Miti in resnice o vplivu lune

Da beseda ne bo tekla zgolj in samo o praznikih, se bomo za hip ozrli tudi v nebo. Ne bomo brali prihodnosti, kot jo narekujejo zvezde, pač pa smo za vas želeli preveriti, kakšen vpliv ima edini Zemljin naravni satelit na naše zdravje. Luna je skozi vso zgodovino burila človeško domišljijo ter bila predmet občudovanja in različnih verovanj, obenem pa danes vemo, da dejansko vpliva na številne pojave na našem planetu. Pa vpliva tudi na naše zdravje?

Tia Kemperle

Dejstvo je, da vpliv lune povzroča plimovanje, od lune so odvisni določeni procesi v rastlinskem svetu, vpliva celo na rotacijo zemlje. Ob vseh naštetih dejstvih, bi lahko kar sprejeli dejstvo, da ima to največje in najsvetlejše nebesno telo vpliv tudi na naše zdravje. Če ste tudi sami kdaj razmišljali o tem, naj vam prišepnemo, da niste bili edini. Na to temo je bilo v preteklosti opravljenih že veliko študij, ki pa so dale razmeroma zanimive rezultate.

Večkrat slišimo teorije, da zlasti polna luna krati naš spanec. Raziskave, ki so bile opravljene na temo prejšnje trditve, so pokazale, da ta morda le ni povsem iz trte izvita. Izkazalo se je, da so udeleženci raziskave v času polne lune dejansko zaspali nekoliko kasneje kot običajno, prav tako pa je bila slabša tudi kakovost spanca. Udeležencem so v eni od raziskav tudi merili nivo hormona melatonina v krvi (ta hormon je ključnega pomena za kakovost našega spanca). Izkazalo se je, da je bila raven melatonina v času polne lune nižja kot običajno.

Hitro bi lahko potegnili zaključek, da je bila za to kriva svetloba, ki jo polna luna oddaja v nočnem času, saj je znano, da se melatonin tvori le v temi. A sklepali bi napačno. Udeleženci raziskave so namreč spali v prostorih brez oken. Vse našteto torej kaže na to, da bi luna na naše spanje vendarle lahko imela določen vpliv.
Trditev, ki jo večkrat slišimo, je tudi, da naj bi polna luna pri ljudeh sprožala agresijo. Tudi to so strokovnjaki v preteklosti poskušali večkrat dokazati ali zavreči, vendar raziskavejasnega odgovora na to vprašanje niso dale oz. niso zaznale neposredne povezave med obnašanjem ljudi in polno luno.

Po vsem povedanem lahko torej rečemo, da si z luno ni potrebno delati prevelikih skrbi. Morda vam utegne nekoliko ponagajati pri spanju, pa še to le v času, ko je popolnoma osvetljena. In če vas je že zaskrbelo, kdaj se bo to zgodilo, naj vam prišepnemo, da je naslednja polna luna na vrsti na predzadnji dan leta, to pa je tako ali tako obdobje, ko v pričakovanju novega leta radi tudi nekoliko ponočujemo.

Ostali članki iz teme psihologija

Apr 15, 2021 203

Voda je vir življenja

Voda. Tako očarljiva in nežna, a obenem mogočna in rušilna. Brez nje ne moremo živeti.…
Mar 20, 2021 1431

Kako najti optimalno ravnovesje v življenju?

Stres, strah in druga čustva nas kot kompas vedno usmerjajo k boljšem delovanju in…
Mar 11, 2021 406

Človek ni otok

V Sloveniji vsako leto tretjo sredo v marcu obeležujemo dan možganov. Slednjega je Vlada…
Feb 28, 2021 1249

Spreminjanje vedenjskih avtomatizmov v svobodno izbiro

Pomlad prinaša novo življenje in pogosto se tudi v nas poraja želja po novostih,…
Dec 14, 2020 274

Miti in resnice o vplivu lune

Da beseda ne bo tekla zgolj in samo o praznikih, se bomo za hip ozrli tudi v nebo. Ne…