Okrepimo partnerski odnos v času dopusta

Pred vrati je čas poletnih dopustov, ko si večina družin in parov vzame vsaj dva tedna počitnic. Nekako tako veleva tradicija, ki se je držimo. Poglejmo, kaj se dogaja z dinamiko partnerskega odnosa, ko razdremo vsakodnevno rutino, ki nam vlada preko vsega delovnega leta.

Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose, družinsko dinamiko in osebnostno rast, Svetovalnica

Namreč, vsi smo verjetno ujeti v past samoumevnosti in rutine v odnosu in družinski dinamiki, ko ima par otroke. Dnevi se vrtijo okoli jutranje rutine, bujenja otrok, zajtrka in odpravljanja v šolo ali vrtec. Odrasli gremo v službo, iz katere se vračamo pogosto izčrpani in utrujeni pozno popoldne, pa spet najverjetneje razvozimo otroke po raznih dejavnostih, nato pa lahko zvečer pademo od utrujenosti v posteljo. Ni časa in ne energije za negovanje partnerskega odnosa. Kaj to že je, me debelo gledajo pari, ki pridejo po nasvet in pomoč v mojo Svetovalnico, ko ugotovijo, da jih takšna vsakodnevna rutina in samoumevnost vseh opravil oddaljujeta, da nista več kot zavzeta partnerja povezana, da se odtujujeta in posledično ne občutita več notranje naklonjenosti.

Da, zahteve na delovnem mestu zahtevajo svojo energijo in čas, ki traja pogosto več kot tretjino celega dneva. Otroci zahtevajo pozornost, čas, cartanje, meje, pregledovanje šolskih nalog v prvi triadi, vzgojo in za njih moramo kot starši biti zgled. Kje smo torej mi sami kot posameznik in kje smo kot druga polovica para, s katerim imamo to družino?

Na dopustu se rutina prekine
Ko pride dopust, se opisana rutina lahko prekine, veselimo se oddiha in odmika od napornih delovnikov in letanja po otroke in vsakodnevne skrbi za njih. Mnogi pari mi poročajo, da se edino na dopustu počutijo povezane, da se takrat spet začutita, nekako tako kot nekoč, ko sta bila zaljubljena. Sta daleč proč od položnic, delovnih izzivov in drugih ostalih rutiniranih delokrogov, misli se sprostijo, stres se zniža in ponovno lahko par začuti medsebojno naklonjenost. Možgani so na paši, za kar je na začetku oddiha včasih potrebnih nekaj dni, da jih dejansko odklopimo. Sama sem se tako »natrenirala«, da jih res odklopim, ko se odpravim od doma na morje ali na potovanje za dlje časa. In si jih spet priklopim, ko se vračam, ko začnem ponovno razmišljati o vsakodnevnih problemih in izzivih.

Pogovor krepi odnos
Poanta je dejstvo, da sta zgolj dva tedna ali pač trije tedni dopusta mnogo premalo za ponovno partnersko povezovanje, ki se je razrahljalo ali pojenjalo skozi celotno leto. Pa vseeno poglejmo, kaj lahko na dopustu naredimo za krepitev partnerskega odnosa. Predvsem si položita oba na srce, da bosta ta dopust izkoristila za vaju in ne zgolj za druženje s prijatelji, drugimi družinami in za tradicionalno pivsko druženje. Sama trdim, da s tem bežimo pred partnerjem. Ko bi se lahko še tistih nekaj, recimo jim svobodnih dni, ponovno povezala, bežimo v odnose z drugimi ljudmi, alkoholom ali pač v to, da se nam ne da ukvarjati eden z drugim. Kaj je torej potemtakem poanta dopusta? Da, seveda, razumem, da je potrebno malce ventiliranja napetosti in stresa in bega v prazne pogovore in alkoholna druženja. Kljub temu pa bi tokrat pozvala, da lahko vajin dopust izkoristita tudi za to, da se ljubita po cele dneve in noči, prizadevajta si biti sproščena, probleme potisnita v tiste dni, ko jih bo potrebno reševati, pogovarjajta se čim več, tudi drobni in na videz nepomembni pogovori vodijo h krepitvi odnosa.

Poletna noč ima magično moč
Kako pa menite, da se lahko ponovno zbližata in se ponovno čustveno povežeta v tistih nekaj odmerjenih dni, če ne tako, da si posvetita vajin čas, da sta eden do drugega pozorna in si naklonjena, da sta ljubeča in skrbna. Da si vzameta čas za ljubkovanje in strastno intimno ljubljenje, saj kot veste, so že stari ljudje vedeli, da ima poletna noč svojo magično moč. Izkoristite jo za vaju!

Vem, vsi imamo milijon izgovorov, zakaj česa ne moremo, nimamo časa ali pač prilike. To so zgolj prazni izgovori, ker si lahko res zgolj vidva kreirata dopustniške dneve tako, da prideta nazaj v vsakdan ponovno zajeta v vajino strast, sodelujoč odnos, poreden pogled preko dneva in da se res iz srca zavedata, da se predigra začne vsak dan zjutraj, ko odpreta oči ter si preko napornega delovnega dneva še vedno iskreno pošiljata drobna sporočila z vajino poredno vsebino ali sta si vsaj pozorna v tem, da nista samoumevna.

Odgovornost neprestanega vlaganja v odnos
Tisti čas in pogovore, dogovore, ki jih bosta morebiti sklenila sproščena v času dopusta, lahko implementirata kasneje, ko se vrneta v rutino in z veliko verjetnostjo vaju bo sproščeni partnerski duh spremljal še kar nekaj časa, dokler ne bosta ponovno zdrsnila v sivo rutino. A če se sedaj zavedata, kako pomembno je vsakodnevno negovanje vajinega partnerskega odnosa, sem prepričana, da se bosta tudi od konca tega dopusta do pričetka prihodnjega trudila biti eden drugemu najbolj pomembna, ljubeča in iskrena partnerja, ki se oba zavedata odgovornosti neprestanega vlaganja v odnos.

Krog pozitivnih zgledov
Morebiti se vam tole zdi naporno? Pravzaprav je na začetku, ko ozavestimo, da iz nič ne uspelo nič ter da je za uspešen in ljubeč, kvaliteten odnos potrebno kar dolgoročno vlaganje skozi naklonjen čas, pozornosti, intimnosti, smeh skozi humor in sposobnost odpuščanja napakic, ki jih pač vsi nehote in nevede delamo v odnosu do drugega. Imeti zdrav in ljubeč, predan odnos je nekaj res lepega, saj nam daje občutek varnosti, miru in pripadnosti, kar pa potrebuje vsako človeško bitje. S tem bosta tudi odličen zgled vajinim otrokom, kaj to pomeni znati vlagati in negovati odnos, kajti to izjemno pomembno sporočilo bodo vajini otroci nosili naprej v njihove odrasle partnerske odnose. In s tem bosta tudi vidva prispevala k vajini medsebojni sreči in seveda tudi sreči kasneje, vajinih otrok, ko jih boste gledali uspešne in zadovoljne v njihovih odnosih. In tako se krog pozitivnih zgledov vrti naprej!

Ostali članki iz teme ljubezen in spolnost

Jun 04, 2020 168

4 ključni nasveti, če letos načrtujete poroko

Dovolita si več. Presenetita vajine prijatelje z izvirno sceno, domišljeno logistiko in…
May 22, 2020 315

Kako izkazati naklonjenost?

V partnerski odnos je potrebno vložiti veliko energije in truda, da se dolgoročno obnese.…
May 15, 2020 2086

Ljubezen je najmočnejše zdravilo

Dr. Drago Smiljanič, kiropraktik, zdravilec, bioenergetik, pisec številnih knjig…
Policistični jajčniki (PCOS) in zanositev
Apr 23, 2020 660

Policistični jajčniki (PCOS) in zanositev - Ključna je dieta

Ali ste vedeli da vsaka deseta ženska trpi za sindromom policističnih jajčnikov (PCOS),…
Apr 23, 2020 248

NOVO! Člani ona-on.com odslej prejmejo ugodnosti vrhunskih ponudnikov s področja zdravja in dobrega počutja

Presenečenje, za 19. rojstni dan obdarujemo naše člane! Zanje smo združili top ponudnike…