Hiperaktivnost in pomoč klamatskih alg

Dejstvo je, da so otroci zelo radovedni, živahni in aktivni. Ves čas so v pogonu, a se običajno znajo tudi sprostiti in umiriti. Nekateri med njimi pa to težje izvedejo, saj ne morejo ostati pri miru. Praktično ves čas tekajo, govorijo, se igrajo, četudi jih prosimo, naj se za nekaj minut usedejo in odpočijejo. Pravijo jim, da so hiperaktivni.

Kaj nakazuje na hiperaktivnost?

Motnja pozornosti in hiperaktivnosti (ADHD) je kronična nevrobiološka motnja, ki se kaže kot pretirana aktivnost, impulzivnost in nezmožnost daljše pozornosti. Hiperaktivni otroci običajno tečejo in glasno govorijo, medtem ko se igrajo, se sprehajajo po razredu, četudi poteka pouk. Težko se zberejo in sledijo navodilom. Njihovo gibanje je hitro, zato je tudi igra dokaj groba. Zelo veliko govorijo, motijo ostale, nenehno iščejo stvari, s katerimi bi se igrali, ne zmorejo dlje časa sedeti v miru in ostati tiho ...
Takšno vedenje ne nakazuje na to, da so otroci nevzgojeni, saj gre za to, da še niso razvili spretnosti samo regulacije, da bi se znali lepše vesti in se umiriti.
Kako se z njo soočati?
Opazujte otroka, pogovorite se z učiteljem in zdravnikom, ki vas bo znal usmeriti, vam svetovati. Da bi diagnozo potrdili, je potrebno sodelovati z osebnim zdravnikom, psihologom, psihiatrom in nevrologom. Če je diagnoza potrjena, moramo začeti iskati rešitve. Poleg vedenjske terapije in zdravil, ki so na voljo, lahko tudi sami poiščite načine, s katerim lahko zaposlite vašega malčka. Pripravite mu stvari, ki jih lahko počne, naj bo športno aktiven, priskrbite mu miselne igre ... Obstajajo že tudi aplikacije, ki lahko pomagajo pridobivati veščine samo kontrole. Načinov, kako se soočati s hiperaktivnostjo je več, nedvomno pa je izjemno pomembno, da vašega otroka sprejemate, mu poveste, da ga imate radi in da mu pomagate. Ustvarite čim bolj prijazno in zdravo okolje, kar zahteva precej truda, potrpežljivosti in tudi znanja.
Pomembna prehrana
Otroci uživajo vse več predelane hrane, ki je polna aditivov (konzervansov, umetnih barvil, ojačevalcev okusa ...).. Za zdravje naših najmlajših moramo torej izbirati sestavine, ki so zdrave, polne hranil, vitaminov in mineralov, po možnosti ekološko pridelane ali iz domačega vrta, brez nepotrebnih škodljivih snovi. Mnogi priporočajo uživanje modro zelene alge, ki so polne vitaminov, so bogat vir omega 3 maščobnih kislin in feniletilamina, vsebujejo neonesnažene vulkanske minerale iz jezera Klamath in druge koristne sestavine, zato jo tudi uvrščajo med super živila.

Ostali članki iz teme otroci

Dec 02, 2019 168

Otroci genialci

Za vsakega starša je njegov otrok najbolj pameten. Se strinjate? Ker to, da imamo…
Oct 02, 2019 180

Pasti družbenih omrežij

Aktivnost na družbenih omrežjih se nam lahko krepko maščuje, še posebej če objavljamo…
Sep 16, 2019 134

Hiperaktivnost in pomoč klamatskih alg

Dejstvo je, da so otroci zelo radovedni, živahni in aktivni. Ves čas so v pogonu, a se…
Sep 16, 2019 97

Polni energije v šolo

Jeseni je spet čas, ko otroci sedejo za šolske klopi in aktivirajo možgane, ki so glavni…
Sep 11, 2019 94

Izzivi vzgoje otrok v digitalni dobi

Začetek šolskega leta je tu in z njim čas, ko se vnovič spoprijemamo z vprašanji o…