Kako najti sorodno dušo?

Mlad, zaljubljen fant piše sporočilo njegovemu dekletu: »Zate bi se boril, z levi ... Zate bi preplaval ocean ... Zate bi preplezal Himalajo ... Se vidiva jutri. Če slučajno ne bo deževalo.«

Andrej Pešec, FB: Znanje za življenje

Se vam zdi poznano? Tako nekako je videti sodobna ljubezen. Vse super in prav, no, ko pa pride čas, ko se je treba žrtvovati, se pokaže, ali gre za sorodno dušo in ljubezen, ali le za spretno zapakirano obliko manipulacije in poželenja.
Opazil in doživel sem paradoks, kjer vidim, kako vsakodnevno kot nekakšni lopovi hodimo okrog in iščemo nekoga, ki bo končno zapolnil veliko vrzel v lastnem srcu, ne vedoč, da imajo drugi enak motiv, no v drugi embalaži. Ko skupaj prideta dve takšni osebi, ne moreta pričakovati nič novega in nič dobrega. Tako nam gotovo ne bo uspelo spoznati sorodne duše, ampak sorodni ego. Kdaj v drugih vidimo dušo in kdaj ego? Dušo, ko deluješ zanjo, zanj; ego pa, ko od drugih nekaj želiš in pričakuješ.

Osamljenost nikakor ne sme biti povod za iskanje partnerja, saj boš v tem primeru srečal nekoga, ki je enako, ali še bolj osamljen(a), kot ti. En nesrečen um pomeni male težave, dva nesrečna uma skupaj pa prinašata velike težave. Nesrečnega človeka ni mogoče narediti srečnega; lahko se mu le nekoliko pomaga, da ne bo tako nesrečen. Srečnega človeka pa je mogoče narediti še bolj srečnega.

Manjka nam ljubezni
Ljubezen je naša edina prava potreba in hkrati praktično edino, kar nam dandanes tako manjka. Zakaj? Zato, ker sami sebe oropamo za nekaj, kar že imamo. Kako imamo? Zakaj pa sem potem nesrečen? Nekdo je zapisal: »Iskal sem ljubezen in poslani so bili ljudje, ki so potrebovali pomoč.« Ko in če hrepeniš po ljubezni, preprosto poglej, kaj vse lahko inteligentno storiš za ljube duše okrog sebe, in mirno boš začutil zadovoljstvo in srečo. Nekdo, ki deluje tako, bo mnogo prej srečal nekoga, ki bi z njim ravnal podobno.

Sorodna duša
Kako pa lahko vemo, da je nekdo tvoja sorodna duša ali ne? Pri moškemu najprej opazuj ali naravnost vprašaj, kakšne cilje ima v življenju. Če bi se rad samo zabaval, jedel, pil, bogatel in spal, se taki osebi moškega spola na daleč izogibajte, četudi je morda lep kot angel. Moški mora biti discipliniran, nenavezan in samoobvladan, imeti pa mora jasen fokus na nekaj vzvišenega, smiseln cilj v življenju, sicer ni pravi moški. Ne sme živeti samo za tebe, sicer se ga boš kmalu naveličala in čutila, da si predobra zanj in kmalu te bo spravil ob živce.

Kaj pa naj pri ženski opazujejo moški? Pozoren naj bo na tiho, diskretno lepoto ženske; na njen mir, zadovoljstvo, plemenitost, dostojanstvo, nežnost in željo skrbeti za druge. Takšne ženske sijejo in so neustavljivo privlačne. Samo poglej, kako pogosto moški zapustijo mlajšo in fizično privlačno, seksi žensko, za morda navidezno manj fizično privlačno, morda nekoliko starejšo, a ženstveno, plemenito žensko?

Če bi rad(a) postal(a) privlačen za druge, vedi nekaj; večja, kot je želja in pripravljenost skrbeti za druge, privlačnejša je oseba; bolj, kot pa nekdo živi samo zase, hitreje izgublja privlačnost.

Kje pa srečati sorodno dušo? Skupina dam, ki obiskuje moja predavanja, mi pogosto reče: »Kje pa so takšni moški, o katerih govoriš? Sploh še obstajajo?« Nekako poznam njihov način življenja, tako jim povem: »Za šankom na after partyju ob morju princa skoraj zagotovo ne boš srečala. V igralnici tudi ne. Princi redko zaidejo tja. Morda boš srečala sorodno denarnico ali telo (ki pa se ga/je boš kmalu naveličala, on pa še prej tebe), sorodne duše pa ne.«
Pred leti sem se skoraj zapletel s prelepo damo iz Rusije, ki sem jo srečal v Moskvi, ob kateri sem po nekaj dneh poznanstva skoraj v solzah pomislil: »Čudovito. Končno. Našel sem svojo sorodno dušo. Na drugem koncu sveta. Trajalo je, no, končno se je le zgodilo.« Do mene je bila v teh par dneh, odkar sva se srečala, resnično ustrežljiva in ljubezniva. Nek večer pa sva šla na večerjo v restavracijo, kjer natakar ni znal angleško, in dekle je bilo vso iz sebe; žalila ga je in paničarila ... Odšla sva ven, kjer naju je za vogalom ustavil brezdomec in prosil za miloščino ... Zgrozila se je in mu v ruščini zabrusila nekaj sočnih ... Meni pa se je malo po malo končno zbujal razum in preglasil zaljubljene čute ter mi pomagal uvideti resnično sliko. Kaj če bom jaz kdaj siromak, poročen s takšno osebo? Nikoli ne veš.
Zahajaj na mesta, kjer se družijo ljudje, ki rastejo; predavanja, seminarji, joga centri, narava, svetišča, templji ... Rast, pot navzgor, je dejansko pot navzdol. Kaj to pomeni? Bolj, kot je oseba vzvišena in zrela, bolj je preprosta, dobronamerna in ponižna.

Tvoja sorodna duša ni nekdo, ki ti bo grickal ušesa in masiral stopala; tvoja sorodna duša je nekdo, ki ti pomaga uvideti svoje rezerve in potencial: nekdo, s komer greš po poti popolnosti življenja. Nekdo, ki intenzivno dela na sebi; nekdo, ki se zaveda svojih prednosti in slabosti in nekdo, ki ima druge še rajši, kot sebe. Bolj, kot deluješ na nivoju duše, večje so možnosti, da srečaš sorodno dušo; če pa živiš na platformi telesa, ega in uma, takšne osebe nekaj časa še ne boš srečal.

Kako pa to, da navkljub več desetletij očitne prakse tega, da je brezpogojna ljubezen na tem svetu tako redka, še naprej tako vztrajno iščemo nekoga, ki nas bo vedno razumel, toleriral, prenašal, presenečal, kot bi bili tega od nekje vajeni? Vse kulture učijo, da takšna vseprivlačna oseba, ki nas ima neskončno brezpogojno rada, dejansko obstaja. To pa ni ne človek, ne žival, ampak naš izvor, stvarnik, bog.

Vse in vsakdo pride ob pravem času
To pa ne pomeni, da moramo frustrirano negodovati nad svetom, v katerem živimo, seveda ne; to preprosto pomeni, da je ta odnos treba začeti obujati preko čistih in plemenitih, ljubečih odnosov do vseh in vsega, kar obstaja, saj nas izvor spremlja tudi v srcih vseh nas. Ko in če začneš razvijati ta odnos, vse in vsakdo, ki ga potrebuješ, pride, ob pravem času. Zagotovo. S pomočjo tega bomo tudi sami začutili, da dejansko že imamo vse, kar potrebujemo, in da nam nič ne manjka kjerkoli in kdorkoli smo, vsako novo jutro in vsak nov dan pa bo nova priložnost za neskončno izmenjavo resnične naklonjenosti.

Ostali članki iz teme ljubezen in spolnost

Aug 13, 2019 52

Ali nošnja poročnega prstana dobro vpliva na naše zdravje?

Seveda! Poročni prstani so glavni vir dobrega počutja poroča Dejan, lastnik zlatarne…
Jul 12, 2019 47

Naj bo vaš poročni dan čaroben

Ob toliko idejah, ki jih je mogoče poiskati na spletu, je načrtovanje poročnega dne lahko…
Jul 02, 2019 138

Sanjska poroka na Ona-on

Na 5. ona-on.com Sanjski poroki sta rekla DA! Komaj smo ga čakali! Predzadnji junijski…
Jun 11, 2019 212

3 ideje za samske, ki ne želijo čepeti doma

Vedno lepši dnevi nas vse pogosteje spravijo ven, v naravo, na kratek vikend oddih, na…
Jun 10, 2019 275

Okrepimo partnerski odnos v času dopusta

Pred vrati je čas poletnih dopustov, ko si večina družin in parov vzame vsaj dva tedna…