ker možgančki nam delujejo kar naprej, a sama vedno opazim pri sebi, da poleti in na vroči plaži nekako prenehajo izvajati svoje vsakodnevne funkcije in jaz zgolj sem. Poznate ta osvobajajoči občutek?
Mnogi moški prijatelji mi pogosto spomladi povejo, da komaj čakajo poletje, ker bodo dekleta takrat zelo skromno napravljena in bodo lahko lenobno opazovali napete dojke skozi prosojne tkanine kratkih majčk ali oblekic. Pa krilca bodo kratka in bodo preko opazovanja lepih ženskih nog sanjarili, kako čarobno bi bilo, če bi se jih lahko dotaknili. S tem sanjarjenjem ni nič narobe, moški so po lovsko vizualni in se tako sproščajo. Sploh so zabavni, ko v moški družbi komentirajo mimo sprehajajoče lepotice v petkah in mini krilcih.
Divjanje hormonov
Mnoge resne in dolgotrajne zveze so se začele na plažah. Poznam pare, ki so se spoznali nekje na morju ter po nekaj letih dopisovanja, v takratnih časih po razglednih in romantičnih pismih, ki so jih čakala v poštnih nabiralnikih, preselili skupaj in si ustvarili družine.
No, mnogo večje število pa je tistih pravih poletnih avantur. Hormoni nam divjajo, sproščeni smo, resne službene obveznosti smo pustili daleč doma, tudi po nekaj sto ali tisoč kilometrov daleč, torej zgolj smo v tisti vročini noči tam in takrat. Sproščenost nam da večji pogum in zaupanje, da se hitreje in bolj brez obveznosti približamo eni drugim. Ko kar nekako ne moreš kontrolirati svojih nagonskih impulzov po strasti in dotikih, objemih, tudi seksu. V trenutkih sproščenosti in vročih noči, romantičnih nočnih sprehodov po plaži, rahlega šumenja morja nam enostavno blokade in zavore odpovedo, postanemo zgolj takšni kot smo, nagonski, živi in strastni.
Ali se vam je to kdaj pripetilo? Priznajte. No, meni se je, tako rekoč vsako poletje, ko sem bila najstnica pa še kakšno leto za povrhu. Ko se brez pričakovanj, obveznosti, dolgoročnih načrtov zgolj prepustiš tistim vročim trenutkom. Ne zgolj vročim zaradi poletnih vročih noči, temveč tudi zaradi opitosti teles s hormoni poželenja, ko nam postane vseeno za vse.
Kaj lahko pričakujemo?
Sedaj pa nekaj bolj treznih poudarkov. Kaj lahko pričakujete od takšnih poletnih vročih avantur? Načeloma marsikdo, predvsem dekleta pričakujejo uvod v resno zvezo, saj se jih mnogo takole preko vročice telesa tudi močno zaljubi v prince na plažah in si želijo zvezo nadaljevati tudi, ko je poletja konec in se vrnemo v realno ter bolj mrzlo življenje. Fantje oziroma moški si poletne avanture večinoma predstavljajo bolj kot popestritev siceršnjega dolgočasnega življenja, predstavljajo jim dokaz, da so še sposobni zapeljati kakšno dekle ali žensko. Pustimo tokrat ob strani dejstva, da se poleti zgodi mnogo skokov čez plot, ki imajo posledice kasneje, ko se je potrebno soočiti z nezvestobo in z vsemi njenimi posledicami. Danes se prepustimo bolj uživaškemu razmišljanju, saj je navsezadnje tukaj poletje!
Pri vsej tej hormonski žurki pa vedno opozarjam in tudi sedaj bom, da je potrebno ohraniti nekaj zdravega razuma in samokontrole. Namreč, pri nezaščitenih spolnih avanturističnih odnosih je verjetno, da se boste okužili s kakšno od spolno prenosljivih boleznih izjemno povečana! Ne delajte se junakov, češ da meni se pa kaj takega že ne more zgoditi. Absolutno bodite previdni in imejte s seboj vedno več kondomov. Na imunološkem inštitutu poudarjajo, da se je zelo povečalo število obolelih za spolnimi boleznimi, za katere smo še nedavno nazaj menili, da so izkoreninjene. To so sifilis, gnojni čankar in hepatitisi, ki jih je več vrst, da ne omenjam možnosti okužbe z virusom HIV.
Danes je poletje, čas za druženje, namakanje v vodi, morju, bazenu ali čebru. Dnevi, ki nas napajajo z vitaminom D, so tisti, ki nam bodo lepšali trenutke in nas greli s spomini v dolge mrzle jesenske in zimske večere. Poletne avanture bodo za nami, ostali bodo vroči spomini, lahko pa tudi stabilna zaobljuba za večno zvestobo, saj se nekaj poletnih avantur prelevi v močno ljubezen in oba partnerja iščeta možnosti, da prideta skupaj in oblikujeta nov začetek, lastno družinico. Ljudje smo različni, tudi vzgibi za poletne vroče noči so različni. Mnogo posameznikov se tudi v vročih poletnih dneh ne spusti z vajeti in organizirano preživljajo svoj čas v strogih okvirjih zadanih načrtov ter pri tem ne odstopajo od njih. Tudi s tem ni nič narobe, kajti vsi mi smo si različni in prav je tako.

Če se povrnem k poletnim avanturam, jim je na začetku skupno to, da se oba udeleženca vročih poletnih zmenkov prepuščata hipnim trenutkom, torej spontanosti, ki ju vodi kamor pač prideta. Dandanes je spontanosti ostalo res izjemno malo, vsak trenutek dneva tistih enajst mesecev in pol, ko smo v službi imamo tako rekoč sprogramiranih do zadnje sekunde, ni možnosti odstopanj od zadanih dejavnosti in obveznosti. Včasih tudi sama sebe zalotim, da sem kot robotek, ki si organiziram svoje poslovno življenje v sozvočju z željami strank v Svetovalnici, preostali čas pa poskušam tudi v vsakodnevnem hitenju posvetiti svojim ljubim aktivnostim. Nekako se zavedam, da živim tukaj in sedaj, v temle trenutku in da imam zgolj tole eno življenje, ki ga skušam prijetno in ustvarjalno živeti ter se družiti z meni ljubimi ljudmi, za kar si je seveda potrebno vzeti čas.
Kdaj ste si vi nazadnje vzeli čas za vaše prijatelje, daljno sorodstvo ali zgolj za vas same? Niso potrebne zgolj vroče poletne noči in avanture, da si povrnemo energije, to lahko storite vsak dan sproti, če si le organizirate svoje življenje ljubeče do sebe in vaših najbližjih. Poskusite, presenečeni boste, kako prijeten je ta občutek notranjega zadovoljstva. In pri tem sploh ne uporabljajte izgovorov, da nimate časa, pa ne morete, ker so sedaj otroci majhni, pa da vas v službi preveč matrajo in da ni tudi sekunde prostega časa, ker je potrebno še postoriti to in ono po hiši. Vse lahko počaka, pomembno je sedaj in sproti negovati odnose. Tudi odnos do sebe!

Ostali članki iz teme ljubezen in spolnost

Sep 07, 2021 264

FOTO UTRINEK: Sanjska ona-on poroka in veliko presenečenje za …

Osma Sanjska ona-on poroka: Pravljična, čustvena, romantična in v znamenju dobre družbe.…
Aug 10, 2021 259

Še iščeš ljubezen? Preveri TO! Iskanje partnerja preko spleta pripeljalo do Sanjske poroke 8

Natečaj Najina zgodba postregel že z OSMIM parom (Marinka in Damjan), ki sta prejela…
Jul 21, 2021 397

Slovenca, ki sta se spoznala na ona-on se poročita

Ljubezen ne pozna meja in ovir. Ljubezen se lahko rodi kjerkoli. V ljubezni ni pravil.…
May 30, 2021 1213

Okrepimo partnerski odnos v času dopusta

Pred vrati je čas poletnih dopustov, ko si večina družin in parov vzame vsaj dva tedna…
Apr 10, 2021 430

Kako sva našla popolno ljubezen? 20 let ljubezenskih zgodb na ona-on.com

Največji slovenski spoznavni servis ona-on.com letošnjo pomlad praznuje 20 let delovanja!…