Le kaj izbrati za darilo?

Začenja se novoletna mrzlica. Številni jo pričakujejo zaskrbljeno. Eni zato, ker ne znajo izbirati primernih daril, drugi zato, ker si jih preprosto ne morejo privoščiti.

Andrej Pešec, Znanje za življenje

Sami vemo, da se najlepših daril ne da kupiti, kako pa na primeren način obdarovati otroke? Sam sem v času pred kakšnimi rojstnimi dnevi ali prazniki pogosto v precejšnji agoniji, saj dolgo nisem znal izbirati primernih daril za družino in sorodnike. Posebej prednovoletni čas je čas čudovitih presenečenj in daril, hkrati pa številnih skrbi, prepirov in dilem, kaj kupiti našim najbližjem, nekatere pa še bolj skrbi kako to kupiti.
Mediji iz leta v leto podaljšujejo nakupovalno novoletno sezono, otroci in starši pa kot plod marketinga podlegamo sistematičnem pritisku s strani oglaševalskih kampanj.
Novo leto je čas obdarovanja in družine, naj pa vas ne skrbi, če si morda ne morete privoščiti parirati potrošniški propagandi, kjer na nas z vseh strani prežijo sistematično planirani oglasi, ki nas neposredno in subtilno nagovarjajo kaj vse kupiti. Redna mala presenečenja in drobne pozornosti morajo biti del vsakdana, ne skušajte pa tekmovati z vašimi zanosnimi sosedi, ki veselo trošijo stotine, včasih tisoče evrov za šablonsko nakupovanje daril, ki jih marsikdo pogosto niti ne potrebuje. Čas in denar raje posvečajte temu, da otroke naučite, kaj v življenju resnično šteje tako, da jim posvečate čas, trud in posluh.
Pred časom sem slišal za ganljivo zgodbo iz naše okolice. Mala deklica je vprašala svojega zelo zaposlenega očeta, ki le s težavo najde čas zanjo: »Ati, koliko zaslužiš na uro?« Oče ji je med delom na kratko odgovoril: »Petdeset eurov.« Deklica nato vpraša: »Ati, a mi lahko prosim posodiš sto evrov?« »Zakaj pa jih potrebuješ?«. Deklica odgovori: »Rada bi s teboj preživela dve uri tvojega časa.
Otroci so vse bolj nerazumljeni in sami. Vzemite si čas zanje in jim prisluhnite. Presenečeni boste, koliko jim to pomeni. Neprecenljivo.

Prisluhnite in opazujte
Vsak od nas mora postati psiholog; ne v smislu tega, kaj je rekel oni in kaj pravi ona teorija, ampak v smislu tega, da preprosto razumemo najprej svoje lastne potrebe in nato potrebe drugih, še posebej potrebe otrok. Posebej otroci sami pogosto vedo, kaj želijo, ne zavedajo pa se najbolje, kaj dejansko potrebujejo. Otrokom ne dajte vsega, kar si želijo; dajte jim vse, kar potrebujejo. Nekdo, ki zna prisluhniti otroku in sorodnikom, lahko natančno ugotovi, kaj otrok resnično potrebuje. Opazuje, kaj veseli otroka, kaj ga motivira in kaj mu pomaga postati še boljši.
Denar ni najbolj primerno darilo
Otrokom za darila ne dajajte denarja. Če jim damo denar to zveni nekako takole; preslabo te poznam, da bi vedel(a), kaj si zares želiš imeti. Dajanje denarja otroke sprva sicer razveseli, kmalu pa postanejo na denar tako navezani, da le ta postopno postaja njihova glavna motivacija in gonilo. Otroke je treba naučiti, da denar ni cilj življenja, ampak zgolj malo sredstvo, ki nam je lahko v pomoč pri doseganju ciljev. Edina funkcija denarja je, da ga uporabimo za to, da polepšamo življenja ljudi okrog nas.
Otroci ne potrebujejo našega denarja. Otroci niti ne potrebujejo naših daril. Še posebej ne takrat, ko jih pričakujejo. Otroci potrebujejo naš čas. Otroci potrebujejo našo pozornost. Otroci potrebujejo presenečenja, ljubezen, naklonjenost in podporo.
Vem tudi za primer, ko je prijatelj na eni od prvih tekem v rokometu, ki so jo obiskali tudi njegovi starši, igral tako požrtvovalno, da si je v izjemni želji po temu, da se dokaže staršema, poškodoval obe koleni, igral pa je tudi z napol zlomljenim prstom na roki. Ne glede na to, da je vedno dobil praktično vse, kar si je zaželel (računalnik, skuter ipd.), je bistveno bolj kot po tem hrepenel po zaupanju in podpori svojih staršev.
Ena največjih, a neuresničenih želj tega fanta je bila ta, da bi se starša razumela in podpirala. Najlepše darilo za otroka in največ, kar lahko za otroka naredita oče in mama je to, da sta si predana in da se imata rada.

Dovolimo jim biti otroci
Pogosto damo otrokom marsikaj in jim dovolimo vse, razen tega, da so to, kar so. Otroci hrepenijo po spoštovanju njihove svobodne volje. Nikar in nikdar ne skušajte zatreti njihove individualnosti, saj ima poskus takšne ali drugačne manipulacije z njimi lahko resnično hude posledice v obliki nedejavnosti, odvisnosti ali celo sovraštva.
Eno najlepših daril otrokom je, da jim dovolimo biti to, kar so. To pomeni, da jih podpiramo v smeri, v katero si želijo iti v življenju, hkrati pa jim pomagamo razviti marljiv, pošten in velikodušen značaj. Prizadevnost, vztrajnost, iskrenost, aktivna potrpežljivost, ljubezen do dela in sočutje so darila, ki se nikdar ne pokvarijo.
Otroci zelo cenijo izkušnje in doživetja. Seznanite otroke z zanimivimi ljudmi, z nenavadnimi doživetji. Igrajte se z njimi. Med igro boste ugotovili, kdo zares so. Pojdite na nogomet. Na izlet. Narišite kak grafit. Zaupajte mu/ji kakšno lekcijo ali skrivnost z vašega odraščanja. Skupaj naredite kakšno »neumnost«.

Darila naj bodo osebna in preprosta
Darila, ki si jih izmenjamo, naj bodo osebna in preprosta. Najpomembneje je to, da so personalna, da se čuti, da so bila kupljena s srcem, posebej za njega ali njo. Nikar ne kupujte klišejskih daril na bencinskih črpalkah. Vzemite si čas in iskreno pomislite na to, kdo je vaš otrok in kaj mu utegne resnično koristiti. Otrokom ne kupujte tega, kar ste sami želeli imeti, ko ste bili mali; še raje kot to jih naučite vse tisto, kar danes želimo mi, da bi sami znali, a se tega nismo naučili. Otroke vsak dan znova kaj novega naučite: pripravljati in gojiti hrano, skrbeti za zdravje, čistočo, za druge, za živali.
Pretirano razvajanje bodisi z darili bodisi s premalo disciplinirano vzgojo je ena od sodobnih oblik zlorabe otrok. Sam sem bil kar malo jezen na svoje starše, ker so me naučili in mi omogočili marsikaj, razen tega, da me resnično dobro pripravijo na samostojno in odgovorno življenje. Še eno izmed čudovitih daril otroku je odgovornost, to pa mi predamo tako, da smo sami takšni. Odgovornost pomeni zavedanje, da vsak kroji svoje življenje in da je vse, kar se nam dogaja plod našega razmišljanja in delovanja.

Prava sreča je v dajanju, ne v jemanju
Otroke naučite deliti vse, kar imajo. Naj tudi sami pripravijo kaj za starše, brate in sestre, babice in dedke. Eno od najlepših daril otrokom je z zgledom jih navdihniti k tem, da vedno iščejo način, kako obdarovati in oplemeniti življenja drugih. Redki vedo, da se prava sreča skriva v dajanju, in ne v jemanju.
Ste opazili, da otroci izjemno cenijo, če jih smatramo za resne, odrasle osebe, ne glede na to, koliko so stari? Še kot mali otrok sem občudoval starejše, ki so mi prisluhnili in v meni videli le najlepše in najboljše. Otrok se razvija skladno s tem, v kakšni luči ga vidijo pomembne osebe (starši, učitelji) v njegovem življenju.
Pred časom sem delal z družino s Štajerske, kjer je redno prihajalo do tega, da dvanajstletnega fanta v šoli vrstniki nikakor niso želeli sprejeti medse; redno so ga žalili in tudi pretepali. Starši so me poklicali na posvet in kmalu ob vstopu v njihovo resnično luksuzno hišo sem pomislil na to, kar se je kasneje tudi izkazalo za povod za tako nesramno ravnanje z njim. Fant je imel vso najnovejšo tehniko, tehnologijo, prestižna oblačila in ure, kar so mu sošolci, ki s strani staršev niso bili deležni takega tretmaja zavidali, tako so se mu maščevali na razne načine, četudi ubogi dečko sam niti ni dobro vedel za kaj gre. Otrokom ne kupujte boljših stvari, kot jih imajo njihovi vrstniki. S tem jih boste zaščitili pred nevoščljivostjo in tudi ponosom.

Pokažimo jim srečo
Eno od najlepših daril mladim je, da jim pokažemo različne alternative prave sreče. Če bomo sami srečni, otroci ne bodo potrebovali dosti drugega, če pa bomo sami obupani in nesrečni, niti nas niti otrok ne bo zadovoljilo nobeno dragoceno darilo. Otroci obožujejo igro, življenje celo pa je ena sama večna igra. Na njim razumljiv, sprejemljiv in zanimiv način jih seznanimo s pravili oz. priporočili te igre.
Otroci bodo postali takšni, kot so vsebine in osebe, s katerimi preživljajo svoj čas, tako jim skrbno izberite vse, s čimer prihajajo v stik. Otroci obožujejo čudeže, pravljice in junake. Berite jim zgodbe o velikih ljudeh in božanskih likih ter jim podarimo najlepše motivacijsko darilo: smisel v življenju. Z zgledom jim pokažimo, da je v življenju vse mogoče, da se vse da, če se le ve in hoče ter jim omogočimo tudi praktično doživeti čudežno dobronamernost vesolja, narave in boga.
Otroci so naše največje bogastvo, najlepše darilo, ki pa ga lahko tudi letos in vsak dan znova damo drugim je, da jim damo sebe. Če vam lahko kakorkoli pripomorem, ste vedno dobrodošli, končal pa bom z zapisom Alberta Einsteina: »Ni govora o velikih odkritjih in napredku, vse dokler je na svetu en sam nesrečen otrok.«

Ostali članki iz teme otroci

Jun 02, 2020 1151

Spije vaš otrok dovolj vode?

Otroci se ne zavedajo pomena hidracije, zato morate starši poskrbeti, da malčki ne bodo…
Apr 29, 2020 838

Kaj mora vsak starš vedeti o teoriji navezanosti?

Ljudje smo socialna bitja. Potreba po bližini, sprejetosti in varnih odnosih nam omogoča…
Apr 13, 2020 325

Poskrbimo za naše otroke

Za otrokovo presnovo niso dovolj le dnevno potrebne kalorije iz maščob, ogljikovih…
Mar 18, 2020 227

Nazaj k naravi – nežni, varni in okolju prijazni izdelki za otroško nego

Blagovna znamka Bambo Nature se je na trgu uveljavila s svojo ponudbo do okolja in do…
Mar 09, 2020 611

Razcepljeni med partnerstvom in starševstvom?

Danes sem se namenila razmišljati o tem, kako spremenimo ženske pogled nase in svoj…