Počitnice, čas za druženje vnukov in starih staršev

Uspešno staranje

Danica Kranjc Ložnar 

Poletni čas je čas počitnic, prostega časa in sprostitve. Poseben izziv pa ta čas čaka družine z otroki, pa tudi babice in dedke, ki imajo med počitnicami več možnosti za kontakte s svojimi vnuki.

Jakost odnosov je odvisna od mnogih dejavnikov. Ker so starši tisti, ki so odgovorni za svoje otroke, tudi odločajo o tem kako, kje in s kom bodo ti preživljali proste počitniške dni. Odvisno je ali spadajo starši med tiste, ki svojega otroka zaupajo tudi komu drugemu ali med tiste, ki ga zaupajo le sebi in se tako ne želijo ločiti od njega niti za dan, kaj šele za dlje časa.

 

Zgled je najučinkovitejša vzgoja 
Vemo, da so socialni stiki za otroka nadvse pomembni. Vzpostavljanje odnosov z različnimi osebami, pridobivanje novih izkušenj prek različnih načinov vedenja omogoča razvoj v zdravo, samozavestno osebnost, v katero naj bi se otrok razvil. V obdobju otroštva so starši tisti, ki imajo najpomembnejšo vlogo pri oblikovanju otrokovih vrednot in osebnosti. Starši so poleg starih staršev, učiteljev in prijateljev najintenzivnejši in najpomembnejši sopotniki v življenju slehernega otroka. V zgodnjem otrokovem obdobju določajo načine bivanja v družini, postavljajo pravila, sidrajo vzorce, koncepte, po katerih se bo pozneje otrok kot odrasla oseba tudi ravnal. Najučinkovitejša vzgoja je zgled. Še tako intenzivne pridige, opozarjanja in preprečevanja ne zaležejo tako kot zgled. Prav zaradi tega je osebnost staršev zelo pomembna.

 

Ključno je zaupanje
Če sodijo starši med tiste, ki nikoli ali s strahom in težavo zaupajo otroke babicam in dedkom, opeharijo otroke za neprecenljive izkušnje in lepe spomine za kasnejša obdobja. Nekajdnevni oddih, ko pošljejo starši svoje otroke na počitnice k dedku in babici ima velike koristi, še posebno, če ga spremlja obojestransko zadovoljstvo in občutek zaupanja. Prav zaupanje je najpomembnejše. Največkrat je težko nekako oddati otroka in ostati nekaj dni brez njegove prisotnosti. Vendar je treba to izkušnjo čim prej doživeti, saj bo otrok z leti odhajal v kolonije, tabore z vrtcem, šolo in še kam. Poleg tega lahko starši, medtem ko je otrok v varstvu pri starih starših, oplemenitijo svoj partnerski odnos, počnejo stvari, za katere je morda zmanjkalo časa ob prehitrem tempu življenja.

 

Kakšne prednosti imajo takšne počitnice? 
Zagotovo se bodo pomladili za nekaj let, ko bodo zganjali norčije in obujali spomine. Poleg tega bodo ponosni na svoje otroke, ki so se odločili da za nekaj dni prenesejo odgovornost na stare starše. S tem se okrepijo medosebni odnosi med njimi. In kaj pridobijo otroci? Veliko. To je zanje velik korak na dolgi poti osamosvajanja. Ko bo po nekaj dneh začel pogrešati svoje starše, bo snidenje toliko slajše in prijetnejše. Otrok bo pri dedku in babici deležen drugačnih vzgojnih metod, drugačnega druženja, novih iger in ne nazadnje drugačne hrane; vse to so zelo pomembne spremembe! Vsekakor bodo takšne počitnice ostale otroku v lepem spominu. Če so starši tudi v svojem otroštvu imeli enake možnosti preživljanja počitnic, jih bodo lepi občutki zagotovo prepričali, da je vredno. Ob poslušanju zanimivih zgodbic iz življenja dedka in babice, preprostih dogodivščin, iger, smeha ... Taka doživetja bodo želeli ponuditi tudi svojemu otroku.

 

Čas pripovedovanja, čas brez tehnoloških igračk 
Čas, ki ga bodo vnuki preživeli s starimi starši, bo zagotovo čas brez igrač, ki so jih vajeni doma. To bo morda tudi čas brez televizije in video igric. To bo čas pripovedovanja in poslušanja zanimivih zgodb preteklega obdobja, ko so stari starši preživljali svoje otroštvo brez tehnologije in so bile doma izdelane punčke iz blaga najdragocenejše igrače in ko so dedki kot majhni dečki tekali po zaprašenih poteh, obirali sadeže z dreves, bili bosi, a radostni, z iskricami v očeh. Pripovedovanje zgodb iz otroštva dedkov in babic zbuja domišljijo, izdelava in igranje drugačnih, »starodavnih« iger pa kreativnost.

 

Vzpostavite kakovostne medosebne odnose 
Medgeneracijske razlike so dobrodošle tudi za razvoj otrokovega razumevanja, da ljudje odraščamo, se staramo in v skladu s tem tudi razvijamo in spreminjamo. V tem, da otroci preživijo nekaj dni s svojimi dedki in babicami, je veliko prednosti. Čeprav in prav zaradi tega je še kako pomembno, kakšne medosebne odnose smo zmogli in znali vzpostaviti s svojo matično družino in kaj nam je bilo pomembno. In če so nam v življenju v vsakem obdobju najpomembnejši prav kakovostni odnosi, potem smo zadovoljni z življenjem v vsakem njegovem obdobju, ki je neponovljivo in zato dragoceno. Tako dragoceno kot je brezpogojna ljubezen med vnučki in starimi starši. Naj bodo v tem poletju sleherne poti ljubeče in prijazne, naj se zgodijo nepozabne zgodbe v senčki starega oreha, kjer sončni žarki nežno pobožajo lička malih nadobudnežev. Kjer iskrice v očeh dedkov in babic nikoli ne ugasnejo, za voljo njih, malih kuštravih glavic!

Danica Kranjc Ložnar deluje v svetovalno-izobraževalnem centru Enal.

Ostali članki iz teme uspešno staranje

Oct 22, 2020

Na starost žanješ tisto, kar si v mladosti sejal

Nekje sem prebrala tole misel: »Resnično bogat je tisti starš, ki ga otroci objamejo,…
Sep 14, 2017

Sprejmimo spreminjajoče se telo

Menopavza je obdobje v življenju žensk in označuje konec njenega rodnega obdobja.…
Jun 30, 2017

5 stvari, ki vam bodo zagotovile srečno starost

Jejte zdravo Po 30 letu starosti se metabolizem začne počasi upočasnjevati, kar pomeni,…
Jun 20, 2017

Kako povečati pokojnino?

Od leta 2016 dalje lahko izvajalci dodatnega pokojninskega zavarovanja ponudimo…
Dec 07, 2016

V čem je skrivnost dolgega življenja?

Odgovor na to pogosto zastavljeno vprašanje je skupina znanstvenikov pod vodstvom Dr. P.…