Mali pomočniki v kuhinji

Kuha in peka je lahko zabavna igra, ki lahko prinaša veliko veselja, še posebno, če pripravljamo jedi v družbi svojih otrok. V družbi najmlajših je potrebno začeti s preprostimi recepti.

Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo otroško prehrano.

Skupaj z otroki v kuhinji se lotimo kuhanja in spoznavanja prehrane. Našim najmlajšim pojasnimo, da jajca, mleko, sadje, zelenjava in žitarice niso samo zdrava, ampak tudi okusna hrana.

Najprej si je potrebno pripraviti delovno površino, vsa živila in kuhinjsko orodje.
Otroka je potrebno vključiti v kuhinjska opravila. Vendar pa vsako kuhinjsko opravilo ni nujno primerno oziroma varno za našega malčka. Pri tem je potrebno upoštevati njegovo starost oziroma njegove že razvite sposobnosti. Tako na primer šestletnik že lahko ukazuje, razporeja opravila po fazah, medtem ko se dvoletnik komaj uči prepoznavanja in poimenovanja predmetov.

Otroštvo je čas namenjen raziskovanju, odkrivanju in učenju. Otroci so naši mali raziskovalci, ki radi odkrivajo nove stvari in osvajajo nove veščine in spretnosti, zato kuhanje otroke privlači že od majhnih nog.

Otroke lahko vpletemo v kuhanje še posebno ob vikendih, ko smo vsi doma. Začnimo z zajtrkom in morda bomo ugotovili, da so naši otroci, ki smo jih vključili v pripravo zajtrka, bolj ješči.

Umešana jajčka, jabolčni kompot, nekaj slastnih sendvičev z zelenjavo – to je le peščica jedi, ki jih malčki lahko pripravijo skupaj z mamo ali očetom.

Otroci ljubijo packanje, polnjenje modelčkov za mafine, mesenje krhkega testa za jabolčno pito in okraševanje svojih izdelkov. Različni barvni bombončki, suho sadje, kot so rozine, brusnice, marelice, oreščki, sezam itd., služijo za dekoracijo. Otrokom se namenijo tudi ostanki testa, ki smo ga odrezali ob robu potice ali jabolčnega zavitka, da iz njega ustvarjajo kar želijo. Tudi priprava pice je za otroke super, saj lahko sami narežejo sir, papriko, paradižnik in si naredijo poljubno pico.

Mavrično obarvajmo krožnike
Kaj je lepšega, kot na mizi videti polno skledo solate, zraven pa je barvita in sveža zelenjava? Že same barve močno vplivajo na naš apetit. Zapomnite si tudi, da je barvita hrana zelo koristna za naše zdravje. Privoščite svojim otrokom barvito skledo solate in zelenjave.
Včasih je potrebno veliko truda in inovativnosti, ko si prizadevamo prepričati otroka, da bo pojedel več zelenjave in sadja. Glavna jed naj bo manjša in otrok bo pojedel tudi do trikrat več zelenjavne priloge. V kuhinji poiščite barvito poslikan krožnik, naj bo poslikana na njem zelenjava. Pri barvitem krožniku se bo pojedlo več zelenjave, kot pri navadnem belem.
Zdrav odnos do hrane in prehranjevanja bodo vaši najmlajši nadobudneži dobili spontano, kar sami od sebe.

V nadaljevanju vam predstavljam nekaj varnih kuhinjskih opravil, ki jih lahko opravlja otrok sam ali pod nadzorom odrasle osebe, odvisno glede na otrokovo starost.
Seveda pa je najbolje, da opravljajo otroci kuhinjska opravila pod nadzorom odrasle osebe. Naučite ga:
- kako varno rokovati z nevarnimi predmeti v kuhinji; kako se izogniti nezgodam z noži, vročimi lonci ali električnimi aparati.
- Prepoznati različne zvoke v kuhinji. Poslušajte, kakšni zvoki se proizvajajo, ko vre voda, ko se cvre jajce, ko mešate z električnim mešalcem, ko zapiska alarm na pečici ...
- Kako prepoznati vroče, težke ali ostre predmete v kuhinji, kadar pripravljate obrok. Otrokovo roko prislonite na mlačna, ohlajena vrata pečice ali pa s primerne oddaljenosti ugotavljajte toploto pare. Pokažite jim, kakšni so mehurčki vrele vode. Na varen način otrokom demonstrirajte, kako ostra so lahko rezila nožev, škarij, robovi razbitih ali skrhanih skodelic ali kozarcev.

Kuhinjska opravila, ki jih lahko opravlja otrok:
naolji pekač, zamesi in oblikuje testo, odmeri količino sestavin, odpre embalažo, olupi banano, zloži sendvič, vsipa moko ali podobno sestavino v posodo, odtrga »cvetke« brokolija ali cvetače, preseje moko, namaže marmelado, maslo na kruh, meša s kuhalnico, natrga liste zelene solate, opere sadje ali zelenjavo, čisti delovno površino.
Otroci naj bi upoštevali nekaj osnovnih varnostnih navodil.
Priprava je zelo pomembna: za varno rezanje z nožem je treba pripraviti trdno in ravno podlago oz. desko za rezanje. Priporočljivo je, da odrasla oseba že prej živilo nareže na manjše kose in jih postavi na desko, kjer jih potem otrok nareže na drobne kose.
Ostri in topi predmeti: včasih se motimo, ko mislimo, da so lahko samo ostri predmeti nevarni za otroke, saj tudi top nož lahko poškoduje otroka.
Oprijemljivo držalo: če otrok uporablja nož, naj ima ta gumijasto držalo, saj tako ne polzi iz rok.
Pranje in brisanje ostrih predmetov: priporočljivo je, da ostre predmete operejo odrasli. Večji otrok sicer lahko opere nože, a ga starši opozorite, da jih opere takoj in da jih ne pušča v pomivalnem koritu, saj tam niso dobro vidni.
Otrokom v kuhinji prilagajamo kuhinjske predmete glede na njihovo starost
Držimo otrokove roke v svojih in pokažite otroku, kako se lupi sadje in zelenjava. Opozorimo ga, da z nožem nikoli ne gre proti sebi, temveč vedno od sebe. Vedno imejmo otroka pod nadzorom.
Večina starejših otrok je kasneje že sposobna z nožem rezati na primer bučke, kumarice, banano, trdo kuhana jajca, sir.
Večina otrok je pripravljenih na nove izzive in kmalu lahko »operirajo« že z velikimi noži. Ne pozabite jih opozoriti, da naj ne hitijo in jih vedno skrbno opazujte pri delu, saj otroci radi hitro precenijo svoje sposobnosti.
Za vsak primer otroku pokažite tudi, kje se nahaja škatla s prvo pomočjo in katere osnovne pripomočke najde v njej.

Za otroke čudovita ideja SLANO TESTO. Vzamemo 1 skodelico vode, 1 skodelico soli in 2 skodelici bele moke. Sestavine zamesimo v enotno maso, ki jo uporabimo za oblikovanje raznoraznih stvari, od venčkov in obeskov za novoletno smrekico do različnih figuric, uporabite domišljijo. Majhni otroci lahko uporabijo tudi valjar in iz testa izsekujejo z modelčki za piškotke. Po končanem delu postavimo figure na peki papir in jih damo nekam na toplo (radiator, peč, pečica), da se masa posuši. Nato lahko figurice pobarvamo s tempera barvami.
Lahko se z družino greste UGANKO. Zapremo oči, drugi člani družine nam pod nos dajo poljubno začimbo, sadje, zelenjavo, mi pa moramo samo z vohanjem ugotoviti, kaj je to.
Z otroci lahko USTVARJAMO. V kuhinji je cel kup pripomočkov, ki jih lahko uporabimo pri ustvarjanju. Makarončki in na koščke narezane slamice lahko postanejo ogrlice. Krompir štampiljka. Super ideja za otroke so strašne buče. Kostanj in koruza sta skupaj z zobotrebci odlični za izdelavo majhnih fantičkov in kužkov. Z barvami za steklo lahko pobarvamo kozarce za vlaganje, ki postanejo lepo dekorirane posode za shranjevanje moke in polente.
Naredimo mini kuhinjo za otroke. Rabimo večjo kartonasto škatlo, škarje, dober lepilni trak, barve. V škatlo izrežemo vratca za omarice, nanjo prilepimo obešalnik za krpe, otroci lahko izrežejo pipo in narišejo štedilnik ter kuhinjico pobarvajo.

Kamutove kroglice (brez sladkorja, masla in moke):
Potrebujemo:
1 skodelico kamuta
1 skodelico jabolčnega soka
1/2 skodelice rozin
1/2 skodelice mletih orehov
1/2 skodelice mletih bučnih semen
1/2 skodelice kokosove moke
skodelica = jogurtov lonček

Priprava:
Kamut kuhamo od 45 minut. Ohlajenemu dodamo jabolčni sok in s paličnim mešalnikom zmiksamo. Ko dobimo lepljivo maso, dodamo rozine, mlete orehe in kokos. Dobro premešamo in oblikujemo kroglice, katere povaljamo v mešanici kokosove moke in mletih bučnih semen.

Ostali članki iz teme otroci

Apr 29, 2020 519

Kaj mora vsak starš vedeti o teoriji navezanosti?

Ljudje smo socialna bitja. Potreba po bližini, sprejetosti in varnih odnosih nam omogoča…
Apr 13, 2020 246

Poskrbimo za naše otroke

Za otrokovo presnovo niso dovolj le dnevno potrebne kalorije iz maščob, ogljikovih…
Mar 18, 2020 169

Nazaj k naravi – nežni, varni in okolju prijazni izdelki za otroško nego

Blagovna znamka Bambo Nature se je na trgu uveljavila s svojo ponudbo do okolja in do…
Mar 09, 2020 471

Razcepljeni med partnerstvom in starševstvom?

Danes sem se namenila razmišljati o tem, kako spremenimo ženske pogled nase in svoj…
Feb 17, 2020 483

Kaj je pomembno pri izbiri otroških pleničk

Intervju z Uršo Čerček, produktno vodjo za Bambo NatureUrša Čerček je produktni vodja za…