5 načinov, kako otroka spraviti v smeh

Rime, ples ali oponašanje zvokov? Kaj je tisto, kar spravi vašega malčka v smeh?

Najlepša melodija za starše je, ko se otrok od srca smeji. Ni pa to vedno lahko, kajne? Malčki so polni trikov in včasih ista poteza ne prinese enakega odziva. Z vso predanostjo staršem nam poleg smeha prinašajo tudi številne izzive. In takrat je dobro, da v rokavu skrivamo kakšen preizkušen recept, ki bo preusmeril pozornost in narisal na obraz tisti zaželen nasmeh.

1. Čas za rime

Rime, pesmice in melodije v trenutku pritegnejo pozornost. Lahko noč pa eno bolho za pomoč ali Kaj – mačka ima rep nazaj so tiste, ki jih pogosto uporabljamo, včasih pa si kakšno preprosto izmislimo v situaciji. Podobno je s pesmicami – na znano melodijo spremenite tekst v aktualno zgodbo in se pripravite na pozitiven odziv.

2. Norčavost in posnemanje

Ste kdaj videli kakšno mamico na sprehodu, ki oponaša kužka? Verjemite, da ima za to dober razlog. Otroško veselje v igri vlog ali oponašanju živali, klovnov in podobni kreacij, je nepopisno. Dve ideji, ki bosta vsekakor pritegnili pozornost: oponašanje gorile, ki lovi male otroke in telefoniranje z otroškim stopalom. Ste že poskusili poklicati Zobno vilo z otroškim stopalom, kot da je ta mobilni telefon? Vsekakor boste otroka nasmejali!

3. Ku-ku verzija 2.0

Ku-ku je vedno rešitev. Ne glede na starost otroka. Skrijemo se lahko sami, skrijemo lahko otroka, tako da ga pokrijemo z odejico, skrijemo lahko kakšen predmet. Za male večje otroke pa igro nadgradimo tako, da jim ubežimo po hodniku, oni pa nas lovijo. Pričakovanje, da nas najdejo za vogalom prinese glasen smeh – ko pa jih ustrašimo in povaljamo na tla pa hitro pride še kakšen vrisk sreče.

4. Plesna zabava

Za starše so dolge preplesane noči večinoma le del nostalgičnega obujanja spominov. Plesna zabava z otroci pa lahko spodbudi podobne trenutke sreče in smeha. Spremeni se sicer dan in ura, ki bo zdaj verjetno sobota ob 11h dopoldan in ne ob 11h zvečer. Glasbo na zvočnike in na visoko jakost, plesno krilo in pokažite svojim otrokom, kako ste preplesali noči. Zabava za vso družino, k temu pa lahko dodamo dejstvo, da gre za pravi šport.

5. Žgečkljiv boj

Ni je družine, ki ne bi oboževala ruvanja po tleh, ki je povezan z žgečkanjem, dvigovanjem otrok, delanjem prevalov. Športna aktivnost, ki je popestrena z akcijo razvija motoriko, ravnotežje in koordinacijo. Priporočamo, da se vključi cela družina in zaključi s kratkim počitkom na tleh in kakšnim poljubčkom.

Za vse trenutke, ko pa sami ne morete biti vključeni v otroško animacijo, pa priporočamo, da izberete igrače, ki bodo osmislile otrokovo igro. Pri majhnih otrocih igra ni samo igra, pač pa preko nje malček razvija različne spretnosti, se uči in razvija. Zato je pomemben izbor igrač, ki imajo pomembno dodano vrednost – didaktičnost. Tovrstne igrače zbujajo otrokovo domišljijo, pomagajo pri razvoju koordinacije, z njihovo pomočjo otroci spoznavajo barve, oblike, živali, številke, črke in še marsikaj.

Pred več kot osemdesetimi leti je Fisher-Price z razumevanjem in zavedanjem, kako neposredna igra spodbuja malčkove spretnosti, začeli s svojim poslanstvom, ki je še danes njihova gonilna sila – izdelovanje poučnih igrač. Že dojenčki v prvih mesecih življenja radi opazujejo pisane barve, predmete, ki se gibljejo in oddajajo zanimive zvoke. Prav to stimulira njihovo možgansko aktivnosti in razvoj. V prvih mesecih dojenčki še nimajo motoričnih sposobnosti, se pa veliko naučijo z opazovanjem. Kasneje dojenčki že posnemajo dejanja in bodo želeli delati isto, kot vi – na primer mahanje z ropotuljico, prestavljanje in metanje predmetov. Pred prvim letom so že sposobni igre, na primer podajanja žoge ali kakšnega drugega predmeta.

V Fisher-Price proučujejo razvoj malčkov in njihovo rast, predvsem pa poslušajo in upoštevajo strokovnjake – mamice in očke. To znanje se odraža v prav vsaki igrači, ki pomagajo voditi otroke do velikih prelomnic v njihovem razvoju.

#fisherprice #playmore #ucenjezigro

Ostali članki iz teme otroci

Mar 09, 2020 263

Razcepljeni med partnerstvom in starševstvom?

Danes sem se namenila razmišljati o tem, kako spremenimo ženske pogled nase in svoj…
Feb 17, 2020 277

Kaj je pomembno pri izbiri otroških pleničk

Intervju z Uršo Čerček, produktno vodjo za Bambo NatureUrša Čerček je produktni vodja za…
Feb 12, 2020 1003

Prehladna obolenja pri otrocih

S Tatjano Grmek Martinjaš, dr. med., spec. ped., spec. šol. med., ki je zaposlena v ZD…
Jan 13, 2020 83

Aminokisline OKA za razvoj otroka

Dr. Igor Ostan Nosečnice potrebujejo bogatejšo beljakovinsko prehrano. Včasih pa se…
Dec 09, 2019 378

Hormonski izzivi skozi obdobje odraščanja

Živčni izpadi niso nič nenavadnega, nihanje v razpoloženju se spreminja skoraj vsako uro.…