Kakšen je vaš doprinos k uspešni vezi?

Mnogo revij in spletnih portalov ponuja takšne in drugačne prispevke o partnerskih odnosih, seksu, komunikaciji, nezvestobi ter odgovore na vprašanja bralcev o tem in onem iz pestrega vsakdanjika mnogih od nas.

Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose, družinsko dinamiko in osebnostno rast, www.svetovalnica.si


Verjamem, da smo vsi okusili partnerski odnos oziroma razmerje z drugo osebo. Kakšen se vam zdi vaš partnerski prispevek k odnosu? Ste z njim zadovoljni? Uživate z vašim dragim ali drago, ali je to pač zgolj pasivno preživljanje vašega življenja? Ljudje smo različni in vsakdo od nas ima svojo vizijo, kaj to odnos s partnerjem je. Resnici na ljubo pa večina partnerjev o tem sploh ne razmišlja, temveč vdano v usodo - bolj ali manj posrečenega odnosa ali nesrečnega - živi svojo udeležbo skozi samoumevnost, rutino in pogosto sostanovalski odnos.

Danes se poglobimo v to, kaj sploh je pravi in kaj je zdrav, kvaliteten partnerski odnos. Sama to področje raziskujem približno že deset let in sem skozi vsa leta opazovanja različnih parov v Svetovalnici ter njihovih težav prišla do določenih spoznanj, ki sem jih strnila v naslednjih nekaj točk, ki tvorijo temelje zdravega partnerskega odnosa dveh različnih posameznikov. Morebiti se kdo z mano ne bo strinjal in ima svoje mnenje o tem, in prav je tako.

Prva značilnost: SPOŠTOVANJE RAZLIČNOSTI OBEH POSAMEZNIKOV. Skupaj sta preko čustvene norosti, ki se ji reče zaljubljenost prišla dva povsem različna posameznika, ki s seboj v osebnostnih »nahrbtnikih« nosita prepričanja, programe in vzorce iz njunih lastnih družin. Zatorej je nujen osnovni predpogoj, da spoštujemo eden pri drugemu točno to, kar vaju dela unikatne ter to, da sta različna. Nista kopiji eden drugega!

Druga značilnost: LJUBEZEN. Marsikdo od vas zamenjuje ljubezen in odnos, a to sva dve različni zadevici, četudi seveda povezani, a med njima ni enačaja. Ljubezen je naše subjektivno čustveno stanje do partnerja, odnos pa je nekaj, kar namensko gradimo, utrjujemo in vzdržujemo s pripadnostjo, razumevanjem, lojalnostjo, podporo in ljubeznijo.

Tretja značilnost: KOMUNIKACIJA. Pri tem ne mislim zgolj na pogovor, temveč predvsem na to, kako se razumemo in slišimo pomen in vsebino sporočil, ki si jih posredujemo. Sploh dame imamo eno zelo neprimerno komunikacijsko pomanjkljivost, in sicer, da zelo rade sredi stavka ali besede neobzirno prekinjamo partnerja, kar je nedopustno in nevljudno. Ste se zamislile?
Podtočka komunikacije je spolnost oziroma intimno pripadanje skozi ljubljenje, seks, jemanje in dajanje, željo enega po drugem na telesni ravni, kar vse je tudi oblika pretoka energije, kar v resnici komunikacija je.

Četrta značilnost zdravega partnerskega odnosa: KOMPROMISI. Ali veste kaj to kompromis sploh je? Seveda pri tem mislim na tisto zdravo srednjo pot, preko katere sta se oba partnerja dokopala preko primernega pogajanja in razlaganja lastnih argumentov, ki nato vodijo do tega, da oba malce odstopita od lastnih stališč in slišita dejstva drugega ter tako najdeta za oba približno zadovoljujočo rešitev. Seveda je možno tudi to, da enkrat naredita po volji enega, drugič po volji drugega, vse je stvar dogovora.

Peta značilnost: ZAUPANJE IN PODPORA. To, da si zaupata, je temelj odnosa, v katerem ni sumničenja in grdega gledanja temveč se o vseh izzivih pomenita in se podpirata, ko vaju vajino življenje premetava. Ali kot rečejo ob poroki: da si stojita eden ob drugemu v dobrem in slabem, ker vse to je del življenja.

Šesta značilnost: ENOVITA VZGOJNA STRATEGIJA. Par, ki ima otroke, naj oblikuje enovita vzgojna načela in strategije, kako oba na enak način vzgajata otroke in si stojita ob strani, ko otroci skušajo rušiti starševska pravila ali jih premikati. Tako imenovano »zavezništvo med staršema« mora biti neomajno vsaj prvih petnajst do osemnajst let otrokovega življenja in to mislim zelo resno! Ker le-tako lahko pričakujete samostojne in samozavestne odrasle osebnosti vašega podmladka.

Sedma značilnost: DENARNA POLITIKA. Morebiti se sliši nenavadno, a poleg vzgoje je ravno področje denarja in družinskih financ »minsko polje« partnerskega odnosa. Zakaj? Oba sta iz primarnih družin prinesla vsak svoj vzorec ravnanja z denarjem oziroma kako razporejati prihodke in stroške. Nekateri štejejo vsak cent in imata povsem ločene finance, drugi imajo skupno blagajno in vse plačujejo skupno, spet tretji imajo vsak svoj del prihodkov za sebe, določen del pa oba vložita v družinski proračun.
Denarno in vzgojno področje sta izziva, saj ravno tukaj pade partnerski odnos na izpitu trdnosti. Če ni zdravo postavljen, si bosta partnerja nagajala pri vzgoji ter tako uničevala osebnosti otrok ter pri financah, ki so v današnjih časih temelj varnosti.

Tole je nekako v grobem sedem lastnosti zdravega odnosa dveh posameznikov. Seveda je še polno ostalih značilnosti, ki opredeljujejo, ali je odnos delujoč, živ in poln življenjskega soka in strasti obeh ali je pač izpraznjen, mrtev ali pasiven, ki oba dela nesrečne, neslišane in nezadovoljne.
Predvsem se moramo vsi mi zavedati, da smo odgovorni vsak od nas za lasten doprinos k uspešni ali neuspešni zvezi, kajti sam odnos ne postane uspešen brez aktivnega delovanja obeh partnerjev v dokaj enaki meri. Ne more zgolj eden vlagati v odnos in pričakovati, da bo to uspešnica, kajti vsak od partnerjev je odgovoren za lastno polovico vlaganja. S tem se poveča možnost, da je odnos stabilen, srečen, poln zadovoljstva, ponosa in da se komunikacija na vseh ravneh vsak dan uspešno pretaka.
Nenazadnje pa ne pozabimo, da to kar naši otroci vidijo in slišijo ter zaznajo ob nas starših, bodo taiste vzorce oblikovanja zdravega odnosa nesli kasneje v svoje odrasle partnerske odnose. Tako se krog življenja obrača. Bodimo mi tisti, ki nastavimo temelje tudi našim potomcem, da bodo v našem odnosu imeli zdrav zgled za kasneje. Ni tako težko kot je morebiti videti na prvi pogled.

Ostali članki iz teme ljubezen in spolnost

Sep 07, 2021 264

FOTO UTRINEK: Sanjska ona-on poroka in veliko presenečenje za …

Osma Sanjska ona-on poroka: Pravljična, čustvena, romantična in v znamenju dobre družbe.…
Aug 10, 2021 259

Še iščeš ljubezen? Preveri TO! Iskanje partnerja preko spleta pripeljalo do Sanjske poroke 8

Natečaj Najina zgodba postregel že z OSMIM parom (Marinka in Damjan), ki sta prejela…
Jul 21, 2021 397

Slovenca, ki sta se spoznala na ona-on se poročita

Ljubezen ne pozna meja in ovir. Ljubezen se lahko rodi kjerkoli. V ljubezni ni pravil.…
May 30, 2021 1213

Okrepimo partnerski odnos v času dopusta

Pred vrati je čas poletnih dopustov, ko si večina družin in parov vzame vsaj dva tedna…
Apr 10, 2021 430

Kako sva našla popolno ljubezen? 20 let ljubezenskih zgodb na ona-on.com

Največji slovenski spoznavni servis ona-on.com letošnjo pomlad praznuje 20 let delovanja!…