Kam zobna miška shrani mlečni zob?

 

Ali ste tudi vi med mladimi starši, ki so se soočili z vprašanjem: »Kaj naj zobna miška prinese mojemu otroku?« Vprašanje, ki se najpogosteje pojavlja pri tistih starših, ki se prvič soočijo z izpadlim mlečnim zobkom svojih otrok. Pogosto pa si ga postavijo tudi tisti izkušenejši starši, ki jim je zmanjkalo dobrih idej, saj otrokom izraste in nato izpade kar dvajset mlečnih zob.

 

 

Kakšno darilo naj zobna miška prinese otroku?

Najpomembnejše je, da ne nosi sladkarij. Skrb za otrokove zobe je pri zobni miški na prvem mestu in sladkarije otrokovim zobem ne koristijo. Ravno nasprotno. Neprestano uživanje sladkarij lahko tudi na mlečnih zobeh povzroči karies. Tega pa zobna miška ne želi.

Ključni nasvet mladim staršem je, da naj pri darilih ne pretiravajo. Raziskave po svetu kažejo, da otroci v povprečju dobijo za izpadel mlečni zob majhna darila v vrednosti do 5 EUR. Nekateri starši pa želijo otroku za izpadel zob podariti dragoceno darilo. Toda otrokom bo izpadlo 20 zob, zato je lahko znesek daril na koncu zelo visok. Pri tem se starši včasih ne zavedajo, da je otrokom bolj pomembna zgodba in prihod zobne miške, kot sama vrednost darila.

Otroku lahko podarite tudi nalepke, perlice, peščeno uro za merjenje časa pri umivanju zob, barvice, vstopnico za lutkovno predstavo, zobno ščetko, zobno pasto ali majhno igračko.

Ali je zobna miška edina, ki majhnim otrokom odnaša zobe?

Zobna-miška-odnese-mlečni-zob

Mlečni zobje začnejo otrokom izpadati v času, ko obiskujejo vrtec, lahko pa tudi nekoliko kasneje, v prvih razredih osnovne šole. Pri tej starosti večina majhnih otrok še vedno verjame v pravljične junake, zato lahko starši izpadanje mlečnih zobkov popestrijo z zgodbico o zobni miški.

Ni pa zobna miška edino bitje, ki odnaša zobke. Po svetu imajo pri tem različne tradicije. V angleško govorečih državah mlečne zobe že dolgo odnaša zobna vila. Vpliv zahodnega sveta je v zadnjih letih zobno vilo prinesel tudi v naše kraje.
Kdo od obeh pravljičnih bitij bo pri vas doma odnašal zobke in prinašal darila, je vaša odločitev.

Kam shraniti mlečne zobke svojega otroka?

Večini staršev je izpadel mlečni zob svojega otroka težko vreči v smeti. Ker pa mlečni zobje izpadajo kar nekaj let, se izpadli zobki v tem času pogosto valjajo v kakšni vrečki ali predalu.

Odlična možnost za shranjevanje mlečnih zob je simpatična lesena škatlica. V njej shranite vsak zob posebej in pripišete kdaj je ta izpadel. Tako se zobki ne bodo izgubili, čez nekaj let pa jih lahko podarite otroku za spomin. Škatlico lahko naročite tukaj.

V zadnjih letih se veliko govori tudi o matičnih celicah in pomenu njihovega shranjevanja za kasnejše zdravljenje bolezni. Manj znano pa je, da je matične celice možno dobiti tudi iz mlečnih zob. V tem primeru je pomembna hitrost shranjevanja izpadlih mlečnih zob. Ko mlečni zob izpade, so celice žive le dve uri. Izpadel zob je zato treba shraniti v posebni posodici in ga poslati v laboratorij.

Slabost tega postopka je precej visoka cena, poleg tega otroka prikrajšate za čarobno doživetje, ki mu ga pripravita zobna miška ali zobna vila.

 

Promocijsko sporočilo

Ostali članki iz teme otroci

Dec 21, 2020 879

Prisluhnite svojemu otroku

Katja Molek, univ. dipl. psihologinja iz Mladinskega klimatskega zdravilišča Rakitna…
Sep 29, 2020 583

Polni energije v šolo

Jeseni je spet čas, ko otroci sedejo za šolske klopi in aktivirajo možgane, ki so glavni…
Sep 16, 2020 779

Stres med šolarji je resničen

Vsekakor bo letošnje leto ostalo v spominu vsem. Z gotovostjo pa vendarle ne moremo…
Aug 31, 2020 304

Varno v novo šolsko leto

Prvi šolski dan in otroci – živahni, razigrani, nasmejani in polni pričakovanj vstopajo v…
Aug 30, 2020 1241

Kmečka pamet in nujne prepovedi

Leonida Zalokar, ravnateljica Vzgojnega zavoda Planina je iskreno govorila o tem, kako…