Želite super otroka? Opustite pri vzgoji naslednjih 7 stvari

Ne bodite preveč zaščitniški. Vsak dober starš želi biti aktiven pri vzgoji svojega otroka ter mu omogočiti, da bodo v življenju uspešni. Otroku moramo postaviti meje, pri tem pa moramo paziti, da nismo preveč zaščitniški. Preveč pravil in prevelika pričakovanja lahko znižajo otrokovo samozavest in kreativnost. Če želite zagotoviti, da bo vaš otrok zrasel zdrav in srečen ne smete početi naslednjih 7 stvari. Predvsem pa ne imejte previsokih pričakovanj, saj bo vaš otrok le tako osvobojen mentalnih in psihičnih pritiskov.

 

1. Ne govorite mu, kaj naj naredi

Za razumevanje sveta okoli sebe otrok potrebuje vodenje, toda to ne pomeni, da mu morate pri vsaki stvari vi povedati, kaj mora narediti. Namesto tega ga raje vprašajte, kaj/kako bo naredil to stvar on. Bombardiranje otroka z nepotrebnimi navodili kako naj živi svoje življenje, lahko sproži zamere in ovira njegovo kreativnost. Ne razmišljajte namesto njega!

To pravilo upoštevajte tako pri igri, oblačenju, kakor tudi pri njegovi karierni poti.

Po navedbah raziskave, objavljene v časopisu »Sociological Spectrum« imajo v študentskih letih otroci, katerim starši dajejo več svobode, manj možnosti da postanejo žrtve anksioznosti, depresije in občutkov neuspeha, v primerjavi s tistimi, ki so tesno spremljani ali predmet »helikopter starševstva«.

2. Opustite nerealna pričakovanja

Ne pozabite, da so otroci ljudje in da noben človek ni popoln. Za otroka je izjemno stresno, če misli, da mora biti "najboljši" v nečem (ali celo vsem!), ter da le tako nekaj velja. Vsi imamo svoje individualne prednosti in slabosti. Komunicirajte z vašim otrokom, da bo cenil svojo edinstveno mešanico talentov.

3. Opustite preveč zaščitniško vedenje

Če ste nagnjeni k temu, da skrbite za vsako malenkost in potencialno nevarnost, pazite da to ne bo vplivalo na vaše starševstvo. Otrok mora imeti svobodo izkusiti nova doživetja in delati lastne napake. V nasprotnem primeru bo svet dojemal kot nevarno mesto in bo v prihodnosti manj verjetneje sprejemali pozitivna tveganja.

4. Ne sprejemajte odločitev namesto njega

Važna veščina za uspešno odraslost je naučiti se, kako sprejemati zdrave odločitve. Te sposobnosti je potrebno razviti v otroštvu. Pomagajte svojemu otroku pri življenjskih odločitvah, kot so izbira hobija ali smeri študija, toda jasno mu morate dati vedeti, da odloča on. Ne poskušajte mu povedati kako naj izgleda njegov CV ali njegova življenjska pot, saj ima lahko to katastrofalne posledice.

Raziskovalec Bill Deresiewitz je leta 2014 v knjigi »Excelent Sheep« prepričljivo argumentiral, da prevelika akademska vpletenost, poveča otrokovo tveganje za depresijo, tesnobo in strah pred neuspehom kasneje v življenju.

5. Ne obsojajte ga zaradi storjenih napak

Vsi delamo napake, vključno z vašim otrokom. Čeprav je napaka očitno rezultat nespametne odločitve, poskusite ne kriviti vašega otroka več, kot je potrebno. Napake so pogosto neprecenljive pri odkrivanju novega znanja. Sedite skupaj z otrokom in se pogovorite o tem, kaj se je naučil iz svoje napake in kako naj naslednjič sprejme boljšo odločitev.

6. Ne hvalite njegove inteligence

Ko otroka hvalite, ga pohvalite raje zaradi njihovih prizadevanja, namesto zaradi njegove inteligence, tako se bo bolj potrudil v prihodnje. Če otroka hvalite zaradi njegove inteligence ima vtis, da ga hvalite za določeno lastnost, kar pa ne vodi k samoizboljšanju.

7. Ne postavljajte preveč družinskih pravil

Nekatera družinska pravila so nujna. Konec koncev otroci potrebujejo nekatere meje, da se naučijo kaj je prav in kaj ne. Pretirano toga družinska pravila lahko otroku povzročijo nepotreben strah, da ta pravila neprestano krši. Poleg tega lahko tudi dušijo njegovo ustvarjalnost, če se mu zdi da je le kolesce v družinskem stroju in se mora obnašati vedno na enak način.

Raziskava, ki so jo izvedli psihologi na University of Colorado-Bulder je razkrila povezavo med otroštvom, ki je preveč obremenjeno s pravili, s pomanjkanjem sposobnosti za sprejemanje odločitev. Pripravite se na spremembo družinskih pravil ali pa se jih znebite, če nimajo očitne koristi.

Lahko traja nekaj časa, da preusmerite svoje razmišljanje in pristop, še posebej, če ste bili vzgajani v preveč zaščitniškem okolju s preveč zaščitniškimi starši. Pomnite, na splošno, psihološke raziskave podpirajo skrbno, toda liberalno starševstvo, kot najboljši slog za spodbujanje svojega otrok, da se počuti srečen.

Uživajte v svojem otroku, v tem kdo je in si prizadevajte vsakodnevno pokazati svojo ljubezen.

(Povzeto po: Jay Hill)

 

Ostali članki iz teme otroci

Mar 09, 2020 250

Razcepljeni med partnerstvom in starševstvom?

Danes sem se namenila razmišljati o tem, kako spremenimo ženske pogled nase in svoj…
Feb 17, 2020 272

Kaj je pomembno pri izbiri otroških pleničk

Intervju z Uršo Čerček, produktno vodjo za Bambo NatureUrša Čerček je produktni vodja za…
Feb 12, 2020 999

Prehladna obolenja pri otrocih

S Tatjano Grmek Martinjaš, dr. med., spec. ped., spec. šol. med., ki je zaposlena v ZD…
Jan 13, 2020 80

Aminokisline OKA za razvoj otroka

Dr. Igor Ostan Nosečnice potrebujejo bogatejšo beljakovinsko prehrano. Včasih pa se…
Dec 09, 2019 375

Hormonski izzivi skozi obdobje odraščanja

Živčni izpadi niso nič nenavadnega, nihanje v razpoloženju se spreminja skoraj vsako uro.…