Kdo se ponaša s čustveno inteligenco?

Vse v tem svetu ima svojo vlogo. Enako je pri čustvih. Ne gre za napako pri montaži, ne ne. Gre za to, da človek dojame, kakšna je njihova funkcija, kaj vpliva nanje in kako jih usmerjati, ne pa dovoliti, da one pretirano obvladujejo nas.

Andrej Pešec, FB: zdravjezaživljenje

Ključno pri čustvih je razumeti, da se sami razlikujemo od čustev enako, kot se uporabnik računalnika ali avta razlikuje od njiju. Čustvo pride in gre, mi pa smo še vedno tukaj. Sam obvladuj čustva, ne dovoli pa, da ona obvladujejo tebe. Ne obstaja negativno čustvo, obstaja le neprijetno čustvo. Vsak stres, strah in tesnoba nas usmerjajo k spremembi razmišljanja in delovanja. Za inteligentnega ne smatram nekoga, ki si lahko zapomni cel periodni sistem. Inteligenten je nekdo, ki razume sebe. In druge.

Da nam bo lažje, se je treba izpostavljati čim bolj čistim vsebinam, ki močno vplivajo na nas; čista hrana, pozitivna družba, naravno okolje, izpopolnjujoči odnosi ... Zelo pomembno za krepitev čustvene inteligence je zgodaj iti spat in zgodaj vstati, najbolj čustveno inteligenten človek pa ve, da se vedno uči.

Sposobnost čutiti, kaj doživljajo drugi je božanska kvaliteta, zato je tako dobrodošlo biti sposoben razmišljati ne le toliko o sebi, ampak več o drugih. Čustveno inteligentna oseba se zaveda, da je sama odgovorna za svoje potrebe, tako primerno poskrbi za to, da je v kar se da optimalnem psihofizičnem in duhovnem ravnovesju. Za to je treba skrbeti vsak dan.
Čustvena inteligenca pa se v največji meri razvija v prvih letih našega življenja. Zato je zato pomembno, da smo takrat deležni ljubeznive izmenjave v varnem in sproščenem okolju.

Poslušajmo sebe in druge
Dvoje ušes in samo ena usta imamo, da več poslušamo, kot govorimo. Če natančno poslušaš druge in sebe, zelo jasno razbereš njihove potrebe, skrbi in interese. Nekdo, ki je pripravljen delovati za dobrobit drugih (simptom najbolj inteligentnih ljudi), tako lahko postane pravi angel v življenjih ostalih, saj verjamem, da so zelo redki ljudje zlobni, pri večini gre preprosto za to, da ne razumejo niti sami sebe, kaj šele drugih. Ne pričakujmo pa, da bo nekdo, ki ne razume niti sebe, razumel druge.
Najbolj čustveno inteligenten je nekdo, ki razume, da sam ni tu, da kontrolira druge in svet, ampak da mu doprinaša; nekdo, ki razume, da se svet ne vrti okrog njega, in nekdo, ki razume, da se vse, kar se zgodi, zgodi za višje dobro vseh nas, ne glede na to, kako nenavadno in boleče izgleda na prvi pogled.

Katerokoli lastnost bi radi razvili – poiščite ljudi, ki jo imajo. Zato tako rad poslušam učene in svete ljudi, ki me navdihujejo in plemenitijo z znanjem in lastnostmi, ki bi jih rad razvil. Najlepše pri tem je, da če si resnično prizadevate za nekaj smiselnega, narava, vesolje, oz. bog osebno pošlje vse, kar potrebujete. Vedimo pa, da te življenje stalno učijo, kaj je resnično in zares dragoceno, in kaj morda niti ne toliko, kot trenutno mislite in čutite ... Samo naprej.

Ostali članki iz teme psihologija

Nov 05, 2019 148

Kdo se ponaša s čustveno inteligenco?

Vse v tem svetu ima svojo vlogo. Enako je pri čustvih. Ne gre za napako pri montaži, ne…
Oct 02, 2019 93

Želijo, da so sprejeti in slišani

Ksenija Lekić, iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, natančneje iz Območne enote…
Sep 10, 2019 125

Navade, ki nas motijo

Ljudje smo bitja navad. Zakaj pa se oblikujejo navade, se verjetno sprašujete? Navada je…
Aug 26, 2019 86

Nerganje ali hvaležnost

Vsak od nas se je že soočil z ljudmi, ki jim je pritoževanje in nerganje najpomembnejši…
Jul 21, 2019 147

Ne bojmo se sprememb

A sem edina, ki ponoči ne spi zaradi skrbi? Odgovor je nikalen. Sprašujem se, ali je…